Autor Wątek: Wymiana płynu w układzie wspomagania  (Przeczytany 13053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcink

• Gość
Wymiana płynu w układzie wspomagania
« dnia: 23 Lutego 2006, 07:04:33 »
Pytam z ciekawości.
Ten płyn się wymienia w ogóle czy tylko dolewa?
Jeśli wymienialiście to jaki wlaliście?

Pytanie wzięło się stąd,że czasami wydaje mi się,że ciężko chodzi mi kierownica.
Być może to wina opon czy nieoryginalnych felg zimowych ( od Laguny podobno, z większym otworem centrującym 67 zamiast 54).
Wrażenie mam ,że ciężej w lewo się trzeba nakręcic.
W Serwisie Toyoty poradzili,żeby zmienić płyn na świezy i zobaczyć. I że jest to najtańsza sugestia, bo jak oni się za to zabiorą, to portfelu uciekaj,uciekaj ...
Jak ostatni kapcia złapałam i oryginalne koło zapasowe z nieużywaną nigdy oponą założyłem,to miałem wrażenie,że  kierownicą dużo lżej mi się kręci.Możliwe?

Spojrzałem na płyn - kolor słomkowy.
1 litr wystarczy? Jaki kupić? Castrol TQ Dextroni III ATF?

Wystarczy strzykawą wyciągnąć ile się da , dolać , odpalić, nagrzać, poskręcać na maxa  lewo-prawo, oczywiście przy zdjętym korku z miarką?

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Marcin. Okularnik 1.6, sedan , Japan., XI.97, 130 tys km.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2006, 10:12:24 wysłana przez ayrsen »

żółwik

• Gość
Odp: Wymiana płynu w układzie wspomagania
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2006, 09:45:18 »
ja wymienielm sobie plyn, jest koloru czerwonego, kup mobil ATF 220!!!Przy wymianie trzeba rozloczyc waz idacy ze zbiorniczka do pompy wspomagania i na sucho  krecic kierownica az caly plyn zejdzie.Plynu bedzie okolo 600-650ml.ze zbirniczka tez mozesz co isie da wyciagnac strzykawka

marcink

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2006, 11:39:01 »
ja wymienielm sobie plyn, jest koloru czerwonego, kup mobil ATF 220!!!Przy wymianie trzeba rozloczyc waz idacy ze zbiorniczka do pompy wspomagania i na sucho  krecic kierownica az caly plyn zejdzie.Plynu bedzie okolo 600-650ml.ze zbirniczka tez mozesz co isie da wyciagnac strzykawka

Dzięki.
Powiedz mi tak jak chłopu na granicy, b.opisowo, który to wąż.
Czy 1 litr wystarczy ?

żółwik

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2006, 14:17:17 »
znajdz waz przy zbiorniczku i od niego idz az do pompy wspomaganie.zdejmij met. opaske i wyjmij waz. Litr wystarczy,jeszcze zostanie.

stanp

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2006, 10:07:38 »
Muszę wymienić simering w układzie wspomagania na kolumnie kierownicy w corolli z 97.
Moje pytanie jest takie: poinformowali mnie nie w aso ale osoba która zajmuje się toyotami że płyn dexron powoduje uszkodzenie simeringu i dlatego należy zamiast dexrona użyć "nie pamiętam nazwy" ale on jest koloru czerwonego i służy do uszczelniania układów. Można go mieszać z dexron-ami i ma zastosowanie do ukł. wspomagania. Czy to jest prawda że można użyć go czy też nie i używać tylko dexron-a?  ???
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2006, 12:47:53 wysłana przez stanp »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl