Autor Wątek: E-11, 1.4-VVTi wysokie spalanie  (Przeczytany 21093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: E-11, 1.4-VVTi wysokie spalanie
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2006, 22:56:10 »
Ogólnie nie ufałbym za bardzo kontrolkom; mnie w Fordzie Sierra na skrzyżowaniu poszła uszczelka pod głowicę, wyciekł cały płyn chłodniczy, a kontrolka silnika ciągle pokazywała NORM :D

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

LarrkinSmoller

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Lutego 2006, 17:56:43 »
Jakie najlepiej kupić świece zapłonowe do 1.4 vvti i ile za nie zapłacę?
I jaki olej do skrzyni biegów i za ile?

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lutego 2006, 19:56:46 »
Świece - NGK, ja za 4 sztuki dałem 60 zł.
Jeśli chodzi o olej do skrzyni biegów to ja zmieniłem na Mobil SHC 75W90 i dałem za to 120 zł.
Mówię o warunkach warszawskich, nie wiem jak to cenowo w Łodzi wygląda.

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

LarrkinSmoller

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lutego 2006, 20:11:05 »
Sprawdziłem dzisiaj poziom oleju w silniku i faktycznie ubyło go, ledwo dotyka bagnetu więc myślę że już z 2 litry brakuje.
Olej wymieniałem w kwietniu ubiegłego roku i przejechałem od tego czasu 8tys kilometrów. Czy ten ubytek oleju w tym czasie mógł spowodować jakieś spustoszenia w silniku, czy uszkodzenia mogą być poważne?

Dzięki za odpowiedź na poprzednie pytanie

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lutego 2006, 20:47:30 »
Raczej nie :)
A tak na marginesie to robimy tu panowie OT bo temat jest o wysokim spalaniu, ale nie oleju :(

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lutego 2006, 21:29:50 »
No niezupełnie, bo w temacie stoi "wysokie spalanie", ale nie napisano: benzyny czy oleju :P

Ostatni OT z mojej strony: odczekaj, aż silnik ostygnie (zrób to najlepiej rano, oczywiście samochód powinien stać na równej powierzchni) i dolej oleju. Myślę, że możesz śmiało dolać 1,5 litra, a potem dolewaj po 0,1 l (masz podziałkę na bańce - znaczy się tej z olejem, a nie na Twojej :D). Postaraj się nie przelać, bo to też nie wpływa dobrze na silnik. Lepiej mieć ciut mniej oleju, niż przelać.

A żeby nie robić już więcej OT, to jeśli będziesz miał jakieś pytania poza tytułowym spalaniem, to wyślij mi PW albo napisz e-milka (jacho_1@gazeta.pl).

Pozdrowienia
Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

LarrkinSmoller

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Marca 2006, 16:43:35 »
Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególne podziękowania dla Jacho.
Kiedy dokonam tych wszystkich napraw i wymian to się odezwę jaki to dało efekt.
Cześć.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Marca 2006, 23:41:07 »
w kwestii brania oleju i spalania paliwa istnieje zasadniczy związek w silnikach VVTI.  Przy niskim poziomie oleju bęben VVTi nie pracuje prawidłowo ponieważ napinacze łąńcucha nie mają odpowiedniegio ciśnienia oleju. Z tego co czytałem powinno nawet wywalić bład kontrolki check przy niskim poziomie oleju (łąńcuch i bęben wpadaja w drgania - a tam jest czujnik). Tak czy inaczej przy niskim poziomie oleju układ zmiennych faz rozrządu może nie działąć prawidłowo, a zawory otwierac sie nie tak ja powinne - co może odbić sie na spalaniu paliwa i pogorszeniu osiągów silnika. Może tu leży przyczyna.
Pomierzyłbym po pierwsze kompresję - sądzę, że jeśli nie wywala błedu checka może być to sygnał zuzycia silnika (te motory są nietrwałe). Sonda niestety może przekłamywać i tez będzie kiepso - ja założyłem zamiennik i czasami mimo trybu serwisowego (check) - palił przyzwiocie na oryginalnej przepalał, ale jeździłem na gazie.. Ten silnik to jedna wielka niewiadoma - może sie udac a moze być kicha i nie dolatać nawet do 120 kkm.

marst

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2006, 08:24:35 »
Witam co do serwisu w Łodzi to robię w OBZUNie na Krzemienieckiej i jak narazie nie narzekam.

geo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Kwietnia 2006, 14:44:48 »

Haha, mam "salonową" Corollę 1,4 vvti z 2000 r i przebieg 120kkm i można powiedziec że niemal wszelkie objawy o których wspomniał Jacho u mnie równiez wystapiły.
1. Łyka olej  - wpradzie nie tyle co Jacho wspomniał i nie zaglądam tam co 2-3 dnia ale między jedną a druga wymianą ok 1,5 litry trzeba dolać. Muszę tutaj dodać, że po pierwszych 15 kkm wymieniłem olej na Mobil 1 syntetyk i na nim jeżdżę do dzisiaj.
2. Tylna wycieraczka wprawdzie działa, ale nieraz ma humory i ściąga wodę jakby skokami. Przód na szczęście bez najmniejszych zastrzeżeń.
3. Wyłacznik świateł przeciwmgłowych sam się włącza przy załączeniu świateł mijania. Nie zawsze, ale jak ma kaprys to przez np. dwa tygodnie, a potem znowu przez jakiś czas działa normalnie. :)
4. Nie działa mi również kluczyk przy otwieraniu klapy bagażnika  - muszę to robić od wewnątrz. Będzie kłopot jak się urwie linka.
5. Często palą się żaróweczki na tablicy rozdzielczej. Już dwa razy wymieniałem, ale to są groszowe sprawy i tylko trochę to irytuje.

Średnie spalanie na poziomie 6,5 - 7 litrów. Jak siądzie żona to na trasie we dwójkę wychodzi w granicach 6 litrów.

Poza tym nic mi w aucie nie nawaliło, nigdy nie miałem najmniejszego kłopotu, nawet klocki hamulcowe przy takim przebiegu mam jeszcze oryginalne.
Następna też będzie Toyota.

fh8g

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2006, 21:07:47 »
Jestem pierwszym właścicielem tego samochodu rok prod.2000 przebieg 70tys. km
Od jakichś 6 miesięcy samochód mi zaczął palić więcej paliwa, do tej pory na trasie palił 5.7-6.5 l/ 100km a teraz 8-8,5 l/100km w mieście palił 7.5-8.5 l/100km a teraz 10,5-11 l/100km

Mam identyczne auto, podobny przebieg i ten sam problem :)
Nie przeszedłeś przypadkiem na benzynę 98 ?
Bo ja TAK (w związku ze spalaniem stukowym)
-  spalanie wzrosło do 8.5l/100 w cyklu miejskim, ale przestało "dzwonić" w silniku.
Teraz zalewam 95 i spalanie jest znów na poziomie 7.6l/100km.
Na razie nic nie "dzwoni" ???
---
fh8g

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwietnia 2006, 08:31:56 »
To masz jakiś dziwny samochód: po przejściu na 98 powinien palić mniej, a nie więcej! :D
Robiłeś porównanie w takich samych warunkach (miejskich)?

J.
Coday, Comorrow, Corolla

fh8g

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Kwietnia 2006, 09:53:05 »
Cytuj (zaznaczone)
Robiłeś porównanie w takich samych warunkach (miejskich)?
Tak. Prawie nie latam w trasy.
Co więcej - temperatura powietrza (zima/lato) ma znikomy wpływ.
Wina leży zapewne po stronie wadliwego kompa (ECU)
- kolejna usterka "wieku młodzieńczego" w tym modelu...
---
fh8g

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl