Autor Wątek: Coś ze wspomaganiem ??? (F)  (Przeczytany 18748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ungox

• Gość
Coś ze wspomaganiem ??? (F)
« dnia: 26 Lutego 2006, 19:46:19 »
  Witam
Ostatnio zauważyłem, że kierownia coś ciężej mi chodzi, nie muszę uzywać dużej siły ale jednak jest to odczuwalne, dodatkowo po skręcie gdy puszczę kierownice to koła nie ustawiają się w kierunku na wprost, tylko pozostaja lekko skręcone.
   Sprawdzałem poziom płynu w zbiorniku i jet ok. co to może być, czy to wina pompy (oby nie bo od mojej 2.0 to z tego co wiem to droga i ciężko dostać). Czekam na jakieś pomysły  co może być przyczyną i jak to sprawdzić...

Pozdrawiam Ungox
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2006, 09:49:01 wysłana przez Kryspin »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Coś ze wspomaganiem ??? (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2006, 20:33:29 »
Było! - szukaj!
najprawdopodobniej krzyżak
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

chlebki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2006, 21:42:29 »
Mialem podobny problem i powodem usterki był zniszczony krzyzak. Okazuje sie ze pasuje duzo tanszy od cienkiego. usterke krzyzaka mozna rozpoznac po  ciezkiej pracy kierownicy na kazdej cwiartce jej obrotu.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2006, 18:22:28 »
Kilka dni temu poruszalem identyczny problem w dziale Camry http://www.toyota.org.pl/index.php?topic=8564.0
Kilka strzykawek oleju na krzyzak i kierownica kreci sie jak nowa :)

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marca 2006, 18:44:43 »
Mialem podobny problem i powodem usterki był zniszczony krzyzak. Okazuje sie ze pasuje duzo tanszy od cienkiego. usterke krzyzaka mozna rozpoznac po  ciezkiej pracy kierownicy na kazdej cwiartce jej obrotu.
Ciekawe, co kolega pisze
A ja wywaliłem niedawno 210 zł. masz może nr części fiata?
Czy mógłbyś precyzyjniej określić z jakiego cieniasa (roczniki silniki itp) do jakiej Cari?
Zawsze to jakaś wiedza na zaś...
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2006, 20:00:01 »
Dzięki za zainteresowanie, w sobotę jestem umówiony z mechanikiem to będę wiedział co i jak. Propozycja chlebkiego jest bardzo interesująca tylko tak jak napisał jozef01 przydało by się więcej szczegułów. Moja Carinka to 2.0 angielka z 95.

Pozdrawiam Ungox

chlebki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2006, 01:07:23 »
moja carina to 1,6 rocznik 94 wersja angielska ale tu moze byc kilka typow krzyzaka i to okaze sie po demntazu. Ten temat sprzedal mi moj mechanik i to nie sciema bo za cala usluge z wymiana zaplacilem 150 zl. szczerze mowiac to nie wnikalem od jakiego modelu ale na pewno od Cinquecento.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2006, 01:19:40 »
[...]za cala usluge z wymiana zaplacilem 150 zl. szczerze mowiac to nie wnikalem od jakiego modelu ale na pewno od Cinquecento.

Pozostaje jeszcze tylko kwestia jak długo pojeździ ten z Cienkiego. Może się okazać po roku lub dwóch, że taniej jednak byłoby zapłacić więcej, ale raz :)
Ale bądźmy dobrej myśli :)
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2006, 01:22:25 wysłana przez Perzan »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

sylwek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2006, 11:40:28 »
Ja miałem takie same objawy, posmarowałem krzyzak i ustąpiło. Jednak po miesiącu zrobił się dość duży luz na kierownicy i teraz przymieżam się do wymiany. Koreańskie zamienniki krzyżaków sa dośc tanie - ten przy przekładni kosztuje ok 80 zł, a ten ciut wyżej ok 65 zł. A jak pojechałem do toyoty do Radości to to myślałem, że nastąpi zejście śmiertelne. Cena oryginałów to 700 zł za dolny i 550 zł za ten wyżej a o ten przy kolumnie to już nawet nie pytałem.
pozdrawiam

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2006, 17:15:28 »
Witam już jestm po diagnozie i tak ja sugerowaliście to jednak krzyżak. Mechanik mnie częściowo pocieszył, że chwile to jeszcze mogę pojeździć bo luz na kierownicy jest minimalny, ale jednak trzeba wymienić  :-[  a z "kasią" troche krucho.
W moim przypadku rozsypuje się ten dolny za "700,-" więc pytanie do Sławka gdzie można dostać te koreańskie.
I pytanie co wybrać ten koreański 80 czy orginalny w przystępnej cenie ??? na pewno nie za 700!!!!!!!!!!

Pozdrawiam Ungox

sylwek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2006, 09:44:43 »
koreańskie zamienniki dostępne są prawie wszędzie. ja w okolicy domu mam kilka sklepów motoryzacyjnych i we wszystkich oferowali mi krzyżaki w podobnych cenach. myślę, że nie będziesz miał problemów z ich kupnem.

marjos11

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maja 2008, 10:21:41 »
Witam!

Od czasu zmiany maglownicy, pojawił się mały luz na kierownicy?
W czym może być problem? Jak się pozbyć luzu ?
Auto : Carina E 1.6. 16V 95r.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maja 2008, 13:16:15 »
luz na maglu czy na krzyzaku?
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

marjos11

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maja 2008, 13:18:44 »
raczej na krzyżaku ...