Autor Wątek: Coś ze wspomaganiem ??? (F)  (Przeczytany 18769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mario79

• Gość
czy to moze byc problem z pompą wspomagania ???
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Kwietnia 2011, 22:55:33 »
Witam!!
ostatnio kupiłem od znajomego Carinę 97 rok w kombiku, niby fajny samochodzik ale już są pierwsze problemy czy ktos moze mi pomóc w diagnozie usterki, w momencie skrętów przycina i blokuje mi kierownice, trzeba użyc, dosc dużej siły żęby móc panowac nad samochodem na zakretach, co to moze byc ??? mechanik stwierdził że pompa, znajomy że to moze byc krzyżak , okazuje sie żę był wymieniany dwa lata temu czy mógł paśc znowu czy ktos ma jakies pomysły dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie mariusz

manitou:)

• Gość
Odp: czy to moze byc problem z pompą wspomagania ???
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Kwietnia 2011, 00:51:51 »
Witam
Stawiam na krzyżak, popsikaj na niego dosyć obficie np WD40 i sprawdź, Jeśli będzie lepiej to odpowiedź już masz. Miej na uwadze, że na długi czas WD40 nie pomoże i trzeba wymienić lub zregenerować.
Pozdrawiam

mario79

• Gość
Odp: czy to moze byc problem z pompą wspomagania ???
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Kwietnia 2011, 01:03:44 »
Dzięki śliczne za odpowiedz, ale czy to możliwe żeby krzyżak mógł paśc po dwóch latach od wymiany i okazuje się , że był wymieniany na oryginał , czy ewentualnie można jakoś to zabezpieczyc ?? czy ewentualnie szukac problemów gdzie indziej dzięki i pozdrawiam

levyy1986

• Gość
Odp: Coś ze wspomaganiem ??? (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Kwietnia 2011, 07:41:13 »
Skoro byłeś u mechaniora, rozumiem, że sprawdził naciąg paska od pompy wsp., stan i ilość oleju w zbiorniczku ?
Oryginalny po dwóch latach poszedł.. trochę wątpliwe...

mario79

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Kwietnia 2011, 17:10:39 »
Witam i kolejny zonk dzis jechałem do mechanika i wszystkie objawy ustąpiły no jakby ręką odjąc zero problemów ze skrętami zero jakis zablokowań poprostu nic !!!! Dzwonie do znajomego a on że " przed końce zawsze sie polepsza :) " wiec nie wiem mechanik ogladnął sworznie w amorkach krzyżak pompkę i niby wporządku ale co ja mu mogłem jeszcze powiedziec jak dzis sie nic nie blokowało ??? zapobiegliwie popsikałem WD 40 ale i tak sie nastawiam na wymiane krzyżaka i nie wiem czy pompe też zapobiegliwie nie kupic ?? czy moze byc jeszcze jakas inna opcja ?? dzieki sliczne pozdrawiam

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Kwietnia 2011, 20:52:58 »
Jeżeli to krzyżak, to musi mieć luzy, sprawdź to. Zmień płyn w układzie wspomagania i obserwuj co się stanie.
Pozdrawiam.

mario79

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Kwietnia 2011, 17:19:25 »
czy ktos sie orientuje jak moze sie nazywac ta częsc która jest na rysunku obrazującym krzyzak na tej aukcji
http://allegro.pl/show_item.php?item=1546460307&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
chodzi mi o tą rzecz do której wchodzi krzyżak od góry czy to mozna dostac i wymienic czy ewentualne blokady mogą byc spowodowane sammym krzyżakiem dzięki za info

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Kwietnia 2011, 17:45:47 »
To również jest krzyżak tylko jest on wewnątrz samoch. i raczej dał bym sobie z nim spokój.
Przeważnie sypią się krzyżaki zewnętrzne.

Offline Jimmy1976

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Kwietnia 2011, 10:02:37 »
To jest wałek nadla tak zwany na tej aukcji . Rozpaczacie nad tym krzyżakiem jak Baby i gdybacie zamiast sówmiarke w łape pomiar misek krzyżaka ich fi i do sklepu z francuzami wbijke i tam kupicie orginał krzyżak sasika lub podobny montujecie zapumktowujecie i fura chula do końca waszych dni. Wersia od cieniasa jest podobna i występuje we wszystkich cieniasach czy to pzy kolumnie kierowniczej czy przy lewarku zmiany biegów na tzw pająku .Pozdrawiam !
Naprawa aut mechanika,elektryka ,diagnostyka,części nowe w atrakcyjnych cenach dorabianie przewodów hamulcowych na wymiar 728-820-205 ! http://www.autowarsztat.wroclaw.pl              Dzwoń pytaj ! GG 7120040 Wysyłka !

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maja 2011, 00:27:31 »
jasne. Tak samo jak na zamienniku Ci pochula ta fura, az zamiast złożyć się w zakręt złożysz się na przydrożnym drzewie
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Maja 2011, 00:32:27 »
jasne. Tak samo jak na zamienniku Ci pochula ta fura, az zamiast złożyć się w zakręt złożysz się na przydrożnym drzewie

<brawo> <brawo> <brawo>

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Maja 2011, 01:07:26 »

<brawo> <brawo> <brawo>

Może przy wszystkich problemach poruszanych na forum radźmy "jedź do ASO" - forum będzie bardziej barwne,
będzie więcej kawy i herbaty, może na spoty i zloty więcej osób zwali. Hmmmmm?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Maja 2011, 01:29:51 »
Bardzo na temat piszesz. Moze pomyslisz ze nie trzeba jechac do ASO, a wystarczy kupic oryginalna używke ktora wytrzyma 3 razy dłużej niż zamiennik. Można drutować wiele rzeczy w samochodzie, ale nie te od ktorych zalezy bezpieczeństwo. Chcesz porozmawiac o zlotach, proponuje odpowiedni dział.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Maja 2011, 01:40:19 »
Hamulce, opny, zawieszenie i przekładnia kierownicza to raczej elementy, które bezpośrednio przekładają się na bezpieczeństwo .. naprawde lepiej czasem dołożyć grosza i mieć pewność, że Cie "chińczyk" nie zabije. Są elementy, które można zastępować zamiennikami, bo ceny oryginałów miażdżą .. a ich funkcja pokrywa się w znacznym stopniu (oleje, filtry itp.)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Maja 2011, 01:58:07 »
Eddie
Nie bardzo rozumiem, co masz przeciwko krzyżakowi wyprodukowanemu w Polsce (pisze o tym Jimmy1976). Myślę, że nie ma najmniejszej różnicy czy krzyżak w obsadzie zapunktuję ja czy zrobi to Chinol, ważne żeby było to zrobione dobrze. Jeżdżę na krzyżaku z cienkiego już od dwóch lat i na pobocze się nie wybieram, zanim zamontowałem sprawa została dokładnie przemyślana i to nie z powodu oszczędności a braku części. Wolałem zamontować nowy krzyżak i mieć spokój (i tak jest) niż kupować używkę nie wiadomego stanu. Ze swojej strony skłonny jestem stwierdzić, że wszystko, z czego składa się samochód jest jednakowo ważne dla naszego bezpieczeństwa i nikt tu raczej nie chce nic „drutować”. W życiu trzeba sobie radzić i chyba nie pamiętasz czasów napraw samochodów z importu, kiedy nie było sklepów z częściami takimi jak teraz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl