Autor Wątek: Jakie żarówki do podświetlenia zegarów w Camry '92  (Przeczytany 13181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
Odp: Jakie żarówki do podświetlenia zegarów w Camry '92
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Marca 2006, 17:08:00 »
no ja tez nie wiem ;p   (takie podswietlenie maja teraz toyki? hm... niewiedziałem :))  ale najlepiej sprobowac jedną (np. poswietlenie PRND2L) i zobaczyc jak to wyglada... reszta tez tak raczej bedzie wyglądac...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marca 2006, 17:40:46 »
Oj ludzie!! Robcie jak chcecie ale jak juz macie Camry to troche powagi nie rubcie z tego Golfa, bo to juz nie ta klasa, jakby nie patrzeć to już limuzyna. Osobiscie uważam ze w każdym aucie tuning to nie potrzebnie wydana kasa a wygląd żadko jest poprawiony, w wiekszosci przypadkow auto gorzej wygląda a robić takie rzeczy w Camry to według mnie brak wyczucia smaku. Ale moze to tylko moje odczucie.
- zgadzam się z Tobą w 47,5%, golfa z Camry nigdy nie zrobimy - za to z golfa możemy wyklepać przystanek autobusowy, małym nakładem kosztów:) Co to tuningu, to może sprecyzujmy - jak zabieramy się do tego z jajami, czyli tuning polega na poprawie właściwości samochodu, bądź jego bezpieczeństwa - to akceptuję. Byle z wyglądem nie przesadzić i Camry nie jeździła na chromach 20, nie miała skrzydła na dachu i płyty winylowej na lusterku...

Czy tuning rzadko czy często poprawia wygląd to już kwestia gustu. Jednak zmiana podświetlenia to nie jest nawet droga sprawa, a co do modyfikacji to warto poprawiać to co można. Np. dzisiejsze samochody mają trochę przyjemniejsze dla oka podświtlenie. 10 lat temu wyglądało to inaczej, były inne standardy. Jeżeli ktoś uważa, że aktualnie coś wygląda/działa lepiej i ma możliwość polepszenia tego to popieram.
Oczywiście wszystko z umiarem.

Pozdrawiam
- o tak, chociaż szczerze mówiąc nie znam auta, które mniej jara po oczach zegarami niż Camry. Mam 2 nowe Toyki w domu, i uważam, że ten zielony z Camry jest super. chociaż oczywiście może się komuś nie podobać. Bezwstydnie przyznam się jednak do biało-niebieskawych postojówek W5W, fabryczne wyglądały przy xenonach żółto-pomarańczowo. teraz jest ciut lepiej. Fotki niebawem ( jak uzupełnię ubytki przedniej części Camry ). pzdr
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Marca 2006, 09:01:54 »
Cytuj (zaznaczone)
Jest juz tyle postow w tym watku a ja nadal nie wiem jaki typ/symbol zarowek wchodzi do oswietlenia zegarow, a bez tego nie wiem jakich szukac zamiennikow.

Witam ponownie!
Ja pisalem już wcześniej że tam wchodzą W3W i te malutkie taie standartowe!!!!!!!!
Chcialem umieścić fotke ale nie wiem jak:( Może zaraz mi sie uda ale na życzenie moge podesłać fotke na maila!
Pozdrawiam

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marca 2006, 11:37:05 »
To ja poprosze na qbanin(na)go2(kropka)pl :)

etz257

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Marca 2006, 12:27:03 »
Juz posłałem:)

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Marca 2006, 12:58:20 »
Dzieki :)

Rozumiem ze te duze "kapselki" to 4 zarówki W3W?

etz257

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Marca 2006, 13:06:08 »
Tak one wyglądają tak samo jak W5W

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Marca 2006, 13:34:34 »
Dzieeeeeekiii...  ;D Jeszcze pytanko czy ktos ma doswiadczenia z W5W w miejsce W3W. Podobno ktos zakladal ale slyszalem opinie ze topią gniazda bo są za mocne. Moze sie ktos wypowiedziec?

marcin.5

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Marca 2006, 23:17:16 »
Jak w temacie: jakie są zarowki podswietlajace zegary w Camry '92? Chodzi mi o wyglad. Wiem ze chyba 3,4W czy jakos tak tylko nie wiem jaka banka. Taka jak W5W?
Takie malutkie żarówki mozna kupić w sklepach z pułprzewodnikami czyli z czesciami elektronicznymi koszt takij zarowki to 1,50 pln o czywiscie bez oprawki,ale mozna to przeplesc (w serwisie taka zarowka kosztyje ok 20 pln) mozna dobrac takie zarowki roznej wielkosci i mocy tyko trzeba poszukac.pozdrawiam
 ;)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Marca 2006, 00:25:55 »
W5W moga mieć nieco inny uchwyt niz oryginały, ale tzreba idgiąc te druciki i powinno działać, na 5W lepiej wygląda niz na 3W i zgodze sie z przedmówca , ze zielen jest najlepsza dla Camry(poprzednio miaem "biel" w oplu i bardzo mi to nie odpowiadało) (planuje zmienic panel radia na zielono podswietlany i oczywiście bez chromowych wstawek).
pozdrawiam Tomek
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

alworada

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Stycznia 2007, 20:04:53 »
Zgoda nie wolno robić karuzeli z Camry. To nie kicz. A i ja swego czasu próbowałem zmienić żarówki na diody. Efekt tragiczny mało widoczny. Powróciłem do standardowych żarówek ale bez zielonych kapturków i jest oki. Nie kupujcie drogich w serwisach żarówek, do automatu są standardowe 12V 3mm wystarczy je założyć i działają. :grin:

Proszę zwracaj trochę większą uwagę na ortografię i interpunkcję
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2007, 20:09:34 wysłana przez ayrsen »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Stycznia 2007, 21:44:41 »
witam natomiast ja mam pytanko o podświetlenie rodzaju nadmuchy siły dmuchawy itp bo żarówki mi sie spaliły i pytanie moje: jak dostac sie do tych żarówek? dużo jest zabawy z tym.

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Stycznia 2007, 19:46:23 »
Cześć.

Na początek zdejmujesz ramkę od radia i zapalniczki podważając ją od dołu. Potem odkręcesz dwa wkręty ukryte pod ramką i dwa kolejne nad licznikiem. W ten sposób pozbywasz się całej obudowy zegarów. Nie ma potrzeby wypinania guziczków z lewej strony obudowy. Wystarczy odpiąć zegarek i awaryjne, ponieważ nie trzeba zdejmować całej obudowy - wystarczy ją odsunąć (odciągnąć do siebie). Teraz przed Tobą ukazują się cztery wkręty mocujące panel nawiewu.
W zasadzie to wszystko. Dodam jeszcze że po odkręceniu panela nie wyjmowałem go, tylko (podobnie jak w przypadku odudowy zegarów) wyciągnąłem go trochę.

Jeżeli masz "suwaczek" to potrzebujesz dwie żarówki, jeżeli "guziczki" to jedną, bo tylko jedna żarówka podświetla pokrętła.

P.S. Żaróweczki kupisz w Polmozbycie po 80 groszy.

Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2007, 19:48:33 wysłana przez sienio »

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Stycznia 2007, 19:54:16 »
Dodam że do całej operacji użyłem jednego długiego śrubokręta gwiazdkowego.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Stycznia 2007, 22:09:35 »
ok dzieki za pomoc i jutro sie zajme za wymiane. pozdr :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl