Autor Wątek: Carina w TVN Turbo - Garaz  (Przeczytany 10075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Carina w TVN Turbo - Garaz
« dnia: 28 Lutego 2006, 21:16:57 »
Dzisiaj widzialem - generalnie nic nowego ale zawsze mozna obejrzec. Niby caly czas mowili cze czolowe miejsca w raportach bezusterkowosci ale sporo mankamentow wytkneli.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Odp: Carina w TVN Turbo - Garaz
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2006, 21:33:35 »
ja wiem cz tak sporo, porównując do innych aut to wcale nie dużo, ale za to dziś w karambolu była Cari sedan dostała centralnie w bok, nieprzyjemny widok

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2006, 00:38:25 »
widzialem cari na tvn w garazu, jakos tak malo wlasciwie powiedzieli. Rzeczywiscie sporo jej wytkneli, a za malo bylo pozytywow, a wiadomo, ze Cari ma wiecej plusow niz minusow.
Mysle, ze mozna Carine lepiej zareklamowac :)
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2006, 07:51:49 »
Najlepiej się uśmiałem z podanego przez użytkownika spalania buhahaha, by chociaż ludzie głupot niegadali.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marca 2006, 08:31:15 »
Najlepiej się uśmiałem z podanego przez użytkownika spalania buhahaha, by chociaż ludzie głupot niegadali.

czy mi sie wydaje czy cari spalala mu ponizej miedzy 7 a 8 po miescie?
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2006, 08:36:34 »
średnie wyszło mu chyba 6,9 Pb i po założeniu 8,5 LPG (mogę się nylić w kwesti po przecinku),
 chyba że Pb na 80 kilosów al LPG przy jeździe 50% na LPG i 50% na Pb ;D ;D

piwo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marca 2006, 10:10:57 »

Jako ze mnie osobiscie przypadlo wystapic w ww programie i podzielic sie swoimi odczuciami dot uzytkowania i eksploatacji auta to bylbym na Twoim miejscu Kryspin ostrozniejszy w formulowaniu takich tez.
Auto posiadam od prawie dwoch lat, od samego poczatku skruplatnie prowadzilem zapiski dot spalania - na poczatku jak uzytkowalem auto na paliwo a pozniej po zalozeniu instalacji gazowej. Zapisywalem za kazdym razem dokladny stan licznika i ilosc wlanego paliwa z dwoma miejscami po przecinku  :) a pozniej, po powrocie do domu przepisywalem do specjalnego arkusza Excela - tylko po to aby na biezaco sledzic koszt eksploatacji, zapisywalem tez kiedy byla wymiana oleju, filtrow itp. Teraz z lenistwa juz tego nie robie ale oczywiscie za kazdym tankowaniem biore komorke do reki i za pomoca kalkulatora oceniam 'ile bierze'. Liczyc umiem, wiec nie sugeruj ze glupoty wygaduje.
Co do spalania Pb - tu jest najlatwiej ocenic bo lejesz zawsze pod korek wiec wyniki sa najbardziej miarodajne. Wiec na trasie naturalnym okazywalo sie spalanie w okolicach 6.4 litrow/100km, choc i dwa przypadki byly spalania poniezej 6 litrow. W miescie maksymalne spalanie jakie udalo mi sie zarejestrowac to 9.39 litra - ale to przypadek jednorazowy. Srednia ze wszystkiech pomiarow Excel pokazuje na 6.94. Jakies pytania...??
Co do LPG to sprawa jest trudniejsza - bo zdaje sobie sprawe ze jest mozliwosc wystapienia wiekszego bledu z uwagi na sposob pomiaru. Bo jesli bierzemy pod uwage:
-ilosc wlanego gazu to oczywiscie zalezy to od temperatury otoczenia i cisnienia w dystrybutorze
-dystansu az do wyczerpania gazu ze zbiornika - to rowniez nie jest to pomiar idealny
Ale i tak, po przejechaniu na instalacji LPG juz ponad 34 tys km moge mniej wiecej ocenic jak wyglada spalanie.
Na trasie w ogole nie przekraczalo 8.4 litra LPG (rekord to 7.8 w ubiegle wakacje w czasie powrotu z Chorwacji, dwie osoby + caly bagaznik), natomiast w miescie zwykle bylo to nieco ponad 9 litrow. Moze faktycznie, spierajac sie o miejsce po przecinku powinno byc to 8.6 - 8.7 (bo zapiski ww zapiski prowadzilem gdy w wiekszosci podrozowalem na trasach w stosunku 70/30) ale nie przekracza 9 litrow LPG. I na pewno nie jezdze na zubozonej mieszance, parametry spalin trzymane sa w normie, instalacja II generacji - reduktor Tomasetto, sterowanie Bingo S.
Jestem mlodym czlowiekiem wiec nie podejrzewaj ze jezdze 'po emerycku', raczej to ja wyprzedzam i staram sie utrzymywac predkosc na trasie w granicach 100-120 km/h.
Moze udaje sie utrzymac takie spalanie bo auto jest w dorym stanie technicznym, moze dlatego ze mam zamontowane magnetyzery (zwroc uwage nastepnym razem na opaski metalowe na rurze od filtra powietrza do koletora).
Uczestnikiem forum o Toyotach (TKP - tego przed jego 'smiercia' i tego na Motonews) jestem od chwili kupienia auta wiec problem z przegubem wydechowym nie jest sprawa obca - ja tylko z tym mialem klopoty, ale tez nie raz doradzalem innym uzytkownikom jak sobie z tym problemem poradzic.
Do Marcjan - czlowiek, ktory 'technicznie' wypowiadal sie o najczestszych problemach z Carina E to byly autoryzowany dealer/serwis Toyoty - jeden z pierwszych w Polsce. Jestem przekonany ze niejeden samochod tej marki/modelu mial okazji naprawiac wiec nie podwazam jego autorytetu w tej kwesti. Oczywiscie, tez jestem za tym zeby glosic na prawo i lewo ze 'Cari' to super auto ale nie ma samochodu idealnego, kazdy ma jakies niedoskonalosci. Wazne by zauwazyc ze na tle innych aut, Carina jest autem niezawodnym.

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2006, 10:57:32 »
Do Marcjan - czlowiek, ktory 'technicznie' wypowiadal sie o najczestszych problemach z Carina E to byly autoryzowany dealer/serwis Toyoty - jeden z pierwszych w Polsce. Jestem przekonany ze niejeden samochod tej marki/modelu mial okazji naprawiac wiec nie podwazam jego autorytetu w tej kwesti. Oczywiscie, tez jestem za tym zeby glosic na prawo i lewo ze 'Cari' to super auto ale nie ma samochodu idealnego, kazdy ma jakies niedoskonalosci. Wazne by zauwazyc ze na tle innych aut, Carina jest autem niezawodnym.

Jest pewne to, że Ty, człowiek który się wypowiadał i posiadacze Cariny wiedzą o wiele więcej niż przekazano w tak krótko trwającym programie. Moim zdaniem program tego typu służy osobom, które nie posiadają takiego auta lub ewentualnie zamierzają kupić i dlatego uważam, że jak na samochód utrzymujący się w ścisłej czołówce aut małoawaryjnych zbyt dużo czasu poświęcono na występujące usterki i za bardzo to zaakcentowano. Program przedstawił Carinę za bardzo przeciętnie i zbyt podobnie w porównaniu do aut w innych odcinkach 'Garażu'

Co do spalania nie ma co dyskutować. To jest względne. Jednak jak na średnią tego modelu to trochę u Ciebie wychodzi poniżej tej średniej. Czy może się mylę?

Wiem, że to nie Ty jesteś producentem tego programu. W każdym razie gratuluję udziału.

Może ktoś ma nagrany na kompie to można byłoby umieścić na forum :)

Pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marca 2006, 11:07:24 »
piwo spokojnie jeśli Cię uraziłem to wielkie sooory. Nie o to mi chodziło.  

Z całym szacunkiem dla Ciebie i Twoich wyliczeń oraz do marki TOYOTA i modelu carina.
Z mojego doświadczenia i znajomości aut takich jak carina z silnikiem 1,6 średnie spalanie na poziomie 6,94 PB czy 8,6 jest poprostu nierealne. Średnie spalanie to takie liczone w proporcji 50/50 - miasto/trasa. Podobnie jak prędkosć na trasie wg. której liczy się średnie spalanie. Ma ona wynosić nie 90 nie 120 a dokładnie po środku 105 km/h.
Stąd też tak amoja opinia na ten temat bo uwzględniając te powyższe warunki spalanie, które zostało podane w programie uważam, ża nierealne i znacznie zaniżone jak dla tego modelu z tym silnikiem, choć być może wykonalne przy innych proporacjach 20/80 i nieprzekraczaniu 90 km/h oraz tankowania innego niż dostępnego w Polsce paliwa.

A swoją drogą gratuluję udziału w programie i choć szkoda że bez podkładek TKP ;D

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marca 2006, 11:14:41 »
Tak właściwie jesteś Piwo z Warszawy? Czemu nie jeździsz na spoty czwartkowe? Może wpadniesz. Będzie co opowiadać. Poza tym trochę mało Carin przyjeżdża :(

piwo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marca 2006, 11:35:31 »
Cytuj (zaznaczone)
Może ktoś ma nagrany na kompie to można byłoby umieścić na forum
Mam, kolega zgral mi ze swojej karty TV, jest w formacie MPG - jakosc taka sobie, czekam na zrzuty z innego kompa, ten plik ma ok 250 MB - moge wrzucic jak ktos zapoda jakis link.
Cytuj (zaznaczone)
piwo spokojnie jeśli Cię uraziłem to wielkie sooory. Nie o to mi chodziło.
Troche przyznam mnie to dotknelo, bo nie lubie generalizowania "eee, tam - na pewno tyle nie moze byc" ale OK - przybijam wielka '5' na zgode i dla chwaly TKP  :)
Cytuj (zaznaczone)
choć szkoda że bez podkładek TKP
Zamierzalem kiedys nabyc te podkladki ale przez pewien czas nie uczestniczylem w forum, pozniej okazalo sie ze TKP nie istnieje juz w sieci i dopiero od niedawna powrocilem do przegladania postow.
Cytuj (zaznaczone)
Tak właściwie jesteś Piwo z Warszawy
Tak wlasciwie to juz tak - mieszkam w Wawie, choc jestem z Bydgoszczy a moja zona z Rzeszowa  ;D
Cytuj (zaznaczone)
Czemu nie jeździsz na spoty czwartkowe? Może wpadniesz
Glownie dlatego ze pracuje na zmiany i odsypiam w wolnym czasie, ale chetnie kiedys wpadne zobaczyc jak taki spot wyglada, dziekuje za zaproszenie!!

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marca 2006, 21:44:12 »
Piwo-nie jesteś sam jezeli chodzi o zuzycie paliwa.Mam troche wiekszy silnik ale zuzycia zblizone.Ostatnie dane o zuzyciu benzyny mam z ubieglego roku:550km niemieckiej autostrady i 170km naszych dróżek,predkosc 120-130km/h,srednia 7,1l/100km.Gaz obecnie 9.2l,max 10l przy ostrej jezdzie,latem spada do 8.3l/100km.Dane pochodza z pomiaru drogi dwoma kompami kalibrowanymi z dokladnoscia do 10m a gaz i benzyna tankowane bylo na tej samej stacji BP pod korek.Dlugo dlubalem przy silniku zeby zwiekszyc jego sprawnosc ale zadziwiaja mnie niektore rekordy zuzycia dla silnikow 1.6.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marca 2006, 22:18:15 »
Trzeba sie bylo wczesniej pochwalic to moze by wiecej osob ogladalo ;)

Co do spalania tez mam na LPG wieksze ale juz tyle watkow bylo o tym wiec sie powstrzymalem ;)
Tyle ze w programie sie powoluja jako zrodlo na internet wiec.....
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

piwo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Marca 2006, 22:26:35 »
Cytuj (zaznaczone)
Trzeba sie bylo wczesniej pochwalic to moze by wiecej osob ogladalo ;)
Nic straconego  :) "GARAZ" w TVN Turbo z moim skromnym udzialem bedzie emitowany az do soboty wlacznie o roznych porach dnia.

qnaro

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Marca 2006, 22:31:20 »
Pozdro dla Piwa i innych człowieków biorących czynny udział w tej dyskusyji  ;D   Spalanie rzeczywiscie zaskoczyło mnie, ale co tam. Każdy inaczej jezdzi, a i w różnych stanach technicznych autka posiadamy. Do magnetyzerów podchodze baaaaardzo sceptycznie, jako że stosowano je w firmie w której pracuję. Od jakiegoś roku założyli nam MULTI-MAG'i , i okazało się że auta po zamontowaniu spalają jakieś 1,5 literka WIĘCEJ w mieście niż przed założeniem.Chodzi o zużycie ropy w autach - Fiat Ducato 2003 2,8 JTD, Renault Trafic 1,9 2001, i Ford Transit 2,5 2000. Nadmieniam że firma również bardzo skrupulatnie prowadzi statystyki zużycia paliwka, i po zdjęciu magnetyzerów spalanie powróciło do normy. Nie neguję tego że zużycie beny spadło u Piwa po zamontowaniu magnetyzerów, lecz ja mam zgoła odwrotne doświadczenia. W każdym razie silnik który spala poniżej 9 literków na 100 km w mieście, w Cari, niezależnie od pojemności, jest dla mnie fenomenem. I chciałbym taki silnik mieć!  ;D  Generalnie połozyłem ostatnio lache na spalanie, i cieszę się z jazdy nie przejmując się tym czy spali 9, czy 11 literków  ;D  Pozdro ALL!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl