Autor Wątek: Centralny zamek z pilota nie dzaiała (mam alarm AVItal ) AVE 98  (Przeczytany 15696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciborowski

• Gość
Witam
dzisiaj rano C.Z z pilota nie zadziałał, musiałem otwierać drzwi kluczem (otworzyły się tylko kierowcy)Nie działa też centralne blokowanie drzwi z kabiny i lampka podsufitowa ( tylko przełańczanie ręczne)> Czy są jakieś powtarzające sie usterki C.Z na co zwrócić uwagę? U mnie po zdjęciu osłony nad nogami i przy poruszaniu centralką alarmu  Avital świecą diody czerwona zielona itp. Nie posiadam żadnej instrukcji do mojego alarmu (kody serwisowe itp)
Więc jeśli ktoś ma
_Podobny przypadek
_instrukcję użytkowania alarmu AVital To bardzo o to proszę
Pozdrawiam i bardzo fajnie, że znalazłem takie grono w sieci

RST

• Gość
Odp: Centralny zamek z pilota nie dzaiała (mam alarm AVItal ) AVE 98
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2006, 07:40:50 »
Witaj

Proponuję abyś na początek sprawdził bezpieczniki.

RST

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2006, 15:27:55 »
Zapytaj albo podjedź tu.

bartekk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2006, 22:59:20 »
Witam wszystkich, jestem  tu pierwszy  raz, bardzo fajnie że jest taka stronka.

Mam podobny problem z centralnym zamkiem. Jak  zmieniałem  lampkę w podsufitce, dotknąłem metalowego dachu stykiem który był w odległości 2-3mm !!!! o  zwarcie bardzo łątwo. Zamek nie działa, alarm działa, wszystkie  bezpieczniki i przekaźniki całe... Generalnie  wszystko działa oprócz oświetlenia w środku w bagażniku i zamka  centralnego. Czy może ktoś z Was miał już  kiedyś  taki problem i już  go rozwiązał?

Pozdrawiam i  z góry dziękuję za  pomoc BartekK

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2006, 23:30:07 »
Witaj

Proponuję abyś na początek sprawdził bezpieczniki.

RST
Bezpieczniki są całe a naliczyłem  2 odpowiedzialne za Centralny zamek. Macie jakieś inne sugestie????????

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2006, 22:50:03 »
Witam
dzisiaj rano C.Z z pilota nie zadziałał, musiałem otwierać drzwi kluczem (otworzyły się tylko kierowcy)Nie działa też centralne blokowanie drzwi z kabiny i lampka podsufitowa ( tylko przełańczanie ręczne)> Czy są jakieś powtarzające sie usterki C.Z na co zwrócić uwagę? U mnie po zdjęciu osłony nad nogami i przy poruszaniu centralką alarmu  Avital świecą diody czerwona zielona itp. Nie posiadam żadnej instrukcji do mojego alarmu (kody serwisowe itp)
Więc jeśli ktoś ma
_Podobny przypadek
_instrukcję użytkowania alarmu AVital To bardzo o to proszę
Pozdrawiam i bardzo fajnie, że znalazłem takie grono w sieci
Dzis rano AVE nie odpaliła, podejrzewalem zwarcie  upływ prądu i rozładowanie aku przez centralny zamek. Po kilku próbach z towarzyszącym terkotaniem przekaźników i alarmu, C.Z. zaczoł działać jak nowy. Naładowałem aku podjechalem do speca - ładowanie 14,65 V, upływ prądu 0,03 - czyli jak w nowym aucie a mam już ponad 300 tys km. i jak nie kochać Toyotek (spec wzioł 5 zł ) ;D :D ;D

edygiey

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia 2006, 10:51:25 »
czesc
mam ave 98 rok i mialem problem z centralnym zamkiem.
niezaleznie jak zamykalem, czy kluczykiem, czy automatem w kluczyku,czy pilotem od alarmu,
po jakims nie okreslonym czasie 2-3 minuty albo dodziny centralny zamek otwieral caly samochod, bylo to nie dokonca
fajne bo raz zostawilem samochod w centrum i stal otwarty 2 dni.
coczywiscie nikt nic nie wiedzial bylem w dwuch warsztatach sprawdzanie dlaczego i co nic nie dalo: moze silowniki , moze alarm itp.
zadzwonilem do toyoty zeran w warszawie i pan powiedzial ze w toyotach do 2001 roku zdazaja sie takie dolegliwosci, blad jest w jakims malym elektronicznym badziewiu w zamku, wymiana kosztuje 700-800zl po 2001 roku juz to naprawili :)

ale jest na to sposob w centralnym zamku trzeba odlaczyc kabelek ktory odpowiada za zamykanie i otwiertanie wszystkich drzwi po przekreceniu kluczyka w zamku. kluczykiem mozna otworzyc tylko drzwi kierowcy, ale z pilota przy kluczyku i pilotem od alarmu mozna normalnie otwierac
wiec wymiana tego ustrojstwa za 800zl jest niewskazana.

tak jak napisalem wszystko pieknie dziala
powodzenia

rosaa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2006, 20:33:20 »
W Ave 2002 trapił mnie ten sam problem . CZ otwierał samochód po kilku , kilkunastu minutach . Zarówno po zamknięciu pilotem alarmu , kluczykiem czy pilotem klucza. Winny był czujnik (mikrowłącznik) w systemie zamka drzwi kierowcy . Moduł prawdopodobnie nierozbieralny , a co za tym idzie drogi oczywiście . Jeśli komuś nie zależy na otwieraniu samochodu (wszystkich blokad) kluczykiem w zamku ,jest na to rozwiązanie. CZ działa jak poprzednio z tym wyjątkiem ,że otwarcie zamka w drzwiach nie skutkuje otwarciem całego wozu. a jedynie drzwi kierowcy (mechanicznie)System otwierania dalej działa z pilota , jak i z panela drzwiowego.
W tym celu należy zdjąć osłonę boczną z lewej strony pedału sprzęgła (odkręcić plastikową nakrętkę kapturową  i usunąć osłonę (uwaga jest na dwóch zaczepach , ale łatwo schodzi).Na dole są dwie kostki na uchwycie (pociągnąć za kable by sprawdzić czy to one idą przez gumę do drzwi ), po rozłączeniu dolnej (z mniejszą ilością kabli) odłączamy moduł sterowania CZ w drzwiach kierowcy , teraz nie działa CZ zarówno z kluczyka w zamku ,jak i odłączyliśmy przełącznik CZ wewnetrzny przy sterowniu szybami itd. Możemy tak zostawić , lacz nie mamy wtedy możliwości używania CZ z wnętrza wozu , jak to komuś przeszkadza bo lubi sie zamykać w czasie jazdy , odcinamy (lub odpinamy z kostki - dla cierpliwych ) dwa kable tzn niebieski oraz niebiesko pomarańczowy . Kostkę z powrotem wpinamy i cieszymy się zaoszczędzeniem ok 1000 pln kosztem spędzenia 10 min przy naprawie oraz brakiem możliwości otwarcia czy zamknięcia wszystkich drzwi kluczykiem w zamku . A że praktycznie nikt w ten sposób nie otwiera Ave, mamy święty spokój z wariującym CZ.Mam nadzieję ,że opis ten pomoże rozwiązać problem . Przepraszam za interpunkcję , ale nie chce mi się modyfikować tekstu. Dodatkowymi radami służę na e-mailu lub G-G (zwykle w statusie niewidoczny , więc należy próbować) Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2006, 20:49:58 wysłana przez rosaa »

lukko1979

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2006, 11:54:41 »
cześć
też mam avital i podobny problem (MIAłEM), zadzwoniłem do przedstawiciela avitalu i poradził aby równocześnie nacisnąć dwa małe przyciski na pilocie , przytrzymać je aby dioda na pilocie dała pięć sygnałów i puścić . w tym momencie alarm i centralny zostanie rozbrojony i zresetowany .Następnie uzbroić w ten sam sposób i po problemie wszystko działa do dziś
pozdrawiam lukko

rosaa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2006, 13:23:56 »
To miło ,że się udało to zrobić przez reset alarmu , ja niestety mam alarm Chalangera . Ale i tak się cieszę bo z kluczyka wozu nie otwieram , a nie zaskoczy mnie niekontrolowane otwarcie w przyszłości .........Pozdrawiam

jakubruc

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2006, 21:48:26 »
Zlokalizuj przełącznik serwisowy od alarmu we wnętrzu samochodu.Przełącz kluczyk w stacyjce na ON - oczywiście zdeaktywuj immobiliser.Przełącz przełącznik serwisowy x 13.Po każdym przełączeniu powinieneś słyszeć "beep" z syreny alarmu. Na koniec wciśnij największy przycisk na wadliwym pilocie.Powinno działać o ile masz Avitala Champion Mark 3.
Czasami to nie pomaga!
Mialem cos podobnego. Pilot sie rozprogramowal. W koncu jak nikt nie potrafil mi pomoc pojechalem do ASO. Tam dostalem nowego pilota i pan z usmiechem na twarzy powiedzial, ze piloty maja dozywotnia gwarancje i nic nie zaplacilem )) Czasem cuda sie zdarzaja.
Wczesniej mialem problem z samoczynnym otwieraniem i zamykaniem centralnego zamka i znajomy mechanik wymienil mi jakas kostke (to bylo tanie) i wszystko jest ok:)

gagator

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2006, 01:47:58 »
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Ave 2.0.TD z 98r. Przed kilkoma dniami miałem problem z centralnym zamkiem. Nie reagował na pilota, a drzwi mogłem otwierać i zamykać tylko kluczem. Alarm się zawiesił i nie chciał zaskoczyć. Pomogło odłączenie jednej klemy akomulatora na kilka chwil. Wszystko wróciło do normy i teraz wożę w schowku klucz dziesiątkę, na wszelki...

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpnia 2006, 11:58:47 »
bezpiecznik 7A lub 15A

Radze wyjąć oba i zobaczyc z ktorym jest cos nie tak

pozdrawiam

Isi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2007, 10:37:26 »
witam,
mam podobny problem ze zdalnym sterowaniem centralnego zamka. w AVE 98 terra pilot odmowil posluszenstwa. A w zasadzie wiem juz, ze nie pilot tylko 'cos' po drugiej stronie (autko). bezpieczniki OK. akumulator odlaczylem - bez zmian.
Centralny zamek dziala - zamyka i otwiera wszystkie zamki, tylko ze przy uzyciu kluczyka.
Prosze o mozliwie rzeczowa i konkretna odpowiedz, co robic? gdzie szukac przyczyny?
ahh i chcialbym niniejszym zdementowac pogloski jakoby pilot w serwisie wymieniali darmo - gosc przez telefon zazyczyl sobie 700! zl.

pozdrawiam!

Slavoo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2010, 22:33:22 »
Jak w temacie: naciskam na kluczyku LOCK/UNLOCK (dioda się świeci), a samochód milczy. Po kilku próbach zamknął się, ale później miałem duży kłopot, żeby go otworzyć - znów musiałem próbować przez kilka minut. Dodam, że na obu kluczykach jest ten sam efekt (a raczej go brak).
Gdyby to było w obcym miejscu, to mógłbym podejrzewać zakłócenia elektromagnetyczne, ale stało się to pod moim blokiem.
Czy możliwe jest, że doszło do rozsynchronizowania centralki zamka? Wyczytałem, że w T22 jest sposób na synchronizację, a czy w T25 też jest jakiś sposób?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl