Autor Wątek: panie i panowie help!!! - gaśnie na luzie.  (Przeczytany 7471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tstenzel

• Gość
panie i panowie help!!! - gaśnie na luzie.
« dnia: 12 Marca 2006, 01:15:42 »
kilka razy juz sie zdażyło ze jak rozbujałem swoją carine do powyżej 100km/h a potem  wrzuciłem na luz to carinka poprostu mi ZGASŁA!!! cio to może byc????    Panie i Panowie pomóżcie mi rozwiązać mi ten problem

dla czytelnosci zmodyfikowalem temat
danielo
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2006, 09:21:56 wysłana przez danielo »

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Odp: panie i panowie help!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2006, 02:03:48 »
Carinka zagazowana?
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

tstenzel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2006, 15:29:44 »
TAK....NA GAZIE

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2006, 16:17:49 »
TAK....NA GAZIE
Prawdopodobnie to tzw dynamiczne powietrze też tak miałem w każdej z Toyek carinie i ave. Trzeba zaślepić fabryczny wlot powietrza i wywiercić otwór z tyłu obudowy filtra. U mnie pomogło natychmiast. Jeśli to jest przyczyna to dziwię się gazownikom zmień ih jak najszybciej

tstenzel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2006, 16:44:33 »
na gazie jezdze od roku i wczesniej nie bylo zadnych tego typu problemów ...wiec jak to mozliwe ze kilka dni temu sie to pojawilo.     mysle ze bedzie to co innego niz sprawa z tym powietrzem!!

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2006, 18:44:06 »
na gazie jezdze od roku i wczesniej nie bylo zadnych tego typu problemów ...wiec jak to mozliwe ze kilka dni temu sie to pojawilo.     mysle ze bedzie to co innego niz sprawa z tym powietrzem!!
W takim razie to oczywiste, że to coś innego.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2006, 18:50:08 »

Podjedz do gazownikow na regulacje.

A nastepnym razem proponuje w tytule watku zawrzec istote problemu - ten nic nie mowi. Poczytaj regulamin.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marca 2006, 19:06:48 »
TAK....NA GAZIE
Prawdopodobnie to tzw dynamiczne powietrze też tak miałem w każdej z Toyek carinie i ave. Trzeba zaślepić fabryczny wlot powietrza i wywiercić otwór z tyłu obudowy filtra. U mnie pomogło natychmiast. Jeśli to jest przyczyna to dziwię się gazownikom zmień ih jak najszybciej
Sprawdz czy chcodzi na benzynie jesli tak to jest to problem z gazem a tutaj bardzo ważna jest elektryka czyli świece, przewody, kopułka,  palec ewentualnie potrzebna regulacja być może wymiana filtra gazu w sumie przyczyn może być wiele
pozdro

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2006, 21:14:52 »
Przedewszystkim regulacja. Poza tym może już czas na wymianę części eksploatacyjnych instalacji. Filtr gazu, może nawet cały parownik. Świecom też warto się przyjrzeć. A o "dynamicznym powietrzu" nigdy wcześniej nie słyszałem.  ???  ???
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2006, 22:08:14 »
Przedewszystkim regulacja. Poza tym może już czas na wymianę części eksploatacyjnych instalacji. Filtr gazu, może nawet cały parownik. Świecom też warto się przyjrzeć. A o "dynamicznym powietrzu" nigdy wcześniej nie słyszałem.  ???  ???
Też się kiedyś zdziwiłem przy montażu LPG w mojej Toyotce. Zaraz po zamontowaniu instalacji (Vectra, Carina 2-a lata póżniej Avensis) auto gasło na luzie powyżej ca. 80-100 km/h. Spec-gazowcy orzekali natachmiast "dynamiczne powietrze" i kombinowali zasłony róznego rodzaju (tak aby powietrze było ssane ile potr4zeba a nie wtłaczane bo wtedy było go za dużo). W Vectrze miałem z tym kłopot bo jadąc w niedzielę przez CZ samochód zaczął tracić moc. (w Czechach w niedzielę można kupić tylko pivo). Na pokładzie żonka i 2 a dzieci. przy wyjściu z filtra powietrza była nawiercana osłona z aluminium nawiercana. Ona to właśnie pękła na pół. Troche trwało zanim to znalazłem. Zgadnijcie czym zastąpiłem. ????????
Podziurawionym nożyczkami kawałkiem blaszki z puszki od piva. Podobny przypadek miałem w F. Sierra. Więc może zwrot "dynamiczne powietrze" nie oddaje istoty rzeczy ale używają go gazownicy i dobrze wiedzą o co chodzi.
Jest on sprawcą:
1. Spadku mocy
2. Wspomnianego gaśnięcia pow. pewnej prędkości
3. Ewentualnych innych gówien (strzały)
Pozdrawiam wszystkich   

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2006, 23:47:02 »
kilka razy juz sie zdażyło ze jak rozbujałem swoją carine do powyżej 100km/h a potem  wrzuciłem na luz [...]

Już kogoś kiedyś przy takiej samej okazji pytałem o to samo: kto przy zdrowych zmysłach wrzuca na luz mając na budziku ponad 100km/h ???

To co Ci się dzieje to sprawka gazu i objaw jak najbardziej normalny. Jeżeli nie grzebałeś nic ostatnio w okolicach lewego błotnika/reflektora/lewy spód to jest kwestia regulacji gazu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marca 2006, 23:59:14 »
Ja nie unikam wrzucania na luz przy większych prędkościach ale takie rzeczy (gaśnięcie silnika) dzieją się tylko wtedy gdy zbliża się czas wymiany części i regulacji, dlatego teoria o Dynamicznym powietrzu troche się nie trzyma kupy. Teraz mam gazik zrobiony na cacy i nie ma mowy żeby nawet się zakrzutsił.
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

lackyluk

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marca 2006, 07:59:19 »
To sprawa rozregulowanej minimalnie instalacji gazowej. W innym wątku pytałem o poziomy napięcia na czujnilu LB właśnie po to by okresowo samemu sprawdzić co sie dzieje z gazem. Operacja ta jest prosta i pozwala kontrolować spalanie i łapac ewenyualne awarie nie na drodze lecz pod domem. Niestety pytanie pozostało bez odpowiedzi. Szkoda bo większość "wyszkolonych" gazowników regulację sprowadza do obserwacji tych pomiarów.

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marca 2006, 20:01:35 »
Ja nie unikam wrzucania na luz przy większych prędkościach ale takie rzeczy (gaśnięcie silnika) dzieją się tylko wtedy gdy zbliża się czas wymiany części i regulacji, dlatego teoria o Dynamicznym powietrzu troche się nie trzyma kupy. Teraz mam gazik zrobiony na cacy i nie ma mowy żeby nawet się zakrzutsił.
Ciekawe gdzie zakładałes gazik i za ile i której gen. jak sądzę masz II generacji LPG (inna niby lepsza jest nie opłacalna ) więc zakładając LPG II gen z emulatorem pewnie masz zaślepiony dopływ powietrza i sam o tym nie wiesz. Poza tym "teoria o dynamicznym powietrzu" nie jest teorią tylko praktyyką wynikającą z instalacji LPG w różnych autach . Tak montują i tyle. Ja przejechałem już 18 tys km od montażu i nic, spuściłem tylko syf z parownika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl