Autor Wątek: Kontrolka Check Engine  (Przeczytany 25237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Żółta kontrola nie chce zgasnąć
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Czerwca 2006, 19:19:40 »
Cytuj (zaznaczone)
i za każdym razem bylo 21
Witam w klubie "kodu 21". Walczę już tydzień (z mizernym rezultatem).
Wymieniłem czujnik LB, sprawdziłem przewody powietrzne, sprawdziłem kolektor wydechowy i CHECK świeci dalej. Został mi tylko tzw. MAPSENSOR (1.300,0 zł!!!!! :o). Dlatego byłem dzisiaj w ASO i jestem umówiony na sprawdzenie czujników LB (nowego i starego, który zdemontowałem) pod względem prawidłowości działania. Jak wyjdzie, że są OK, to jeden będzie do opchnięcia. A ja będę szukał przyczyny dalej. To moje drugie starcie z kodem 21. Na razie przegrywam.

Dzieki za wskazowki z watku o Twojej sondzie. U mnie moc i praca silnika bez zmian, po tankowaniu spalanie wyszlo mi tez niezwiekszone, wiec moze to nie CSUM. CHECK ENGINE gasnie po uruchomieniu silnika na 1-2 sekundy, po czym zapala sie i swieci caly czas. Pomacam wezyki od cisnienia i kabelki od CSUM.

pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Czerwca 2006, 07:48:11 »
Jest jeszcze tak kwestia że LB ma podgrzewanie - bodajrze biały przewód i jeśli ono padnie wyrzuca kod 21 na desce a fizycznie sonda LB jest sprawna i działa jak powinna tyle że nagrzewa się dłużej. Typowa przypadłość LB+LPG lecz i nie tylko...
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Czerwca 2006, 10:19:16 »
Witam. ;D ;D ;D

Cytuj (zaznaczone)
fizycznie sonda LB jest sprawna i działa jak powinna tyle że nagrzewa się dłużej

Kryspin u mnie jest chyba tak jak piszesz. Robiłem litrażowanie jak jechałem na urlop i wg mnie wyszło znośnie tj. full bagaż+3 osoby (w Polsce: 206 km, 100-110 km/h - 7,2 ltr; u niemiaszka 610 km, 140-150 km/h - 8,1 ltr). Na podstawie Waszych postów to i tak jest dużo, ale nie kwalifikuje się na uszkodzenie LB.

Tylko na kontrolka >:( >:( Czuje ogromny dyskomfort jazdy jak się świeci.
I k.....a nie wiem jak to przeskoczyć ???

Pozdrawiam.Grzegorz

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
Odp: Kontrolka ,,CHECK ENGINE"
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Maja 2007, 21:36:43 »
Pytam w imieniu znajomego posadacza carinki 97 1.6, od niedawna boryka sie z taka przypadloscia ze po przekreceniu kluczyka nie zawsze zapala mu sie kontrolka Check Engine, co nie pozwala uruchomic silnika, musi wowczasz odczekac kilka minut wylaczyc i ponownie przekrecic kluczyk i dopiero wowczas (raz potrzeba na to dluzej raz krocej) udaje mu sie odpalic, mowil ze to zdarza sie przy ponownym właczaniu nagrzanego silnika chociaz nie byl w stanie dokladnie tego sprecyzowac, spotkal sie ktos z podobnym problemem, zaznacze ze kwestia klem byla juz badana i to nie to
!!!!WROCEK!!!!

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Maja 2007, 12:17:05 »
Sprawdzić kody proponuję . Zworka w TE1 i E1 lub w 8 i 3 . Przekrecić kluczyk w stacyjce i zobaczyć co wymryga . Pozdro .

tatar10

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Maja 2007, 00:39:26 »
Witam,

Mam podobny problem. Zauwazylem ze czesciej sie to zdarza latem gdy samochod postoi dluzej na sloncu i sie nagrzeje.
Nie da sie sprawdzic kodów bledow poniewaz kontrolka silnika sie nie swieci wiec nie ma co mrugac.
Znajomi fachowcy w czasie konsultacji telefonicznych stwierdzili ze prawdopodnie brak zasilania komputere i typowali nastepujace przyczyny:

1. Immobiliser Clifford - element obcy w samochodzie, najczesciej pada, ale po ostatnim razie gdy mi auto padlo w czasie jazdy stwierdzili ze to raczej nie immobiliser. Rozbieralem centralke i wygladala OK, przekazniki zalaczaly sie w odpowiednich momentach. Ale jak nic innego nie pomoze to i tak go wypruje.

2.Przekaznik pod kluczykiem, jeszcze nie sprawdzany

3. Przekaznik EFI lub MAIN pod maska, w skrzynce bezpiecznikowej - wymienione, ale to nie pomoglo.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
tatar10

tatar10

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Maja 2007, 23:13:30 »
Witam ponownie.

Wymiana przekaznika pod kluczykiem nie pomogla.

W koncu okazalo sie ze to faktycznie immobiliser. Jeden z przekaznikow nie zawsze sie zalacza.
Na tenczas zbocznikowalem styki robocze przekaznika i na razie jest OK.

Pozdrawiam
tatar10

Offline POL_OK

• Prawie Toyot
Odp: Kontrolka Check Engine
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Czerwca 2014, 21:53:48 »
Witam

Dołączę do tematu ale troszkę z innej beczki , ostatnio pojawił się  problem w mojej Carinie E 1,6 16 V 97r -mianowicie przy prędkości obrotowej powyżej ~ 4500 obr/min zapala się kontrolka cheeck engine , auto pracuje normalnie, nie traci mocy a po opadnięciu obrotów kontrolka gaśnie- zauważyłem że zwiększyło się spalanie oraz ślady zębów  na kablach wysokiego napięcia -czy może to być przyczyna? . Odczytywałem błędy i wyskakuje kod 12 - czujnik prędkości obrotowej . Jestem laikiem więc proszę o podpowiedź od czego zacząć bo mechanik do końca nie ogarnia  tematu -twierdzi że prawdopodobnie będzie to czujnik Halla ale wtedy samochód traciłby moc a tak do końca to on nie jest pewny :). Proszę o podpowiedź fachowców .

Offline Cuma

• Toyot Leżący
  • *
    • Fenix-Moto
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Czerwca 2014, 16:36:49 »
Czujnik położenia wału? Tylko czy Carina ma takowy?
Today, Tomorrow, Toyota

Carina E sedane 2,0GLi 133KM

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Czerwca 2014, 21:59:55 »
Czujnik położenia wału? Tylko czy Carina ma takowy?

Tak.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline POL_OK

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Czerwca 2014, 16:58:06 »
Tak, znaczy że jest to prawdopodobnie czujnik położenia? bo to że jest  przekonałem się 2 lata temu , tylko że wtedy samochód nie odpalał , wymieniłem na używany bo zamienników niema a i używki do tanich nie należą . Czy można sprawdzić  że czujnik położenia wału jest ok?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Czerwca 2014, 22:57:38 »
W pierwszej kolejności zobacz, czy zęby i czujnik nie są zabrudzone. Może gubić sygnał przy wysokich obrotach. Później bym sprawdził wszelkie styki we wtyczkach i masy na silnik. Może gdzieś wiązka/kabel jest ułamany, a wychodzi to dopiero przy wysokich obrotach ?
Jeżeli wywala błąd dopiero przy wysokich obrotach, to raczej podpiąć oscyloskop i patrzeć kiedy gubi sygnały.
Nie wiem, czy czujnik jest zwykły indukcyjny czy Halla. Indukcyjny zdiagnozujesz wstępnie omomierzem, ale Halla można omomierzem uwalić :(
Jeżeli mocy nie traci, to pewnie wypada co któryś zapłon i Ty tego nie czujesz przy 4500+ obr/min, ale ECU to wychwytuje i daje znać.
Ciężki temat, bo wysokoobrotowy i słabosygnałowy ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Czerwca 2014, 01:19:11 »
ślady zębów  na kablach wysokiego napięcia -czy może to być przyczyna? .
U mnie tez slady po zebach na kablach zaklejonych izolacja i 7 lat z kontrolka check  z lb a zona nie chce zgodzic sie na zlomowanie :) Sorry za OT ale nie moglem sie powstrzymac.
W 1.6 czujnik jest chyba w aparacie ?  Pozdro Perzan  !
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2014, 01:30:21 wysłana przez Piwalek »
Carina E Sportswagon 1.6

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Czerwca 2014, 12:48:35 »
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline POL_OK

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Lipca 2014, 12:43:53 »
Witam,
Dzięki za pomoc, po wyczyszczeniu kopułki i styków,wymianie przewodów zapłonowych oraz skasowaniu błędów błąd zniknął -problem z zapalaniem cheeck egine musiał być u góry, bo czujnika położenia wał korbowego nie ruszałem - ważne że kontrolka już nie mruga. W nagrodę Carinka dostała kompleksową konserwację całego podwozia ( w końcu zrobiona jak należy)-oby służyła jeszcze przez lata.

pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl