Autor Wątek: Camry się dławi  (Przeczytany 14001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mr Q

• Gość
Camry się dławi
« dnia: 15 Marca 2006, 14:38:04 »
Witam,

Niedawno byl poruszany podobny temat ale to raczej nie to.
Ja mam problem z moja camry usa automat '92. Od jakiegos czasu jak jade na benzynce z obrotami ~2tys i gwaltownie dodam gazu (w podloge, ale nie koniecznie) to normalnie nastepuje redukcja automatu, obroty wchodza na 3-4 tys kreci ze 2-3 sek i nagle traci moc jakby paliwa nie dostawal. Przymula 1-2s (nie przerywa tylko calkiem jakbym silnik wylaczyl) a po tym nagle odzyskuje moc i juz dalej ciagnie bardzo dobrze nawet do 6tys obrotow (gaz w podłodze) do momentu kiedy nie zwolnie i nie jade troche spokojnie. Jak chce ponownie ostro przyspieszyc do wszystko  sie powtarza.

A... i z reuly po dluzszej spoojnej jezdzie jak dam gaz do dechy to zanim zacznie wchodzic na obroty ma ulamek sekundy zamulenia jakby hm... swiece zalalo albo co... ciezko stwierdzic...

- Zastanawiam sie czy to nie pompa paliwa ale to by chyba przy wyzszych obrotach tez mulilo a nie tylko na poczatku przyspieszania.
- z drugiej strony moze filtr paliwa?
- po lekturze forum tez sie zastanawiam czy wtryski nie leją (jezdze glownie na gazie) ale generalnie jak dam na luz to silnik trzyma ladnie 1k obrotow

Dodam jeszcze ze nie mam kata a filtr powietrza byl zmieniany 23kkm temu a czyszczony ze 2k km temu.

Pozdro

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Camry się dławi
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2006, 15:44:22 »
Myślę że powinieneś zacząć od wlania preparatu do reanimacji wtrysków i wymiany filtra paliwa.
W moim camraku właśnie fitr paliwa był winin przycinaniu się przy przyśpieszaniu. Słabła na chwilę przy 4 tys a potem już było git. Po wymianie filterka jak ręką ...
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2006, 16:26:28 »
Dzieki za odpowiedz.

Wleje ten plyn i chetnie wymienie filtr tylko gdzie on jest? :)
Filtr kupowac w ASO czy spokojnie w JC? Jak to jest cenowo bo ostatnio mialem kupe wydatkow i z $$ krucho :(

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2006, 07:49:29 »
Spokojnie w JC, filtr jest na ścianie grodziowej za silnikiem - jak mnie pamięć nie myli

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2006, 21:57:13 »
Spokojnie w JC, filtr jest na ścianie grodziowej za silnikiem - jak mnie pamięć nie myli
Kryspin - trochę się nie zgodzę - części JC co zostało już wiele razy napisane - są często kilka procent tańsze od oryginałów a ich jakość jest żałosna. Filtra paliwa w ASO to chyba jakieś 120zetów - jeśli jesteś z Wawy odezwij się mam trochę rabaciuku na części z ASO mogę Ci kupić.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2006, 22:12:53 »
MrQ - co do objawów - moim zdaniem to nie będzie filtr paliwa, ale próbuj. Mam podobny problem teraz w leksie i raczej obstawiam przepływomierz lub TPS - w przyszłym tygodniu będę to zwalczał przez podmianę gratów między dwoma lexami.
Inna rzecz - kiedyś za mocno 'wyregulowałem' linkę sterującą zmianą biegów automatu i.... camry zupełnie nie chciała jeździć ! Popuściłem dosłownie jeden obrót nakrętki i samochód wrócił do życia a przed tym pomysłem zrobiłem transplantację prawie wszystkiego z innej camry - uśmiałem się i byłem nieźle zdziwiony, że taka pierdóła wykończyła camry..Zachowywała się jak z przyczepą pełną węgla na ogonie ...

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2006, 01:14:22 »
Kurcze... to zes mnie zmartwil. Troche szkoda mi wywalac 120 pln dla testu. :(
Przeplywomierz powiadasz? Troche dziwne ze by sie zepsul tak nagle. Od pol roku nie mialem zadnego strzalu z gazu, a wtedy dzialal ok i wyglada generalnie na caly.
Co do linki to niestety nie mam pojecia o czym mowisz :)
Skrot "TPS" to tez dla mnie czarna magia. Mozesz rozwinac? :)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2006, 08:52:13 »
Pytałem skąd jesteś ? W Wawie jest kilka 'znajomych' camry i można przepływomierz na 15 minut zamienić bez żadnego ryzyka uszkodzenia.
Linka ? Przy przepustnicy - tam gdzie kończy się gruba czarna rura od powietrza - jest kółko, które naciąga dwie linki    a w camry to może nawet i trzy ? Jedna jest od gazu (i ona steruje ruchami tego kółka otwierając i przymykając w ten sposób przepustnicę), kolejna idzie do skrzyni (daje do skrzyni info o kącie otwarcia przepustnicy i tym samym momencie kiedy ma nastąpić zmiana biegu - I TO JEST TA LINKA), trzecia będzie szła do tempomatu a tą latwo wykluczyć bo idzie do czarnej plastikowej puszki za chłodnicą.
TPS - czujnik położenia przepustnicy - czyli element rezystancyjny, który zamienia ruch mechaniczny przepustnicy na sygnał elektryczny podając w ten sposób info do kompa samochodu o tym jak bardzo depnąłęś w pedał..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2006, 09:05:35 »
O tutaj jest zdjęcie z bardzo dobrze mi znanej camry :D http://www.cardomain.com/ride/2135747/3 Lechu dorzucił nawet opis co i jak więc nie powinieneś mieć problemów z identyfikacją elementów.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2006, 11:01:32 »
No z Wawy jestem. :)
A moze to byc przypadkiem wina rozjechanai sie kompa na gazie? Moze jakby tak zarzucic mu resecik (wyjac bezpiecznik) to by pomoglo?

Co do biegow to chyba nie to, bo zmienia je (przynajmniej na oko) w odpowienich momentach.
U mnie jest efekt jakby na poczatku przyspieszania przez chwile nie dostawal benzyny.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2006, 11:05:32 wysłana przez Mr Q »

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2006, 12:53:59 »
No z Wawy jestem. :)

No to proponuję krótki meeting w przyszłym tygodniu ?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2006, 13:09:53 »
Mr Q jakbyś potrzebował namiaru do sprawdzonego mechanika to daj znać.
Mam takiego z okolic Warszawy.
Info tylko na PRIV.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2006, 14:46:06 wysłana przez Kryspin »

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2006, 13:33:12 »
Mr Q jakbyś potrzebował namiaru do sprawdzonego mechanika to daj znać.
Mam takiego z okolic Warszawy.
To się nim pochwal tutaj! Jest wart polecenia ? Daj namiar zadzwonię i wybadam czy jest skłonny pogadać o LSie..
Dzięki

jaromir

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2006, 15:48:37 »
Witam
jestem tu nowy ale mam ten sam problem "chyba" co Ty z dlawieniem sie Camry czekam na wiesci czy udalo sie to rozwiazac
pozdrawiam
JAro

Mmaroi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Czerwca 2007, 11:37:51 »
Coś się zdechło w tym wątku a ciekawi mnie czy problem został rozwiązany !!!

Prawdopodobnie padł mi TPS - są podobne objawy - z tego co wyczytałem powinien on mieć charakterystykę liniową a ten po lekkim przestawieniu daje obroty z 700 na 1300  !!!
Najgorsze jest to że nigdy niewiesz kiedy można depnąć - raz sie dławi a raz nie

I jeszcze mały szczegół - na PB odczunia minimalne lecz na LPG czasem zajeb...

Czy koś wymieniał TPS i gdzie poza ASO można ten wynalazek kupić  !!!
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2007, 11:53:51 wysłana przez Mmaroi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl