Autor Wątek: Ile wytrzymuje wydech w Carine E ? (F)  (Przeczytany 37148 razy)

SÂławomir Borchm

• Gość
Ile wytrzymuje wydech w Carine E ? (F)
« dnia: 15 Marca 2006, 22:45:10 »
Mam pytanie ile wytrzymuje tłumik w Carinie E poj 1,6 LB . Mam przejechane 166 tys . i przy 2500 tys obrotów to jest ok 90 km/h moja taka stała średnia predkośc slychac dośc głośne buczenie . Może ktoś z was już wymieniał bo przecież kiedyś to musi nastąpic ?
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2006, 09:43:23 wysłana przez danielo »

danielo

• Gość
Odp: Ile wytrzymuje wydech w Carine E ?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2006, 22:50:40 »
moja Cari 1,6 ma przejechane 270k km na oryginalnym tlumiku i wszystko ok. ale oczywiscie nie ma reguly wiec moze cos ci pada. warto sprawdzic.

Pan_Czlowiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2006, 22:55:25 »
A jestes pewien ze te buczenie od tłumika idzie ??

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2006, 07:44:47 »
Mój także w poprzedniej carinie wytrzymał 270 tyś i auto sprzedałem.
W obecnej mam prawie 200 tys. Z tym że w moim aucie nie ma i nie było kata więc wydech szybciej się wypala niż z katem.
Mimo że tłumiki są 'całe' dłużej niż 150 tys, to od 150 - 170 robią się znacznie głośniejsze i dają znać o sobie basowym dźwiękiem.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ile wytrzymuje wydech w Carine E ? (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2006, 14:55:57 »
Witam
U mnie 253 kkm z wierzchu jak nowy. (żeby tą rurę od wlewu paliwa zrobili z takiej blachy  :D) . Trochę buczy ale nie nasila się więc póki nie ma dziur to się nie przejmuję.
Gorzej z katem też ma taki przebieg i raczej z natury już chyba nie działa  :) i podobno troche grzechocze jak jakiś czas temu stwierdził mechanik.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2006, 01:00:55 »
Moja Cari ma obecnie 378 tys. ale przy ok 360 tys. zaczął już pierdzieć. Wcześniej nie odczuwałem jakiegoś specjalnego wzrostu chałasu. Może kwestia przyzwyczajenia. ;) teraz mam cicho jak ksciele  ;D
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

SÂławomir Borchm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2006, 19:10:13 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi . Pozdrawiam.

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Września 2008, 18:58:27 »
Ja u siebie wlasnie wymienilem praktycznie caly wydech oprocz kolektra i rury od niego, kat wywalony i cala reszta dalej. Na łaczeniach przy flanszach byly juz przedmuchy a glowny powod to peknieta rura na kolanku przy wlocie do puszki tlumika tylnego. Przejechane wg licznika ~217tys. Teraz wstawilem strumienice i tlumiki Asmetu. Wszystko elegancko pasowalo. Katalizator i tlumiki byly zupelnie puste, tak je wypalio. Mam nadzieje ze na nastpne lata mam spokoj.

Pzdr

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Września 2008, 19:47:26 »
u mnie jest juz 236tys,  po jakichs 150 kolano słoniowe dawało sie uslyszec, ale została wspawana siatka i wszystko gra. a tak poza tym to buczy, bo srodki juz pewnie wypalone;] ale z zewnatrz zero rdzy, bdb stan :-)
toyota to nie zaden pancervagen ani opel;p
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Września 2008, 22:56:55 »
Witam .Rozciąłem stary tlumik i zero rdzy w środku . A buczy bo ma wode w srodku ( krótkie trasy i lekka noga ) co zmniejsza jego objetosc wewnetrzną i zakłuca zjawiska falowe dzwieku . Tak że odsysać wodę bo tam jest tylko uklad rurek bez waty i będzie git . Pozdro .

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Września 2008, 14:42:58 »
czesc,
natchniony tym watkiem patrzylem ostatnio co slychac wewnatrz mojego oryginala (1.8, '96, 230kkm) i patrzac w rure wydechowa zauwazylem, ze na jego poczatku (od strony silnika), w swietle rury jest pionowa przegroda z dziurkami. sek w tym, ze wiekszosc tych dziurek jest zatkana (wyglada jakby nie zostaly do konca wybite w fabryce).
mam pytanie czy to jest normalne, czy tez wszystkie dziurki powinny byc drozne ?

pozdrawiam,
cholo

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Października 2010, 09:43:19 »
odswiezam
Cari ma juz lekko ponad 281tys.km...
katalizator - posypal sie chyba w srodku, brzeczy w pewnym zakresie obrotow. z jego droznoscia tez musi byc ciezko bo cari ma mniej sily. krok bedzie taki ze zamiast kata pojawi sie strumiennica.

i najciekawszy przypadek
w tlumiku koncowym tez cos brzeczy, jakby jakas blacha sie odczepila :roll: taki metaliczny dzwiek ktory czasami irytuje;]
lub jakby ktos nasypal tam kamieni <- tak tez mozna ten dzwiek okreslic.

za dwa tygodnie w weekend bede dopieszczal cari w tym temacie... wiem ze wywale kata a wstawie strumiennice.
ale nie mam pomyslu co zrobic z koncowym tlumikiem. nowego nie chce kupowac, bo po pierwsze: wiem jakiej jakosci sa zamienniki (za rok lub 2 lata bedzie pierdziec, a przy moim stylu jazdy moze i szybciej). po drugie: oryginalny na zewnatrz wygladem nie odbiega od nowego mimo iz ma juz 13 lat i ponad 280tys.km...

wyciagnac go, rozciac i zobaczyc co sie dzieje w srodku, zaspawac i wstawic spowrotem?
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Października 2010, 10:06:54 »
Pewnie w środku pordzewiał i z niego będzie już.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2010, 13:34:22 »
dziadek_ <diabel>
zeby tlumik w srodku przerdzewial?

pytam powaznie :-P
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

wojtas1990

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2010, 14:52:52 »
U mnie też mam metaliczny dźwięk z tłumika końcowego... :P.
Teraz takie pytanie, orientuje się ktoś w jakiej cenie dostanę jakiś w miarę dobry tłumik końcowy? Wiem, że pod względem żywotności będzie o wiele gorszy od oryginału ale niestety muszę już wymienic? I pewnie przy okazji środkowy też ;p.
Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl