Autor Wątek: Strzały na LPG w Carinie E  (Przeczytany 8045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
Strzały na LPG w Carinie E
« dnia: 19 Marca 2006, 22:48:03 »
Witam mam problem z gazem w mojej CARI a mianowicie taki że strzela, powodując otwarcie filtra powietrza (na szczęście tylko otwarcie a nie pęknięcie).
Wymieniłem świece, przewody WN filtr powietrza, kopułka i palec aparatu zapłonowego i do tego byłem na regulacji. I poza wydaniem kasy to zero efektu, strzały jak były tak są nadal. Możecie mi coś doradzić jak usunąć tą usterkę, Dodam że mam przebieg 155000tyś km i od 30000tyś km mam założoną instalacje LPG.
Pozdrawiam

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Strzały na LPG w Carinie E
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2006, 20:32:00 »
Postaraj sie odkrecic jednak nieco wiecej gazu na reduktorze i zobacz czy przestanie kichać.Napisz jeszcze kiedy najczesciej strzela-czy podczas szybkiego ruszania?

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2006, 11:09:20 »
Witam jeśli chodzi o strzelanie to najczęściej właśnie podczas szybkiego ruszania (zmiany obciążenia) i zauważyłem że dochodzi do strzałów podczas deszczu lub dużej wilgotność.
dzięki za zainteresowanie

ddow

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2006, 11:38:43 »
No jeszcze dobrze by bylo jakbys podal typ instalacji (z kompem czy bez). Jesli jest to II gen. z komputerem to najlepiej kupic kabelek na Allegro i samemu popatrzec co sie dzieje z mieszanka na postoju i przy ruszaniu. Generalnie zazwyczaj przyczyna jest kiepski stan ukladu zaplonowego, ale jesli u Ciebie jest wszystko nowe to prawdopodobnie przyczyna jest zbyt uboga mieszanka.
Proponuje zaczac od dokladnego sprawdzenia szczelnosci dolotu, pozniej wzbogacic mieszanke sruba na parowniku, ale tu najlepiej miec analizator lub podpietego laptopa.
Pozdr.

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2006, 15:24:47 »
Instalacje LPG mam II generacji firmy LANDIRENZO z komputerem.
Teraz w sumie mam jechać na przegląd gazu po 30000 tyś km, możecie mi coś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę żeby mi czegoś fachury nie pominęli przy przeglądzie np. wymiana filtra gazu

Pozdr.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2006, 17:47:45 »
od wymiany fitra bym zaczął. Do zcasu regulacji nie powinieneś zapychać na gazie - szkoda przepływki i delikatnych elementów dolotu. Masz za ubogą mieszankę i dlatego prycha - dlaczego - to juz powinni wiedzieć mechanicy gazownicy.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2006, 21:31:37 »
Nie czekaj tylko jedz na ten przeglad i zobacz jak bedzie wygladal ten filterek gazu bo chyba masz zapchany.Instalke masz b.dobrej firmy.Sprawdz jeszcze stan przewodow WN jezeli podczas deszczu masz jednak przebicia.

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2006, 13:59:56 »
Jak strzela to wyglada to na niesprawne kable WN lub brudna kopolke.
Zacznij od swiec, sprawdz czy sa czarne. Jak ktoras jest bardziej czarna to pewnie
kabel od tego cylindra jest mniej sprawny.
To ze pisales o wilgoci wyglada mi na cos nie tak z ukladem zaplonowym

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2006, 23:18:50 »
wilgotne powietrze = mniej tlenu
uboga mieszanka + mniej tlenu - dłużej sie pali w cylindrze - stąd buuumm

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2006, 15:46:33 »
Wilgoc za bardzo nie wplywa na zawartosc tlenu w objetosci powietrza.Jezeli jednak bedzie mniej tlenu to uboga mieszanka staje sie bogatsza i tutaj powinna byc tylko poprawa a nie pogorszenie.Wilgoc najbardziej dziala na instalacje WN i tutaj trzeba szukac przyczyny.

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2006, 21:55:48 »
Witam
No to po moim przeglądzie, gazownicy mam nadzieje że wszystko posprawdzali. Po ich oględzinach stwierdzili że wszystko jest ok. ale jak im wytłumaczyłem moje objawy strzelania to mi tą moją instalkę trochę przeregulowali i teraz jakby jest troszkę mocniejszy (takie mam złudzenie)
Mam nadzieje że teraz wszystko będzie wpożo.

Pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2006, 17:12:54 »
Wilgoc za bardzo nie wplywa na zawartosc tlenu w objetosci powietrza.Jezeli jednak bedzie mniej tlenu to uboga mieszanka staje sie bogatsza i tutaj powinna byc tylko poprawa a nie pogorszenie.Wilgoc najbardziej dziala na instalacje WN i tutaj trzeba szukac przyczyny.
ubogość/bogatość/stechiometria mieszanki - to pojęcia określające stosunek paliwo-powietrze a nie paliwo - tlen w powietrzu.
A gdy mniej tlenu wcale mieszanka nie stajje sie bogatsza, skoro tyle samo powietrza wciąga silnik

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marca 2006, 08:26:43 »

A gdy mniej tlenu wcale mieszanka nie stajje sie bogatsza, skoro tyle samo powietrza wciąga silnik

Dlaczego kilka postów wyżej pisales ze przy wilgotnym powietrzu jest mniej tlenu i mieszanka staje sie uboga?Problem nie lezy w ilosci zasysanego tlenu tylko w jakosci sterowania dawką gazu.Przy zmniejszonej dawce gazu mniejsza zawartosc procentowa tlenu w powietrzu powinna tylko poprawic sytuacje.System regulacji skladu mieszanki musi sam dobrac ilosc podawanego paliwa.W tym wypadku instalacja miala niedomagania z wydajnoscią.

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maja 2006, 16:22:58 »
Witam
Panowie porażka, moje strzały na LPG nie ustąpiły dziś w tak suchy dzień, znowu powróciły i jak zwykle w najmniej odpowiednim momencie co robić gdzie szukać przyczyny, może ktoś mógłby mi w tym pomóc

Pozdrawiam 

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Maja 2006, 09:54:35 »
Jeżeli jesteś pewny, że z układem zapłonowym wszystko jest OK (przedy WN, kopułka + palec, świece - mam nadzieje, że założyłeś NGK, albo DENSO) to przyczyna tkwi w zbyt ubogiej mieszance. Sprawdź ew. wymień jeszcze filtr powietrza.
Niech Ci ustawią nawet zbyt bogatą mieszankę - silnikowi krzywdy nie zrobisz, a nawet mu pomożesz przetrwać dłużej (zawory).
Jeszcze jedno można sprawdzić: czy prawidłowo zachowuje sie TPS i sonda lambda
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl