Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800827 razy)

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #465 dnia: 29 Maja 2006, 17:51:36 »
I mnie np mniej by bolało wydać więcej przy zakupie (jeśli bym miał) na diesla.
A potem przy każdym planowanym wyjeździe się człowiek cieszy jak go to mało kosztuje.
Ale i tak największym plusem jest radość z jazdy.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #466 dnia: 29 Maja 2006, 19:21:28 »
YII D4D spalanie miasto 5.0 ,trasa 3.5

bigman

• Gość
« Odpowiedź #467 dnia: 29 Maja 2006, 22:21:24 »
Teoretycznie zwrot d4d następuje po 150 tys. km, ale pamiętajmy, że dziś auta przelatują po pół miliona km.
już nawet we flotach tyle nie przelatują w jednej firmie, prywatnie u pierwszego właściciela to też zjawisko rzadko spotykane

Przy jeździe rzędu 30 tys. rocznie auto już po 5 latach się zwraca
w PL średni roczny przebieg to 15-20kkm ...

- już, bo podobno średni wiek auta w Polsce to grubo powyzej. Wreszcie d4d to większy komfort jazdy (przyspieszenie, ale i ok. 1200km na zbiorniku)
to pojęcie względne - ja tam wolę zakręcić niż ciągle zmienieć biegi właśnie osiągnąłem kolejne 4k rpm ;-)

, a także trwałość i mniejsza usterkowość w porównaniu do benzyny.
nie mów hop - to nie 3l niewysilony wolnossący diesel o mocy 60km tylko bardzo skomplikowana i dość wysilona maszyneria bardzo czuła na jakośc paliwa i warunki eksploatacji,
trwałość jest porównyalna z benzyną a usterkowość jest potencjalnie nawet większa ze względu na większą złożoność konstrukcji

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #468 dnia: 30 Maja 2006, 00:05:54 »
YII D4D spalanie miasto 5.0 ,trasa 3.5

no do 3.5 to jeszcze nie zszedlem, ale 4.4l to spokojnie da sie uzyskac przy niezbyt oszczednej jezdzie w trasie.
aha, pomiary robie tylko po przejezdzeniu calego baku, bo czastkowe spalanie z komputera to czasami bywa i nizsze. na razie najwiekszy przebieg od rezerwy do rezerwy to 790km wiec 1200 podawane wyzej jest dla mnie wartoscia nieco kosmiczna. gdyby tak YII nie mial tak idiotycznie obnizonej pojemnosci baku tylko przynajmniej minimum dla klasy (45l) to wtedy zasieg bylby naprawde godny uznania.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #469 dnia: 30 Maja 2006, 01:55:02 »
,
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2006, 01:58:26 wysłana przez etom »

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #470 dnia: 30 Maja 2006, 01:58:02 »
Przy jeździe rzędu 30 tys. rocznie auto już po 5 latach się zwraca ....... Wreszcie d4d to większy komfort jazdy (przyspieszenie, ale i ok. 1200km na zbiorniku), a także trwałość i mniejsza usterkowość w porównaniu do benzyny.
Juz ?? po 5 latach   :-\
Przyspieszenia niewiele lepsze niz Y1.0  a do Y1.3 juz troszke mu brakuje  :)

wiad

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: 30 Maja 2006, 07:18:12 »
Wszystko zależy od tego, jak kto jeździ... Mnie na trasie pali ok. 3,5L/100km. Mam Yarisa I z 2003 roku d4d. Zbiornik 45L. W tej chwili w cyklu mieszanym (dojazd do pracy 5km po mieście, 15km na trasie) nastukałem już 950km na zbiorniku i mam 2-3 kreski jeszcze. Staram się tankować zawsze w okolicach 1000km przejechanych i tylko raz (przy mrozach -29 stopni) zobaczyłem jak działa rezerwa na wskaźniku. Dla mnie to wygoda, bo wcześniej miałem pojazd wymagający tankowania co 300km (gaz) i czasami szlag mnie trafiał - teraz jeżdżę wolniej (km/h), czyli szybciej docieram do celu (w h), bowiem na trasie nie spędzam czasu na stacji.
Co do przyspieszenia to pisałem, iż jest lepsze od 1.0 uwzględniając dane producenta.
Bezawaryjność... Oczywiście trudno mówić o common rail, ale faktem jest, że całkiem niedawno widziałem corollę z 500 tys.km (17letnia), w rodzinie miałem golfa 450 tys.km, a na giełdzie spotkałem mercedesa beczkę 650 tys.km. Wszystkie one miały jedną cechę - to były diesele. Nie widziałem benzyny >300 tys. Jasna sprawa, że to tylko subiektywne odczucie, zbyt mała próba itp. itd. by wyciągać daleko idące wnioski, ale cóż -to tylko sugestia. W obsłudze d4d jest nieco przyjemniejszy dla mnie, gdyż nie ma chociażby świec, cewki i przewodów WN, a ile się z iskrą naszarpałem mając pojazd gazowy poprzednio to już tylko ja wiem.
W tej chwili mam na widoku yarisa 1.0 ze 180 tys. przebiegu. Żyje i ma sie całkiem nieźle. jeszcze japończyk posiadany przez współpracownika, zatem stale przeze mnie monitorowany. Zobaczymy konkretnie jak będzie nam się użytkowało d4d i 1.0.
Wreszcie co do 30 tys. rocznie. Akurat dla mnie nie jest to wysiłek. Nie znam nikogo kto pokonuje <10 tys. Ale faktem jest, że gdyby tak było to oczywiście diesel nie ma sensu. Sądzę, że tak dopiero przy 20-30 tys. można o nim myśleć. Z założenia jest dla ludzi, którzy dużo jeżdżą (opel np. w corsie dla diesela przewiduje przeglądy co 50 tys. lub co rok).
Wreszcie podzielam zdanie przedmówcy, iż przyjemniej się wydaje jednorazowo więcej, by potem mieć świadomość, że jeździ się tanio. Tak samo jest z gazem. Instalka trochę kosztuje, ale w 99% potem ludzie zaczynają więcej jeździć, bo mają świadomość, że z każdym kilometrem się odkuwają. W benzynie najpierw wyliczasz ile kosztuje wyjazd, a potem... zostajesz w domu. I nie dziw, że rocznie kogoś 30 tys. wprawia w zdumienie.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #472 dnia: 30 Maja 2006, 09:25:25 »
Tez bym wolal diesla. Ale na swoje 1.0 nienarzekam. Nie musze liczyc i wychodzi mnie czesto lepiej niz kolesie na gazie. Roznica nie wielka.
PS wczoraj kolesie chcieli na trasie porzadzic golfem 3 hhehhehehe bez komentarza yaris rulez!!!! (proba elastycznosci na 4 biegu 80-140)
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2006, 09:56:58 wysłana przez przemkuu »
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

bigman

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: 30 Maja 2006, 10:48:30 »
Co do przyspieszenia to pisałem, iż jest lepsze od 1.0 uwzględniając dane producenta.
dla YI po FL tak ale przed FL niestety nie masz racji przynajmniej na 1/4 - te auta byly wtedy znacznie lzejsze

W benzynie najpierw wyliczasz ile kosztuje wyjazd, a potem... zostajesz w domu. I nie dziw, że rocznie kogoś 30 tys. wprawia w zdumienie.
mnie nie wprawia w zdumienie bo sam kiedyś tyle robiłem (przed rozmnożeniem się) a w rodzinie jeżdżą auta osobowe (oczywiscie diesle), które tłuką rocznie co najmniej 40kkm

ja piszę o przeciętnym kowalskim, który robi 100-200 km w ciągu tygodnia po mieście, 1 na 2 tygodnie odwiedza teściów, i 2x w roku jeździ gdzieś dalej

bigman

• Gość
« Odpowiedź #474 dnia: 30 Maja 2006, 10:59:14 »
PS wczoraj kolesie chcieli na trasie porzadzic golfem 3 hhehhehehe bez komentarza yaris rulez!!!! (proba elastycznosci na 4 biegu 80-140)
to juz OT i bardziej do innego dzialu ale wlaściciele wolcwagenów mejdindżermany są szczególnie ambitni szkoda tylko, że szczególnie w czasie wyprzedzania na jednopasmówkach (mocy mi jeszcze nigdy nie zabrakło tylko żal tego dodatkowego stresu) :-(

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #475 dnia: 30 Maja 2006, 14:50:54 »
YII D4D to nie 75KM lecz 90KM i z 1.3 to już sobie radzi .

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #476 dnia: 30 Maja 2006, 15:59:33 »
swoim Y 1.4 D4D na serii jechalem łeb w łeb z 1.3, a parokrotnie widzial moj tyl (na ustawkach, a nie jakies tam spod swiatel z pierwszym lepszym), no ale zawsze kazdy bedzie chwalil swoje, w porownaniu do Yariska mk1 1.4D4D Yarisek II 1.4 D4D rozni sie blisko 51 czesxciami silnika i osprzetu, min ciut wieksza turbinka i jej nadmuch jest wiekszy etc. etc. Na setup'ie 90KM zjadlem parokrotnie Yarisa 1.3 (i to tego sprzed FLu) o 3 dlugosci Yarisa do 100km/h. 
Ja sobie chwale, mam tyle KM co Yaris TS, o 100Nm wiecej niz TS, a spalanie na nieporownywalnie mniejszym poziomie.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #477 dnia: 30 Maja 2006, 18:02:19 »
Mozliwe w porownaniu z YII 1.3 ,ale z YI 1.3 raczej nie - 3KM wiecej raczej nie "przeskoczy" wiekszej masy o ok. 160kg(dla najlzejszych wersji).
Porownalem stare wersje ,bo niestety nie mam przelozen skrzyni dla YII D4D 90KM,by to porownac w CarTest - jezeli ktos ma to prosze o te dane.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #478 dnia: 30 Maja 2006, 18:53:12 »
Tak jak etom, z YI to raczej sobie nieporadzi, zarówno przed, jak i po FL, ale trzeba sprawdzić empirycznie - na kresce. Wpadnij na spota, pojedziemy na miejscówkę, ustawka i będziemy wszystko wiedzieć  :)
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

krzysiek.jakubowski

• Gość
« Odpowiedź #479 dnia: 30 Maja 2006, 22:49:01 »
mój pali około 6,5 - w mieście

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl