Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801072 razy)

seegi

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #645 dnia: 26 Maja 2007, 01:05:12 »
:)
ostanie wyniki powalily mnie na kolana.
Jazda spokojna, bo nigdzie sie nie spiesze.
Pierwszy bieg, zeby ruszyc z miejsca, drugi do 20km/h, trojka do 35, czworka do 50, i potem piateczka , lekko dotykajac pedal gazu rozkulac sie do 70-80km/h. I tak przejchalem 300km od poniedzialku do piatku po slaskich miastach i obwodnicach, a srednie spalanie..... 4,7  l/100km !! szok ! :)  przy czym srednia predkosc wg kompiutera - 41km/h.

aha... nie mam klimy...  czego coraz bardziej zaluje ;)

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #646 dnia: 26 Maja 2007, 08:17:36 »

Pierwszy bieg, zeby ruszyc z miejsca, drugi do 20km/h, trojka do 35, czworka do 50, i potem piateczka , lekko dotykajac pedal gazu rozkulac sie do 70-80km/h.

czyli utrzymujesz obroty około 1500/min? nie żal Ci silnika i łańcucha rozrządu? :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline Lazarus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #647 dnia: 26 Maja 2007, 10:26:37 »
Ja też właśnie tak próbowałem jeździć i spalanie też było bardzo niskie, choć nie aż tak. Ale obroty wtedy dochodzą do 3 tys.

Ale na dłuższą metę to żadna przyjemność... czasem nie można wytrzymać, a z drugiej strony też szkoda silnika...

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #648 dnia: 26 Maja 2007, 10:29:39 »
Ja też właśnie tak próbowałem jeździć i spalanie też było bardzo niskie, choć nie aż tak. Ale obroty wtedy dochodzą do 3 tys.

Ale na dłuższą metę to żadna przyjemność... czasem nie można wytrzymać, a z drugiej strony też szkoda silnika...

4 do 50km/h to na pewno nie jest 3krpm :) Ja zwykle przy ok 50 wrzucam 4 (starajac sie zaoszczedzic) i jest około 2500obrotow. Wtedy też mnie aż serce boli, że wysokoobrotowy silniczek, a tak nisko krece...

momenty nudy i emeryckiej jazdy odbijam sobie na światłach. Miny innych kierowców patrzących na Yarisa ruszającego spod świateł z piskiem - bezcenne :)
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2007, 10:33:40 wysłana przez AceVentura »

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

seegi

• Gość
« Odpowiedź #649 dnia: 26 Maja 2007, 12:05:09 »
A co silniczkowi niby mialoby szkodzic ?

co innego gladziutko i spokojnie rozkolac sie do 2tys - 2,5 tysiaca delikatnie operucjac pedalem gazu , a co innego jakbym go dusil wciskajac brutalnie gaz od niskich obrotow, probujac przyspieszac na hama - wtedy to byloby katowanie silnika.

przyjemnosc z jazdy? - zalezy co kto lubi - niektorzy lubia Calbiry, inny Golfy;)) , znowu inni wola spokojnie plynac sobie po drodze, a inni zapierdzielac po dziurawych drogach :)

Zreszta, jakby tylko szybkosc i przyspiesznie sie dla mnie liczyly, to napewno nie kupowalbym litrowego Yarisa.
dla mnie liczy sie ekonomia silnika, bezpieczenstwo, bezawaryjnosc - chyba dlatego mam w domu dwa yariski ;) Obydwa sa czysciutkie i zadbane, nikt sie nimi nie sciga po dziurawych drogach i mam nadzieje ze beda dlugo sluzyc.

ps. wlasnie mam przerwe, wymylem oba autka, stoja w garazu i sie susza, a jak wyschna to machne je woskiem na wysoki polysk ;)    bo to mi wlasnie daje przyjemnosc z jazdy, gdy Yaris swieci sie jak lustro i sobie nim smigam polekku przez miasto ! :)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #650 dnia: 27 Maja 2007, 00:22:32 »

Pierwszy bieg, zeby ruszyc z miejsca, drugi do 20km/h, trojka do 35, czworka do 50, i potem piateczka

czyli jezdziesz :

na 2 -  do  1500 obr/min ( jak ja wrzucasz przy 10km/h to od ok 750 obr/min )
na 3 - od  1000 do 1800 obr/min
na 4 - od 1400 do 2000 obr/min
na 5 - od 1650 obr/min

Mozna i tak ,ale jak dla mnie to spora przesada.   :huh:

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 27 Maja 2007, 12:16:35 »
momenty nudy i emeryckiej jazdy odbijam sobie na światłach.
Ja mam tak samo  :-) - jeżdżę raczej niezbyt szybko, ale spod świateł ruszam ponadprzeciętnie dynamicznie.
Gdzieś czytałem analizę, że najekonomiczniej jest mocno przyspieszyć do wybranej prędkości: wcisnąć gaz do około 3/4, ale przechodzić na wyższe biegi zanim silnik wejdzie na wysokie obroty.
Wbrew temu co sądzi większość kierowców, powolne przyspieszanie (do wybranej prędkości docelowej) zwiększa zużycie paliwa - bo zmniejsza się sprawność wykorzystania energii z paliwa i wydłuża się czas przyspieszania.

Miny innych kierowców patrzących na Yarisa ruszającego spod świateł z piskiem - bezcenne :)
Też znam to zaskoczenie  :-) - nie wynika ono jednak z nadzwyczajnych osiągów Y, ale z przeświadczenia kierowców większych aut że Y jest zawalidrogą.
Ruszam jednak tak, aby nie zapiszczały opony - przez dwa lata zdarzyło mi się tylko raz (niechcący) zapiszczeć - ale to było na zimówkach w ciepły dzień.

seegi

• Gość
« Odpowiedź #652 dnia: 27 Maja 2007, 14:09:43 »
czyli jezdziesz :

na 2 -  do  1500 obr/min ( jak ja wrzucasz przy 10km/h to od ok 750 obr/min )
na 3 - od  1000 do 1800 obr/min
na 4 - od 1400 do 2000 obr/min
na 5 - od 1650 obr/min

Poprawka do poprzednich postow - predkosci przy ktorych zmieniam biegi podalem z glowy, wiec moze byly troche przesadzone.
, ale staram sie trzymac poniezej 2tys obr, ewentualnie poniezej 2,5tys.
Nie jezdze tez tak zawsze, zalezy od warunkow drogowych i ilosci czasu jaka mam na dotracie do celu. Jezeli sie nie spiesze to jezdze spokojnie. TO jest temat "ile plai Yaris" . Chcialem tylko co-po-niktorym uzmyslowic ze mozna w jezdzie mieszanej (w miescie i poza) zejsc ze spalaniem ponizej 4,8l/100km.

czamat

• Gość
« Odpowiedź #653 dnia: 27 Maja 2007, 15:54:20 »
Zejśc można, ale mozna miec jeszcze mniejsze spalanie dieslem a jazda na 2,5 tys obrotów dziwna jest :-o
Ostatanio wjechałem sobie na autostrade, patrzyłem tylko na ilośc kilometrów do przejechania i to mnie uratowało przed stanięciem na autostardzie z pustym bakiem. przy 150 km/h spalanie yarisa jest boskie  :grin:

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #654 dnia: 27 Maja 2007, 16:02:37 »
Seegi masz tak jak ja mój Y tez zawsze wymyty świecący! Brudnym nie pojade

A co do tematu to spalanie zalezy od ruchu ulicznego itd. Nad morze jechalem w nocy powoli oszczednie i spalił 5,1 a wracajac darłem dość szybko i spalił 5,4  :oop

Staram sie kazdy bieg zaczynac minimum 2krpm bo jak nizej to bardzo muli

ps w środe jade do wawy na nagranie ''jazdy próbnej'' wiec jak kiedys bedziecie ogladac i wyjdzie ze jeden z uczestników jezdzi yarisem to bede to ja

pzdr
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2007, 16:07:03 wysłana przez przemkuu »
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #655 dnia: 27 Maja 2007, 20:37:05 »

ps w środe jade do wawy na nagranie ''jazdy próbnej'' wiec jak kiedys bedziecie ogladac i wyjdzie ze jeden z uczestników jezdzi yarisem to bede to ja

pzdr

Wspomnij cos o TKP.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

pp19

• Gość
« Odpowiedź #656 dnia: 27 Maja 2007, 22:38:43 »
Moja diesel pali średnio okolice 5, ale nogi nie mam lekkiej. W zimie - zimno, w lecie - klima, więc ma co żreć paliwko  :wink:

Offline RonnI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #657 dnia: 27 Maja 2007, 23:54:00 »
12l/100 km przy 175 możliwe?;) bo serduszko boli jak tak szybko sie jedzie i autko cierpi wieć raczej następnej pruby takiej nie bede robił dla tego pytam czy to normalka ;) i Dziwi mnie fakt  ze raz pali wiecej, a raz pali m,niej...;/ przy tej samej prędkości.. wiem opory powietrza itd.. ale jednak. Np dzis w jedną strone 90km/h przy zwiększajacej sie prędkości niewiele ponad 5. ta sama droga z powrotem prędkość tez 90 km/h z tym ze zwalniająca i spalanie powinno być mniejsze.. a jest inaczej!!! bo tez 5,  5,1 dziwny jest czasem ten samochod..Albo ja jestem przewrażliwiony na jego punktcie ??:) A świecić to się musi dzien w dzien !! Zwłaszcza ze mam Własną Myjnie ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2007, 23:57:39 wysłana przez RonnI »

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #658 dnia: 28 Maja 2007, 10:53:15 »
jak nie zapomne (z nerwów i tremy) to pozdrowie tkp
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

czamat

• Gość
« Odpowiedź #659 dnia: 08 Czerwca 2007, 12:54:36 »
Nie wiem co sie ostatnio dzieje z moim yarisem ale mi sie to podoba... ostatnio mialem spalanie 6,2 w cyklu mieszanym ..jakies 2 tygodnie temu zresetwoalem komputer, nic nie zmienialem w sposobie jazdy, trasy mniej wiecej te same, te sama benzyne tankuje ale spalanie spadlo do 5,9 ostatnio  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl