Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800811 razy)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #765 dnia: 01 Sierpnia 2007, 19:29:24 »
1.3 - 5,1/100km

a Shaggy wypracowała w swojej 1.0 - 3.9/100km

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #766 dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:09:49 »
1.3 - 5,1/100km
a Shaggy wypracowała w swojej 1.0 - 3.9/100km
Jedno i drugie to chyba trasa.
Pozdrawiam,

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #767 dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:13:45 »
70% do 30% - gdzie 30% to miasto - i tylko jedna osoba w samochodzie

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #768 dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:35:13 »
3,9 to chyba jazda emerycka :-P

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #769 dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:38:51 »
moj najlepszy wynik 4,3l na trasie - silnik 1,3. Wiec dla 1,0 to calkiem realne. Jazda bardzo spokojna :grin:

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #770 dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:46:02 »
3,9 to chyba jazda emerycka :-P

To jazda mojej kochanej kobiety która jest młodym kierowca, to jej pierwszy samochód, wielbi go bardziej niż swojego chłopaka a osobę która by podniosła rękę na samochód.....  powiesiła by za ....ja

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #771 dnia: 01 Sierpnia 2007, 21:02:35 »
Średnia z 10 tys km w Y1-1.0 (wszystkie pory roku, 95% miasto, odcinki do 8km, dużo świateł, jedna osoba w samochodzie, średnio dynamiczny styl jazdy, brak klimatyzacji): 7,04 l / 100 km.

Irytują mnie "pseudooszczędzacze" tamujący ruch w mieście, którym wydaje się że łagodne zwiększanie nacisku na pedał gazu to najekonomiczniejszy sposób przyspieszania. Wg tego co mówi literatura, najefektywniejsze wykorzystanie paliwa do rozpędzenia auta to przyspieszanie z gazem wciśniętym na około 3/4, i wczesne przechodzenie na wyższe biegi zanim silnik wejdzie na na średniowysokie obroty.

Zresztą dziwi mnie gdy ktoś kupuje auto za kilkadziesiąt tysięcy złotych, a potem męczy siebie i innych żeby zaoszczędzić drobny ułamek litra. Przyjemność z jazdy też się liczy! :)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #772 dnia: 02 Sierpnia 2007, 00:05:05 »
Posty nie na temat wyladowały w koszu. Panowie powstrzymajcie sie od takich komentarzy.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #773 dnia: 04 Sierpnia 2007, 18:44:19 »
Pozwolę sobie napisać słowo wyjaśnienia do mojego poprzedniego postu.

1. Na mojej trasie z domu do pracy jest mnóstwo świateł, a na części z nich zielone świeci się bardzo krótko. Jeśli "pseudooszczędni" ruszają ślamazarnie spod świateł, to zdarza się że zdąży przejechać zaledwie kilka samochodów – a ci z tyłu muszą znowu czekać na zielone i ponownie ruszać z tych samych świateł (czyli zużywają więcej paliwa).

2. Eksperymentalnie sprawdziłem że różnica w zużyciu paliwa pomiędzy jazdą średnio-dynamiczną (jaką zazwyczaj stosuję), a nastawioną na ekonomikę wynosi zaledwie około 0,3 l /100 km (tak mała różnica wynika chyba stąd, że jeżdżę głównie w gęstym ruchu śródmiejskim). Uznałem więc, że gra nie jest warta świeczki (w porównaniu do ceny auta i całych kosztów jego utrzymania).

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #774 dnia: 06 Sierpnia 2007, 10:47:23 »
Średnia z 10 tys km w Y1-1.0 (wszystkie pory roku, 95% miasto, odcinki do 8km, dużo świateł, jedna osoba w samochodzie, średnio dynamiczny styl jazdy, brak klimatyzacji): 7,04 l / 100 km.
Bardzo się cieszę, że wreszcie ktoś (Pasikonik) napisał uczciwie, ile faktycznie pali Yariska! Bo tyle pali!!! Śmieszą mnie te "wyścigi" w stylu "moja to pali najmniej".
Nobilituje to ich kierowników???
Brawo Pasikonik!!!
Moja też tyle pali.

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #775 dnia: 06 Sierpnia 2007, 13:24:22 »
Bardzo się cieszę, że wreszcie ktoś (Pasikonik) napisał uczciwie, ile faktycznie pali Yariska! Bo tyle pali!!! Śmieszą mnie te "wyścigi" w stylu "moja to pali najmniej".
Brawo Pasikonik!!!
Moja też tyle pali.

a skoro moja pali mniej, to znaczy że kłamię? Czy że mam "popsuty" samochód? A może to, że w Warszawie nie ma świateł i korków?

Czy może poprostu zależy to też od kierowcy a nie tylko od samochodu... wiec stwierdzenie "Yaris pali tyle" i "ja mam rację i moja racja jest najmojsza" jest troszke nie na miejscu.

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #776 dnia: 06 Sierpnia 2007, 13:44:41 »

Brawo Pasikonik!!!
Moja też tyle pali.

a skoro moja pali mniej, to znaczy że kłamię? Czy że mam "popsuty" samochód? A może to, że w Warszawie nie ma świateł i korków?

Czy może poprostu zależy to też od kierowcy a nie tylko od samochodu... wiec stwierdzenie "Yaris pali tyle" i "ja mam rację i moja racja jest najmojsza" jest troszke nie na miejscu.

Zgadzam sie z Tobą ACE!!!

Brawo Pasikonik!!!

:icon_pray: To sie zasłużył dla forum... ok teraz bede cisną ile wejdzie żeby srednie wyszło 9.0 tylko co z tego... byc moze wtedo to zadowoli pewne osoby
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2007, 13:49:56 wysłana przez SZYMON14 »

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #777 dnia: 06 Sierpnia 2007, 13:58:43 »
zmieńmy po prostu tytuł wątku na "Ile MI pali Yaris" :laugh:
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #778 dnia: 06 Sierpnia 2007, 14:09:54 »
Czepiacie się - przecież to oczywiste że każdy pisze ile JEMU pali... Różnice wynikają głównie z tego że "jazda po mieście" != "jazda po mieście" - dlatego już dawno pisałem żeby każdy przy spalaniu podawał od razu średnią prędkość z komputerka. Ja mam np jeśli dobrze pamiętam 37km/h przy spalaniu ok 6,5l.
Seat Leon Cupra :D

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #779 dnia: 06 Sierpnia 2007, 14:55:11 »

Cytuj (zaznaczone)
  To sie zasłużył dla forum... ok teraz bede cisną ile wejdzie żeby srednie wyszło 9.0 tylko co z tego... byc moze wtedo to zadowoli pewne osoby
Tutaj nie chodzi o zasługi, drogi Kolego, tylko niektórzy w podawaniu minimalnego spalania zbyt się zapędzili!
Ja też na trasie uzyskałem 4,1 - ale to była jazda, nazwałbym ją, eksperymentalna. Przeważnie spala mi 5,2. Natoniast w mieście nie udało mi się zejść poniżej 6,5.
Tyle spala moja yariska.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl