Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tmtk

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #825 dnia: 24 Września 2007, 21:25:15 »
Wkurzyłem się tymi waszymi spalaniami i zacząłem jeździć jak pipka. Ostatni przejazd - trasa na odcinku 100 km. Prędkość w miarę stała między 80 km/h a 100 km/h. Spalanie średnie 4,1 litra. Wreszcie jakiś wynik sensowny.

brawo!!!
czyli jednak sie da. 4,1 - takiego wyniku nigdy nie mialem. tu poszedles w ekstremum z pipkowatoscia, ale widac taka natura. albo max duzo, albo super malo. jakis rozsadny kompromis moze zdac egzamin.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #826 dnia: 24 Września 2007, 22:50:29 »
czyli jednak sie da. 4,1 - takiego wyniku nigdy nie mialem. tu poszedles w ekstremum z pipkowatoscia, ale widac taka natura. albo max duzo, albo super malo. jakis rozsadny kompromis moze zdac egzamin.
Nie mam zamiaru się więcej bawić w ekstrema. Lecz wiele osób sugerowało, że coś z moim Yarisem jest nie tak. Okazuje się, że chyba jest okej, tylko ja po prostu jeżdżę zbyt agresywnie, stąd wyniki po 6,5 do 7,2 litra. Ale co ja poradzę, że większość ludzi mnie na drodze drażni i przez to depczę yariska !!  :furious3:
Pozdrawiam,

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #827 dnia: 24 Września 2007, 23:46:33 »
Ale co ja poradzę, że większość ludzi mnie na drodze drażni i przez to depczę yariska !!  :furious3:

no KriSSo to masz podobny styl do mnie
i nie przejmuj sie , ja tez oscyluje w gornych wartosciach spalania d4d tylko ze YI - ale naprawde cudow nie ma.
Na 99% przy takiej jezdzie benzynka by spalila ok. 2l wiecej. Przeciiez uzyskuja ludzie w Yarisach przy ostrej jezdzie spalanie 8-9l.

Mi nigdy jakbym nie katowal w miescie czy gnal na autostradzie nie przekroczylem z klima 6l, YII jest ciezszy wiec bym litr dorzucil. No coz widocznie taka specyfika tras , ktorymi na co dzien jezdzimy oraz naszego stylu ich pokonywania. Przekonalem sie, ze sa warunki, w ktorych mi pali 4l albo 4.5. W codziennej eksploatacji rzadko jednak na takie trafiam.
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #828 dnia: 25 Września 2007, 09:45:38 »
no KriSSo to masz podobny styl do mnie
i nie przejmuj sie , ja tez oscyluje w gornych wartosciach spalania d4d tylko ze YI - ale naprawde cudow nie ma.
Na 99% przy takiej jezdzie benzynka by spalila ok. 2l wiecej. Przeciiez uzyskuja ludzie w Yarisach przy ostrej jezdzie spalanie 8-9l.

Nie przesadzajmy! Myślę że jakieś 10% więcej. :) Nie słyszałem żeby komuś Yaris spalił 8-9 l. No może jakiś TS ostro ciśnięty...
Seat Leon Cupra :D

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #829 dnia: 25 Września 2007, 10:32:46 »
Średnia z 10 tys km w Y1-1.0 (wszystkie pory roku, 95% miasto, odcinki do 8km, dużo świateł, jedna osoba w samochodzie, średnio dynamiczny styl jazdy, brak klimatyzacji): 7,04 l / 100 km.

Mam tzw. "ciężką nogę" - ma to odbicie w spalaniu - co prawda jazda w mieście ale komputer pokazuje 7.7 l :(

Yaris 1.0 z 2002 roku.

No nareszcie ktoś z moim,wysokim spalaniem :-)

z klima co poniektore wyniki pewnie bylyby wieksze
wiecej nie chcialo mi sie szukac, ale pamietam, ze ktos pisal spalanie w korkach 8-9
Statystyki mówią,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #830 dnia: 25 Września 2007, 12:19:38 »
Średnia z 10 tys km w Y1-1.0 (wszystkie pory roku, 95% miasto, odcinki do 8km, dużo świateł, jedna osoba w samochodzie, średnio dynamiczny styl jazdy, brak klimatyzacji): 7,04 l / 100 km.

No i to się zgodzę. Myślę że można powiedzieć że litr różnicy przy szybkiej jeździe jest realny. Przy delikatnej jeździe powiedzmy pół litra. A to że komuś tam na komputerze w korkach pokazało 9 litrów... możliwe, ale trzeba brać średnią z tankowania.

Nie chodzi mi o przekomarzanie się, ale o to żeby nie wprowadzać ew. kupujących w błąd że dizel im spali dwa litry mniej niż benzyna. :) Realnie myślę że to będzie 10% - 15%. Jeśli różnice są większe to raczej wynikają z tego że kupujący dizle z założenia przykładają wagę do ekonimiczności i nie cisną aż tak bardzo :)

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #831 dnia: 25 Września 2007, 13:15:09 »
Skoro diesel pali tylko 10% mniej, to jak wytłumaczyć to, że Yaris 1.0 pali mi w mieście tyle samo ( na krótkich dystansach trochę więcej, w korkach trochę mniej) co Ave 2.0 diesel? Styl jazdy podobny.

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #832 dnia: 25 Września 2007, 14:17:12 »
6,3l/100km

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #833 dnia: 25 Września 2007, 14:35:08 »

No i to się zgodzę. Myślę że można powiedzieć że litr różnicy przy szybkiej jeździe jest realny. Przy delikatnej jeździe powiedzmy pół litra. A to że komuś tam na komputerze w korkach pokazało 9 litrów... możliwe, ale trzeba brać średnią z tankowania.

90% moich tankowan do pelna po jezdzie bez klimy oscyluje w okolicach 5l  z b. malymi odchylkami, mysle, ze benzynka by mi palila ok. 7 (tyle mi zreszta palil cc900)

Nie chodzi mi o przekomarzanie się

mi rowniez  :-) wiec wyraze czysto moje zdanie
mysle, ze u kolegi Pasikonika przy klimie sredni wynik oscylowalby w przedziale 7,5-8l/100km. Przyrownam to do moich naprawde skrajnych wynikow na klimie (zawsze tankuje do pelna) 5,5-6 stad moja teza o dwoch litrach. Uwazam ze oszczednosc wynosi CO NAJMNIEJ 20%.

Wiem, ze porownujemy pojedyncze przypadki, ale wybralem wypowiedz kolegi Pasikonika, gdyz na tle innych wynikow on podaje gorne wartosci, tak jak ja podaje gorne warosci dla YI d4d.
Wypowiedzi spalania benzyniakow w granicach 5l umiescilbym w porownaniu z wypowiedziami 3-4l w d4d

Statystyki mówią,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #834 dnia: 25 Września 2007, 15:13:33 »
No dobra, 1,5 litra krakowskim targiem  :grin:

A tak na serio to pytanie czy Ty jesteś akurat przypadkiem ekstremalnego spalacza? Bo jakby porównać wyniki KRISSO z pasikonikiem to wnioski bylyby zgoła inne :D Krissowi spala ok 7l a wierz mi że żeby spalić 9l litrów Yarisem benzynowym to to jest praktycznie niewykonalne :D 8 litrów na klimie jestem w stanie sobie wyobrazić :)

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #835 dnia: 25 Września 2007, 15:26:15 »
No dobra, 1,5 litra krakowskim targiem  :grin:

:-)

pytanie czy Ty jesteś akurat przypadkiem ekstremalnego spalacza?
YI d4d raczej tak, przynajmniej na tym forum, o ile pamietam JuJin podawal jeszcze 6l w d4d jak mial jeszcze  :-( swojego yarka
z wyzszymi sie nie spotkalem

Bo jakby porównać wyniki KRISSO z pasikonikiem

YII vs YI ?

co nie zmienia faktu, ze chyba wszystko wskazuje na to, ze oplacalnosc d4d w YII jest mniejsza niz w YI i faktycznie krakowski targ dalby miarodajny wynik  :-)
Statystyki mówią,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #836 dnia: 25 Września 2007, 20:38:25 »
Krissowi spala ok 7l a wierz mi że żeby spalić 9l litrów Yarisem benzynowym to to jest praktycznie niewykonalne
Jak na razie, to okazuje się, że niewykonalnym jest również u innych 7 litrów w D-4D. Coś czuję, że gdyby dać mi te benzynę do pośmigania, to osiągnąłbym w nim równie niewykonalne dla innych zużycie, co i w dieslu. Tak myślę.
Pozdrawiam,

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #837 dnia: 25 Września 2007, 22:37:33 »
Krissowi spala ok 7l a wierz mi że żeby spalić 9l litrów Yarisem benzynowym to to jest praktycznie niewykonalne
Jak na razie, to okazuje się, że niewykonalnym jest również u innych 7 litrów w D-4D. Coś czuję, że gdyby dać mi te benzynę do pośmigania, to osiągnąłbym w nim równie niewykonalne dla innych zużycie, co i w dieslu. Tak myślę.

KriSSo ja tam wierze w Twoj samochod :-)
pojezdzisz, przekroczysz 10kkm spalanie Ci spadnie do 6,5l, w benzynce mysle wykrecilbys 8,5l i masz roznice 2l na kazdych 100 km :-)

i znow wraca niczym nie zaklocona radosc z jazdy :grin:
Statystyki mówią,

Offline wjmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #838 dnia: 28 Września 2007, 23:39:30 »
moj Yaris pali ok 6,7 ja patrze inaczej np.tankuje za 60zl i patrze czy przejade 200 km jak tak to jest dobrze (po miesicie)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #839 dnia: 29 Września 2007, 00:16:34 »
moj Yaris pali ok 6,7 ja patrze inaczej np.tankuje za 60zl i patrze czy przejade 200 km jak tak to jest dobrze (po miesicie)

Znaczy sie, pali Ci zaleznie od ceny litra benzyny    :wink:

« Ostatnia zmiana: 29 Września 2007, 00:20:29 wysłana przez etom »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl