Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800756 razy)

Offline sadza07

• Toyot Leżący
  • *
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #930 dnia: 24 Października 2007, 22:11:55 »
Po mieście 7,2.... a na trasie prawie wcale  :laugh:

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #931 dnia: 25 Października 2007, 07:48:40 »
Mam pytanko - co do wskazań zużycia paliwa przez komputer w Y1 FL. Mam taka zasadę, że kasuję średnie zużycie po każdym tankowaniu do pełna. Zauważyłem, że im spokojniej się jedzie tuż po skasowaniu licznika - tym niższe zużycie na końcu pokaże komputer. Albo inaczej - im wcześniej uda się zejść na jakieś niskie wartości zużycia paliwa - np. przez następne 100km - tym niższy będzie wynik końcowy - przy następnym tankowaniu. Wraz ze wzrostem przejechanych kilometrów można zauważyć "niechęć" komputera do "obniżania" średniego zużycia paliwa. Wygląda na to, że najbardziej decydujący wpływ na to co pokaże komputer - ma to w jaki sposób jedziemy przez jakieś 100km od skasowania licznika. Podejrzewam, że komputer tak został zaprogramowany, że zapamiętuje sobie dotychczasowe średnie zużycie paliwa - a w miarę pokonywania drogi wprowadza tylko korektę na plus lub minus w stosunku do aktualnej wartości.
Wniosek z tego taki - trzeba jeździć spokojniej tuż po skasowaniu licznika, natomiast im więcej kilometrów przejedziemy tym mniejszy wpływ będzie miała technika jazdy na to co pokaże komputer.

Zauważył ktoś coś podobnego?

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #932 dnia: 25 Października 2007, 08:25:33 »
Na pewno tak nie jest. Niezależnie od tego czy przez pierwsze 100km pokaże mi 5 litrów czy 10 (a i tak bywało), to zużycie podane przez komputer nigdy nie różni się od realnego o więcej niż 0.2.

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #933 dnia: 25 Października 2007, 08:36:46 »
Na pewno tak nie jest. Niezależnie od tego czy przez pierwsze 100km pokaże mi 5 litrów czy 10 (a i tak bywało), to zużycie podane przez komputer nigdy nie różni się od realnego o więcej niż 0.2.

Ok, te 100 km podałem tylko tak dla zobrazowania o co chodzi. Ogólny wniosek miał być mniej więcej taki (znowu trochę upraszczam opis):
że gdyby jechać przez pierwszą połowę baku bardzo ostro a drugą połowę bardzo spokojnie to wskazanie komputera będzie wyższe niż gdyby  najpierw jechać bardzo spokojnie a dopiero od połowy baku bardzo dynamicznie.
Tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń jak do tej pory.

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #934 dnia: 25 Października 2007, 09:17:27 »
Może komputer komputerowi nie równy. Ale skoro komputer zawsze pokazuje dokładnie zużycie paliwa, to jaki wpły może mieć na to jak spokojnie przejedziesz pierwsze pół baku? Gdyby to byla prawda, raz zawyżał by Ci np. o 1, a raz zaniżał.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #935 dnia: 25 Października 2007, 09:58:32 »
Ok, te 100 km podałem tylko tak dla zobrazowania o co chodzi. Ogólny wniosek miał być mniej więcej taki (znowu trochę upraszczam opis):
że gdyby jechać przez pierwszą połowę baku bardzo ostro a drugą połowę bardzo spokojnie to wskazanie komputera będzie wyższe niż gdyby  najpierw jechać bardzo spokojnie a dopiero od połowy baku bardzo dynamicznie.
Wiesz co ? też to zauważyłem. To się wydaje nielogiczne, ale faktycznie chyba coś w tym jest. Lecz może to być tylko złudzenie, bo średnia by spadła, ale bak się prędzej skończy :)

Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #936 dnia: 25 Października 2007, 10:05:41 »
no jest zludzenie ....

to juz sprawdzalem wielokrotnie...

nie ma znaczenia na wskazanie kompa czy pierwsze pol jedziesz ostro, drugie spokojnie czy odwrotnie...

sprawdzone na Y...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #937 dnia: 25 Października 2007, 10:31:04 »
Wiesz co ? też to zauważyłem. To się wydaje nielogiczne, ale faktycznie chyba coś w tym jest. Lecz może to być tylko złudzenie, bo średnia by spadła, ale bak się prędzej skończy :)

Może i jest to złudzenie, ale coś zbyt często właśnie odnoszę takie wrażenie, że im "spokojniej" wyjadę spod stacji benzynowej - tym większa szansa na zużycie paliwa poniżej 5.0l/100km na całym baku :-)
Czyli im lepiej "zapracujemy" na początku na niską średnią - tym łatwiej będzie utrzymać niższy wynik aż do następnego tankowania.
To może być po prostu taka "wada" algorytmu obliczającego średnie zużycie paliwa - bo tak jak pisałem wcześniej - być może komputer dokonuje tylko niewielkich korekcji na + albo - w stosunku do obecnego wyniku. Dodając to tego "niechęć" algorytmu do obniżania zużycia - taki efekt może się pojawić.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #938 dnia: 25 Października 2007, 10:54:16 »
Mógłbym sobie to dokładniej sprawdzić, ale nie mam jak, bo komputerowi brakuje wielu przydatnych opcji, np czasu trwania podróży, LICZBY "spalonych" litrów oraz możliwości pozostawienia prowadzenia pomiarów przez dłuższy czas, niż jeden bak.
Pozdrawiam,

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #939 dnia: 25 Października 2007, 10:55:14 »
na poczatku szybciej sie zmienia srednia niz pozniej, ze wzgledu na to, że mianownik we wzorze na średnia się zmienia dość znacznie...

zawsze bedzie tak, ze każdy nastepny przejechany kilometr bedzie miał mniejsze znaczenie dla średniej...

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #940 dnia: 25 Października 2007, 18:52:44 »
7.0l/100km - jazda po mieście

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #941 dnia: 25 Października 2007, 19:03:50 »
Cytuj (zaznaczone)
To może być po prostu taka "wada" algorytmu obliczającego średnie zużycie paliwa - bo tak jak pisałem wcześniej - być może komputer dokonuje tylko niewielkich korekcji na + albo - w stosunku do obecnego wyniku. Dodając to tego "niechęć" algorytmu do obniżania zużycia - taki efekt może się pojawić.

Komputer oblicza sr. zuzycie sumujac na danym dystansie ilosc i czas trwania wtryskow (ilosc paliwa), przejechany dystans (km)  i przelicza to na 100km.
Chyba nie myslisz, ze dodatkowo wprowadzono do tego prostego "algorytmu" poprawki zalezne od przejechanego dystansu - bo i po co, by psuc wynik pomiaru ?  :huh:
To ze ewentualne zmiany wskazan sr. zuzycia na pierwszych kilometrach sa wieksze niz po przejechaniu dluzszego dystansu - jak powyzej pisal AceVentura - jest oczywiste.
Podobnie, wlewajac np. do 10 litrowego zbiornika - w ktorym jest 1 litr wody - dodatkowy 1 litr osiagnie sie wiekszy ( procentowy) przyrost poziomu, niz wlewajac 1 litr do tego zbiornika ale zapelnionego juz 8 litrami wody.

Moze lepszy bedzie taki przyklad :
1. od zatankowania przejechano 10km - sr. zuzycie 6l/100km
przejezdzajac dodatkowo tylko 10km ze zuzyciem  4l/100km osiagnie sie sr. zuz. z calosci - 5l/100k

2. od zatankowania przejechano 500km - sr. zuzycie 6l/100km
chcac "zejsc" tez do 5l/100km, trzeba przejechac ze zuzyciem 4l/100km juz ... 500km

Raz 10km, drugim razem 500km by osiagnac ten sam spadek zuzycia na 100km.
Stad bierze sie pozorna "nieczulosc" wskaznika.

nfs

• Gość
« Odpowiedź #942 dnia: 25 Października 2007, 20:42:21 »
To ile w trasie ?

Jeszcze nie mialem trasy tym autem kupilem ja 2 tygodnie temu :). nie jest nowa. 5.5 to wartosc srednia i postaram sie zejsc do 5l/100 ale moze byc ciezko.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #943 dnia: 25 Października 2007, 21:46:27 »
W trasie zejdziesz spokojowo do 5 l.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #944 dnia: 26 Października 2007, 01:10:26 »
W trasie zejdziesz spokojowo do 5 l.

Musi, nie ma wyjscia  :twisted:  przeciez to diesel. Moj Y1.3 z Katowic do Koszalina saplil 5.0 ( 3 osoby+ troche bagazu).
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2007, 01:31:34 wysłana przez etom »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl