Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800666 razy)

alan03

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #975 dnia: 07 Listopada 2007, 15:08:47 »
dzięki Etom za odpowiedź. sprawdzałem właśnie u siebie tym sposobem i wyszło mi że 0,4 ale nie byłem pewien (dochodzą błędy wskazania komputera). Ale będę musiał to wziąć za wynik wiarygodny i tego będę się trzymał :)
pozdrawiam

dar

• Gość
« Odpowiedź #976 dnia: 08 Listopada 2007, 16:27:06 »
roznica w kilkuletnim dieslu i benzynie bedzie minimalna......
a to ciekawe!ciekawe na jakiej podstawie tak sądzisz?jakoś dziś tego nie widać.jedną z zalet uzywanego auta jest to...że ma silnik na ropę.dlatego tez latwiej takie auto sprzedać,a cena jest bliższa od wywolawczej.z benzyną nie jest juz tak kolorowo.spójrz na ceny aut używanych,nawet tych po 8 tys.za tą cenę jak masz benzynę,to diesel kosztuje 10 tys.to nie jest minimalna różnica.to 25 proc.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #977 dnia: 08 Listopada 2007, 16:41:56 »
dar, sorrki ale ja nie mowie o autach za 8 tys, bo tyle to kosztuje 'dobry' rower.....

a to co powiedzialem sadze na podstawie tego, jak analizowalem rynek w momencie sprzedazy swojego poltorarocznego yarisa kilka miesiecy temu...
roznice miedzy mocniejsza benzyna, a dieslem byly 'powiedzmy' takie jak napisales (czyli ok 2 tys), tylko ze przy kwocie 35 tys nie jest to zbyt znaczaca kwota, a z moich baaaardzo szczegolowych obserwacji wynikalo, ze conajmniej w przypadku yarisow nie wystepowala tak duza roznica miedzy 1.3B a 1.4D...
glownie bierze sie to stad iz auta nie kupuje sie tylko patrzac na to czy to diesel czy benzyna, tylko rowniez na przebieg, a zdecydowana, bardzo zdecydowana wiekszosc diesli ma duzo, duzo wieksze przebiegi od benzyny i to takze powoduje to, iz roznica przy odsprzedazy wcale nie jest taka znaczaca...

pzdr i koniec OT w tym topicu...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

dar

• Gość
« Odpowiedź #978 dnia: 08 Listopada 2007, 18:18:43 »
nie no sorki.porównujesz dwie równe rzeczy.popełniasz błąd logiczny.jeżeli masz do wyboru diesla czy benzynę to po kilku latach ten samochód będzie miał ten sam przebieg.i benzyna i diesel.nie powiesz,ze dieslem zrobisz 200 tys,a benzyną 50?.raczysz żartować,że róznica w 3 letnim Yarisie wynosi 2 tys zł.ps przykład z 8 tys służył(jak to przykłady)pewnemu odwzorowaniu sytuacji,ze nawet przy tak niewielkich kwotach występują znaczne różnice

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #979 dnia: 08 Listopada 2007, 19:15:50 »
dar dobrze mówisz. Młode diesle to auta flotowe i dlatego takie przebiegi i taka cena trzeba je zamienić na nowe.

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #980 dnia: 08 Listopada 2007, 19:57:18 »
7,1l/100km - jazda po mieście

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #981 dnia: 08 Listopada 2007, 20:01:16 »
dar dobrze mówisz. Młode diesle to auta flotowe i dlatego takie przebiegi i taka cena trzeba je zamienić na nowe.
osobiscie nie wiem o co chodzi w tym poscie?
.... to auta flotowe i 'takie' (tzn jakie - bo wedlug mnie wysokie) przebiegi i 'taka' (znaczy jaka? - wedlug mnie niska cena)

dar co do przebiegu to jesli chodzi o diesle to w wiekszosci przypadkow niestety kupuja je osoby ktore jezdza znacznie wiecej niz osoby jezdzace benzyna i dlatego rzadko spotyka ie diesla i benzyne z tego samego roku z takim samy przebiegiem...
napisales (wedlug mnie) jak chcialbys to widizec, a nie jak jest.... moge o tym podyskutowac, bo naprawde poro czasu spedzilem przed kompem gdy sprzedawalem Y....

posty sa mocno nie zwiazane z tematem, wiec po pewnym czasie zostana skasowane....
pzdr
Red
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #982 dnia: 08 Listopada 2007, 20:39:08 »
posty sa mocno nie zwiazane z tematem, wiec po pewnym czasie zostana skasowane....
a szkoda...

Kilka chwil z kalkulatorem:

Różnica pomiędzy ceną Sol 5D w wersjach D4D i 1.3: 58400 – 51800 = 6600 zł
D4D: średnie spalanie 5.5 l/100km, olej napędowy 4.00 zł/l
1.3: średnie spalanie 6.5 l/100km, benzyna 4.50 zł/l

Dopłata do D4D (względem 1.3) zwróci się po:
x = 6600[zł] /  (6.5[l/100km] * 4.50[zł] - 5.5[l/100km] * 4.00zł) * 100[km]
x = 91034 [km] (i to bez uwzględniania różnic cen odsprzedaży!)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #983 dnia: 08 Listopada 2007, 21:59:19 »
x = 91034 [km]
Mało pocieszające. Czyli zaczynamy oszczędzać po prawie 100 000 km. Nieopłacalne, szkoda, że nie policzyłem tego dokładnie wcześniej. Sądziłem, że d4d spali mniej (patrz katalog), z kolei 1.3 będzie palił więcej niż 6,5. W obu przypadkach byłem w błędzie.
Pozdrawiam,

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #984 dnia: 08 Listopada 2007, 23:51:03 »
Pociesz sie tym, ze masz lepszy moment obrotowy niz w 1.3 :)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #985 dnia: 09 Listopada 2007, 08:25:08 »

Niestety, tylko moment obrotowy silnika a nie moment napedowy na kolach - a samym silnikiem nie jezdzi sie po asfalcie.  :laugh:

« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2007, 08:36:45 wysłana przez etom »

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #986 dnia: 09 Listopada 2007, 09:31:24 »
x = 91034 [km]
Mało pocieszające. Czyli zaczynamy oszczędzać po prawie 100 000 km. Nieopłacalne, szkoda, że nie policzyłem tego dokładnie wcześniej. Sądziłem, że d4d spali mniej (patrz katalog), z kolei 1.3 będzie palił więcej niż 6,5. W obu przypadkach byłem w błędzie.

Dla osoby pokonującej 15.000 - 20.000 km rocznie, która kupiła nowe auto na 3-5 lat; d4d jest w ogóle nieopłacalny.

Średnie spalanie tylko miasto 7.0L (wg kompa 7.4L)
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

alan03

• Gość
« Odpowiedź #987 dnia: 09 Listopada 2007, 10:26:09 »

Niestety, tylko moment obrotowy silnika a nie moment napedowy na kolach - a samym silnikiem nie jezdzi sie po asfalcie.  :laugh:

samym silnikiem nie pojedzie ale d4d ma kilka koni więcej, większy moment obrotowy, większą prędkość max, lepsze przyspieszenie od 1.3 (według danych katalogowych).
tak więc z tego wynika że jednak jest różnica!!
poza tym porównując ceny zakupu tych samochodów to moim zdaniem trzeba jednak wziąć pod uwagę cenę odsprzedaży nawet jak będzie to 5 lat po zakupie. porównując cenę warto zwrócić uwagę na ceny przeglądów.
Osobną kwestią jest to czy ktoś woli raz dać kilka tyś więcej na auto a następnie na stacji przy każdym tankowaniu płacić mniej czy odwrotnie. Bo różnica ok 10zł na każdych pokonanych 100km jest dość znaczna i dla mnie miała by nie raz znaczenie przy wyciąganiu samochodu z garażu

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #988 dnia: 09 Listopada 2007, 11:33:51 »
samym silnikiem nie pojedzie ale d4d ma kilka koni więcej, większy moment obrotowy, większą prędkość max, lepsze przyspieszenie od 1.3 (według danych katalogowych).
tak więc z tego wynika że jednak jest różnica!!
Tylko, że w danych katalogowych jest napisane, że ma 10,7 do 100, w testach ma PONAD 12,5. Ponadto, miał palić średnio 4,5, a pali średnio blisko 6.
Także dane i rzeczywistość gdzieś się pogubiły :D.

« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2007, 11:37:22 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #989 dnia: 09 Listopada 2007, 12:05:20 »
x = 91034 [km]

Trzeba jeszcze doliczyć że po tych 100 000 km jest spora szansa że padnie turbinka albo koło dwumasowe. A to nie są małe wydatki.

Ale w dużo węższym zakresie - czyli elastyczność gorsza. Trzeba by porównać całe wykresy mocy a nie tylko jeden parametr, który nic nie mówi w gruncie rzeczy.

PS: Sorki za offtopic - możesz Red usunąć z innymi ;-) Albo lepiej przenieść do jakiegoś wątku "opłacalność d4d" bo w sumie ten wątek poboczny jest ciekawy.
Seat Leon Cupra :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl