Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800837 razy)

czamat

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1080 dnia: 04 Stycznia 2008, 13:26:48 »
Ta fotka z bakiem to w sumie wiele nie daje, mi sie juz zdazalo ze miale do przejehania 25 km a 2 kreski sie swiecily ;)

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1081 dnia: 04 Stycznia 2008, 14:06:19 »
W moim Y pierwsza kreska znika po przejechaniu 150km raz wyciagnąlem 180km na jednej (pierwszej kresce).

mój rekord 160 km na jednej kresce YI 1.3
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #1082 dnia: 04 Stycznia 2008, 14:17:53 »
Skoro przy 1.0 benzynowym, sporym obciążeniem i z włączoną klimą uzyskałem 4.6 (na całym baku, nie np na 100km) i to powtarzalnie, to nie widzę problemu z zejściem przy dieslu poniżej 4 litrów.
Nie miałem nigdy yarisa 1, nawet takim nie jeździłem, dlatego nie mi oceniać. Z kolei Y1 i Y2 to nie są do końca te same auta. Yarisem II D-4D nie udaje mi się zejść poniżej 4 litrów. Tzn z raz mi się udało, ale to jest jazda nie ze średnia 72 km/h, z wyprzedzaniem, przejeżdżając przez wioski etc, tylko ze stałą prędkością 80 km/h, bez ANI JEDNEGO wyprzedzania, piękną wielopasmową autostradą. Na co dzień jednak nie ma szans w ten sposób jeździć, dlatego można to traktować w kategorii REKORDU, a nie na zasadzie "nie widzę problemu". Natomiast przy Clio faktycznie można napisać "nie widzę problemu". 

Ta fotka z bakiem to w sumie wiele nie daje, mi sie juz zdazalo ze miale do przejehania 25 km a 2 kreski sie swiecily ;)
Pewnie, że wiele nie daje. To tylko poglądowe foto, żaden miernik.

W każdym razie Yaris 2 w dieslu pali za dużo, po prostu. Tak, czy owak yariskiem lubię jeździć. Nawet niech spali więcej. Brakuje mi trochę wyposażenia, które mam w Clio, ale za to miejsca w aucie bez porównania więcej.
Pozdrawiam,

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1083 dnia: 04 Stycznia 2008, 14:42:22 »
Jako ciekawostka. Teściowej Yaris (I FL, 1.0) został skasowany, kupiła Clio 1.2 75KM. Przyspieszenia ciut gorsze, elastycznośc ciut lepsza. Średnie spalanie prawie 2 litry wyższe.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1084 dnia: 04 Stycznia 2008, 15:34:18 »
Średnie spalanie prawie 2 litry wyższe.
Właśnie z tego względu (że benzyna będzie paliła sporo więcej, niż Wam pali) wybrałem yarisa D-4D, a nie 1.3 Pb. W przypadku większości producentów aut, diesel pali zdecydowanie mniej, niż benzyna. W przypadku Clio 1.4 16v, które miałem wcześniej i obecnego dCi ta różnica w spalaniu jest niemalże dwukrotna. Tego niestety nie można powiedzieć o Yarisie, co więcej .... producent w materiałach reklamowych nieco mnie okłamał, bo deklarowane spalanie okazało się być dodatkowo zaniżone. Gdybym miał tego wszystkiego świadomość przed zakupem, być może decyzja zapadłaby inna. Cóż, Yaris został zakupiony w dieslu i nie mam zamiaru z tego powodu płakać. Przynajmniej mam świadomość, że jeździ mi się znacznie przyjemniej, niż benzyną,
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1085 dnia: 04 Stycznia 2008, 17:07:31 »
Przynajmniej mam świadomość, że jeździ mi się znacznie przyjemniej, niż benzyną

Dla mnie jazda benzyną jest dużo przyjemniejsza :) Chociaż faktycznie - dizel z automatem dla tych co nie lubią szaleć to dobra opcja!
Seat Leon Cupra :D

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1086 dnia: 04 Stycznia 2008, 17:15:39 »
W przypadku większości producentów aut, diesel pali zdecydowanie mniej, niż benzyna. W przypadku Clio 1.4 16v, które miałem wcześniej i obecnego dCi ta różnica w spalaniu jest niemalże dwukrotna. Tego niestety nie można powiedzieć o Yarisie

dla właścicieli/użytkowników benzyniaczków to nie jest "niestety" :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1087 dnia: 04 Stycznia 2008, 21:11:31 »
dla właścicieli/użytkowników benzyniaczków to nie jest "niestety" :)
No właśnie, dla tych osób jest super, a nie niestety :).

Z tym, że głównie zabierają głos właściciele Yarisa 1. Czy ktoś z właścicieli yaris II może się pochwalić zużyciem 4,5 litra ? - ocyzwiscie w benyznie.

Dla mnie jazda benzyną jest dużo przyjemniejsza :) Chociaż faktycznie - dizel z automatem dla tych co nie lubią szaleć to dobra opcja!
Ta, ja też lubię śmigać benzynką, np Clio RS 2.0 16v (172 PS), albo Henia CTR - wtedy owszem :). Ale śmiganie Yariskiem II z motorkiem 1.3 i wciskanie gazu np na 4 biegu przy 60 km/h  to dla mnie udręka  :furious3:
Pozdrawiam,

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1088 dnia: 04 Stycznia 2008, 22:53:57 »
Gaz to się wciska przy 60 km/h nie ma 4 biegu tylko pomiędzy pierwszym a drugim biegiem  :-P
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1089 dnia: 04 Stycznia 2008, 23:17:36 »
Gaz to się wciska przy 60 km/h nie ma 4 biegu tylko pomiędzy pierwszym a drugim biegiem  :-P
Otóż to, ale trza to lubić. Ja nie lubię obrotów, lubię śmigać "z dołu". Cisza, spokój, nic nie wyje, dociskam i śmigam, bez majtania biegałką.
Pozdrawiam,

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #1090 dnia: 04 Stycznia 2008, 23:53:39 »
Pali 5 czy 5.5 a może 7??a benzyny czy ropy?
Uwierzcie mi..takie problemy mamy tylko my-właściciele toyot.Po zakupie Forda transita connect1.8tdci -90KM ( do pracy),po lekturze forum forda, po szybkiej decyzji o jego sprzedaży,decyzji o kupnie toyoty hiace (starego diesla) stwierdziłem że kupie dodatkowo sobie 3.0 litrową benzyne i "gdzieś" będę miał problemy z jakimi borykają się właściciele wszelkiej maści tdi-ków (tdci,cdti,i jeszcze Bóg wie co)......To jest jedna wielka masakra co się z tymi autami dzieje.Tam łatwiej wymienić co się nie zepsuje niż co się psuje...Także różnice w spalanie rzedu litra czy 2 są niczym w stosunku do np.wydania 6kzł na nowe wtryski "bo mają już 150kkm przebiegu"...Boże gdyby moje auta psuły się się przy takim przebiegu to bym musiał kupywać same zepsute...ogólnie po zakupie forda  stwierdziłem że niech pali ile tylko może ale niech jeździ...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2008, 23:57:01 wysłana przez ts_Alpin »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1091 dnia: 05 Stycznia 2008, 00:23:48 »
Masz rację, tak trza do tego podchodzić. AMEN.
Pozdrawiam,

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #1092 dnia: 05 Stycznia 2008, 22:29:32 »
6,1l/100km - jazda po mieście

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1093 dnia: 07 Stycznia 2008, 11:27:40 »
Ta, ja też lubię śmigać benzynką, np Clio RS 2.0 16v (172 PS), albo Henia CTR - wtedy owszem :). Ale śmiganie Yariskiem II z motorkiem 1.3 i wciskanie gazu np na 4 biegu przy 60 km/h  to dla mnie udręka  :furious3:
[/quote]

Noo, nowa CTR to moje aktualne marzenie ;-)

Oczywiście racja że silnik powinien mieć odpowiedni zapas mocy, 1.3 do Y2 już jest za słaby - ale u mnie w Y1 nie mogę wyjść z podziwu jaki on jest dynamiczny (jeśli tylko auto nie jest załadowane, w 4 osoby już się muli ;P). Elastyczność też jest lepsza niż w dizlu! 60km/h to ja często na 5tce jadę i jeszcze nieźle reaguje na gaz. Ogólnie przedział 1-2tys obr jest lepszy w VVTi niż w D4-D. Jakby się ktoś uparł to spokojnie można by było trzymać silnik non stop w tym zakresie i jeszcze nie być zawalidrogą.

PS: Sorki za offtopic :)
Seat Leon Cupra :D

dar

• Gość
« Odpowiedź #1094 dnia: 07 Stycznia 2008, 17:33:23 »
daj spokój.jechałeś dieslem?jakbyś napisał,że twoje 1,3 jak się podkręci zbiera się nie gorzej niż 1,4D to mógł bym uwierzyć.ale nie od 60.to z zakresem 1000-2000 to oczywiście żart.no i jeżdżenie w takim zakresie to dla silnika morderstwo(wał korbowy,korbowody i sworznie marzą o trafieniu na złom).ps.silnik powinien posiadać zapas momentu obrotowego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl