Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1095 dnia: 07 Stycznia 2008, 18:45:51 »
Jezdzilem Volvo c30 rowniez nowym leonem oba w dieslu 140km i starą mazda 2.o v6 140km i jezeli chodzi o osiagi wybieram benzyne.
Jak diesel to tylko taki bez turbodziury! Moze takie są
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

dar

• Gość
« Odpowiedź #1096 dnia: 07 Stycznia 2008, 20:09:27 »
tzn pójdziesz do salonu i kupisz starą mazdę ze stary silnikiem?nie bardzo jest wybór..w leonie 2,0 140 KM turbodziura? auto rwie do przodu,aż miło.od 1700 obr.kolego czasy się zmieniły,to są sterotypy z przeszłości.co bo volvo.jeżeli to auto ma diesla 1,6 to auto z tym silnikiem daje dość przyjemne wrażenia.jeśli zaś to 2,0 136 KM 320-340 Nm to sorry.skarpetki podciąga do kolan.wręcz prowokuje do sprawdzania go na każdych światłach.miałem okazję jeżdzić 307-emką z jednym i drugim i jest naprawdę dobrze.na tym tle Y 1,0 to wóz drabiniasty(zresztą przy y 1,4 d też)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #1097 dnia: 07 Stycznia 2008, 20:34:00 »
Elastyczność też jest lepsza niż w dizlu! 60km/h to ja często na 5tce jadę i jeszcze nieźle reaguje na gaz.
No nie mogę się z tym zgodzić. Na pewno elastyczność nie jest lepsza w benzynie. Z założenia musi być gorsza i jest gorsza, no niestety. Gdybyś miał silnik doładowany, to tak, wtedy owszem. Ale niestety, doładowany diesel o podobnej pojemności i mocy zawsze Ci odjedzie z dołu.  Ja też mogę bez problemu jechać 60 km/h na 5tce i założę się, że jak razem z tych 60 depniemy, to dostaniesz baty, na 100%.

Cytuj (zaznaczone)
Ogólnie przedział 1-2tys obr jest lepszy w VVTi niż w D4-D. Jakby się ktoś uparł to spokojnie można by było trzymać silnik non stop w tym zakresie i jeszcze nie być zawalidrogą.
Akurat Yaris (bo np w Clio nie) ma tak zestopniowaną skrzynkę w dieslu, że naprawdę nieźle jedzie już przy bardzo niskich obrotach, na pewno pomaga w tym turbinka ze zmienną geometrią łopatek. Np Clio na 5tce przy 60 rzeczywiście nie jedzie w ogóle (jedynie się toczy i potrzebuje wyższych obrotów by dostało pawer'u), ale Yaris d-4d owszem. Tu pokłon w stronę japońskich konstruktorów.
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1098 dnia: 07 Stycznia 2008, 21:17:22 »
Na pewno elastyczność nie jest lepsza w benzynie. Z założenia musi być gorsza i jest gorsza, no niestety. Gdybyś miał silnik doładowany, to tak, wtedy owszem. Ale niestety, doładowany diesel o podobnej pojemności i mocy zawsze Ci odjedzie z dołu.  Ja też mogę bez problemu jechać 60 km/h na 5tce i założę się, że jak razem z tych 60 depniemy, to dostaniesz baty, na 100%.

Zależy co rozumiesz przez elastyczność :) Mniej więcej wyglądałoby to tak że po chwili (jak dokręcisz do 2 tys obrotów) byś mnie oczywiście pozamiatał - ale na niższych obrotach już nie.

Dziś zrobiłem teścik - na piątce zaczyna żwawo przyspieszać od 50km/h, jest to jakieś 1300 obr/min (licznik jest niedokładny)

D4-D 1.4 jak i inne dizle o małej pojemności niestety mają dziurę do 2 tys obrotów. I tak, dar jechałem takim silnikiem. Ty piszesz o leonie gdzie jest tdi i bardzo duża pojemność skokowa (2.0). Zupełnie inna bajka. Tylko że taki silnik to można porównywać co najwyżej z 2.0 TFSI - w nowym leonie cupra 240KM :D Tam też nie ma problemów z dołem :)

PS: Kurcze, zaraz nas moderatorzy zbanują (kiedyś miał powstać wątek o wyższości benzynki nad dizlem i na odwrót) :)
Seat Leon Cupra :D

dar

• Gość
« Odpowiedź #1099 dnia: 07 Stycznia 2008, 21:46:49 »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1100 dnia: 07 Stycznia 2008, 22:04:14 »
Autor tej "porady" wyszedł z dobrych założeń:

1. "Idealną dla trakcji byłaby sytuacja, w której wartość momentu w zależności od prędkości obrotowej silnika byłaby wartością stałą."

Jaki silnik ma taką charakterystykę? Sprawdź sobie przykładowe wykresy z hamowni.

2. "Elastyczność silnika informuje o zdolności przystosowania się do zmiennych obciążeń i prędkości obrotowych. Przenosząc to na jazdę, im elastyczniejszy silnik, tym rzadziej trzeba sięgać do dźwigni zmiany biegów, aby wykonać redukcję."

Dizlem jeździ się w zasadzie w zakresie 2-3,5 tys obrotów (wyżej nie ma sensu bo moc na kołach zaczyna juz spadać) a benzynką 1,5-5 tys obrotów. To oczywiste że w dizlu trzeba częściej sięgnąć do dźwigni zmiany biegów.

Jak z tych założeń autor (zaprzeczając temu co wcześniej napisał!) doszedł do wniosku że najlepszą elastyczność mają dizle i że elastyczność to czas przyspieszenia 60-100 na czwartym biegu to ja nie wiem. Równie dobrze mógłbym tak zestopniować biegi w benzynie że na czwórce by to było 4-5 tys obrotów. Albo przyjąć kryterium że elastyczność to czas przyspieszania 60-100 na dwójce ;-)

Przecież to jest idealny przykład że tak dobieramy kryterium żeby nam wyszedł oczekiwany wynik :)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1101 dnia: 07 Stycznia 2008, 22:42:37 »
Zależy co rozumiesz przez elastyczność :)
No to, co rozumieją wszyscy producenci samochodów. Czyli zdolność uzyskania określonego czasu przyspieszenia - 60 do 100 na IV i 80-120 na V biegu.

Cytuj (zaznaczone)
Mniej więcej wyglądałoby to tak że po chwili (jak dokręcisz do 2 tys obrotów) byś mnie oczywiście pozamiatał - ale na niższych obrotach już nie.
Może i Ciebie nie, masz lżejsze auto. Porównujmy te same generacje Yarisa, bo potem wychodzą  bzdury i spalania (jak już wiemy) i osiągów.

Cytuj (zaznaczone)
D4-D 1.4 jak i inne dizle o małej pojemności niestety mają dziurę do 2 tys obrotów.
Przecież D-4D ma max moment poniżej 2000 rpm, więc rozwija sobie moc mniej płynnie, niż 1.3, ale radzi sobie bez problemu nawet sporo poniżej 2000 rpm. To tak, jakby powiedzieć, że Yaris II poniżej 4200 nie jedzie wcale, bo przy tych obrotach ma max moment.

Cytuj (zaznaczone)
I tak, dar jechałem takim silnikiem. Ty piszesz o leonie gdzie jest tdi i bardzo duża pojemność skokowa (2.0). Zupełnie inna bajka. Tylko że taki silnik to można porównywać co najwyżej z 2.0 TFSI - w nowym leonie cupra 240KM :D
Tak, przy benzynie na turbinie nie ma szans. Poza tym, nie można porównywać 2.0 TDI z 2.0 TFSI :). 2.0 TDI można sobie porównać z 1.4 TFSI :). I faktycznie, w tym zestawieniu 1.4 TFSI idzie łeb w łeb.

Tylko, że większość benzyniaków na drodze to wolnossące benzyny i te z doładowanym dieslem o podobnych mocach w próbach elastyczności szans nie mają.
Więc benzynę owszem, bym chciał, ale na turbinie. Tylko, że to żłopie znowu kurdę. I tak źle i tak źle :P.

Dizlem jeździ się w zasadzie w zakresie 2-3,5 tys obrotów (wyżej nie ma sensu bo moc na kołach zaczyna juz spadać) a benzynką 1,5-5 tys obrotów. To oczywiste że w dizlu trzeba częściej sięgnąć do dźwigni zmiany biegów.
Ale czemu oczywiste ? Właśnie rzadziej. Kiedyś w benzynce, by tira wyprzedzić trza było jedną, lub dwie redukcje wykonać. Teraz dociskam tylko gaz. To samo w mieście. Potrzebuję przyspieszyć i wyprzedzić auto jadąc np 50 czy 60 na IV biegu, to dociskam gaz. W 1.3 benzynie momentalnie musi iść redukcja.

Cytuj (zaznaczone)
Jak z tych założeń autor (zaprzeczając temu co wcześniej napisał!) doszedł do wniosku że najlepszą elastyczność mają dizle i że elastyczność to czas przyspieszenia 60-100 na czwartym biegu to ja nie wiem.
No do dobrego wniosku doszedł, no przecież na tym polegają pomiary elastyczności. Czego nie wiesz ?

Cytuj (zaznaczone)
Równie dobrze mógłbym tak zestopniować biegi w benzynie że na czwórce by to było 4-5 tys obrotów. Albo przyjąć kryterium że elastyczność to czas przyspieszania 60-100 na dwójce ;-)
No to zrób to :). Zestopniuj jak chcesz. Czemu tego nie zrobisz ? Wiadomo o co chodzi. Także nie ma co gdybać. Jest przyjęte kryterium konkretne i tyle. A jeśli ten sposób pomiaru Ci się nie podoba, no to cóż poradzić.
Poza tym, po co miałbyś niżej stopniować, przecież sam napisałeś, że pięknie przyspiesza już od ilu ? 1300 rpm ? Sam wiesz, że 60-100 na IV nie masz szans, toteż nie ma sensu pisać, że od 1300 rpm pięknie przyspiesza. Bo w tym zakresie jego sprawność jest żadna.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2008, 22:59:56 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1102 dnia: 07 Stycznia 2008, 22:50:17 »
No to jeśli w ten sposób rozumiesz elastyczność to zgoda. Dlaczego nie zgadzam się z tym kryterium napisałem wcześniej :)

Co do częstrzej zmiany biegów - ok, dizle są lepsze w trasę gdzie jedziesz w miarę ze stałą prędkością. W mieście częściej się wahluje biegami i tyle :)
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2008, 22:57:29 wysłana przez Sober »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1103 dnia: 07 Stycznia 2008, 23:05:55 »
W mieście częściej się wahluje biegami i tyle :)
Czemu tak uważasz ? Yarisek w dieselku sobie ładnie jedzie nawet 50 na 4-ce. Więc wrzucasz wtedy 4 i masz spory zapas obrotów do wykorzystania - do 4600 rpm bez problemu, a jak się uprę to do 5 krpm :). Więc jaki problem. W benzynie zmieniałem biegi częściej nawet, bo przecież nie raz się człek śpieszy i olewa jazdę 50 na IV biegu w motorze 1.3 czy 1.4, jak trza się wbić w miejsce między autami, czy wyprzedzić kogoś. Więc kończyło się tym, że z tych 50 km/h na 4-ce trza było wpiąć biegusiem 2, bo inaczej palant mi się wbije przed maskę jakiś. Teraz tylko gaz dociskam.
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1104 dnia: 07 Stycznia 2008, 23:19:15 »
Tyle że powyżej 3500 obr nie ma zupełnie sensu kręcić bo moc na kołach już spada. Sprawa prosta - mniejszy zakres obrotów = częstsze zmiany biegów. Co tutaj jest nielogiczne? ;P

Ja czasem np ruszam, na dwójce rozpędzam się do dajmy na to do 70km/h-80km/h i wrzucam od razu piątkę :) A czwórkę to już notorycznie pomijam. Nie mów że ruszając spod świateł nie nawahlujesz się bardziej... tzn gdybyś nie miał automatu oczywiście :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #1105 dnia: 07 Stycznia 2008, 23:24:22 »
Panowie faktycznie mocne OT sie tu zrobilo.....;)

moze jedak faktycznie utworzycie jakis topic odnosnie ON/bP w Y....

pozostanmy w tym topicu przy spalaniu, aby bylo to przejrzyste dla tych ktorzy tutaj zagladaja w 'konkretnym' celu....

pozdrawiam i dziekuje...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #1106 dnia: 08 Stycznia 2008, 03:37:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Zależy co rozumiesz przez elastyczność

No to, co rozumieją wszyscy producenci samochodów. Czyli zdolność uzyskania określonego czasu przyspieszenia - 60 do 100 na IV i 80-120 na V biegu.

To jest niestety "falszywie"  rozumiana elastycznosc :-)
W skrocie, silnik idealnie elastyczny to taki, ktorego krzywa momentu jest opadajaca wraz z obrotami.
Wjezdza sie np. pod stroma gore i przy poczatkowym spadku obrotow rosnie moment obrotowy , co nie pozwala na duzy spadek mocy na danym biegu.

"Elastyczność silnika spalinowego mówi o jego zdolności przystosowania się do zmiennych obciążeń i prędkości obrotowych.Dla silników trakcyjnych jest to bardzo istotny wskaźnik ich możliwości eksploatacyjnych.Liczbowym wyrazem elastyczności silnika jest współczynnik elastyczności.Można określić go między innymi na podstawie charakterystyki zewnętrznej silnika:

E = eM x eN = (Mo-max/Mo-moc) x (n-Mocmax/n-Momax)

gdzie:

eM – rozpiętość (elastyczność) momentu obrotowego;
eN – rozpiętość prędkości obrotowej;

Mo-max – maksymalny moment obrotowy silnika;
Mo-moc – moment obrotowy odpowiadający mocy znamionowej;
n-Momax – prędkość obrotowa maksymalnego momentu obrotowego;
n-Mocmax – znamionowa prędkość obrotowa.

ps
tak nawiasem, moj Yaris skonczyl chyba swoj zywot :-(
dostal strzal z boku i przewrocil sie na dach, a ja z zona powisielismy sobie chwilke na pasach glowa w dol
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2008, 03:41:17 wysłana przez etom »

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1107 dnia: 08 Stycznia 2008, 09:17:04 »
Diesel ciagnie bardzo mocno szkada tylko ze naprawde przez krótką chwile!
I to wlasnie jest dla mnie najwieksza wada.
Szkoda ze dopiero teraz wkladaja turbiny do malych benzynek.
Taka mala turbobenzynka rozwali kazdego diesla nawet o wiekszej pojemnosci.
np:
Fiat 1.4 150km
Clio 1.2 120 km
VW 1.4 170 km
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1108 dnia: 08 Stycznia 2008, 09:18:13 »
Tyle że powyżej 3500 obr nie ma zupełnie sensu kręcić bo moc na kołach już spada. Sprawa prosta - mniejszy zakres obrotów = częstsze zmiany biegów. Co tutaj jest nielogiczne? ;P
No toż Ci piszę, że do 4600 możesz śmiało napitalać z pedałem w podłodze i auto idzie. Nie piszę tego na podstawie wykresów i danych katalogowych, tylko empirycznej jazdy. Jak zmienisz bieg przy 3500, to nie uzyskasz możliwie najkrótszych czasów przyspieszeń do 100 km/h i w innych przedziałach prędkości. TAK SAMO mi zmienia moduł w trybie automatycznym - przy 4600-4800. Zatem proszę, nie zaniżaj mi sztucznie zakresów prędkości obrotowych. Równie dobrze mogę napisać, że w Y II przedział użytkowy to 4000 do 6000 rpm.  I poniżej moment za mały i powyżej 5500 spada na tyle, że nie ma sensu kręcić. 

Cytuj (zaznaczone)
Ja czasem np ruszam, na dwójce rozpędzam się do dajmy na to do 70km/h-80km/h i wrzucam od razu piątkę :) A czwórkę to już notorycznie pomijam. Nie mów że ruszając spod świateł nie nawahlujesz się bardziej... tzn gdybyś nie miał automatu oczywiście :)
No to ja mogę zrobić dokładnie to samo. Możemy się założyć o butelkę whiskey. Ruszam z II biegu, dociągam na nim do 70-80 i wrzucam piątkę. Mogę sobie czwórkę pominąć (na pół sekundy muszę ją wrzucić, bo nie da się MM pomijać biegów). I ruszając spod świateł nie będę MUSIAŁ zmienić biegu  ABSOLUTNIE więcej razy, niż musiałbym w 1.3 benzynce.
No kurna stary, no mam nakręcić  filmik, żebyś mi uwierzył ? :D

To jest niestety "falszywie"  rozumiana elastycznosc :-)
Wiesz, ja nie wnikam w słuszność definicji, czy pomiarów testów, które POWSZECHNIE przez wszystkich producentów są określane w sposób jednoznaczny. No ja tych pojęć czy testów nie wymyśliłem. Po prostu je przyjąłem i tyle. Tak to w praktyce wygląda. Można dywagować oczywiście nad słusznością tego nazewnictwa i pomiarów, ale to niczego na dzień dzisiejszy nie wniesie. Metody pomiarów pozostaną takie same, niezależnie od tego, co tu sobie napiszemy :).

Cytuj (zaznaczone)
W skrocie, silnik idealnie elastyczny to taki, ktorego krzywa momentu jest opadajaca wraz z obrotami.
A nawet jeśli nie jest zupełnie opadająca, to przynajmniej "stała" w znacznym zakresie prędkości obrotowej. I tak jest właśnie w dieslu doładowanym.

Cytuj (zaznaczone)
Wjezdza sie np. pod stroma gore i przy poczatkowym spadku obrotow rosnie moment obrotowy , co nie pozwala na duzy spadek mocy na danym biegu.
Dokładnie tak - to zaleta diesla.

Cytuj (zaznaczone)
tak nawiasem, moj Yaris skonczyl chyba swoj zywot :-(dostal strzal z boku i przewrocil sie na dach, a ja z zona powisielismy sobie chwilke na pasach glowa w dol
Uuuuuuuuuu, strasznie Ci współczuję.

P.S.

Czy mógłby moderator nie kasować, tylko przenieść tę dyskusję do nowego wątku ? Bo faktycznie, mały śmietnik się zrobił.
Pozdrawiam,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1109 dnia: 08 Stycznia 2008, 09:32:33 »
Diesel ciagnie bardzo mocno szkada tylko ze naprawde przez krótką chwile!
I to wlasnie jest dla mnie najwieksza wada.
Za to benzynka ładnie idzie, ale szkoda, że również tylko przez małą chwilę pod koniec zakresu obrotów.
I tak źle i tak źle :). Nic na to nie poradzimy. I dopóki sobie nie kupimy benzynek w turbinie, to będziemy narzekać - dieslowcy na wolnossącą benzynkę i odwrotnie. (pomijam oczywiście 4-litrowe V8 i te sprawy).

Cytuj (zaznaczone)
Szkoda ze dopiero teraz wkladaja turbiny do malych benzynek.
Taka mala turbobenzynka rozwali kazdego diesla nawet o wiekszej pojemnosci.
Zbyt daleko idący i zbyt odważny wniosek.
To wszystko zależy ........ i głównie od mocy, a nie pojemności. Zatem w autkach o podobnej mocy nie rozwali, lecz będzie jechać podobnie, lub nieco lepiej, ale co najważniejsze - w próbach elastyczności nie zbierze srogich batów, a nawet może dorównać dieslowi.

Proszę bardzo, mały teścik. Dwa golfy, oba GT, 1.4 TFSI oraz 2.0 TDI. Oba 170 KM.
http://forums.subdriven.com/zerothread?id=2599311

Pozdrawiam,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl