Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800755 razy)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1110 dnia: 08 Stycznia 2008, 10:51:14 »

A nawet jeśli nie jest zupełnie opadająca, to przynajmniej "stała" w znacznym zakresie prędkości obrotowej. I tak jest właśnie w dieslu doładowanym.

No to Ty chyba nie widziałeś wykresów mocy dla D4-D i VVTi, bo właśnie benzynka ma bardziej płąski moment obrotowy i dostępny w znacznie szerszym zakresie :) Turbina objawia się górką na ch-ce. Im większa turbina tym większa górka.

Pierwsze wykresy na jakie trafiłem w sieci:
d4-d 1.4
http://forum.corollaclub.org/download.php?id=1559&sid=ed947d8c8287f5c732f2dbba1bebc7d2

szacunkowo 90% momentu jest dostępne między 2,1 a 3,5 kobr.

vvti 1.4
http://www.batorus.internetdsl.pl/hamownia/softlife4zzfe.gif

szacunkowo 90% momentu jest dostępne między 1,6 a 5,5 kobr
Seat Leon Cupra :D

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1111 dnia: 08 Stycznia 2008, 12:03:19 »
Oczywiście że diesel ciągnie najlepiej powyżej 2tys i poniżej 4tys.
Ale...
Np. Berlingo 1.6 75KM, ciągnie świetnie od 1300obr, od 1600obr nie bardzo da się nawet wcisnąc gaz do oporu. Ale powyżej 3000obr nie jedzie wogóle.
Avensis 2.0 jechał ładnie od 1600obr, do 4000obr. 2.2 (150KM) jedzie ładnie już od 1300, kończy przy 5000.
Co do wahlowania biegami...Nie można brac pod uwagę tylko obrotów. Diesle z natury maja dłuższe biegi...
A co do wykresów. Czysta teoria. Jeździeł sporo różnymi Yarisami i o żadnym (benzynowym) nie mogę powiedziec że ciągnie poniżej 2000. Powyżej 2000 rzeczywiście zaczyna jechac, ale ciągnie to dopiero powyżej 4000.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1112 dnia: 08 Stycznia 2008, 18:23:01 »
jeśli zaś to 2,0 136 KM 320-340 Nm to sorry.skarpetki podciąga do kolan.wręcz prowokuje do sprawdzania go na każdych światłach.
No właśnie zastanawiam się gdzie są ci sprinterzy?
Wszedzie ludzie się chwalą jakie ich auto ma "kopyto", więc dlaczego ruszanie spod świateł w miastach idzie tak staaaarsznie ślamazarnie? I to zazwyczaj wcale nie z powodu najsłabszych aut.
No i na jednej zmianie świateł przejeżdża dwa razy mniej aut niż mogłoby, gdyby każdy ruszył chociaż z maksymalną dynamiką Czinkłeczento 700...

Przepraszam za OT!

dar

• Gość
« Odpowiedź #1113 dnia: 08 Stycznia 2008, 19:21:16 »
a dla wszystkich fanów benzyny mam dobrą wiadomość.jak pewnie wiecie vw wypuścił silnik 1,4 TSI.to silnik z turbiną i kompresorem.na papierze wygląda to super.w realu.....mega frajda.jeździłem golfem plus wersją 140 KM(jest jeszcze 122 i 170).auto kręci od dołu jak diabli.żadnego wachlowania biegami,żadnych kół dwumasowych,telepania,potwornie drogich wtrysków i pomp wysokiego ciśnienia.i do tego cena 10 tys taniej niż podoby diesel 2,0 TDI.może inni pójdą tą drogą....

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1114 dnia: 08 Stycznia 2008, 19:35:38 »
może inni pójdą tą drogą....
Już poszli: Fiat 1.4 TJet i Renault 1.2TCE

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #1115 dnia: 08 Stycznia 2008, 19:54:09 »
a dla wszystkich fanów benzyny mam dobrą wiadomość.jak pewnie wiecie vw wypuścił silnik 1,4 TSI.to silnik z turbiną i kompresorem.na papierze wygląda to super.w realu.....mega frajda.jeździłem golfem plus wersją 140 KM(jest jeszcze 122 i 170).auto kręci od dołu jak diabli.żadnego wachlowania biegami,żadnych kół dwumasowych,telepania,potwornie drogich wtrysków i pomp wysokiego ciśnienia.i do tego cena 10 tys taniej niż podoby diesel 2,0 TDI.może inni pójdą tą drogą....
Nom, tylko że depcząc dochodzisz bez problemu do 13-14 litrów na 100, według testów. Także fajne, tylko znowu żłopie, ale jak ktoś lubi wydawać na paliwo, to super sprawa taki motor.
Pozdrawiam,

dar

• Gość
« Odpowiedź #1116 dnia: 08 Stycznia 2008, 21:30:44 »
Nom, tylko że depcząc dochodzisz bez problemu do 13-14 litrów na 100, według testów. Także fajne, tylko znowu żłopie, ale jak ktoś lubi wydawać na paliwo, to super sprawa taki motor.
a co w tym dziwnego?przecież to oczywiste,ze jeśli auto ma jechać to pali.ale w taki aucie wybór należy do ciebie.cały pic polega na tym,że to auto ma 1,4 pojemności,a zwija się jak 2,5 V6.przecież energia nie bierze się z powietrza.ale po co robić taki silnik jeśli można mieć 2,5 V6.ano po to,że jak ktoś sobie zażyczy jeździć normalnie jak człowiek to pali mu....jak 1,4.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #1117 dnia: 09 Stycznia 2008, 08:38:03 »

To jest niestety "falszywie"  rozumiana elastycznosc :-)

Wiesz, ja nie wnikam w słuszność definicji.......

Jezeli poslugujesz sie terminem "elastycznosc", ktory jest konkretnie zdefiniowany, a podkladasz pod niego swoja dowolna interpretacje, to jak mamy rozmawiac ? -  ostatecznie temat jest czysto techniczny.
Co do krecenia do duzych obrotow w celu max. przyspieszania w D-4D 90KM , to tez nie tak.
Optymalne z tego punktu widzenia sa obroty ok. 4200 (z wyjatkiem 1 biegu) wiec 4600 to za duzo.

Dokladniej :
1 bieg - do ok. 4550  (40km/h)
2 bieg - do  4200  (70km/h)
3 bieg - do  4210  (100km/h)
4 bieg - do  4190  (137km/h)

Jak widac, nie nalezy krecic do max. obrotow , bo - powyzej obr. optymalnych dla przyspieszania  - nawet wrzucenie o dwa biegi wiecej ( z 2 na 4 i z 3 na 5 ) da lepsze przyspieszenie.

« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2008, 09:35:26 wysłana przez etom »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1118 dnia: 09 Stycznia 2008, 10:15:52 »
Jezeli poslugujesz sie terminem "elastycznosc", ktory jest konkretnie zdefiniowany, a podkladasz pod niego swoja dowolna interpretacje, to jak mamy rozmawiac ? -
Jaką interpretację dowolną swoją ? Nie rozumiem. Moja interpretacja jest zgodna z interpretacją przyjętą przez wszystkich producentów samochodów, niezależnych dziennikarzy prowadzących testy, pism motoryzacyjnych etc. Jeśli oni wszyscy się mylą, to ja również, zgoda .. .czapki z głów.

Cytuj (zaznaczone)
Jak widac, nie nalezy krecic do max. obrotow ,
Cóż ja poradzę, że te głąby w Toyocie nie potrafią skonfigurować elektroniki i ustawić zmiany biegów adekwatnie do możliwości silnika i optymalnych prędkości obrotowych ? :).
No zmienia, jak zmienia. Co zrobić. Poza tym, jak śmigam w trybie manual, to możliwie najlepsze przyspieszenia udaje mi się uzyskać, jak do około 4500 się go przeciągnie, niezależnie od tego, co wyświetla Ci program na wykresie. Poza tym, ten obrotek jest tak niedokładny, a lampki świecą jedna po drugiej na tyle szybko, że nawet trudno jednoznacznie określić, przy jakich konkretnie obrotach dokonałem zmiany. Więc trza strzelać. Na oko 4500 rpm.  Natomiast w trybie auto i w dodatku eS, biegi przerzucane są przy blisko 5000 rpm.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2008, 10:21:24 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #1119 dnia: 09 Stycznia 2008, 11:01:13 »
Jaką interpretację dowolną swoją ? Nie rozumiem.
Jezeli poslugujesz sie terminem "elastycznosc", ktory jest konkretnie zdefiniowany, a podkladasz pod niego swoja dowolna interpretacje, to jak mamy rozmawiac ? -
Jaką interpretację dowolną swoją ? Nie rozumiem. Moja interpretacja jest zgodna z interpretacją przyjętą przez wszystkich producentów samochodów, niezależnych dziennikarzy prowadzących testy, pism motoryzacyjnych etc.

Zgodnie z ta interpretacja elastycznosci to YII 1.0 69KM jest elastyczniejszy niz YII D-4D 90KM , bo na 5 biegu z 40-80kmh/h rozpedza sie w 18.5 s a diesel potrzebuje az 25,6 s.
Takie klocki wychodza, jak wybiera sie dowolnie przedzial pomiaru.Raz jest elastyczniejszy innym razem nie ?
Na podstawie czasow rozpedzania na konkretnym biegu i w konkretnym przedziale szybkosci niewiele mozna powiedziec o samej elastycznosci silnika.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #1120 dnia: 09 Stycznia 2008, 11:02:48 »
Jaką interpretację dowolną swoją ? Nie rozumiem. Moja interpretacja jest zgodna z interpretacją przyjętą przez wszystkich producentów samochodów, niezależnych dziennikarzy prowadzących testy, pism motoryzacyjnych etc.

Wiec zgodnie z ta interpretacja elastycznosci to YII 1.0 69KM jest elastyczniejszy niz YII D-4D 90KM , bo na 5 biegu z 40-80kmh/h rozpedza sie w 18.5 s a diesel potrzebuje az 25,6 s.
Nawet z 40-100kmh/h YII 1.0 jest szybszy - 28.2 s vs D-4D - 31.6 s.
Takie klocki wychodza, jak wybiera sie dowolnie przedzial pomiaru.Raz jest elastyczniejszy innym razem nie ?
Na podstawie czasow rozpedzania na konkretnym biegu i w konkretnym przedziale szybkosci niewiele mozna powiedziec o samej elastycznosci silnika.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2008, 11:13:41 wysłana przez etom »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1121 dnia: 09 Stycznia 2008, 11:18:28 »
Wiec zgodnie z ta interpretacja elastycznosci to YII 1.0 69KM jest elastyczniejszy niz YII D-4D 90KM , bo na 5 biegu z 40-80kmh/h rozpedza sie w 18.5 s a diesel potrzebuje az 25,6 s.
Spróbuję zrobić dziś taki test, tylko nie wiem, czy uda mi się wymusić jazdę na 5 biegu z prędkością 40 km/h. Może mi skrzynia automatycznie zredukować, nawet w trybie manual. Spróbuję w takim razie Clio dCi, bo jest w manualu. 25,6s i 18,5 powiadasz ? Ok, sprawdzę.

Cytuj (zaznaczone)
Rozumiem. Ok, to co ? Ustalamy nowe normy pomiarów, do których będą się producenci i betatesterzy stosować? . Wtedy zgoda.
Pozdrawiam,

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #1122 dnia: 09 Stycznia 2008, 12:03:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Rozumiem. Ok, to co ? Ustalamy nowe normy pomiarów.....

Normy czego ?
Czasow rozpedzania w danych przedzialach czy elastycznosci silnika, bo ( juz ostatni raz ) to nie jest to samo.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1123 dnia: 09 Stycznia 2008, 12:35:38 »

Takie silniki Toyota produkowała w latach 80-tych  :-o
1G-GZTE.
Rzędowa 6, 2000ccm, kompresor pompujący do 4000rpm i turbosprężarka pompująca powyżej 4000rpm  :-)
To oczywiście 2.0, a nie 1.4, ale zasada działania podobna.

1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1124 dnia: 09 Stycznia 2008, 13:21:25 »
Ponieważ ciężko jest pokazac elastycznośc, bądź ją porównac, przyjęło się porównywac czas przyspieszenie od 60 do 100 na czwartym biegu, oraz 80-120 na ostatnim. Ostatnio w Auot Moto zaczeli porównywac czas przyspieszenia w tych przedziałach prędkości, ale niezależnie od biegu (maksymalna dynamika). I jakoś nadal diesle mocno po tyłku nie dostają.

A co do elastyczności. Nie chodzi tylko o to jak samochód zbiera się od 1200obr. Dla mnie bardziej istotne jest, czy jadąc np.50 na III biegu, muszę zredukowac, żeby coś wyprzedzic, czy nie. I tu diesle są dużo lepsze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl