Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800736 razy)

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1530 dnia: 06 Sierpnia 2009, 19:30:39 »
1/3 trasa, 2/3 miasto:
wg komputerka: 6,3 [l/100km]
wg własnych obliczeń: 6,30 [l/100km]

Z moich dłuższych obserwacji porównawczych (tankowanie zawsze na tej samej stacji i zawsze tylko do pierwszego odbicia) wynika, że komputerek jest nieomylny.

Dawniej przy tankowaniu "pod korek" obserwowałem niewielkie różnice (rzędu 0,1-0,2 [l/100km]) pomiędzy wynikiem komputerkowym a własnym, ale zapewne wynikało z niepowtarzalności "stopnia zatankowania pod korek" lub z niedokładności pomiaru przez dystrybutor przy powolnym dolewaniu po pierwszym odbiciu.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1531 dnia: 09 Sierpnia 2009, 21:19:23 »
ja ostatnio po przejechaniu 704,5 km w różnych warunkach trasa no i 2 tyg dojazd do pracy w krakowie zatankowałem 39,09l.
Wychodzi 5,5l a komputer jak zwykle zanizyl mi o 0,5 l czyli pokazywal średnie 5,0
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #1532 dnia: 09 Sierpnia 2009, 21:24:15 »
mój diesel też zaczął spalać nawet mniej niż pięć do pracy z tym, że korki są mniejsze w lipcu i sierpniu<diabel> 

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #1533 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:16:44 »
6,5 l/100 km - jazda po mieście

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1534 dnia: 15 Sierpnia 2009, 20:09:41 »
6,54l/100km (Warszawa, ale zwykle poza godzinami szczytu).

na jednym baku przejechałem 656,9km, ale do baku weszły 43l paliwa więc było blisko ;)
wskazania komputera: 6,6l/100km

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1535 dnia: 16 Sierpnia 2009, 11:01:51 »
Jako że w wakacje trzeba się zrelaksować, to postanowiłem na Słowacji pojeździć sobie ekonomicznie. Generalnie nie przekraczałem 2 tys obrotów (chyba że na 5tce, albo wyprzedzanie). Autko dość sprawnie przyspiesza już od 1,2-1,4 tys obr, więc nie było problemu. Trasa w dużej części po górach, ruch umiarkowany, w Polsce trochę korków.

Efekt?

Po przejechaniu 735 km komputer pokazywał jeszcze zasięg 60km do rezerwy jak zatankowałem do pełna 36 litrów. Co daje spalanie 4,9 l/100km :D

Silnik 1.3 z chipem, benzyna 98, niskoprofilowe opony z obniżonym lekko ciśnieniem dla komfortu :)

Myślę że gdyby nie góry, można by zejść do jakichś 4,5 l, ale to już chyba dolna granica realnego spalania na całym baku...
Seat Leon Cupra :D

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1536 dnia: 17 Sierpnia 2009, 13:15:28 »
Myślę że gdyby nie góry, można by zejść do jakichś 4,5 l, ale to już chyba dolna granica realnego spalania na całym baku...

ja mam odwrotne obserwacje, u mnie gory ZAWSZE owocuja mniejszym spalaniem z calego baku
zreszta wydaje mi sie ze to ma sens:
gorki maja to do siebie, ze trzeba pod nie podjechac, ale i zjechac ;-)
podjezdzamy - pali o "x" wiecej, zjezdzamy hamujac silnikem - pali "0" (zero)

Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1537 dnia: 17 Sierpnia 2009, 14:54:50 »
Tylko że to "x" to co najmniej 2x. Fizyki nie oszukasz ;-) Musisz włożyć pewną energię żeby potem ją odzyskać.

Poza tym góry = dużo zakrętów.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1538 dnia: 18 Sierpnia 2009, 08:55:07 »
W lipcu br. również byłem z rodzinką na wakacjach na Słowacji i mam podobne spostrzeżenia - tj. - tzw. jazda emerycka - raz, że wakacje, dwa - ewentualny mandat za przekroczenie prędkości mocno by zabolał :) - spalanie  YII 1,3 - po przejechaniu ok. 750 km - 5,2 - również utrzymywanie niskich obrotów, jazda z góry na biegach - 95 % to drogi lokalne i szybkiego ruchu - pozostałe to odcinki autostradowe. Niewielki ruch samochodowy, utrzymywanie optymalnej odległości od poprzedzającego samochodu, przewidywanie, dojeżdżanie do świateł itd.
Po powrocie... no cóż - życie wymusza w pewnym sensie inny styl jazdy i spalanie rośnie :)

Jako że w wakacje trzeba się zrelaksować, to postanowiłem na Słowacji pojeździć sobie ekonomicznie. Generalnie nie przekraczałem 2 tys obrotów (chyba że na 5tce, albo wyprzedzanie). Autko dość sprawnie przyspiesza już od 1,2-1,4 tys obr, więc nie było problemu. Trasa w dużej części po górach, ruch umiarkowany, w Polsce trochę korków.

Efekt?

Po przejechaniu 735 km komputer pokazywał jeszcze zasięg 60km do rezerwy jak zatankowałem do pełna 36 litrów. Co daje spalanie 4,9 l/100km :D

Silnik 1.3 z chipem, benzyna 98, niskoprofilowe opony z obniżonym lekko ciśnieniem dla komfortu :)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #1539 dnia: 18 Sierpnia 2009, 09:07:32 »
mandat za przekroczenie prędkości mocno by zabolał

jednym słowem pierwszy na tym forum uznałeś mandat jako sposób na mniejsze spalanie <diabel>

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1540 dnia: 18 Sierpnia 2009, 09:29:48 »
Tylko że to "x" to co najmniej 2x. Fizyki nie oszukasz ;-) Musisz włożyć pewną energię żeby potem ją odzyskać.

Poza tym góry = dużo zakrętów.

nie upieram sie przy mojej teorii, moze to efekt po prostu tego ze przewaznie w gorach jezdzi sie sporo wolniej
i stad nizsze spalanie, ktore byc moze przy takich samych predkosciach na prostej byloby jeszcze nizsze.
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1541 dnia: 18 Sierpnia 2009, 20:56:09 »
mandat za przekroczenie prędkości mocno by zabolał

jednym słowem pierwszy na tym forum uznałeś mandat jako sposób na mniejsze spalanie <diabel>

uznałem, że nie warto mieć tej wątpliwej "przyjemności spotkania 3-go stopnia" ze Słowacką Policją będąc na wakacjach i nie znając dobrze języka... :) a mandat ... prawda jest taka, że "drogi" dyscyplinuje niewątpliwie i włącza ogranicznik prędkości

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1542 dnia: 19 Sierpnia 2009, 16:44:10 »
No cóż - tam wszyscy jeżdżą cholernie ślamazarnie - więc łatwiej się przestawić ;-) Jak jest ograniczenie do 50 to wszyscy jadą 48, żeby czasem nie przekroczyć. Jak się wróci do Polski to szok - wszyscy setką po zabudowanym i wyprzedzanie na ciągłej/skrzyżowaniach ;-)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1543 dnia: 19 Sierpnia 2009, 21:07:27 »
No cóż - tam wszyscy jeżdżą cholernie ślamazarnie - więc łatwiej się przestawić ;-) Jak jest ograniczenie do 50 to wszyscy jadą 48, żeby czasem nie przekroczyć. Jak się wróci do Polski to szok - wszyscy setką po zabudowanym i wyprzedzanie na ciągłej/skrzyżowaniach ;-)

Całkowicie się z Tobą zgadzam - zupełnie inny styl jazdy, nikomu się nie spieszy... i bardzo przestrzegają przepisów. A po przekroczeniu naszej granicy...  wszyscy wiemy jak to wygląda.
Ale widzę pozytyw wakacji spędzonych u Nich - technika jazdy i większy spokój owocuje spadkiem spalania w moim przypadku ok. 0,5 l. na 100 km - może niewiele ale jednak :)

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1544 dnia: 20 Sierpnia 2009, 16:30:27 »
Codzienne dojazdy do pracy 8km w jedna strone wiekszosc w korkach jazda do 4tys. obr spalanie 5,8l. Nie powiem czasem jak jade z pracy zdarzy sie jakas honda itp. nie odpuszczam im łatwo.

Adii, zainspirowany Twoim postem, a zwłaszcza powyższymi fragmentami, postanowiłem sprawdzić czy jest to faktycznie możliwe. Mam do pracy 15 km, z tego z 7km w mieście (8 skrzyżowań ze światłami), w korkach nie stoję, i potem z 8 km drogą podmiejską - bardzo ruchliwą, z niewielka możliwością wyprzedzania, więc się jedzie 60-80 km/h. Czyli warunki chyba lepsze od Twoich. Po 300km komputer waha sie 6,1-6,3 l/100km. Zobaczymy co wyjdzie przy dystrybutorze, bo ja zawsze sprawdzam. Na razie uważam, że przy większości trasy w korku jest to mało możliwe.

Zgodnie z obietnicą informuję, jak się zakończył test spalania z Yarisie TS przy ekonomicznej jeździe w cyklu mieszanym. W trakcie ostatnich 300km na baku średnia wg komputera wynosiła 6,3 l/100km - może incydentalnie spadała do 6,2. Przez ostatnie kilometry przed tankwaniem stałem z 20 minut w korku przez co średnia ostatecznie stanęła na 6,4 l/100km. W ogóle widzę, że w TSie jeśli średnia jest niska (5,5-7 litrów) to korki powodują bardzo szybki jej wzrost, który stabilizuje się gdzieś przy 7,8l/100km. Ale to wszystko dane z komputera.
Pod dystrybutorem wyszła średnia 6,23 l/100km. Jazda była naprawdę bardzo spokojna, bez wyższych obrotów (może ze 3 razy przygazowałem  :cool: ) i dużo hamowania silnikiem.
Reasumując wg mnie nie da się wykrecić spalania 5,8l/100 km stojąc w korkach. Adii mi potem mówił, ze on jednak w korkach nie stoi....
A co dokładności komputera to zazwyczaj zawyża mi średnią o ok. 0,2 l/100km czyli wg mnie jest dokładny :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl