Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Artur

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Lipca 2004, 14:46:19 »
No to troche mi poprawiłeś nastrój, bo jakbyś napisał, że Ci auto pali 6,5 - 7,0 to chyba bym sięzałamał  :)
Wiesz, ciągle jakoś nie mogędowierzyć koledze, który twierdzi, że jemu tyle ile napisałem  Civic 1.4/90KM po mieście. Toż to tyle co Yaris przy nieco ostrzejszej jeździe.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Lipca 2004, 14:53:24 »
Cytat: Artur
No to troche mi poprawiłeś nastrój, bo jakbyś napisał, że Ci auto pali 6,5 - 7,0 to chyba bym sięzałamał  :)
Wiesz, ciągle jakoś nie mogędowierzyć koledze, który twierdzi, że jemu tyle ile napisałem  Civic 1.4/90KM po mieście. Toż to tyle co Yaris przy nieco ostrzejszej jeździe.

Jak siębardzo staram (np. świeci siękontrolka rezerwy), nie włączam klimy i nigdzie mi sięnie śpieszy, to też schodzędo 7,0-7,5, ale taka emerycka jazda rzadko mi sięzdarza. Na trasie najmniej miałem 6,5, ale to było dawno i nie przekraczałem 110 km/h podczas "docierania" przez pierwsze 2000 km :adiabelek

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Lipca 2004, 15:02:06 »
Cytat: Artur
No dobra Jackal, to ile pali Ci Corollka po mieście? Przy jeździe pół na pół w korkach i obwodnicami.

Red_Point: Wiesz, nikt nie lubi wydawać kasy, ale denerwowanie się, że Ci ASO nie chce za daarmo wymienić tarcz i klocków to chyba przesada. To jakbyś im kazał wymienić za darmo olej w silniku, bo Ci sięstary zużył za szybko ;)

no to jest twoje zdanie - po to jest forum aby dyskutowac przeciez - ale moje zdanie jest odmienne!
znam siebie znam swoj styl jazdy i dla mnie jakims apsurdem jest to aby klocki (chodz to to juz mozna polemizowac) i tarcze wymieniac po 30 tys km!!!
po za tym wlasnie dzisiaj sie im przyjrzalem - wrocilem z myki i co sie okazalo - ze tarsza wyglada smiesznie bo zjechana jest tylko z zewnetrznej strony !!!! - tylko tam jest 'rant' - natomiast od strony piasty kola rant jest minimalny - zeby ne powiedziec ze go nie ma!!! to chyba nie jest normalne?? z tego co mi wiadomo to klocek powinien pracowac caly czas rownolegle do tarczy!!

chyba sobie przeszczepie do yaris Grimece system 8 od swojego roweru - pewnie bedzie sie lepiej spisywac!;)

peace!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Crit

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Lipca 2004, 15:26:54 »
Red Point raz piszesz, że gwarancja nie obejmuje tarcz i klocków a chwilępóźniej oczekujesz wymiany na gwarancji, bo przebieg 30k km to mało jak na zjechane klocki. Twierdzisz, że yaris pali Ci 5 litrów na mieście i jak można wnioskować jeździsz bardzo wolno, bo inaczej sięnie da chyba, że wszędzie ma sięz górki, dobra pali 5 i tak twierdzisz i OK. tylko sięcieszyć, a jak do tego mają sięhamulce, że niby są do bani, bo składany we Francji, to ja Ci powiem, że też mam składanego we Francji, autko jest tyrane od dotarcia cały czas na maksa, nie odpuszczam nawet jak jestem zmęczony, pali dużo więcej, jest dużo jazdy gdzie hamulce są katowane i klocki wytrzymały blisko 40 tysięcy. Nie jest to tylko moje doświadczenie, bo mogęsiętu powołać na wwtcka gdzie sytuacja jest bardzo podobna tyle, że wwtcka ma 1.3 i jeszcze mocniej daje. Wszyscy mamy identyczne klocki, którym po za pyleniem wiele zarzucić nie można. Może czas zastanowić sięnad tym czy nie za często hamujesz hamulcami a nie silnikiem i to może być powodem. Oczywiście pozostawiam sobie margines błędu na to, że faktycznie ktoś Ci wsadził jakieś trefne hamulce, choć prawdopodobieństwo jest bardzo małe.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Lipca 2004, 15:49:14 »
Cytat: Red_Point
u mnie opionki 175/65 - standaardzik silnik 1.0 max (co pokazywal predkosciomierz) to 177 - ale kiedys czytalem w AS test licznikow - yaaris ma jedno z najwiekszych przeklaman na liczniku!:)
nie chodzi o to, że najwięcej przekładmuje tylko o to, że jako jedyny zaniża wyświetlano prędkość  - czyli w rzeczywistości jedzie sięszybciej niż pokazuje licznik
źródło artykułu

max po równym 178km/h ale z górki poszedł 185km/h - oczywiście to prędkości licznikowe

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Lipca 2004, 16:00:00 »
Cytuj (zaznaczone)
Red Point raz piszesz, że gwarancja nie obejmuje tarcz i klocków a chwilępóźniej oczekujesz wymiany na gwarancji, bo przebieg 30k km to mało jak na zjechane klocki. Twierdzisz, że yaris pali Ci 5 litrów na mieście i jak można wnioskować jeździsz bardzo wolno, bo inaczej sięnie da chyba, że wszędzie ma sięz górki, dobra pali 5 i tak twierdzisz i OK. tylko sięcieszyć, a jak do tego mają sięhamulce, że niby są do bani, bo składany we Francji, to ja Ci powiem, że też mam składanego we Francji, autko jest tyrane od dotarcia cały czas na maksa, nie odpuszczam nawet jak jestem zmęczony, pali dużo więcej, jest dużo jazdy gdzie hamulce są katowane i klocki wytrzymały blisko 40 tysięcy. Nie jest to tylko moje doświadczenie, bo mogęsiętu powołać na wwtcka gdzie sytuacja jest bardzo podobna tyle, że wwtcka ma 1.3 i jeszcze mocniej daje. Wszyscy mamy identyczne klocki, którym po za pyleniem wiele zarzucić nie można. Może czas zastanowić sięnad tym czy nie za często hamujesz hamulcami a nie silnikiem i to może być powodem. Oczywiście pozostawiam sobie margines błędu na to, że faktycznie ktoś Ci wsadził jakieś trefne hamulce, choć prawdopodobieństwo jest bardzo małe.

no tak slyszalem ze francuskiej yarisy sa niby dziwne - srednio mnie to interesuje bo ja mam yarisa z japoni!!!!
jka sam napisales klocki przy ostrej jezdzie wytrzymuja ci 40 tys a tarczer pewnie 2a razy wiecej!!
ja jezdze duzo spokojniej i nie ma ani klockow ani hamulcy??? pomijam juz fakt sposobu 'starcia' sie tej tarczy!!!
nie wiem natomiast o co ci chodzi ze raz pisze ze nie jets na gwarancji a oczekuje wymiany!?!?!?!
napisalem wyraznie - taka sama sytuacja byla w avensissie ojczulka i wymiana byla gratisowa - co chyba jest oczywiste????????????

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Lipca 2004, 16:12:43 »
Yarek 1,3 - francuz, przebieg 31000
klocki - wg ASO - spokojnie dojeżdżą do 45kkm, tarcze - delikatny rancik - max0,5 mm
styla jazdy - w większości spokojny (20%ściganki od świateł do świateł, reszta - trasy) i jak już pisałem - spalanie raczej poniżej 6.0
więc do hamulcy nie mam na razie zastrzeżeń, poza tym, ŻE PISZCZĄ

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Lipca 2004, 17:32:03 »
mi srenio yaris 1.0 pali 6,7 litra (trasa,miasta - wiecej miasto), opony 195/50/R15

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Lipca 2004, 17:41:11 »
ja mam55tys juz i wciaz te same klocki....a delikatnie to nie jezdze hueheu...
made in japan:-)
w sieprniu pojade zrobic przeglad w takiej zajomej stacji i sie dopiero okarze jak tam one...bo rok temu przy 45tys wykazywaly 15%zuzyzcia :-)
p.s a i hamuje glownie silnikiem

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Lipca 2004, 14:15:04 »
Cytat: Crit

no i sprawa z hamulcami sie wyjacsnila!! dzisiaj mialem telefon (po odpowiedniej interwencji) od Pana ktory przegladal auto i stwierdzil ze hamulce sa do wymiany - i faktycznie tak jest! jednak nie bedzie to na muj koszt - tak jak juz pisalem (i nie chodzi mi tu o pieniadze tylko o zasade) nie ma mozliwosci aby tarcze mogly sie az tak zetrzec po 30 tys km!:)
Reasumujac jka napisales Crit - ja chyba lape sie w marginesie bledu i co s z nimi bylo nie tak!:)
pozdrawiam!:)

Artur

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Lipca 2004, 15:23:03 »
RedPoint: Mam pytanie. Masz japońskiego Yarisa który ma przejechane 30tys. km? Tak mało jeździsz? W takim przypadku nieprawdopodobne jest to, że klocki i tarcze sięzużyły. Musiały był przy zakupie jakieś felerne założone, albo stare   :?:
U mnie na liczniku jest 50tys. i ani klocki ani tarcze nie maja większych śladów zużycia.

El_Chueco

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Lipca 2004, 16:04:47 »
Coz - musze sie poczwalic - wczoraj Yaris 1.0 spalil mi w miescie uwaga 4.4 litra/100km :D - wiec RED - jestem lepszy od CIebie. I to prawda ze trzeba tylko lekko muskac pedal gazu i utryzmywac stala predkosc - wtedy latwo mozna zejsc do poziomu 5.5 wcale nie jezdzac jak emeryt.
Co do tarcz - bo ja mam obok wwtcki w tym doswiadczenie doskonale - to wg ichniego regulaminu wymiany gwarancyjnej tarcze, klocki i wszelkie komponety do Toyot musza miec certyfikat TMC - facet w ASO na szybowcowej sam mi taki dokument pokazywal (de facto sam chcialem wymianeiac tarcze i klocki na cos innego bo te montowane w Yarisie to jakas chala). Nie bede tu pisal ze przy mojej dosc dynamicznej wtedy jezdzie starlem klocki na amen przy kolo 30tys i zakatowalem tarcze (nie ogladalem czy rowy sa po obu stronach) - coz moze i moja wina..... tarcze wymienilem, klocki tez i jest nowy klopot. Przy mocniejszym hamowaniu (z 40 km/h do zera) pojawia sie charakterystyczne "buczenie" - woooooooooooo - bylem z tym w seriwie na szybowcowej i ...... cos tam porobili i nic dalej.... to samo - najlepsze jes tto ze inne ASO odmawiaja mi naprawy tego bo to ASO na szybowcowej wymienialo mi tarcze - ludzie gdze w tym logika?

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Lipca 2004, 16:12:46 »
Cytuj (zaznaczone)
najlepsze jes tto ze inne ASO odmawiaja mi naprawy tego bo to ASO na szybowcowej wymienialo mi tarcze - ludzie gdze w tym logika?

Szybowcowa zdaje sięstraciła autoryzacjęz powodu jakości obsługi, może dlatego inne ASO nie chcą naprawiać po tamtych partaczach.

El_Chueco

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Lipca 2004, 17:17:46 »
No ja slyszlaem ze Dlugoleka stracila autoryzacje na naprawy - jak to dokladnie jest to nie wiem - bede musial zadzwonic do TMP i sie spytac jakie ASO ma autoryzacja a jakie ne ma (jest jakas infolinia 0-800? - jestem ciekaw po porstu bo mam pare pytan :D)

Mario

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Lipca 2004, 17:29:01 »
Cytat: Jackal

Szybowcowa zdaje sięstraciła autoryzacjęz powodu jakości obsługi, może dlatego inne ASO nie chcą naprawiać po tamtych partaczach.

hmmm.... na oficjalnej stronie Toyoty Szybowcowa 25 we Wrocławiu jest jako ASO  :roll: .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl