Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800788 razy)

Offline klimper

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #2175 dnia: 22 Lipca 2014, 21:34:09 »
to i tak dużo. był tu taki co w mieście palił mu poniżej 4 l  :)

Ja nie twierdzę i nie upieram się że pali mało :) pali tyle ile dam po gazie - jak każde auto, ale jest to spalanie realne a nie zmyślone.

Poniżej 4 litrow ten silnik bez problemu spali, wystarczy połowę trasy pchać auto  :)

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2176 dnia: 23 Lipca 2014, 09:44:40 »
Śmieszy mnie fakt jak przed czerwonym zwalniam a za mną typek daje gazu żeby mnie wyprzedzić i dalej po hamulcach :)
Bo wie, że gdy zapali się zielone światło, to będziesz ruszał jak mucha startująca ze smoły - więc woli być przed Tobą...

:grin: <brawo>
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline KKasia77

• Początkujący
« Odpowiedź #2177 dnia: 23 Lipca 2014, 20:57:28 »
Moja Toyotka Yaris II (silnik 1.0) po mieście (głownie tam się poruszam ) pali w okolicach 5,2-5,4
Jeśli grasz w totolotka, tu możesz sprawdzić Wyniki lotto

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2178 dnia: 20 Sierpnia 2014, 11:13:19 »
Co do spalania Yarisa - to przeglądałem ostatnio oficjalne informacje Toyoty - a konkretnie ten dokument:
http://pdf.sites.toyota.pl/spec_yaris_2014.pdf
i co tam jest napisane? Poza miastem ten nowy Yaris 1.0 pali 3.8l/100km a średnio 4.3l/100km.  Jak na benzynowy silnik to bardzo mało. Czy oni nie rozmijają się aby z prawdą? Tak niskie spalanie? Co o tym sądzicie?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2179 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:50:16 »
osiągane wartości spalania w prospektach są najczęściej wynikiem symulacji przeprowadzanych w laboratoriach
TIIDA '09

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2180 dnia: 21 Sierpnia 2014, 11:26:08 »
Moj Yaris II 1.0 pali roznie 4,5-5,5, rekord spalania mialem 3,4.

Offline xsqr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2181 dnia: 21 Sierpnia 2014, 14:54:06 »
Mnie się teraz w mieszanych odcinkach (trochę długich prostych, światła, czasem mały korek) udało zejść do 6.5 z wyłączoną klimatyzacją. Wyniki z prospektu moim zdaniem są całkowicie nieosiągalne.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2182 dnia: 22 Sierpnia 2014, 00:28:02 »
Wyniki z prospektu moim zdaniem są całkowicie nieosiągalne.

Wartości zużycia paliwa podawane w danych technicznych przez producentów (wszystkich marek samochodów) pochodzą z badań homologacyjnych przeprowadzanych zgodnie z normą NEDC (New European Driving Cycle), a nie z "widzimisię" producentów.

Niestety, że ten test np. symuluje delikatny ruch miejski dość oderwany od rzeczywistego ruchu w miastach (co jest nieustanym powodem krytyki NEDC), dlatego w praktyce w mieście nie da się zejść poniżej zużycia paliwa podawanego przez producentów.

Oczywiście, na forach ludzie podają różne naciągane wartości zużycia paliwa swoich samochodów w mieście (na tym forum szczytem było podanie zużycia paliwa 3,9 dla Y2-1.0 w mieście), ale to tylko świadczy o tym że nie jest to jazda w ruchu miejskim (przejechanie 10km bez zatrzymywania podmiejską drogą z pierwszeństwem to nie jest jazda miejska nawet jeśli jest to teren zabudowany).

Ja przyjąłem zasadę, że skoro mam oszczędny samochód (w porównaniu ze statystycznym samochodem), to mam w d.... zużycie paliwa :)
Szkoda mi męczyć się dla urywania ułamków litra - po prostu jadę tak, żeby było komfortowo i sprawnie.
Od takich oszczędności i tak nie zrobiłbym się bogaty, a szkoda mi swojego czasu i wysiłku.

Offline maciej77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2183 dnia: 22 Sierpnia 2014, 08:10:58 »
Ja przyjąłem zasadę, że skoro mam oszczędny samochód (w porównaniu ze statystycznym samochodem), to mam w d.... zużycie paliwa :)

A  mój pali tak że zawsze tankuje za 100PLN  :)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2184 dnia: 22 Sierpnia 2014, 10:28:44 »

A  mój pali tak że zawsze tankuje za 100PLN  :)

Hehe, czyli również nie robią na Tobie wrażenia podwyżki cen paliw.

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2185 dnia: 22 Sierpnia 2014, 10:58:16 »
Oczywiście, na forach ludzie podają różne naciągane wartości zużycia paliwa swoich samochodów w mieście (na tym forum szczytem było podanie zużycia paliwa 3,9 dla Y2-1.0 w mieście),

ja tam nie wierze jak tu piszą że w miescie yariski I gen. palą 5-5,5l chyba ze jazda jest bez zatrzymywania. Każde zatrzymanie i ruszanie to wzrost spalania a w mieście to normalka. (korki, światła, ronda, przejścia dla pieszych itp.) Mi po Tarnowie yaris 1.0 99r pali od 6,5-10l w bardzo dużym korku

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2186 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:36:07 »
oczywiście, że tak
TIIDA '09

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2187 dnia: 22 Sierpnia 2014, 13:59:16 »
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2014, 14:01:19 wysłana przez zzabot »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2188 dnia: 22 Sierpnia 2014, 15:31:04 »
A ja strzelilem rekord swiata w spalaniu Yarisem Verso 1.5.
Katowice - Pyrzowice wyszlo 4,6l

Ale musze sie przyznac ze wyjechalem za wczesnie i jechalem jak stary niewidomy dziadek ;)

Offline artur1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2189 dnia: 02 Września 2014, 20:13:40 »
Jakieś niestworzone historie tutaj wyczytuje.
Mój Yarisek nie potrafi spalić mniej jak 6l/100 mieszanej jazdy.
Biegi zmieniam zdecydowanie pomiędzy 2-3krpm, górki i autostrady odpowiednio więcej.
Mogę nawet uwierzyć w 5,5l/100 na trasie i wiele więcej w mieście ale poniżej 5 w cyklu mieszanym :czerwona:
Powodzenia i pozdrowienia dla takich szczeniaczy.

PS. Kilka lat wcześniej miałem Jeep Cheeroke 3.7 LPG, przy mega oszczędnej jeździe palił mi 17l/100 a ojcu ok 15l/100
W zaprzyjaźnionym warsztacie i na forach dowiedziałem się, że to "małe bydle" pali ludziom 12l/100 gazu :cool:
Jeszcze po moim stylu jazdy to bym się nie dziwił ale mój ojciec to mistrz spokojnej jazdy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl