Autor Wątek: co sadzicie o gazie do corollki 1,4 vvt-i z 2003 roku??  (Przeczytany 8010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

urssik15_85

• Gość
co sadzicie o gazie do corollki 1,4 vvt-i z 2003 roku??
« dnia: 27 Marca 2006, 23:09:20 »
witam ,posiadam corolle z 2003 roku, pojemnosc 1,4 !!! przymierzam sie do zagazowania jej ?? to odbry pomysł?? obecnie mam przejechane 80 tys. kilometrów.?? jestem z Warszawy?? moze ktos zna jakiegos dobrego gazownika?? ile taka instalacja moze kosztowac?

Jedi

• Gość
Odp: co sadzicie o gazie do corollki 1,4 vvt-i z 2003 roku??
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2006, 11:19:47 »
Szczerze - odradzam. Po kilkuletnim użytkowaniu samochodów na LPG (zrobiłem około 70 tys km na tym paliwie) stwierdzam, że wszystkie problemy jakie miałem z autami wynikały z instalacji gazowych.
Chyba że naprawdę bardzo dużo jeździsz i masz pewny zakład...

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2006, 11:27:37 »
urssik15_85 ile przejeżdzasz rocznie, czy wogóle ci to się opłaca??
Aby instalka dobrze się spisywała i bezproblemowo dla silnika musisz policzyć conajniej spalanie większe o 20 do 25 % niż na benzynie ale i to nie uchroni cię od cieknących wcześniej czy pózniej węży itd. Przy dzisiejszej cenie LPG to niezbyt opłacalne tym bardziej przy tak małym silniku 1,4. Może lepiej jednak pokusić się o naukę jazdy eco.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marca 2006, 13:26:00 »
Dobrze założona, dobra sekwencja zwróci się po ok 40-50 kkm - przelicz, czy sie to opłaca - ten silnik do 150-170 kkm jedzie bez remontu - potem zaczynają się schody.

urssik15_85

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2006, 21:58:46 »
rocznie robie ok 25kkm!! w miesice pali mi ok 8 l iwec gazu pewnei bedzie brała z 10 l 

CZARO87PL

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2006, 19:33:18 »
Ja mam Corolkę z '97 silnik 1,4 16V. Gaz załozyłem cztery lata temu i jak narazie wszystko wporzo. Na gazie rwie asfalt jak głupie.  :D :D :D

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2006, 23:56:59 »
z 8 miu l PB powinna ok. 9 ciu do do 9,5 l LPG - przelicz i skalkuluj.

asdqwe

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maja 2007, 19:15:10 »
ja mam corolke 1,4 vvti 2003, od roku jezdze na gazie, zrobilem ok 15tys i wszystko ok, pali w miescie ok 9, na trasie ok 7-7,5, jazda ekonomiczna po trasie 110-120, w miescie jak to w miescie, w-wa

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maja 2007, 21:58:06 »
- ten silnik do 150-170 kkm jedzie bez remontu - potem zaczynają się schody.
:???: te 150 kkm bez remontu to na gazie czy benzynie  :???:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maja 2007, 22:53:35 »
Niestety silniki VVT-i nie bardzo lubią się z LPG, co nie oznacza że na nim nie jezdzą. Osobiście posiadam silnik 1,8 VVT-i zagazowany.(znając zycie i eddiegopojawi się za niedługo jakiś komentarz z jego strony  :grin:) Swoja instalke zakladalem w Warszawie z polecenia ludzi z tego forum (jakby co to namiary moge podesłac na priv). Dośc długo szukałem zakładu montującego instalacje gazowe w silnikach VVT-i i uwierz mi że jak podjezdzałem do różnych warsztatów a przysłowiowy Pan Zenek co zakłada instalacje, pyta się mnie co to w ogóle jest VVTi, nie chciało mi sie z nimi rozmawiać. Z gościem gdzie zakładałem instalke po zmienieniu dwóch zdań widac było że zagazował juz nie jedno VVTi.

Do rzeczy.
Musisz się liczyć z tym że w Toyotach a szczególnie w silnikach VVT-i obowiązkowo co 30 tyś km regeulacja luzów zaworowych. W VVT-i polega to na tym że wymienia się szklanki (koszt jednej to ok 70 PLN w ASO) a jest ich 16 :laugh:. Sprawny mechanik potrafi pozamieniac miejscami szkalnki i dokupić minimalna ich ilość.

Jedyny rodzaj instalacji jaki możesz w ogóle brać pod uwage to sekwencyjny wtrysk gazu(w zeszłym roku płaciłem 3 tyś zł).  Jezeli jakiś fachowiec będzie Ci mówił że założy Ci II-gą generacje to opusc czem prędzej ten warsztat.

Musisz sam sobie przeliczyć koszty jakie sa związane z przystosowaniem samochodu do zasilania LPG i koszty eksploatacji czy w ogóle Ci się to opłaca.

Ze swojej strony mogę tylko powiedziec, że jezdze na LPG już od roku. Zrobiłem ok 25 tys km i jak do tej pory ZERO problemów.

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2007, 18:22:12 »
Panowie ja zawsze gazowałem auta lub takowe kupowałem i zadnych cieknacych wezy nie miałem jak sie o auto dba a z LPG częściej przeglądy to nic sie nie dzieje. O zagazowaniu vvti 1,4 tez myslałem nawet udzielając sie na forach gazowych w tym i takich gdzie wymieniaja się doświadczeniem gazownicy. Telefonowałem z pół Polski po warsztatach oraz także p ofirmach gdzie regeneruja głowice aby podpytać jak tam często bywaja zagazowane vvti. Okazało sie że bywaja ale wcale nie częściej niz inne auta i marki. Tak wiec nie ma co straszyc że vvti to zmora dla gazu. Osobiscie rozmawiałem z doradcami z Elpigazu i KME. Także z BRC. VVti da się zagazować ale tylko z lubryfikacją. Sam znam kilka osób co maja takie instalacje i maja duze przebiegi. Sa też ASO Toyoty w PL gdzie nadal zakładaja gaz i daja gwarancje w tym w Warszawie i Katowicach. Osobiście nie zakładam narazie gazu bo mnie miesięcznie paliwo wychodzi w miarę, natomiast jak miałbym zakładac gaz to wybrałbym instalacje Elpigaz Elisa lub Stag 300 i załozył tylko tam gdzie mają hamownie. Bo bedziemy mieli pewność że mieszanaka jest nie za uboga w każdych wartosciach.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2007, 08:41:55 »
VVti da się zagazować ale tylko z lubryfikacją.

Hm... Witam.
Co do lubryfikacji to mam wątpliwości co do sensu. Koszt jest podwyższony o jakieś 500-800 zł a czy to wpłynie na polepszenie smarowania to sam nie wiem. Po pierwsze primo ilość oleju jaka idzie przez lubryfikant to ok. 1 na ... 1000-10000 km :P czyli troche dużo. Po grugie primo w takim wypadku trzeba wszystko dobrze przekalkulować czy się opłaca zakładanie instalacji gazowej.

Pozdrawiam
Obi

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2007, 10:42:50 »
ja mam corolke 1,4 vvti 2003, od roku jezdze na gazie, zrobilem ok 15tys i wszystko ok, pali w miescie ok 9, na trasie ok 7-7,5, jazda ekonomiczna po trasie 110-120, w miescie jak to w miescie, w-wa

Jaki masz gaz instalację. Byłes na regulacji zaworów. Masz lubryfikację?

robert1202

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Maja 2008, 04:16:32 »
hay.
  montowalem instalacje osobiscie do 3 corolek,i 2 ave/stary,i ten vvti/
twoja corolka 1.4 vvti-polecan staga.zuzycie bedzie ok 8-9.5 l/100km.moj ave 1.8vvti spala 10-12 l/100km.
 warsztat-w  okolicach Nadarzyna-po trasie katowickiej.-polecam.ja zalozylem u niego 5 instalek,u mnie w pracy juz zalozyl z 10 instalacji chlopakom./na 10 moze 2 narzeka/w takich samochodach jak ave,corolka,facus,mondeo,jakies ze 2 amerykance,accord,punto i sam juz niewiem dalej...
jak masz jakies pytania -pisz chetnie odpowiem.pozdro.

robert1202

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Maja 2008, 04:18:52 »
aha,ja w roku robie 40-50.000km.kto robi wiecej?
 i niejestem zwolennikiem ze gaz jest do kuchenek gazowych...hihihi
 zobaczcie cene benzynki i jej juz drozszej siostry ropki....hay

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl