Autor Wątek: Znowu opony. Jaki indeks H czy V  (Przeczytany 20257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boston

• Gość
Znowu opony. Jaki indeks H czy V
« dnia: 28 Marca 2006, 18:20:59 »
Witam! Wymieniam letnie kapcie, stare zostały na asfalcie. Nowe mają na imię  "Michelin Pilot Primacy"
195/60/15. No i teraz mam dylemat H (do 210) czy V(do 240) Różnica w cenie 5 dyszek od kapcia! Jestem userem corolki 1,6 VVTI (110km) 2003r.

ToyoD4DE11

• Gość
Odp: Znowu opony. Jaki indeks H czy V
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2006, 21:10:26 »
do tego wystarczy indeks H, a nawet tylko T, przeciez to nie ferrari!!!

dimas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2006, 23:19:53 »

Zgadzam się z przedmówcą! Indeks H wystarczy w zupełności, no chyba że dojdzie turbina...etc ;)
Jutro zakładam te same oponki do mojej Ave (205/50/16) i sam jestem ciekaw jak to jeździ!?
Dam znać co i jak.

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2006, 12:20:40 »
Cytat: ToyoD4DE11
Z tym T to nie przesadzaj. T to 190 km/h, a tyle bez problemu na autostradzie idzie Rolką wyciągnąć. Wystarcza H i takie jest w standardzie.

Cytat: dimas
Jutro zakładam te same oponki do mojej Ave (205/50/16) i sam jestem ciekaw jak to jeździ!?
Troche OT, ale jeśli masz nową Ave, to nie powinieneś mieć czasem kółek 205/55/16 ??

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2006, 14:39:15 »
Troche OT, ale jeśli masz nową Ave, to nie powinieneś mieć czasem kółek 205/55/16 ??

Jak już to 205/55/15 --> to zamiennik 195/60/15 podobnie jak 205/50/16

A co do głównego wątku --> w żony Corolli mamy fabrycznie Dunlopy 195/60/15 V jednak H w zupełności wystarczy --> wiele więcej niż 210 nie wyciągiesz nawet z górki, a jesli, to opona ma jeszcze mały margies.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2006, 14:41:33 wysłana przez Lord D4 »

Boston

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2006, 15:37:51 »
Dzięki za radę choć w standardzie są oponki z indeksem V stąd moje wątpliwości.

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2006, 16:46:25 »
Cytat: Lord D4
Jak już to 205/55/15 --> to zamiennik 195/60/15 podobnie jak 205/50/16

W OT pisałem o kółkach do nowej Ave, bo mnie zaciekawił rozmiar nie pasujący do auta z podpisu forumowicza. Nie wspominałem nic, że to rozmiar do Corolli, troche uważniej czytać prosze  ;D

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2006, 07:58:15 »
W OT pisałem o kółkach do nowej Ave, bo mnie zaciekawił rozmiar nie pasujący do auta z podpisu forumowicza. Nie wspominałem nic, że to rozmiar do Corolli, troche uważniej czytać prosze ;D

Zgadzam się w 100% --> troche uważniej czytać ;)
W podpisie jest "AVE D4 150KM" (ta sama co moja) --> czyli w standardzie ma 195/60/15 ("nowa" AVE nie ma już 150KM) a kolega ma ich zamiennik na 16" czyli 205/50. On też zaznaczył, że to do AVE i ja też nie pisałem nic o tym, że to do Corolli. Choć akurat mają takie same.
Ale luz --> forum to nie miejsce na przepierki.  8)
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2006, 08:00:44 wysłana przez Lord D4 »

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2006, 14:27:17 »
Łoki, my bad  ;D
Wyszedłem widać z błędnego założenia, że jak silnik D4 to chodzi o nową Ave  8)

dimas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marca 2006, 14:41:06 »
W OT pisałem o kółkach do nowej Ave, bo mnie zaciekawił rozmiar nie pasujący do auta z podpisu forumowicza. Nie wspominałem nic, że to rozmiar do Corolli, troche uważniej czytać prosze ;D

Zgadzam się w 100% --> troche uważniej czytać ;)
W podpisie jest "AVE D4 150KM" (ta sama co moja) --> czyli w standardzie ma 195/60/15 ("nowa" AVE nie ma już 150KM) a kolega ma ich zamiennik na 16" czyli 205/50. On też zaznaczył, że to do AVE i ja też nie pisałem nic o tym, że to do Corolli. Choć akurat mają takie same.
Ale luz --> forum to nie miejsce na przepierki.  8)

Wszystko co napisał Lord D4 się zgadza!
Co do oponek właśnie wczoraj zmieniłem na letnie.
Ku mojemu zaskoczeniu przejście ze 195/60/15 na 205/50/16 nie wpłynęło negatywnie na komfort jazdy.
Co więcej wydaje się że jest bardziej komfortowo (ciszej, pewniej, płynniej wybierają nierówności). 8)
Tym bardziej iż moja Ave nie jeździ na seryjnym, miękkim zawieszeniu (tylko na Kayabie AGX i Eibachu -30mm).
Tym samym mogę śmiało polecić Michelin Pilot Primacy.

dimas

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2006, 14:46:05 »
Aha, tak żeby choć troche nawiązać do tematu:
Indeks prędkości moich gumek to W :o
Troche będę musiał "dołożyć" aby dojść do takiej prędkości (270km/h) ;)
Pozdro.

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2006, 17:00:12 »
Dzięki za radę choć w standardzie są oponki z indeksem V stąd moje wątpliwości.

Ja bym zdecydowanie polecał indeks V lub wyższy. I tu nie chodzi o to czy będziesz przekraczał dopuszczalną dla tego indeksu prędkość, czy nie. Poprostu opony z wyższym indeksem prędkości są poprostu wytrzymalsze/mocniejsze.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Kwietnia 2006, 23:45:47 »
Ja bym zdecydowanie polecał indeks V lub wyższy. I tu nie chodzi o to czy będziesz przekraczał dopuszczalną dla tego indeksu prędkość, czy nie. Poprostu opony z wyższym indeksem prędkości są poprostu wytrzymalsze/mocniejsze.
Przed rokiem pozbylem sie prawie nowych fabrycznych dunlopow (SP200, indeks V). Nie dosc ze byly malo komfortowe to zupelnie nie komunikowaly co sie z samochodem dzieje. Zalozylem GY z indeksem H. Sa bardziej elastyczne, lekko podsterowne (zaznaczam: lekko) i samochod wreszcie zaczal sie jako tako drogi trzymac.
Ale czy przez to sa mniej wytrzymale?

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwietnia 2006, 09:33:22 »
Indeks prędkości nie tyle pokazuje wytrzymałość opony, co jej szybkość powracania do stanu pierwotbego po odkształceniu. Wytrzymałość to raczej indeks nośności.
Opona ulega zniszczeniu na skutek wibracji wytwarzających się przy dużych prędkościach - opona stykając się z podłozem "rozpłaszcza się" i nastepnie ta część opony musi znów "zrobić się okragła". W oponie z ineksem V dzieje się to po prostu szybciej niz w tej z indeksem H - dzięki temu może jechac z większa prędkością bez wibracji.
W zamianie opon z Dunlopów V na GY H nie tyle ma znaczenie ineks, co bieżnik i mieszanka. Gdybyś zaozył GY z indeksem V i takim samym bieznikiem jak H nie widziałbyś różnicy.

CORN

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2010, 20:58:56 »
Indeks prędkości nie tyle pokazuje wytrzymałość opony, co jej szybkość powracania do stanu pierwotbego po odkształceniu. Wytrzymałość to raczej indeks nośności.
Opona ulega zniszczeniu na skutek wibracji wytwarzających się przy dużych prędkościach - opona stykając się z podłozem "rozpłaszcza się" i nastepnie ta część opony musi znów "zrobić się okragła". W oponie z ineksem V dzieje się to po prostu szybciej niz w tej z indeksem H - dzięki temu może jechac z większa prędkością bez wibracji.
W zamianie opon z Dunlopów V na GY H nie tyle ma znaczenie ineks, co bieżnik i mieszanka. Gdybyś zaozył GY z indeksem V i takim samym bieznikiem jak H nie widziałbyś różnicy.

Czyli opona która przekroczyła swój indeks prędkości np T-190 przy zmniejszeniu prędkości może się rozerwać tak?

Mówiąc bardziej obrazowo, mam zimówki Kleber z indeksem do 190 km/h, co się stanie jeżeli pojadę na niej np 210 - 220?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl