Autor Wątek: Centralny w Y1 po raz kolejny  (Przeczytany 43015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Centralny w Y1 po raz kolejny
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Lipca 2009, 10:37:47 »
warto użyc szukajki tyle na ten temat było pisane

słuszna uwaga
temat scaliłem z odpowiednim wątkiem
kafara1
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2009, 11:48:20 wysłana przez kafara1 »

Pistolero

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Grudnia 2009, 13:23:50 »
Witam

Panowie podepnę się pod temat z pytaniem ściśle związanym z c.z.
Mianowicie, udało mi się podpiąć sterownik centralki od pilotów pod istniejącą w aucie instalację c.z z kluczyka. Jednak w sterowniku mam jeszcze przewód odpowiedzialny za wyzwalanie sygnałów błyskowych awaryjnymi w momencie otwierania/zamykania. Czy ktoś może doradzić, gdzie się tym przewodem wpiąc w instalację kierunkowskazów?  Liczyłem, ze uda się to łatwo zrobić przy włączniku awaryjnych (wspólna kostka 4-pinowa z ogrzewaniem tylnej szyby), ale na 4 istniejące tam przewody w jednym jest 12V (jeden z dochodzących do włącznika awaryjnych zielony/pomarańczowy chyba) a sąsiedni (drugi od wł. awaryjnych-biały/czarny)jest taki, że jak pod niego się wkradłem to wywaliło bezpiecznik od c.z.

Do kierunkowskazów dochodzą przewody białe/czarne do wszystkich oraz zielono-źółte na prawą stronę i zielono-niebieskie na drugą stronę pojazdu.

Ale gdzie najlepiej podłączyć ten kabelek z centralki?

Będę wdzięczny za podpowiedzi

pozdrawiam

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Grudnia 2009, 23:09:57 »
Sprawdź, jaki sygnał masz na tym kabelku podczas zamykania/otwierania drzwi. Domyslam się, że +12V.
Jeżeli tak, to musisz użyć dodatkowo dwóch diod i podłączyć ich anody do tego kabelka a katody wpiąć do przewodów, na których masz pulsujący +12V w czasie działania kierunkowskazu (lewy/prawy).
Mam nadzieję, że to jakoś prosto wyjaśniłem. Jeżeli coś nie jest jasne, to pytaj.
"I love the smell of flames early in the morning..."

Pistolero

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Grudnia 2009, 21:37:33 »
Dzięki za odpowiedź.

Z tego co rozumiem, to sugerujesz wpiąc się w przewody od kierunkowskazów (L/P). T jak mniemam np. w progu i zastosować diody aby sygnał nie cofał się na sąsiedni kierunkowskaz jak pracuje tylko jedna strona. A może
kolega albo ktoś z forum dysponuje schematem elektrycznym kierunkowskazów co by udało się dojśc jak z tym sterowaniem awaryjnymi przy włączniku jest?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Grudnia 2009, 23:25:54 »
Z tego co rozumiem, to sugerujesz wpiąc się w przewody od kierunkowskazów (L/P). T jak mniemam np. w progu i zastosować diody aby sygnał nie cofał się na sąsiedni kierunkowskaz jak pracuje tylko jedna strona.
Dokładnie tak. Zaznaczyłem miejsca wpięcia zielonymi strzałkami (można to zrobić gdziekolwiek na tych przewodach)
Cytuj (zaznaczone)
A może kolega albo ktoś z forum dysponuje schematem elektrycznym kierunkowskazów co by udało się dojśc jak z tym sterowaniem awaryjnymi przy włączniku jest?
Proszę bardzo. Czerwona strzałka to włącznik awaryjnych. Wpiąłeś się do masy, dlatego wywaliło bezpiecznik.

C/Z które montowałem miały zazwyczaj własny układ na przekaźniku do sterowania światłami. Wpięcie się nim w obwód awaryjnych stwarzałoby tylko problemy z synchronizacją.
"I love the smell of flames early in the morning..."

Pistolero

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Grudnia 2009, 08:25:48 »
Serdeczne dzięki Rafels <narka>

po schemacie już widzę jak jest rozwiązana sprawa z awaryjnymi i że tędy się nie da.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2009, 08:28:42 wysłana przez Pistolero »

Araphaell

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Lipca 2012, 11:59:48 »
Hej! Czy ktoś z was orientuje się gdzie powinien prowadzić szry kabelek z tej centralki? Jeśli w poprzednich postach jest zdjecie jego to sorki ale u mnie pomimo zmiany sprzetu i przegladarki niestety sie nie wyświetlają. Pozdrawiam

Araphaell

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Lipca 2012, 07:23:00 »
Hej! Czy ktoś z was orientuje się gdzie powinien prowadzić szary kabelek z tej centralki? Jeśli w poprzednich postach jest zdjecie jego to sorki ale u mnie pomimo zmiany sprzetu i przegladarki niestety sie nie wyświetlają. Pozdrawiam
udało mi siędowiedzieć więc umieszczam wq instrukcji to kabel programujący - przy pierwszym użyciu podłącza się go do masy siłownika, sterownik jest produkcji polskiej "Testronik STR-11a". To tak jakby ktoś trafił na takie cudo u siebie:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl