Autor Wątek: Klima - problem  (Przeczytany 28318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

polo25

• Gość
Odp: Klima - problem
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lipca 2006, 00:29:59 »
Co dwa lata zalecana jest wymiana filtra-osuszacza.

Czy ktoś juz wymieniał ten filtr-osuszacz.
Jaki jest koszt?

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lipca 2006, 08:26:50 »
koszt zamiennika srednio 130 pln
wymiana nie wiem bo sam wymienialem ale pewnie ze 100 trzeba liczyc z uzupelnieniem czynnika

pozdro,
cholo

mfrydel

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lipca 2006, 17:10:42 »
Witam,

Moja Cari słabo chłodzi tego lata. Co robić?

Co zrobiłem?
- w serwisie klimatyzacji nabili mi gaz i olej oraz odgrzybili układ, niestety nadal nie jest zimno (tzn. zimne powietrze leci z wylotu ale to nie to - tylko 15C, gdy w kabinie jest 30C )
- wentylator działa, filt przeciw pyłkowy nowy,
- sprawdziłem mocowanie linki od pokrętła zimno-ciepło = OK. otwiera i zamyka przelot przez nagrzewnicę.

Co zauważyłem?
- 2 rurki miedziane (od strony kierowcy) które biegną do nagrzewnicy, po około 3 minutach aż parzą!!!

Co można jeszcze sprawdzić i jak to naprawić? Wydaje mi się, żę chyba coś jest nie tak z tą nagrzewnicą, że nawet latem przy ustawionym "ogrzewaniu" na minimum (zimno) jest strasznie gorąca!

Co robić, doradźcie...

mfrydel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lipca 2006, 15:13:56 »
Witam,

zauważyłem w mojej Carinie, że po włączeniu klimatyzacji, obroty zaczynają "pływać" - raz się zwiększaćm raz zmniejszać, Jeszcze nie szarpie podczas jazdy, ale to trochę dziwny objaw.

Co może być nie tak? ???

Offline sachar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Czerwca 2007, 10:16:35 »
A ja mam takie pytanie o klimatyzacje: uzupełniłem czynnik chłodzący i olej klimatyzacja pracuje ładnie no może troche słabo sie ochładza wewnątrz tzn. trochę musi czasu upłynąć ale to jest do przyjęcia chyba że coś jest nie tak a ja o tym nie wiem ale zauważyłem ze pod samochodem zaczęło coś kapac i jak stoje to powstaje kałuża sprawdzałem co to może być i nie jest to ani tłuste nie śmierdzi coś jakby woda i o to właśnie chciałem zapytać czy to ma tak być czy też coś sie zepsuło. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Czerwca 2007, 10:48:00 »
samochodem zaczęło coś kapac i jak stoje to powstaje kałuża

no to zacznij juz szukac nowego samochodu,
zawsze sie tak zaczyna a potem klima wybucha w najmniej oczekiwanym momencie :-o  :oops:  :-o

pozdrawiam,
cholo
p.s. niektorzy mowia, ze to tylko woda sie wykrapla na zimnym parowniku i jest to calkowicie normalne ale ja tam w to nie wierze  :wink:

lolorama

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Czerwca 2007, 12:16:55 »
Sachar nie przejmuj się tą kałużą. Jest to woda, która się skrapla podczas używania klimy. Objaw jak najbardziej normalny.

Offline sachar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Czerwca 2007, 13:25:18 »
Dziękuję za odpowiedzi tobie tez cholo...

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Czerwca 2007, 17:25:41 »
Witam,

zauważyłem w mojej Carinie, że po włączeniu klimatyzacji, obroty zaczynają "pływać" - raz się zwiększaćm raz zmniejszać, Jeszcze nie szarpie podczas jazdy, ale to trochę dziwny objaw.

Co może być nie tak? ???

Objaw jest prawie normalny bo załączenie spreżarki powoduje obciążenie silnika i spadek obrotow .Jednak jest cos co podnosi obroty podczas włączenia klimy i nie powinno byc żadnych problemow.

darkom61bis

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Czerwca 2007, 21:22:22 »
Witam,

Co może być nie tak? ???

Objaw jest prawie normalny bo załączenie spreżarki powoduje obciążenie silnika i spadek obrotow .Jednak jest cos co podnosi obroty podczas włączenia klimy i nie powinno byc żadnych problemow.

Zdecydowanie jest "coś" co podnosi obroty. U mnie po załączeniu klimy zawsze wzrastają do nieco ponad 1.000.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Czerwca 2007, 22:32:56 »
no to teraz na powaznie :)

podczas pracy klimatyzacji sprezarka sie wlacza i wylacza.
reguluje to czujnik temperatury za parownikiem, ktory nie pozwala temperaturze spasc ponizej okresolnej temperatury (np. u mnie 8 stopni) co przeciwdziala oblodzeniu i zmiazdzeniu parownika.
drugim czujnikiem, ktory moze wylaczyc sprezarke podczas normalnej pracy jest czujnik cisnienia, ktory wylaczy ja jak cisnienie w ukladzie wzrosnie powyzej pewnej granicy (np. 30 atmosfer) co oczywiscie przeciwdziala rozsadzeniu klimatyzacji. cisnienie moze osiagnac taki poziom np. gdy stoimy w korku i wentylatory nie daja juz rady schlodzic dostatecznie chlodnicy.

poniewaz po wlaczeniu SPREZARKI, komputer klimy podnosi obroty na biegu jalowym (do predkosci ustawionej na regulatorze predkosci przyspieszonej biegu jalowego) a po wylaczeniu obroty obniza wiec wydaje sie, ze obroty plywaja. jest to calkiem normalny i nie ma sie czym martwic.

TIP: wydajnosc chlodzenia mozna zwiekszyc zmieniajac charakterystyke termistora w ukladzie (dodajac rezystorek) tak, zeby komputerek wylaczal sprezarke przy nizszej temperaturze. zwiekszy to spalanie, ale powietrze na wylocie bedzie zimniejsze. nalezy oczywiscie zrobic to z glowa - temperatura zaraz za parownikiem nie moze spasc ponizej 2-3 stopni. czujnik temperatury jest dostepny z boku konsoli centralnej, pod schowkiem (schowka nie trzeba wymontowywac).

pozdrawiam,
cholo

Offline gruszek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Lipca 2007, 13:46:41 »
Witajcie poszukuje tego czujnika temperatury ale nie mogę znależć :oops: :oops:

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lipca 2007, 22:43:26 »
Witajcie poszukuje tego czujnika temperatury ale nie mogę znależć :oops: :oops:

trzeba sciagnac taki szary plastik na dole, z boku wneki na nogi i odchylic wykladzine
tam mozna zobaczyc kabelek w czarnej otulinie, ktory wchodzi w centralny modul wentylacji

pozdrawiam,
cholo

Offline gruszek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Lipca 2007, 17:09:54 »
wielkie dzięki już idę szukać  :icon_pray: pozdrawiam :grin:

sobilodz

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marca 2008, 23:22:03 »
Witam. Mam Carine E 2.0 i po włączeniu klimatyzacji z pod maski słychać wyraźne buczenie i wydajność klimatyzacji nie jest wystarczająca a w cieplejsze dni spada do 0. Klimatyzacja była nabija. Czy to oznacza, że mam do wymiany kompresor ??

Watki scalilem. Miche
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2008, 11:07:55 wysłana przez Miche »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl