Autor Wątek: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O  (Przeczytany 138860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

enemy

• Gość
Odp: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Grudnia 2007, 18:03:29 »
Ja mam za sobą świecenie ciągłe żółtej kontrolki silnika. Było to poprzedniej zimy. Pojechałem do ASO w Katowicach i zdiagnozowali uszkodzoną sondę lambda. Prawdopodobnie gdzieś przyhaczyłem i została uszkodzona. Od czasu jej wymiany wszystko jest w porządku.

Robifire

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Grudnia 2007, 12:15:49 »
Jeśli chodzi o kasowanie kontrolki to jest prostszy sposób - wyjecie bezpiecznika EFI na kilka minut. Kasuje to kom podobnie jak odpiecie aku tylko dokad ja tak będę robił jak po 200 km znowu sie zapala. Czy przejść może na lepsze paliwo? Czy może jest sposób na oczyszczenie katalizatora czy sondy?
Czy lepsze paliwo w końcu pojawi sie na rynku i to pomoze na zapalajaca sie kontrolke?
Błąd sprawdziłem - sonda lamda czyt. zle paliwo (pewnie z PL :furious3:)

PS Gdyby bylo uszczkodzenie sondy to z pewnoscia przez ok 200km nie bedzie OK tylko od poczadku ERROR - mam racje?
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2007, 12:18:56 wysłana przez Robifire »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Grudnia 2007, 12:53:49 »
Jeśli chodzi o kasowanie kontrolki to jest prostszy sposób - wyjecie bezpiecznika EFI na kilka minut. Kasuje to kom podobnie jak odpiecie aku tylko dokad ja tak będę robił jak po 200 km znowu sie zapala. Czy przejść może na lepsze paliwo? Czy może jest sposób na oczyszczenie katalizatora czy sondy?
Czy lepsze paliwo w końcu pojawi sie na rynku i to pomoze na zapalajaca sie kontrolke?
Błąd sprawdziłem - sonda lamda czyt. zle paliwo (pewnie z PL :furious3:)

PS Gdyby bylo uszczkodzenie sondy to z pewnoscia przez ok 200km nie bedzie OK tylko od poczadku ERROR - mam racje?
No tak nie dokońca. Tak jak piszesz dzieje się dla wystąpienia "błędu stałego" Check. Dla błędów chwilowych  wystąpienie świecenia ciągłego Check nastepuje po określonej liczbie zdarzeń (bodajrze 10 błędów).

Pozdrawiam

Obi

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Lutego 2008, 11:36:08 »
Przeczytałem cały ten wątek, gdyż też świeci mi się słynny "check engine". Komputer serwisowy wykazał błąd "uboga mieszanka". Powiedziano mi, że to prawdopodobnie wina słabej benzyny  :|
Jeśli faktycznie jest to związane z benzyną, to znaczy, że trzeba przyzwyczaić się do tego. Zastanawiam się tylko, czy w takim stanie auto nie ma większego spalania? Z tego co wiem to check engine równa się awaryjnemu trybowi pracy silnika?
Camry 2007 SE 2.4 16V VVTi

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Lutego 2008, 11:40:44 »
Post zamieściłeś w dziale Yarisa. Czy to było zamierzone?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Lutego 2008, 11:48:18 »
Post zamieściłeś w dziale Yarisa. Czy to było zamierzone?
Jak najbardziej zamierzone. Technologia silnika ta sama, ten sam błąd i przyczyna, a ten temat na całym forum najlepiej opisuje kwestię "ubogiej mieszanki i złego paliwa". Myślę, że wzajemnie możemy sobie pomóc z tym problemem  :wink:
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2008, 11:54:13 wysłana przez SiAr »

galant93

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Lutego 2008, 16:25:56 »
Mam to samo w camry V6 3l,wczesniej działo się tak tylko podczas jazdy na gazie,a po ostatnim tankowaniu również na benzynie,resetuję klemą ale jak długo tak można.Po podpięciu pod tester pokazuje uboga mieszankę i za bogatą

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Lutego 2008, 01:06:07 »
Cytuj (zaznaczone)
Błąd sprawdziłem - sonda lamda czyt. zle paliwo (pewnie z PL  :furious3:)

Sonda ma za zadanie regulowac ( korygowac ) sklad mieszanki paliwowo-powietrznej poprzez pomiar tlenu w spalinach i moze to zrobic tylko w pewnym zakresie.
Skoro blad wskazuje na sonde, to znaczy ze sterownik mimo sygnalu z sondy nie daje rady ustawic odpowiedniej proporcji paliwo/powietrze.
I watpliwe by powodem bylo "zle" paliwo, cokolwiek to znaczy. Jezeli sama sonda jest OK, to ja bym raczej szukal usterki w ukladzie paliwowym i/lub powietrznym.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2008, 01:08:25 wysłana przez etom »

darku

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Marca 2008, 22:33:44 »
Kolego SiAr a ta camry to na rynek amerykanski?

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Marca 2008, 22:45:15 »
Kolego SiAr a ta camry to na rynek amerykanski?
Zgadza się - ściągnięta prywatnie z USA. Byłem niedawno na zczytywaniu błędów w Bosh Service i komp wykazuje tylko ubogą mieszankę. Sonda pracuje. Mechanicy podejrzewają, że być może trzeba wymienić filtr paliwa (niestety zintegrowany razem z pompą paliwa), innych pomysłów niestety nie mają :/ Po każdym wykasowaniu błędu kontrolka ponownie zapala się po przejechaniu 15-20km :/

darku

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Marca 2008, 20:15:17 »
zle podejrzewaja, nic nie da zadna wymiana. ze tak napisze - amerykany nie są przystosowane na nasze paliwo.

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Marca 2008, 22:20:02 »
zle podejrzewaja, nic nie da zadna wymiana. ze tak napisze - amerykany nie są przystosowane na nasze paliwo.
Nic nie da się z tym zrobić? Jak wiem to żółta kontrolka = awaryjny tryb pracy silnika = większe spalanie  :-(

Offline yaqb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Marca 2008, 20:31:48 »
A jakie kody zczytales??? Bo z tego co sie orietuje to w stanach maja  mniej oktanow(89). A probowales zalac jakies v power i moze dolac jakiegos srodka ulepszajacego i skasuj bledy. zobaczysz moze zadziala???

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Marca 2008, 21:31:24 »
A jakie kody zczytales??? Bo z tego co sie orietuje to w stanach maja  mniej oktanow(89). A probowales zalac jakies v power i moze dolac jakiegos srodka ulepszajacego i skasuj bledy. zobaczysz moze zadziala???
Byłem na zczytywaniu błędów i po podłączeniu do kompa wykazało "czujnik jakiś tam - uboga mieszanka", poza tym wszystko w najlepszym porządku. W USA jest paliwo 89-oktanowe lub 91-oktanowe (takie jest też polecane w instrukcji). My lejemy 95 na Shellu. Był też dolewany dodatek STP. Nic to nie dało. Dalej szukamy przyczyny. Teraz czekam na paczkę z USA z nowym filtrem paliwa.  Co najciekawsze przejechaliśmy tym autem ponad 1000km z niemieckiego portu w Bremerhaven aż do Łomży w podlaskim i wszystko było ok. Problem pojawił się dopiero po ok. tygodniu czasu od sprowadzenia do Polski.
PS. Tak jak pisałem - błędu już nawet nie kasuję, gdyz po przejechaniu 20km od skasowania kontrolka pojawia się ponownie.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Marca 2008, 04:18:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Bo z tego co sie orietuje to w stanach maja  mniej oktanow(89)

W USA podaja LO wg innej normy niz u nas.
Benzyna o LO87 w USA to  u nas LO95
http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/pojecia/liczba-oktanowa.php

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl