Autor Wątek: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O  (Przeczytany 138891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Franek

• Gość
Odp: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O
« Odpowiedź #120 dnia: 21 Kwietnia 2008, 20:36:11 »
Chyba niepotrzebnie przykatowałem silniczek na 5000 rpm po resecie, bo nie doczytałem, że po resecie zawsze muli trochę Yarka. :grin:

Franek

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 21 Kwietnia 2008, 20:37:33 »
Chyba niepotrzebnie przykatowałem silniczek na 5000 rpm po resecie, bo nie doczytałem, że po resecie zawsze muli trochę Yarka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No możę kupię. Specyfik, który mi załatwił silnik nazywał OIL TREATMENT ... ale nie uleczył, wszystko się pozapychało i jeden korbowód diabeł strzelił.
to nie brzmi jak dodatek do paliwa... ;)
czy aby nie wlałeś jakiegoś dodatku do oleju do zbiornika z paliwem?

No mogę być roztargniony ale nie debil  :grin:

Proszę używać opcji "modyfikuj". Posty scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2008, 23:22:41 wysłana przez SZYMON14 »

andy1970

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Czerwca 2008, 21:59:34 »
Witam,
właściwie jestem nowy na tym forum i mogę się powtarzać za co z góry przepraszam. Mam Jarka z 99 r., przejechane 160 tys i zapaliła mi się kontrolka Check engine, kiedyś juz miałem podobny problem ale wtedy błąd był "zbyt bogata mieszanka" i w ASO ponoć przeczyścili przepływomierz i przez 2 lata było O.K. No i teraz znów mi się zapaliła, po 70 km zgasła ale tym razem kod błedu był" uboga mieszanka". Co może być przyczyną tej ubogiej mieszanki? Sonda Lambda?
Drugie pytanie, co ile się wymienia pasek wieloklinowy od alternatora? Mam przejechane 160 tys to może już należy wymienić?
Pozdrawiam
Andy

scaliłem twojego posta z odpowiednim wątkiem
na przyszłość proszę używaj opcji szukaj
kafara1

« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2008, 19:05:27 wysłana przez kafara1 »

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #123 dnia: 02 Lipca 2008, 22:39:40 »
Witam!

Przyłączam się do pytania, choć mam przejechane 180 tys. nic innego się nie dzieje tylko ten "check engine", który zapala się co jakieś 30 - 150 km. Po teście na komputerze wyszła "zbyt uboga mieszanka". W sumie to może być sonda lambda ale jak ją pomierzyć, żeby to na pewno stwierdzić?
Na forum jest trochę o tym problemie ale niezbyt wyczerpująco. Niektórzy piszą o czyszczeniu przepustnicy i przepływomierza a inni o zapodawaniu STP do wtrysków. W sumie nie znalazłem (może za mało uważnie szukałem) nic na temat testowania domowym sposobem sondy lambda. Były jakieś uwagi i wskazówki w Carinie chyba ale o sondzie Yariska nie znalazłem nic. W sumie to należałoby chyba ją pomierzyć ale może ktoś poda jakieś wyniki?

Pozdrawiam i szybkiego gaśnięcia kontrolek życzę
TaTaR
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Lipca 2008, 08:00:40 »
Witam!

Przyłączam się do pytania, choć mam przejechane 180 tys. nic innego się nie dzieje tylko ten "check engine", który zapala się co jakieś 30 - 150 km. Po teście na komputerze wyszła "zbyt uboga mieszanka". W sumie to może być sonda lambda ale jak ją pomierzyć, żeby to na pewno stwierdzić?
Na forum jest trochę o tym problemie ale niezbyt wyczerpująco. Niektórzy piszą o czyszczeniu przepustnicy i przepływomierza a inni o zapodawaniu STP do wtrysków. W sumie nie znalazłem (może za mało uważnie szukałem) nic na temat testowania domowym sposobem sondy lambda. Były jakieś uwagi i wskazówki w Carinie chyba ale o sondzie Yariska nie znalazłem nic. W sumie to należałoby chyba ją pomierzyć ale może ktoś poda jakieś wyniki?

Pozdrawiam i szybkiego gaśnięcia kontrolek życzę
TaTaR

Zakres pracy sondy jest w przedziale 0-1 V i chyba najprościej ją sprawdzić na stacji diagnostycznej na spaliny.
Tak jak pisałem Ci w innym wątku, należy sprawdzić jaki jest nr błędu, na testerze, a po tym spróbujemy Ci pomóc, bo czy to sonda czy uszkodzony przepływomierz czy katalizator to się później okaże.....

Pozdrawiam
Obi

andy1970

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Lipca 2008, 12:05:57 »
A więc tak:
byłem u mechanika złotej rączki, podpiął pod komputer, wyszło zbyt uboga mieszanka, koleś na to że to może paliwo złe, a może coś z sondą bo już przejechane ponad 160 tys. itd., itp., jakbym go słuchał to pewnie musiałbym wymienić z pół samochodu. Zapłaciłem 50 zł i pojechałem do ASO. Tam podpięli pod tester, przeczyścili przepływomierz, coś tam podregulowali i Jarek śmiga. Wcześniej jak był zimny to trochę szarpał ale po ok. 1 km chodził już O.K. Moja rada jest taka, jeśli komuś  zapali się lampka check engine to nie lekceważyć bo to oznacza że coś jest nie tak ale sugerowałbym jechać do ASO a nie do złotej rączki bo to w sumie i tak wyjdzie taniej a przynajmniej rozwiążą problem. Ja zapłaciłem w ASO za ten tester i czyszczenie przepływomierza 150 zł
pozdrawiam

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 09 Lipca 2008, 14:43:27 »
Przeczytałem cały ten wątek, gdyż też świeci mi się słynny "check engine". Komputer serwisowy wykazał błąd "uboga mieszanka". Powiedziano mi, że to prawdopodobnie wina słabej benzyny  :|
Jeśli faktycznie jest to związane z benzyną, to znaczy, że trzeba przyzwyczaić się do tego. Zastanawiam się tylko, czy w takim stanie auto nie ma większego spalania? Z tego co wiem to check engine równa się awaryjnemu trybowi pracy silnika?

Problem rozwiązany.
W ASO w Białymstoku durnie twierdzili, że to wina słabej benzyny, to samo mówili w Bosh Service. W końcu Camry trafiła do ASO w Olsztynie i tam od razu powiedziano, że to pewnie sonda (przy tłumiku?). Wymienili tę sondę i od tamtej pory "check engine" to historia  :grin: a spalanie drastycznie zmniejszyło się.
Camry 2007 SE 2.4 16V VVTi

Offline Lopez27

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 26 Września 2008, 18:23:22 »
witam

W moim yarku też zapaliła sie kontrolka na 145k przebiegu.
Dodam ze auto troche stało przez ok 2 miechy, więc moze paliwo troche zwietrzało albo woda sie skropliła w baku.
Pomyslałem że zanim wywale 150 zł na podłączenie pod kompa poczytam forum
przeczytałem cały ten wontek i najpierw rozłączyłem klemy, kontrolka zgasła
Obawiałem sie po tym złej pracy silnika, jak niektórzy wspominali
wiec zastosowałem sie do znanej mi procedury z poprzedniego auta : po odpaleniu zostawić na wolnych obrotach ok 2min ( najlepiej do rozgrzania silnika ) potem ok 2min trzymac na 2000 obr a potem pojeżdzić troche ( najlepiej w miare równomiernie bez niepotrzebnego rzyłowania ) i silnik chodził poprawnie bez mulenia.
Ale po 2 dniach kontrolka znowu sie zapaliła
Tym razem korzystając z instrukcji na forum rozebrałem przepustnice
Popryskałem ją sprejem do czyszczenia gaźników, przepływomież też, w miare sie umylo tylko troche smoły zostało na zaworku krokowca teraz załuje że go nie odkreciłem i nie przemyłem bo na wolnych troche mi silnik faluje.
Zatankowałe do pełna supreme 98 i wlałem preparat do czyszczenia uk. paliwowego i wtrysków

I teraz yarek śmiga jak nigdy lampka od tygodnia zie nie zapala i oby tak juz było
i życze tego wszystkim.
YARIS I  1999r. 1.0

strus82

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 26 Września 2008, 21:44:01 »
Witam,
u mnie takze kontrolka sie swieci :/ Mam pytanie czy w przypadku wgrania jakiejs 'niestandardowej' np. mapy wtryskow majacej na celu zwiekszenie mocy (generalnie jakiegos softu) - ta kontrolka by sie palila? I ewentualnie czy znacie jakies dobre i sprawdzone miejsce we wroclawiu, gdzie moglbym sprawdzic co jest przyczyna swiecenia sie kontrolki.

Pozdrawiam,
Marcin

bofff

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 03 Grudnia 2008, 13:44:58 »
niestety polskie paliwo...
wydaje mi się, że występuje u mnie (Camry '07 3.5l SE) spalanie stukowe, rzadko bo rzadko ale.
Rozumiem, że to wszystko jeden i ten sam problem, słabe paliwo - uboga mieszanka - sonda lambda nie wyrabia? Tak?
Czy ASO w takiej sytuacji coś pomoże? Czy po prostu lać mu Pb98 zamiast Pb95? Ultimate albo V-power?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 03 Grudnia 2008, 17:01:25 »
Na początek lać paliwo z pewnego źródła. Tylko czy w PL są takie stacje, skoro nawet na najbardziej nawet markowych potrafią oszukiwać... :(
"Wzbogacenie" mieszanki poprzez Pb98 zamiast 95 nic nie da (oprócz lżejszego portfela).
"I love the smell of flames early in the morning..."

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 05 Stycznia 2009, 12:19:39 »
Witam po baaaardzo długiej nieobecności i na dzień dobry pozdrawiam wszystkich Klubowiczów!

Od pewnego momentu walczę z problemem w aucie żony. Otóż około 3 tygodni temu
pojawiła się pomarańczowa kontrolka zachęcająca użytkownika pojazdu do
odwiedzin serwisu. Jako że terminu odległe w ASO były podjechałem do
zaprzyjaźnionego mechanika. Ten podłączył komputer pod swoją końcówkę i
stwierdził, że jest to czujnik wolnych obrotów. Zadecydował, że czyszczenie
powinno wystarczyć i faktycznie kontrolka na pewien (krótki) czas znikła.
Jednak po pewnym czasie znów się pojawiła. Po wyłączeniu ssania wciąż się
świeciła. Chłopaki z warsztatu włożyli używaną całą przepustnicę, jednak i to
nie zdało się na długo. Po paru dniach znów kontrolka się zaświeciła.

Czy ma ktoś pomysł, co może być powodem? W ASO zaśpiewali 1200 zł za diagnozę
w wymianę czujnika. Może jest szansa opędzić się nieco niższą kwotą? :)

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie wskazówki.   

A czy kolega przed założeniem nowego tematu użył opcji "szukaj"?
Wątki scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2009, 12:33:43 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #132 dnia: 05 Stycznia 2009, 13:02:45 »
Witam po baaaardzo długiej nieobecności i na dzień dobry pozdrawiam wszystkich Klubowiczów!

Od pewnego momentu walczę z problemem w aucie żony. Otóż około 3 tygodni temu
pojawiła się pomarańczowa kontrolka zachęcająca użytkownika pojazdu do
odwiedzin serwisu. Jako że terminu odległe w ASO były podjechałem do
zaprzyjaźnionego mechanika. Ten podłączył komputer pod swoją końcówkę i
stwierdził, że jest to czujnik wolnych obrotów. Zadecydował, że czyszczenie
powinno wystarczyć i faktycznie kontrolka na pewien (krótki) czas znikła.
Jednak po pewnym czasie znów się pojawiła. Po wyłączeniu ssania wciąż się
świeciła. Chłopaki z warsztatu włożyli używaną całą przepustnicę, jednak i to
nie zdało się na długo. Po paru dniach znów kontrolka się zaświeciła.

Czy ma ktoś pomysł, co może być powodem? W ASO zaśpiewali 1200 zł za diagnozę
w wymianę czujnika. Może jest szansa opędzić się nieco niższą kwotą? :)

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie wskazówki.   

A czy kolega przed założeniem nowego tematu użył opcji "szukaj"?
Wątki scalam.

Szymon14

Witam.
Możesz podać nr błędu?
Może oprócz czujnika wolnych obrotów jeszcze coś uległo zepsuciu ....

Pozdrawiam
Obi

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 05 Stycznia 2009, 13:06:42 »
No niestety nie było mnie w trakcie diagnozy i naprawy.
Ludzi nam dłuższy czas i nie podejrzewam, żeby chcieli kombinować.

rabull

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 17 Grudnia 2009, 18:44:44 »
witam jestem tu nowy kupiłem lexusa gs300 98r 3 miesiące temu i pojawił się problem komputer wyświetla awarie sondy lambda razy 3 i błąd który ma kodP1349 (zmienne sterowanie zaworów działanie błędne) na pewno wymienię sondy ale mam wielka prośbę do kogoś kto się orientuje żeby podpowiedział mi co zrobić z rozrządem? Z góry dzięki pozdrawiam :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl