Autor Wątek: Wymiana akumulatora w Yaris - na jaki ? kiedy?  (Przeczytany 201231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: Wymiana akumulatora w Yaris - na jaki ? kiedy?
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Kwietnia 2012, 23:31:09 »
Powiem paba tak do firmowych na zimę kupowaliśmy akumulatory na zimę - fakt że u nas zmienia się co 2 lata ( auto jest odpalane po kilkadziesiąt do kilkaset razy dziennie) i powiem ci na 2 lata starczały bez bólu o dziwo - Janek też ma w starlecie marketowca i nie marudzi ( moim zdaniem najważniejsze są warunki w jakich będzie używany) a wiec ładowanie na dobrym poziomie i przede wszystkim nie dopuszczenie do jego rozładowania....

profilaktyka :good:
w pełni popieram: sprawny alternator, mierzenie gęstości elektrolitu jeśli się da, napięć, czyste klemy, zabezpieczone od zewnątrz
TIIDA '09

Offline adammm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Kwietnia 2012, 17:34:03 »
zakupiłem centra futura CA530,rozrusznik od razu szybciej kreci gwarancji 3 lata .

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Kwietnia 2012, 17:53:05 »
zakupiłem centra futura CA530,rozrusznik od razu szybciej kreci gwarancji 3 lata .

Dobry aku, podjedź tylko do jakiegoś elektromechanika niech zmierzy ładowanie.
To ważne bo na najlepszym aku nie pojeździsz długo jak ładowanie kuleje lub jest go za dużo.

Offline adammm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Kwietnia 2012, 20:53:48 »
 mierzyłem lądowanie po zakupie aku i na wolnych obrotach przy wyłączonym świetle jest 14,2V wiec ok.

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Listopada 2012, 20:23:52 »
kilka m-cy temu zakupiłem Centra Futura 47Ah
3lata gwary w sklepie niedaleko za 220zł

mobicar

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Listopada 2012, 11:28:23 »
mam sakure 45ah,około 10 miesiecy,kupiony w zimę,odpalał za każdym razem...mineło lato nadeszla teraz zima zaczynaja sie kłopoty z odpaleniem.Testowany np po tygodniu stania...ulatnia sie kompletnie nawet centralnego nie odpale.

dodano 23-11-2012
sakure oddałem, została wymieniona gwarancyjnie na Yuasa pro 45ah. Jak sie bedzie sprawowac,napisze po zimie.

edytka -paba
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2012, 17:33:50 wysłana przez paba »

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Listopada 2012, 18:37:24 »
A coś Ci prądu nie wcina? Może masz jakieś radio czy światełko w bagażniku bo to raczej mało prawdopodobne aby po 10 miechach siadł akus. Potrzymaj go teraz też z tydzień to się przekonamy :)

mobicar

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 26 Listopada 2012, 12:33:37 »
i bedzie pewnie tak stałz tydzień. Wczesniej miałem jak wszyscy panasonica ,aktywny sub i radio ze wzmacniaczem nakamichi,aku smiało stał na mrozach i wytrzymał 10 lat.Wymieniłem na wspomniana sakurę.Poczym wymontowałme suba.Nastepnie wrociło seryjne radio.Naprawiłem nawet zapalniczkę.I aku nie trzymało.Mam centralny jednak na samym centralnym i starym panasonicu mogl sobie stac wieki i nic sie nie dzialo.

Offline Patinella

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Grudnia 2012, 00:27:07 »
Panowie, reprezentuję płeć rzadziej spotykaną na tym forum, ale usiłuję ogarniać, co i jak i zazwyczaj w kwestiach związanych z moim samochodem jestem raczej zorientowana. Tematu akumulatora jeszcze jednak nie przerabiałam. Moja Yariska ma 11 lat (ponad) i 190 tys na liczniku (rok prod. 2001, francuska, silnik 1,0, 68KM, benzyna). No i niespecjalnie mnie zdziwiło, że akumulator postanowił wyzionąć ducha. Chyba i tak wytrzymał rekordowo długo. To jest wspominany wcześniej Delphi Freedom. Oczko jest wprawdzie czarne, a nie białe, więc jest szansa na podładowanie. Rozsądek podpowiada mi jednak, że to rozwiązanie na krótką metę, w związku z tym, noszę się z zakupem nowego.
Mam więc prośbę, żeby któryś z zorientowanych lepiej Panów potwierdził mi, czy dobrze kombinuję:
- pojemność około 45 Ah,
- prąd rozruchowy 300-400 A,
- polaryzacja prawy plus,
- muszę pamiętać o wymiarach "pudełka", delphi zmierzyłam i ma 20,5x17x15,5cm
- jak go odłączam, to najpierw minus, a potem plus, a przy podłączaniu - odwrotnie,
- jeśli chcę podładować prostownikiem, to napięcie 12V

Czy ja jeszcze o czymś powinnam pamiętać? Nie cierpię, jak w sklepie moto lub warsztacie traktują mnie jak kretynkę tylko dlatego, że jestem kobietą. Stąd wolę być trochę zorientowana.
Pozdrawiam serdecznie!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Grudnia 2012, 00:45:18 »
Wszystko na Tak ale rozmiar aku nie musi być idealnie dopasowany.Ważne aby się mieścił na podstawce i mocowanie pasowało.
Prostownik daje większe napięcie niż 12V ale umownie tak jest więc nie ma co dyskutować.
Przydało by się jeszcze sprawdzić rok produkcji akumulatora.Co firma to inne oznaczenie ale często wygląda to tak:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1554044.html
Przy zakupie unikaj marketów i innych takich masówek.

Offline Patinella

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:06:57 »
OK, bardzo dziękuję. Oczywiście wiem, że nie musi wymiarami pasować idealnie, tyle, żeby się zmieścił, ale trzeba o tym pamiętać, bo potem zonk może wyjść. :-))

Offline medor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Grudnia 2012, 17:09:00 »
A mi się trafiła taka varta od kumpla lekko przechodzona , nawet się zmieściła Yarek 1.0

http://www.varta-automotive.pl/index.php?id=515&artikelNr=5604090543132
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2012, 17:10:51 wysłana przez medor »

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Grudnia 2012, 10:02:43 »
Dzwoniłem dzisiaj do ASO - do końca roku aku z gwarancją na 3 lata kosztuje 316zł.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Grudnia 2012, 10:57:35 »
Dzwoniłem dzisiaj do ASO - do końca roku aku z gwarancją na 3 lata kosztuje 316zł.
wolałbym Yuasę niż Optifita :)

http://allegro.pl/akumulator-45ah-380a-yuasa-l-professional-057-wwa-i2821136198.html
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2012, 11:21:49 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline mariusz_and

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Grudnia 2012, 11:05:58 »
Co do części optifit to zgadzam się z pabą, wsadzili mi klocki tej że lini i niestety ale potrafią nie źle jęczeć  :thumbdown:
Lanos 1.6 16V->Yaris 2007 r. 1.0 12V->Chevrolet Aveo 2012 r. 1.2 16V

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl