Autor Wątek: Wymiana akumulatora w Yaris - na jaki ? kiedy?  (Przeczytany 201143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana akumulatora w Yaris - na jaki ? kiedy?
« Odpowiedź #165 dnia: 20 Marca 2014, 08:55:25 »
Krzywa rozładowania nie jest linią prostą, więc taki "pomiar" to tylko orientacyjna zabawa...
By poznać pełną pojemność należałoby naładować na max i rozładować do określonego napięcia (np. 10,5V) mierząc oddany ładunek.
Taki test trochę czasu zajmuje, ale jest miarodajny.

My używamy jakiegoś specjalistycznego ustrojstwa, ale akku też są inne (żelowe, 24V) ;)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 20 Marca 2014, 09:41:27 »
Ten facet u którego brałem AKU mówił że właśnie takie testy robili niedawno, tu opisali:
http://www.akubiz.biz/artykul,103,wyniki-testu-konsumenckiego-akumulatorow-w-kategorii-optimum

na dole są te krzywe dla różnych akumulatorów o których wspomniałeś, warto przeczytać na dole "Szczegółowe warunki testu", robili tak jak piszesz. Mojego Yuasa akurat w testach nie ma.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #167 dnia: 20 Marca 2014, 13:28:32 »

Bardzo fajnie to opisali. Dzięki za linka.Też mam Yuasę, to świetny wyrób. Zastanawia mnie wysoka pozycja "noname'a" BANNER. Wiele razy spotkałem się w testach z jego rewelacyjnymi osiągami (w stosunku do ceny). W jakimś samochodzie też miałem jakiegoś starego Bannerka i kręcił jak głupi, chociaż data produkcji dawno wyblakła na naklejce... :)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #168 dnia: 20 Marca 2014, 13:35:28 »
Banner do dla Ciebie no-name? skąd taki wniosek?

Banner, Yuasa, Westa i Panasonic to dla mnie czołówka akumulatorów "do dostania"
TIIDA '09

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #169 dnia: 20 Marca 2014, 13:38:27 »
W cudzysłowie ;) Jakoś tak mi się utarło  :|

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 20 Marca 2014, 23:51:00 »
Ja mam w yarisie oryginalny akumulator Delphi ,auto z 2006 roku ,   Delphi to klasa sama w sobie (nie są to akumulatory "no name" jak ktoś wspomnial na poczatku tego tematu), ktos kto w temacie akumulatorow jest będzie wiedzial ze to dawne Delco ktore tez slynelo z jednych z lepszych baterii... niestety Delphi swego czasu mialo jakies problemy finansowe i oddział wytwarzający aku przestał istniec , teraz odbudowuja się powoli ale głównie uderzając w rynki chinskie ze sprzedażą... a szkoda... wiele marek na pierwszy montaz je pakowało swego czasu w tym toyota. W Carinie E mam aku Delphi Freedom 54Ah od 2001 roku (wczesniej byl fabryczny Delco ale po trzech latach ucierpial w kolizji) , w tym roku zaczyna odmawiac posluszeństwa juz i powoli trzeba myslec o wymianie , w drugiej Cari siedzi równiez taki sam aku kupiony rok pozniej czyli w 2002 roku i to poczatkowo do Poloneza , dopiero po 2 sezonach trafil do Cari a polonez na zlom, niestety zaliczył totalną padakę zeszłej zimy (wykonczył go na dobre alarm i to ze auto stalo więcej niz jezdziło, z racji wieku juz slabawy byl i czuwający alarm non stop przez pare tygodni go dobił totalnie). W sprinterze ori aku równiez wyrob Delphi wytrzymal 6 lat i przebieg 680kkm. Dawno temu przekonalem się do tej marki i wsumie tylko te aku zawsze montowałem , jak znikly ze sprzedazy imałem się roznych i prawde mowiąc z zadnych nie byłem zadowolony, moze poza Panasonic`kiem. Teraz planuje zakup ukraińskiej Westy Forse (żółty) , aku głównie wytwarzane z myslą o zimnych częsciach rosji. Mam juz takie dwa , jeden sluzy juz 4 rok , drugi teraz bedzie miał 2 lata , oba w autach dostawczych siedzą... moze i w Carinie posluzy kilka sezonów. 
Pozdrowionka  . :D

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 08 Sierpnia 2014, 14:36:27 »
Mam pytanie pojawił mi się problem z aku ostatnio mianowicie nie można było odpalić samochodu jak były mrozy. Akumulator nie był wymieniany od nowości ma 7 lat myślę że to i tak dobry wynik. Zauważyłem także że jak zapalam światła w samochodzie deska rodzielca przygasza się czy to może być wina akumulatora? Na jaki polecalibyście wymienić

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #172 dnia: 08 Sierpnia 2014, 16:59:11 »
na... nowy  :-P
(masz 4 strony wątku o tym co wybrać)

abstrachując od wieku akku: oświetlenie zawsze przygasa po włączeniu świateł, to normalne (po to, by nie oślepiało w nocy)

Offline pauszal

• Początkujący
« Odpowiedź #173 dnia: 10 Sierpnia 2014, 21:05:41 »
Osobiście polecam centre:-)

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #174 dnia: 24 Sierpnia 2014, 19:42:19 »
Tak jak wczesniej pisalem polecam Weste Forse (żółta obudowa) , akumulatory w dobrej cenie i jak narazie u mnie spisują sie bardzo dobrze , w lipcu minelo 5 lat odkąd jeden z takich zalozylem w aucie i jak narazie sluzy bezproblemowo w aucie które duzo jezdzi i dość spory przebieg zrobił na nim już.
Pozdrowionka  . :D

Offline davidw

• Początkujący
« Odpowiedź #175 dnia: 08 Października 2014, 13:00:09 »
Mam chyba wyjątkowo dobry akumulator, bo właśnie mija 13 lat użytkowania i nadal na oryginalnym.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 08 Października 2014, 13:30:07 »
też mam taki z montażu fabrycznego (2001), ale używam tylko jak jest ciepło, bo zimą za bardzo spada mu pojemność  :)

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 21 Listopada 2014, 17:32:44 »
Panowie czy ktos posiada jakis wykres pradu ladowania alternatora w yarisach? Konkretnie potrzebuje do TSa. Wtedy latwiej bedzie dobrac pojemnosc akumulatora.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 21 Listopada 2014, 17:37:05 »
nie ma takiej potrzeby

producent wyraźnie wskazuje jaki aku jest potrzebny

34B19R(S)-MF   1
46B24R(S)-MF

po przełożeniu na polski
http://www.yuasa.com.tw/_english/02_automobile/01_list.php?CID=1

wiersz nr. 6 (33 Ah)
wiersz nr. 18 (45 Ah)

mniejszy akumulator na krótszych dystansach nawet lepiej się sprawdzi
TIIDA '09

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 21 Listopada 2014, 17:50:08 »
Chciałem przy okazji wymiany akumulatora policzyc sobie jak wydajny jest alternator i na podstawie tego dobrac mozliwie najwiekszy aku.

Wiem, ze zdrowiej dla akusa jak jest mniejszy i przez to zawsze doladowany ale mi sie zdazaja dlugie postoje na swiatlach jak doswietlam boisko orlik :D

btw yaris ma na prawde super swiatla :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl