Autor Wątek: moduł domykania szyb  (Przeczytany 29890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
Odp: moduł domykania szyb
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Maja 2006, 23:21:03 »
Adam napisał:
"Podpowiedz gdzie ten moduł może być zamontowany,to jutro sprawdzę i napiszę. POZDRO."

yyyy nie wiem gdzie on jest  :-[ spytam w ASO  :P
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

sony

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Maja 2006, 07:43:19 »
na potwierdzenie tego co piszę instrukcja do modułu:  ;)
http://www.amt-alarmy.pl/download/szyby_elektryczne/mpw-2.pdf
myslę, że jest to tak zrobione ze względ na induktorowy czujnik oporu - zatrzymanie domykania w razie wykrycia oporu/przeszkody, moduł musi mieć w miare stałe napięcie, bez wahań bo przestaje działać prawidłowo
no widzisz chłopie,napisałeś mądre zdanie ,a kolesie zajęci idotycznym problemem,olali Cię.jest tak mniej więcej jak piszesz.moduł musi wiedzieć kiedy szyba jest domknięta,a dowiaduje się po zwiekszonym poborze prądu czyli spadku napięcia.przy słabym aku i dużym poborze prądu (dwie szyby) może okazać się ,że istotny dla modułu spadek napięcia wystąpi już np. w połowie ruchu szyby i podciąganie zostanie wyłączone.w większości aut jak ktoś napisał owszem szyby sa obsługiwane jednoczśnie,ale producent zakłada,że realizowane jest to przez użytkownika tzn np trzymając przekręcony kluczyk(grupa vw)lub wciścnięta podczerwień (merc), więc de facto nie ma mozliwości przerwania akcji z powodów w/w.to monterzy auto alarmów sami wykorzystuja tą funkcję do niekontrolowanego przez czlowieka podnoszenia szyb,aż próg działania oraz opory są odpowiednie wszystko gra.w moim badziewiu szyby nie chodzą płynnie,mają lekki próg i moduł wyłącza się,ale jakość tego wozidła to inny problem.ps ktos napisał ,że wymyślili to mądrzejsi,a potem stwierdził że to idiotyzm.nie bardzo rozumiem dlaczego aż idotyzm,ale logicznie myśląc to jeśli mądrzejsi piszą idiotyzmy to co piszą ci mniej mądrzy?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Maja 2006, 08:01:51 »
1 o madrzejszych napisalem ja 8)
2 to ze mysleli nad tym 'madrzejsi' to byalo troche ironiczne stwierdzenie, poniewaz jka juz przedmowcy pisali w innych Y szyby zamykaja sie rownoczesnie - wiec nie jest to probelmem....
i tu dochodzimy do meritum sprawy
3 dltego jest to idiotyzmem - bo skoro dziala to zarowno na szyby zamykane po koleji jak i na obie naraz to po co tu sie doszukiwac jakis szczegolow technicznych??

jak widac z wypowiedzi innych userow jest mozliwosc aby szyby zamykaly sie razem albo osobno.... (i do tego tyczylo sie stwierdzenie przy zamykaniu szyb po koleji!!

prosilbym o nie lapanie za slowka.....
pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

sony

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maja 2006, 11:31:23 »
ale jest cała masa urządzeń,które działają źle na dwie szyby jednocześnie i dlatego ktos mądrzejszy(bez ironii) wymyślił urządzenie dziające w inny sposób.dobre jest wrogiem lepszego,również dlatego każdy solidny technik projektując cokolwiek wybiera najlepszy wariant.kolega  nie dokońca rozumie co znaczy slowo idiotyzm. co w tym jest idotycznego?uzasadnienie techniczne jest,wieć o co chodzi?założyłem tych urządzeń dziesiątki i nikt dosłownie nikt nie zwrócił mi uwagi na jakąś nielogiczność działania tych urządzeń,a tu bach: życiowy problem.nie,nie czepiam się słow tylko stylu;jak się czegoś nie rozumie to najlepiej nazwać to głupota czy idoityzmem przy okazji nazywając tak ludzi,którzy te idiotyzmy tworzą czyli mnie.charakterystyczne,że jak chyba mugger podał całkiem bliskie prawdzie rozwiązanie to nikt na to nie zwrócił uwagi.dlaczego,bo tak naprawde nie chodzi o przyczynę lecz o to, by stworzyć sztuczny problem,takie forumowy trolizm.idotyzm to dziesiatki teorii głoszonych na tym forum w sprawach technicznych,pisanych przez wszystko wiedzących fachmanów(choć chylę czoło przed wieloma fachowymi i życzliwymi poradami okraszonymi np.zdjęciami,jest ich oczywiście znacznie więcej)ps wszystkie szyby domykają się w autach z tzw pakietem comfort,gdzie o wyłączeniu szyby decyduje fabryczny wyłącznik przeciążeniowy,a alarm daje tylko impuls do domknięcia

Offline adam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maja 2006, 13:07:46 »
SONY,wyluzuj.Jak ktoś chce usprawnić sobie działanie swojej furki to wypytuje na forum i albo dostanie konkretną odpowiedz od fachowca albo porade od userów którzy chociaż się na tym nie znają,chcą pomóc.A co do działańia niektórych urządzeń w wielu samochodach to wygląda jakby projektanci lub technicy byli nieżle nawaleni.Ale wszyscy wiemy że chodzi tylko o zejście z kosztów.
Sorry za OT.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maja 2006, 13:30:38 »
Adam dzwoniłem do ASO
Mam moduł clifforda montowany w okolicach pedału sprzęgła.
Co więcej elektronik powiedział, że jest opcja ustawienia 2 szyby razem, więc jade i przestawiam  ;D
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2006, 13:41:30 »
no i teraz sie wlasnie zaprezentowala cala 'techniczna filozofia' tego 'zaawansowanego' urzadzenia....

ravka ile kosztuej sam modul do tego w  aso a ile z montazem??
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

mugger

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maja 2006, 16:07:16 »
huh...
ravka na początku pisałeś: ''niestety w ASO powiedzieli ze ten modul tak ma i nie da sie tego zmienic.''
teraz piszesz ze się da.... panowie w aso zmienili zdanie?/douczyli się?  :D
m.in. na tym ( że się nie da) bazowałem moje domysły...
co do filozofii - to jest prosta... ;) drogi układ .... daje więcej możliwości, jest bardziej zaawansowany technologicznie... sam jestem zainteresowany jak to rozwiązali....
huh... swoją drogą problem polega na tym, że w aso nie znają się na tym co montują....
ciekaw jestem ceny

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maja 2006, 23:04:28 »
Kiedy odbierałem auto po przeglądzie była sobota, koniec dnia pracy........
Auto wydaje Pan od serwisu, a nie od elektroniki, więc powiedział tak bo ........ mu sie do domu spieszyło? Dziś rozmawiałem telefonicznie z Panem od elektroniki, który montował mój moduł więc chyba wie co i jak.
Cena 538,75 PLN. (219,23 PLN - moduł, 319,52 PLN - montaż)
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline adam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Maja 2006, 19:45:10 »
No i wszystko wiadomo.Ja za moduł płaciłem w 2004-150pln.Montaż gratis[odbiór nowego samochodu].

POZDRO.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Maja 2006, 20:09:18 »
Cena 538,75 PLN.

O k...! :) No to niezła sumka biorąc pod uwagę że taki moduł kosztuje ok 50-60 złotych.

PS: Pytanie - czy każdy moduł spasuje? Chciałem podpiąc go do centralnego zamka, ponoć to możliwe.
PS2: Ktoś pisał że sam to montował - jest z tym problem? Co prawda muszę najpierw zamontować podnośniki do szyb, ale czemu nie za jednym razem całość ;-)
Seat Leon Cupra :D

mugger

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Maja 2006, 00:48:20 »
nie ma problemu z montażem modułu za 50-60zł  ;) podejdzie praktycznie każdy, moduł podpina się właśnie pod centralny zamek... jak? będzie napisane w instrukcji....

aha....
lepiej kupić taki za 60-80zł np podany przeze mnie wcześniej niż naprawde tanie wynalazki, różnica w cenie nie duża... a należy pamiętać, że moduł musi zawsze działać poprawnie... bo jeśli coś będzie nie tak... to auto zostanie na parkingu z niedomkniętymi szybami i prawdopodomnie z ogołoconym środkiem w najlepszym wypadku
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2006, 00:53:09 wysłana przez mugger »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maja 2006, 17:57:28 »
Mam problem z modułem Magicar (schemat tutaj: http://www.magicar.pl/pdf/domykanie_szyb2.pdf). Napiszę co zrobiłem, może robię coś nie tak:

1. Zasilanie na razie wziąłem z akumulatora, przez bezpiecznik 15A
2. Znalazłem przewód na którym pojawia się 12V po zamknięciu drzwi centralnym zamkiem i podłączyłem go "Impuls wyzwalania +"
3. Znalazłem przewody idące do podnośnika szyb - są dwa przewody. Gdy szyba jest zamykana na czerwonym pojawia się 12V a gdy otwierana - na drugim - wpiąłem się na ten czerwony wyjściem z modułu "do silnika" (do drugiego chyba nie muszę nic podpinać? a może tam trzeba masę dać?)
4. Na "wybór zasilania silnika +" podałem 12V bo silnik jest wysterowywany plusem

Teraz co się dzieje przy zamykaniu zamka centralnego - moduł się odpala (słychać włączające się przekaźniki) a na wyjściu "do silnika" pojawia się tylko krótki impuls 12V a szyba się nie podnosi. :(

Teraz pytania:
1. Czy zamiast impulsu może być stałe 12V (tak jak u mnie)? Może to jest problemem?
2. Czy wystarczy podpiąć to co ja podpiąłem? Do czego może służyć wyjście "wyjście podaje minus -"

Z góry dzięki za informację... ide grzebać, może sam coś wymyślę. Generalnie miało to być proste, ale instrukcji w zasadzie nie ma - jest tylko schemat dla ludzi którzy się na tym znają :(

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Maja 2006, 19:47:15 »
Ok, no to jednak sobie poradziłem :D

Na wejściu jednak musiał być impuls bo inaczej moduł non stop próbował się od nowa załączać (impuls na szczęście był na innym przewodzie od centralnego), a do tego okazało się że przewód idący od przełącznika do silnika podnośnika trzeba było przeciąć i użyć dwóch wejść w module. W sumie jak się nad tym zastanowiłem to faktycznie to jest oczywiste, ale na początku o tym nie pomyślałem, generalnie instrukcja do tego modułu jest do bani - tylko jeden uproszczony schemat.

Tak czy siak da się to samemu założyć, polecam.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Maja 2006, 19:38:19 »
Byłem w ASO zmienili mi tak jak chciałem od początku - dwie szyby razem  :)
półtorej godziny, usługa gratis (a raczej wliczone w to ile zapłaciłem przy montażu 538,75 PLN).
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl