Autor Wątek: Kierownica drgała przy 120 km/h jakby koła były niewyważone  (Przeczytany 23871 razy)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Kierownica drgała przy 120 km/h jakby koła były niewyważone
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lipca 2009, 06:57:32 »
Tak, wróciłem do seryjnej ( również niedomagającej ) pompy, która podaje już odpowiednie ciśnienia.

Nie wiem, ile samochód miałby przejechać, niemniej jednak sprawdzisz wtedy, czy rzeczywiście grzeje się koło, eliminując ciepło pochodzące z hamowania.

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lipca 2009, 09:10:38 »
Miałem podobnie jak tabak tyle że z prawej strony. Objawy były takie:

- prawa felga mocno zapylona
- znaaaacznie cieplejsza
- przy prędkości powiedzmy 5 km/h, po wyrzuceniu z D na N dało się odczuć że auto nie zwalnia płynnie do 0, ale jest lekko "ciągnięte"

Podejrzenia potwierdziło pokręcenie kołem na lewarku- trzeba było znacznej siły i 2 rąk żeby je obrócić

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lipca 2009, 22:54:18 »
Niestety niebyłby to miarodajny test bo ja na luz nie wrzucę.....
A to niby dlaczego ? Wrzucasz N i już jesteś na luzie - można to zrobić w czasie jazdy i nic nie zepsujesz..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lipca 2009, 12:16:33 »
Ja też od czasu do czasu tak sprawdzam czy mi nic nie trzyma jadąc bardzo małą prędkością i wrzucając N.
 :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lipca 2009, 09:41:58 »
Ja wiem, że nic nie zepsuję, ale jednak na automacie nie powinno się wrzucać N podczas jazdy (tak prawi instrukcjia). Zaobserwowałem, że już nie piszczą mi hamulce oraz samochód wolniej wytraca prędkość. Więc podziałała moja ingeręcja.....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Sierpnia 2009, 23:04:20 »
Tabak widzę że masz dosyć duży respekt do skrzyni swojej,ja jak pisałem czasami wrzucam na N w celu sprawdzenia toczenia się auta itp.Jeśli jest N do tego żeby go używać,przy małej prędkości możesz spokojnie wrzucić N a to co mówią w serwisie to nie patrz na to,zero pojęcia mają.
Kiedyś chciałem kupić oring do aparatu zapłonowego to koleś z serwisu zapytał mnie co to jest,więc już z nim nie rozmawiałem dalej :-)

Offline adam0510

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Sierpnia 2009, 05:05:01 »
witam, w moim autku jest problem podobny,rozpędzam samochód przy 90kmh auto wpada w duze drgania maska się trzesie w ogóle same nieprzyjemne rzeczy
110-115 kmh wibracje prawie ustają dzieje się tak tylko jesli wciskam gaz po zdjęciu nogi z gazu błogi spokój
na stacji diagnostyki bezradnie rozkładają ręce ,domowa próba lewe koło na lewarek 90kmh wibracje..ściągnięta osłona przegubu ok. z osłoną [próbowałem 3 rodzaje]jest be
moje pytanie czy winna jest półośka?tarcze ham. nowe,osłona nowa,koła wyważone,
troszkę się rozpisałem,wybaczcie.
pozdrawiam,adam.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Sierpnia 2009, 09:44:43 »
Może zgięta felga?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Sierpnia 2009, 10:23:52 »
Jedź na doważenie kół na samochodzie lub jeśli nie masz w okolicy takiej firmy na ponowne doważenie, ale do innego warsztatu. Zmiana kół - przód tył też może pomóc. Jak wyglądają poduszki pod skrzynią i silnikiem ?
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Sierpnia 2009, 10:39:38 »
Wracajac do zapieczonych zaciskow,jest bardzo prosta metoda wychwycenia wczesnego zapiekania sie zaciskow.
Zaciski super sprawne----naciskamy pedal hamulca podczas zatrzymania i czujemy ze jeszcze niema oporu na pedale a samochod juz zaczyna ladnie hamowac.Pedal w poczatkowej fazie hamowaia jest miekki.
Zaciski zaczynajace sie zapiekac---pedal hamulca jest jakby troche twardszy i czujemy ze podczas hamowania musimy uzyc wiecej sily.samochod w dalszym ciagu ladnie hamuje i prawie nie stawia oporow.Wystarczy zdjac kolo i obejrzec zaciski i ktore to kolo ma bierznie tarczy bardziej zuzyta to ta strona i to najczesciej od tloczyska ulega zacieraniu.Wystraczy pchnac do tylu tloczysko na sile pozneje jeszcze raz do przodu az zacznie chodzic normalnie.nastepnie po zmontowaniu odpowietrzyc i zmienic plyn hamulcowy pomoze i przestamnie sie zapiekac.Mozna odgioac uszczelke zewnatrzna i wypucowac powierzchnie chromowana tloczyska.Pamietac ze po takich operacjach zanim zaczniemy jechac wiele razy nacisnac pedal hamulca na chodzacym silniku.
Zwracanie uwagi  na ten maly drobiazg ( miekkosc pedalu hamulca)dopropwadzi ze nigdy nie trzeba bedzie wymnieniac zacisku.Podstawa dlugowiecznosci systemu hamulcowego jest zmniana plynu co dwa lata dokladnie.
Pzdr.Camry 2.2

Offline adam0510

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Sierpnia 2009, 04:35:47 »
bez koła jest taki sam efekt ,czyli problem z kołami odpada,
pozdrawiam adam.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Sierpnia 2009, 14:53:46 »
Przypomnialem sobie.Powaznym problem przy wpadaniu w wibracje calego nadwozia przy pewnych predkosciach moga byc  uwaga -tanie plastikowe oslony felg czyli tak zwane talerze.Z orginalami Toyoty nigdy nie bylo problemu natomiast innych producentow sa i to duze  i zanim sie na to wpadnie tzr4ba sie porzadnie nagimnastykowac.
Pzdr.camry 2.2

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Sierpnia 2009, 21:53:06 »
Witam.
Ja mam problem znowu taki. Koło LP czasami mi popiskuje, ale tylko czasami, najczęściej po umyciu auta. Felgi się nie grzeją, łożyska były wymieniane rok temu, sprawdzane ok. Kiedy naciskam hamulec piszczeć przestaje, puszczam znowu piszczy. Tylko własnei to jest nie zawsze, musze przyuważayc czy dzieje się tak po deszczu.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Sierpnia 2009, 07:57:19 »
Cobra powod piszczenia ma swoje podloze na nie orginalnych tarczach,nie rekomendowanych przez Toyote nakladkach.
Mozesz to usunac wstawiajac miedzy nakladke a tloczysko specjalna przekladke stalowa z warstwo specjalnego tworzywa ktore powoduje ze zanika piszczenie.montujemy calosc na smar miedziowy.
Ciekawostka,problem ten pojawil sie juz w latach poczatkowych 80tych kiedy wszystkie firmy zajmujace sie hamulcami zaczely dostarczac nakladki do wszystkich typow aut (tzw pirackie).Wtedy powstaly wlasnie te podkladki ktore sie montuje pomiedzy tloczysko a nakladke hamucowa.
Prawidlowo zmontowany orginal wystarczy skladac na smar miedziowy i nigdy nie piszczy.Po prostu nakladki ktore zaleca fabryka sa przebadane i tak dopasowany sklad chemiczny przy produkcji  do tarcz orginalow ze nigdy nie piszcza.
Pzdr.Camry2.2

Admin

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Sierpnia 2009, 08:21:18 »
Cobra powod piszczenia ma swoje podloze na nie orginalnych tarczach,nie rekomendowanych przez Toyote nakladkach.
Mozesz to usunac wstawiajac miedzy nakladke a tloczysko specjalna przekladke stalowa z warstwo specjalnego tworzywa ktore powoduje ze zanika piszczenie.montujemy calosc na smar miedziowy.
Ciekawostka,problem ten pojawil sie juz w latach poczatkowych 80tych kiedy wszystkie firmy zajmujace sie hamulcami zaczely dostarczac nakladki do wszystkich typow aut (tzw pirackie).Wtedy powstaly wlasnie te podkladki ktore sie montuje pomiedzy tloczysko a nakladke hamucowa.
Prawidlowo zmontowany orginal wystarczy skladac na smar miedziowy i nigdy nie piszczy.Po prostu nakladki ktore zaleca fabryka sa przebadane i tak dopasowany sklad chemiczny przy produkcji  do tarcz orginalow ze nigdy nie piszcza.
Pzdr.Camry2.2

ha ha ha ha ha jasne pirackie skąd ty bierzesz takie teksty .... he he.
Piszczy ci klocek, sprawdź czy lekko pracuje zacisk i czy tłoczka nie masz zapieczonego. Na 90% nie cofa się do końca i popiskuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl