Autor Wątek: Jakie świece do LPG???  (Przeczytany 22996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
Jakie świece do LPG???
« dnia: 21 Maja 2006, 20:06:47 »
Chcę wymienić świeczki w moim autku i nie mam pojęcia co warto kupić. Czy kupiwać specjalne do gazu czy może jakieś platynowe 4-elektrodowe??? Doradździe moi drodzy.

Pozdr.
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie świece do LPG???
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2006, 20:39:26 »
Ja uzywam NGK takich jak fabryka zaleca
Poszukaj na forum
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

piwo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2006, 11:30:01 »
Nie kombinuj i nie daj sie zastraszyc  ;D reklama.
Kup i zamontuj takie jakie poleca producent tj Denso (uzywam i polecam-oczywiscie zwykle, nie 'platynowki') lub NGK.
Mozesz co najwyzej zwiekszyc o polowe czestotliwosc wymiany w porownianiu do zalecanego na Pb - i tak finansowo na tym lepiej wyjdziesz bo oryginalne swiece kosztuja ok 45-50zl/komplet a 'platynowki' i inne 'do gazu' sa duzo drozsze.
Ja i tak na ostatnim komplecie swiec zrobilem prawie 38 tys km (od instalacji LPG) i wymienilem je tylko dlatego ze mnie sumienie kusilo aby nie przeginac.

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2006, 15:33:08 »
Generalna zasada - do gazu nie zakładać wieloelektrodowych świec...

purchawa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2006, 22:00:28 »
Pozwolicie, że podepnę się pod wątek.

Od roku mam Carinę 1.6 LB z gazem, ostatnio wydaje mi się dość słaba i przy ledwo wciśnięciu gazu ekonomizer świeci na pomarańczowo (przynajmniej na 1 i 2 biegu). Wzrosło też zauważalnie spalanie. Dodatkowo od pewnego czasu, jak jadę na benzynie, przy przyśpieszaniu słychać takie klekotanie - tylko pod obciążeniem, na luzie nie klekota, na gazie też tego nie słychać. Z jednego z wątków wywnioskowałem, że może to być kwestia kabli WN i świec. Nie wiem, kiedy ostatnio były wymieniane. Byłem przekonany, że do takiego silnika to tylko i wyłącznie świece platynowe, tym bardziej, że jak słyszałem instalacje LPG są wrażliwe na jakość świec. W JapanCarsie w Krakowie były do wyboru świece po 17zł oraz po 57zł (niestety nie sprawdziłem oznaczeń). Sprzedawca twierdził, że skoro i tak jeżdżę na gazie, to platynowe nie są potrzebne i proponował te tańsze. Stwierdził, że co najwyżej będę je trochę częściej wymieniał. Roczne przebiegi mam niewielkie - około 10 tys. km.
Byłem też zapytać w Sowierze (byłe ASO Toyoty) - mieli tam oryginały Denso po 89zł/szt.

Jak myślicie - które z nich wybrać? Czy auto będzie jako tako jeździć na tych tańszych? Czy droższe oznacza lepsze? Powyżej w tym wątku pisano o świecach wieloelektrodowych - co to jest?

Czy powyżej opisane objawy mogą mieć też inną przyczynę poza kablami i świecami? Luzy zaworowe były niedawno regulowane (to była pierwsza przyczyna, jaka mi przyszła do głowy).
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2006, 22:02:54 wysłana przez purchawa »

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2006, 23:42:32 »
89zł za sztukę to cena z kosmosu. Do silnika z gazem nie warto kupować drogich świec. Może i będą dłużej działać ale to i tak będzie różnica niewielka bo na gazie świece wymienia się często.
Dla przykładu świece NGK które Toyota montuje fabrycznie kosztują ok 25zł za sztukę.
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2006, 10:34:24 »
Jak najbardziej nadadzą się zwykłe NGK które kupisz za około 12 zł / szt a wytrzymują spokojnie ok. 10 tys lub nawet więcej.
No i faktycznie przewody WN - potrafią zamulić auto i zwiększyć spalanie nawet o 1-1,5 l / 100 km. Przy czym tutaj uważam że nie warto oszczędzać. Miałem zamienniki z JC i po 15 tys przy wymianie świec rozpadły się końcówki w fajkach.

leśny

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwietnia 2007, 10:34:36 »
Zwykłe NGK wytrzymają nawet 20 tys. Od 3 lat mam gaz i nie zmieniam marki.

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2007, 22:15:38 »
Cóż... Sowier zawsze sobie dużo życzył :P Ale przynajmniej fachowo :)

tatar10

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwietnia 2007, 01:02:54 »
Witam,

Ja uzywam Briskow bezelektrodowych, kosztuja wprawdzie ok. 120zl za komplet ale przejechale na nich 60000km i wymienilem na takie same. Wymienilem tylko dlatego ze wydawalo mi sie ze juz powinienem  :-), bo nie bylo z nimi zadnych problemow.

Zalozylem swiece bezelektrodowe bo kolega ktory mi je polecil pokazal mi na specjalnym testerze jak wyglada iskra ze swiecy pod cisnieniem jaki panuje w cylindrze w momencie zaplonu. Jest bardzo duza roznica pomiedzy zwyklymi swiecami a bezelektrodowymi. Na zwyklych iskra jest duzo slabsza i zdarza sie ze sie nie pojawi, natomiast na bezelektrodowych jest kilka iskier rownoczesnie.

Carina 2,0 GLi, 1994r, 225000km

Pozdrawiam

owca

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwietnia 2007, 08:22:20 »
Zalozylem swiece bezelektrodowe bo kolega ktory mi je polecil pokazal mi na specjalnym testerze jak wyglada iskra ze swiecy pod cisnieniem jaki panuje w cylindrze w momencie zaplonu. Jest bardzo duza roznica pomiedzy zwyklymi swiecami a bezelektrodowymi. Na zwyklych iskra jest duzo slabsza i zdarza sie ze sie nie pojawi, natomiast na bezelektrodowych jest kilka iskier rownoczesnie.

to ze pojawia sie kilka iskier jednoczesnie to nie jest tak do konca dobrze. Spalanie w cylindrach jest "zaprojektowane" tzn ma zaczac i skonczyc sie w okreslonym miejscu i czasie, po to sa wszelkie np profile na tlokach. A jak ci bedzie iskra walila w losowe miejsca to nic z tego calego projektowania inzynierow.

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Kwietnia 2007, 11:00:45 »
Po pierwsze
świece i cały układ zapłonowy mają ogromny wpływ na funkcjonowanie instalacji gazowej.
po drugie
auto na gazie jest dużo bardziej czułe na niesprawności zapłonu niż ma to miejsce w przypadku benzyny
po trzecie
należy stosować te świece, które zaleca producent do jazdy na benzynie i pilnować, by były to świece przeznaczone dokładnie do naszego typu auta i silnika. Niektórzy producenci zaczęli produkować świece przeznaczone do jazdy na gazie, jednak nie należy spodziewać się tu gwałtownej zmiany w osiągach czy spalaniu. Jeśli chodzi o konkretną markę to najlepszą opinią cieszą się NGK V-line, Denso a zaraz za nimi plasuje się polska Iskra, posiadająca w swej ofercie serie świec przeznaczonych do gazu. Na temat świec innych producentów np. Bosch, Brisk zdania są podzielone.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Kwietnia 2007, 13:04:53 »
Pozwolicie, że podepnę się pod wątek.

Od roku mam Carinę 1.6 LB z

Sprawdź ustawienie zapłonu. Jak odebrałem swoją od mechanika ( :furious3:), to lekkie wciśnięcie gazu i czerwone. Przyspieszyłem zapłon i lalka.

Kiedy ją kupiłem miała świece ISKRY i po wymianie na oryginalne NGK nie czuję różnicy. W GOLFIE przesiadka ze świec niby do gazu na świece NGK dała pozytywne rezultaty.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2007, 13:07:26 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

lackyluk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Kwietnia 2007, 07:52:50 »
Mój gaz zapalają platynowe DENSO ale powalającej różnicy do wcześniejszych NGK V-Line niema.

Caesares

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Kwietnia 2007, 09:07:13 »
Załóż takie jakie są seryjnie( pewnie platynówki), jak bedziesz chciał coś taniej to daj znać  :grin:
Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl