Autor Wątek: Od jakich predkosci minimalnych wrzucac biegi ?  (Przeczytany 77261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kinga Macyszyn

• Gość
Od jakich predkosci minimalnych wrzucac biegi ?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Stycznia 2005, 10:31:11 »
Cytat: alan03
Kinga to są wiadomości teoretyczne, bo dla każdego samochodu jest inaczej...
Gdybyś miała 3-litrowy silnik można by sobie nawet pozwolić na jazdęna IV przy 40 ale z litrówką będzie kiepsko :wink:

Ale mnie właśnie tak uczyli, na Oplu Corsie, który ma właśnie "litrówkę", a pojemnością silnika Corsa i Yaris niewiele sięróżnią (Corsy miały chyba 1,2). Nie twierdzę, że nie masz racji, ale czy to znaczy, że przekazano mi na kursie błędne informacje??? :chmmm

Smok

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Stycznia 2005, 11:23:13 »
ja robie tak ( w Yarisie):
1- ruszanie i nic więcej ( jazda z prędkością pieszego odpada bo szarpie)
2-do 30 km/k
3- 30-50 km/k
4-50-60
5-60-170 :-DD
jest to przy spokojnej ekonomicznej jeździe- obroty przed przełączeniem dohodzą do 3000

bigman

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Stycznia 2005, 16:20:13 »
Cytat: Kinga Macyszyn
Nie twierdzę, że nie masz racji, ale czy to znaczy, że przekazano mi na kursie błędne informacje??? :chmmm
ktoś już wspomniał - wszystko zależy od charakterystyki silnika - silniki projektowane przez niemców (nawet 16v) są raczej wolnoobrotowe i często max moment jest przy 2500-3000rpm wtedy następuje zmiana biegu - silniki japońskie są wysokoobrotowe - rzadko kiedy max moment występuje w nich poniżej 4000rpm

w praktyce nie patrze w czasie jazdy na prędkościomierz tylko obrotomierz (teraz to wogólęjeżdzęjuż na słuch) w delikatnej jeździe yarisem nie powinno sięzmieniać biegów poniżej 3000 rpm - gdy zmieni sięwcześniej to na następnym biegu obroty będą znacznie poniżej 2000rpm  a w instrukcji wyraźnie jest napisane, że jazda poniżej 2000rpm jest zdecydowanie niewskazana w instrukcji corolli jest napisane nawet, że zabroniona

w codziennej jeździe zmieniam biegi przy 3000-4000rpm
czyli z grubsza I 20, II 40, III 55-60, IV 65-70

na trasie gdy zależy mi na dynamice do 6100rpm czyli
I 42, II do 88, III 130, IV 160

już nieraz spotkałem sięz opinią zdegustowanych właścicieli yarisow którym nie dało sięwyprzedzić na trasie ciężarówki - zaczynali na V od 70km/h - bez komentarza

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Stycznia 2005, 17:24:06 »
Cytat: Kinga Macyszyn
Nie twierdzę, że nie masz racji, ale czy to znaczy, że przekazano mi na kursie błędne informacje???

skoro uczylas sie jezdzic na corsie 1.0 to wedlug mnei przekazano Ci BLEDNE ifo - szczegonie jesli chodzi o jazde z predkoscia 40 km/ h na IV biegu!!

jakos sobie tego nie wyobrazam swoim yarisem, natomiat ave 1.8 dosyc czesto sie tak 'tocze' po dziurach - ale oczywiscie bez przyspieszana bo nawet przy 130 KM to bez sensu!!

ale i tak geberalnie kazdy jezdzi tak jka uwaza za stosowne!:D
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Stycznia 2005, 18:39:40 »
Cytat: bigman
w codziennej jeździe zmieniam biegi przy 3000-4000rpm
czyli z grubsza I 20, II 40, III 55-60, IV 65-70

Cos nieuwaznie obserwujesz obrotomierz   :bojjjjjjjjjj

zmiana z  1/2 bieg  przy  20 km/h to przejscie z  ok.  2700 rmp  na  1490 rmp
zmiana z  2/3 bieg  przy  40 km/h to przejscie z  ok.  2980 rmp  na  1960 rmp
zmiana z  3/4 bieg  przy  60 km/h to przejscie z  ok.  2940 rmp  na  2300 rmp
zmiana z  4/5 bieg  przy  70 km/h to przejscie z  ok.  2700 rmp  na  2200 rmp

Z tego wynika ( bralem pod uwage faktyczne przel.skrzyni w Yarisie 1.0 ) ,ze tak jezdzac miescisz sie pomiedzy 3000 a 2000 obr./min a nie pomiedzy 4000 a 3000 obr./min.

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Stycznia 2005, 19:29:08 »
Moim zdaniem nie można ustalić takiej tabelki.
Trzebaby rozpatrzyć conajmniej kilka sposobów jazdy, ciężaru pojazdu itd.

zmiana z I na II bieg miałaby rozpiętość między 10, a 54 km/h
 zmiana z II na III miałaby rozpiętość między 25, a 104 km/h
 zmiana z III na IV miałaby rozpiętość między 35, a 152 km/h
 ... itd.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Stycznia 2005, 22:04:34 »
Cytat: etom
Cos nieuwaznie obserwujesz obrotomierz   :bojjjjjjjjjj
napisałem Z GRUBSZA

a biegi zmieniam wg. obrotomierza a nie prędkościomierza

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Stycznia 2005, 22:35:53 »
a ja nie patrze ani na obrotomierz ani na predkosciomierz............ jak czuje ze to juz 'ten' czas to zmieniam!:D:D:D :aslyer  :aslyer

stainboy

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Stycznia 2005, 00:33:25 »
Rozpocząłęm ten wątek po 4 miesiącach jazdy samochodem. Wtedy zaintrygowała mnie odpowiedź pana w serwisie. Teraz po 8 miesiącach stwierdzam, że biegi sięzmienia tak aby nie nadwyrężać silnika podczas przyspieszania i go nie zamulać.
Zachowując rosądek, spalanie przy wrzucaniu biegów od niższych obrotów, a koło 2800 - 3300 nie różni siędiametralnie.
Dane z ostatniego tankowania to 6,60 przy normalnej jeździe w mieście (silnik 1.3).

A poza tym to już sięprzyzwyczaiłem jak obroty przekraczają 3 tyś. i włącza sięprzyjemne buczenie drugiego wałeczka.

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Stycznia 2005, 19:52:51 »
Zgadzam sięz tymi wszystkimi,którzy twierdzą,że nie ma stałych regół, co do prędkości zmieniania biegów. Corsa to nie Yaris, Golf to nie Corolla itp. Wszystko zależy od charakterystyki silnika, gdyby tak nie było nie byłoby miedzy nimi różnicy. 60konne Punto jeździłoby tak samo, jak 60 konna Fabia, itp. Prawdą jest , że dużo zależy od terenu, w którym sie poruszamy(spróbujcie na trasie podjechać pod dużą górkęna V biegu z prędkością 70km/h, masakra dla silnika, skrzyni biegów i przeniesienia napędu!). Zmienia siębiegi wg. obrotomierza. Wyprzedzamy, to bieg wrzucamy przy wysokich obrotach, jedziemy ekonomicznie, między 2500-3000...  A jeśli chcodzi o nauke jazdy, to Ci Panowie i Panie uczące sami jeżdża kiepsko.75% z nich jeździ z kursantami tylko po mieście, ciągle tymi samymi trasami i tymi samymi samochodami, sami raz do roku wyjeżdżają na trasę, że już nie wspomnęo znajomości techniki drzemiącej pod maską! Gdyby wszystko przekazano Nam na kursach nie byłoby szkół doskonalenia techniki jazdy, a każdy kierowca bybły Hołowczycem. Jazda na niskich obrotach (czyt. za niskich) jest równie szkodliwa, jak kręcenie na czerownym polu. Wydano już o tym wiele artykółów, w naprawdęfachowej prasie i książkach. Z resztą choćby powinien przemówić fakt, że na niskich obrotach ciśnienie oleju jest niewielkie, co za tym idzie smarowanie także gorsze.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Stycznia 2005, 20:03:10 »
Puffy,  :aclap

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Stycznia 2005, 13:34:03 »
Puffy,  :aclap

Zmieniania biegow trzeba sie nauczyc tak aby autko robilo to co chcemy. Dlatego tez automaty to porazka bo skrzynia automatyczna wlasnie tak zmienia biegi zgodnie z tabelką. Sęk w tym żeby działała dobrze to by musiała mieć telepatyczne połączenie z naszym mozgiem :)

Co do jazdy na wysokich biegach to ja np czesto sie tocze w korku ok 40-50 km/h na V biegu (minimalne spalanie), za to jak trzeba wyprzedzic to redukcja na II i jazda :)

Ostatnio wyczaiłem też niezły patent - jak chcemy jechać "sportowo" to w moim yarisku bez problemu można np po ostrym zakręcie zredukować na I (powiedzmy ok 30km/h), wtedy mamy ok 4000 obr/min i od razu wciska w fotel - nie trzeba czekać aż sie na II biegu doczołga do 4000 obr/min i zacznie przyspieszać :) Ale uwaga - patent tylko na suchą nawierzchnie! ;-)
Seat Leon Cupra :D

Offline Mekintosh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Stycznia 2005, 18:11:40 »
Cytat: Sober
Co do jazdy na wysokich biegach to ja np czesto sie tocze w korku ok 40-50 km/h na V biegu (minimalne spalanie)

Myślę, że przy takich prędkościach V bieg to jednak przesada.
Od bananow sie nie tyje

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Stycznia 2005, 18:19:06 »
Carina GTI przy 70km-h i na V biegu ma spalanie 5 do 5.5 malutki komputerek podkadowz u carinusa, no ale na V i przy 50km'h to ciut za malo  :?

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Stycznia 2005, 14:06:48 »
Racja jest, że automaty są gorsze, choć spewnością np. do jazdy tylko po mieście dla Niewiast idealne. Spalanie też jest o większe i silnik ma mniejszego "kopa". A dziejęsiętak m.in. dlatego, że szybko zmieniaja biegi i wolno (choć nie wszystkie), żadko też "wie", co od niego chcemy. Fajne są np. bezstopniowe. Miałem okazjętrochęjeździć Audi A8 4.2 quattro z tiptronikiem. Nie mogłem wyczaić kiedy zmieniają sie biegi, może dlatego, że ta skrzynia jest bezstopniowa  ( tak jak multitronic) i biegi sa jakby wirtualne. Świetna zabawa i pewnie lepsze osiągi niż, gdybym zmieniał biegi ręcznie, bo automat tam robił to szybciej. Co do jazdy 40-50 na V nigdy tego nie poprę. Może i spalanie jest mniejsze, ale nie o nie przecież tylko chodzi, ale i o trwałośc silnika, skrzyni biegów i sprzęgła. Najmniejsze spalanie jest przy hamowaniu silnikiem. Wtedy naturalnym jest, że redukujemy na niższy bieg później, niż gdy zmieniamy na wyższy. (np z IV na III przy ok 45-50km/h, itd.). Hamując silnikiem, zdejmując na moment nogęz gazu wtryskiwacze nie dają paliwa. Efekt: spalanie = 0. No i to, co powtarzam cały czas biegi, jak i cały styl jazdy trzeba dostosować do warunków panujących na drodze. Nie przyspieszać gwałtownie przy wysokich biegach i niskich prędkościach obrotowych,  nie jechać pod duże wzniesienia na wysokich biegach, nie "ciągnąć" zbyt długo na obrotach 4500-6000obr/min. No i prawidłowo rozgrzewać silnik po ruszeniu. Powoli wchodzić na obroty, starając sięutrzymac możliwe stałą prędkość, średnie obroty, nigdy w okolicach czerwonego pola! No i silnik rozgrzewamy nie na postoju lub jedynce i dwójce. Wtedy nawet szybki w zimie szybciej odmarzną od środka, odparują lepiej jesienią, a silniczkiem nacieszymy siędługo :-)  Pełne osiągi silnika można wykorzystywać dopiero po 10-15 min jazdy, w czasie ostrej zimy nawet później. No i zalecane jest szzcególnie w samochodach z turbinką po dłuższej trasie lub forsownej jeździe nie gasić od razu silnika. Spotkałem sięnawet w niektórych instrukcjach obsługi (np. Fiatowskiej), żeby i benzyniakowi dać "odetchnąć" na postoju  po kilku godzinach pracy. Pozdrawiam i czekam na cenne uwagi do tego, co piszę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl