Autor Wątek: Miękkie łańcuchy rozrządu  (Przeczytany 49342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: Miękkie łańcuchy rozrządu
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Sierpnia 2006, 10:51:20 »
Stało się... na skutek powstania tego temaciku zacząłem osłuchiwać silnik i doszedłem do wniosku, że już mi pracuje jak diesel... Są jeszcze jakieś sposoby, żeby określić czy się rozciągnął czy nie.

Jaki masz przebieg?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Franek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Sierpnia 2006, 13:31:46 »
Tak około 48000 (dawno nie patrzyłem na licznik).

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Sierpnia 2006, 14:42:07 »
Stało się... na skutek powstania tego temaciku zacząłem osłuchiwać silnik i doszedłem do wniosku, że już mi pracuje jak diesel... Są jeszcze jakieś sposoby, żeby określić czy się rozciągnął czy nie.

prawda jest tez taka, ze czym wiecej patrzysz tym wiecej zaczynasz dostrzegac...niekoniecznie prawdziwego. Każdy Y z jakim sie zetknalem pracowal jak dieselek na biegu jałowym... :) a wszystkie jezdza w dalszym ciagu :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

surfingwolf

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopada 2006, 14:34:23 »
U mniw nic niw słychać. Mam Yarka z '99 roku - przebieg 39 000 km

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopada 2006, 15:30:27 »
Moj 77kkm jak jest zimny tez przez chwilke chodzi jak dieselek ale w porownaniu z nową pandą to chodzi 10 razy ciszej i 20 razy krucej jak diesel niz panda tam to jest masakra.

wg mnie jak y jest rozgrzany i na jałowym chodzi jak diesel to wtedy juz problem
ale jak zimny to naturalne
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

conte

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Listopada 2006, 21:18:22 »

niezly przebieg chyba jezdzisz tylko do kosciola :grin: :-P

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Listopada 2006, 01:05:26 »
niezly przebieg chyba jezdzisz tylko do kosciola :grin: :-P

Nic wielkiego  :-) moj szwagier mial w 2005r - w Pony z 1991r - 31tys. na liczniku !!!!!

Offline RonnI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marca 2007, 21:21:52 »
Witam!! Y 2000r 93 tyś. Od pewnego czasu coś rzęzi w lewej częsci silnika..kolo korka oleju..Mechanik te sprawy.. i sie potwierdzila duza obawa... ROZRZĄD..Wszystke częsci w ASO +/- 1700zl + Pasek klinowy +//- 120 tak przy okazji ja kwszystk oto wszystko ;-)..ZGROZA!!ale coz. Wymiana u prywatnego mechanika , ktory kiedys siedzial w toyocie Bezcenne  :-P..Nie wiem,Dam Wam znac ile wziął za wymianę + wymiana filtra oleju z Olejem + wymiana paska.. Mam nadzije eze teraz zrobie min Jeszce raz tyle a nawet i wiecej, a mam na to swoja włąsna teorie..potwierdzoną w Yarisach słuzbowych ..180 tys km. przejechane i nic dalej wszystko, a jak jezdą to kazdy wie:) teraz tez tak zaczne bardziej
 cisnąc!! Pozdrawiam !!

Offline RonnI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marca 2007, 20:56:37 »
No i Nareszcie gotowy!! Właśnie wczoraj odebrałem Mojego Yarisa od mechanika po wymianie rozrządu. Koszt to 2000 zł  części 1700zł. założenie ich, wymiana oleju i filtrów 300zł. Samochód Chodzi nie do Poznania Głos Bajka , i szczerze Powiem ze Głos ma lepszy niż jak był nowy! Teraz lekkie docieranie  kilkadziesiąt/kilkaset km i Będzie Pełna Jazda, jescze teraz poprawki lakiernicze , bo słupków pełno I Będzie Git !!!! :)

aa i Silnik chodzi 100x ciszej !! w środku nie mal ze go nie slychac, gdzie przedtem o tym moglem tylko pomarzyc...

Posty scalono. Proszę używać opcji "modyfikuj" i nie pisać jednej wiadomości pod drugą.
zamkos
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 13:23:32 wysłana przez zamkos »

beep

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Marca 2007, 20:09:30 »
Musze przyznac, ze ceny w ASO maja kosmiczne. W tym internetowym sklepie kompletny rozrzad kosztuje niecale 500 zł  :huh:

Co do odglosow to czy glosno ci halasowal przed wymiana? U mnie cos delikatnie terkocze na jałowym biegu - cos jak dizelek ale po zwiekszeniu obrotow przestaje.

Offline RonnI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Marca 2007, 23:47:33 »
Powiem tak to rzężenie ustawało przy obrotach pow. 3600, ale poniżej wyraźnie 3600 wyraźnie było słyszane w kabinie, a jak był zimny, to już w ogóle katastrofa, ale na każdym Biegu: na jałowym, 1, 2, 3, 4, 5 i R było słychać, aż serce bolało jak słyszałem to szuranie łańcucha. Czy to był odgłos Diesla? Trudno mi to określić, ale coś podobnego, jak dla mnie to był dźwięk metalu obijającego się o metal w silniku po lewej stronie w okolicy wlewu oleju i paska klinowego. z Początku myślałem, że to może jakieś łożysko przy tych kółkach paska klinowego, albo alternator, ale jednak nie. Co do wymiany to radził bym ci to zrobić jak najszybciej, pon. łańcuch się tak wyciągnie , że  szura bodajże o obudowę , tak jak u mnie było i zacznie ja wyżłabiać. Podjedz do Mechanika , który pracował w ASO, albo zajmuje się Toyotami, albo Prosto Do ASO i Powiedzą ci czy to Rozrząd, czy tez Nie ;) U innych może być różnie . Jedne Powie: Panie Lac i Jeździć, Łańcuch dożywotni, Drugi: to Hydraulika, a np Trzeci,że właśnie Rozrząd. I Którego tu Słuchać??:P. Z doświadczenia jedni Mówią, że te łańcuchy sie wyciągają, przy np 45 kkm i wymieniane były na gwarancji, a niektóre biją po 180kkm i rozrządu nie trzeba w nich ruszać..
                                                         ...Dumni Po Zwycięstwie...Wierni po Porażce...

Kolego, nie wiem czy Ci się klawisz shift zacina, czy coś innego, ale nie musisz w środku zdania zaczynać wyrazów wielką literą.
zamkos
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2007, 00:35:00 wysłana przez zamkos »

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Marca 2007, 18:59:34 »
Wg mnie padający łańcuch w Y przed 150kkm to jest całkowita porażka, ale jak pisałem na początku w auto świecie pisali o takich wypadkach. Mam tylko nadzieje ze nie wyszlo duzo Y z ta wadą.
Hm szurający łańcuch jak w maluchu :icon_pray:
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

doubleTea

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Maja 2007, 15:05:35 »
mam pytanie dodatkowe:
Czy w yarisie d-4d z 2004roku (wersja japońska) był pasek czy łańcuch rozrządu??

chris127

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Lutego 2008, 13:48:59 »
Witam !!!
W moim Yarisie rocznik 2000 japoniec, przebieg 117 tys. km jak dotąd kompletnie nic się nie psuło, dopiero nagle dwa tygodnie temu zaczął chodzić jak diesel. Diagnoza jednoznaczna - łańcuch rozrządu. W ASO powiedzieli że trzeba wymienić cały rozrząd, koszt części 2000 zł + robocizna 70 zł za godz. + wymiana oleju i filtra = 3000 zł.
Zdecydowałem się na prywatny serwis samochodów japońskich, po rozebraniu rozrządu okazało się że hudrauliczny napinacz przepuszcza olej i nie działa prawidłowo. Wymieniony został tylko ten napinacz (oryginalny kupiony w Toyota - 150 zł). Za robotę wzieli niewiele mniej niż w ASO 500zł więc dla mnie wiele za dużo wiecej mnie nie zobaczą. Yaris chodzi jak dawniej.

Offline wjmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Kwietnia 2008, 22:07:48 »
witam kiedys na forum chyba czytalem o tym ale niestety nie moge znalesc teraz. Mam takie pytanko czy ktos wymienial rozrzad w toyocie i jakie koszty oczywiscie w warszawie

Watki scalam :-)

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2008, 18:13:28 wysłana przez SZYMON14 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl