Autor Wątek: Miękkie łańcuchy rozrządu  (Przeczytany 49381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zybi63

• Prawie Toyot
Odp: Miękkie łańcuchy rozrządu
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Grudnia 2014, 11:07:01 »
Dopiero w tym tygodniu miałem trochę czasu i przetestowałem silnik.
Po zdjęciu paska i uruchomieniu silnika hałas nie zniknął. Czyli to nie alternator i pompa cieczy chłodzącej (klimatyzacji nie ma).
Hałas przypomina trochę odgłos pracującego silnika diesla z lekko rozregulowanymi wtryskami.
Czyli niestety czeka mnie przynajmniej zdjęcie pokrywy zaworów i obejrzenie jak łańcuch współpracuje z wałkami. Z książki Haynesa wynika, że pełna dignoza rozciągnięcia łańcucha jest możliwa po jego demontażu. Jak się wszystko rozpruje to już lepiej i tak go wymienić.
 W necie są oferty całego zestawu naprawczego firmy FAI. Czy może ktoś coś powiedzieć o jakości podzespołów firmowanych przez tę markę?

Offline Lukas87

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Mi�kkie �a�cuchy rozrz�du
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Grudnia 2014, 19:11:03 »
Witam

Mam problem z yariską II 1.0 ma przejechane tylko 35tyś tyle co mama do pracy jeździ i do sklepu, od jakiegoś czasu występuje terkotanie (stawiam 99% na łańcuszek/napinacz ) dzieje się to tylko na wolnych obrotach ale co ciekawe gdy przegazuję do 5tys/obr terkotanie na wolnych ustaje więc wydaje mi się że coś jest z napinaczem który jest sterowany hydraulicznie lub zmienić olej z 0W30 na 5W30 co radzicie bo auto z takim przebiegiem to prawie jak nowe a tu takie coś :(

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Grudnia 2014, 18:21:38 »
Radzimy zdiagnozować poprawnie a nie przez forum. Ciężko słownie ocenić a pomyłka w tej kwestii może wyrwać Twój portfel z butów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Lutego 2015, 15:45:57 »
Mam problem z stukami dobiegającymi z rozrządu ale u mnie dot. on silnika 1KR (czyli 3-cylindrowca)
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,35336.0.html
wychodzi na to że mimo zmiany generacji - niestety Toyota niczego nie poprawiła w materii feralnych łańcuchów.
No chyba że moje przypuszczenia są błędne.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Lutego 2015, 15:53:41 »
w ilu miejscach będziesz pisał o tym samym?

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Lutego 2015, 16:11:14 »
W dziale bezpośrednie dot. mojego silnika (gdzie uważam że prawidłowo zamieściłem temat) nie ma podobnego tematu, natomiast w tym praktycnzie wszystkie problemy dot. starych silników 4-cyl. Liczę że ktoś przerabiał podobny temat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl