Autor Wątek: Alarm w kluczyku - T22 /SOL/  (Przeczytany 10868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pejter

• Gość
Alarm w kluczyku - T22 /SOL/
« dnia: 04 Czerwca 2006, 00:14:03 »
Witam!
Po pierwsze chciałem powitać wszystkich na forum.
Zakupiłem tydzień temu Toyotę Avensis 1.6 Terra Sedan rok 2000 przed liftingiem.
Niestety kluczyk z centralnym sterowaniem ( nie ma alarmu tylko dwa gumowe przyciski w obudowie kluczyka) jest bardzo zniszczony i gumki się powycierały i popękały. Gdzie można dokupić samą obudowę do tego klucza? Chodzi o sam plastki, bo element metalowy (ząbki) da się przełożyć (mam taką nadzieję) i płytkę z bateriami również.
Poza tym co może stukać w prawym tylnym kole na dziurach, Testy amortyzatorów pokazują tłumienie w normie, ale coś stuka na większych nieównościach i dziurach. Czy da się to naprawić samemu i ewentualnie jak to naprawić?
Pozdrawiam
Piotrek

Bobikos

• Gość
Odp: Alarm w kluczyku - T22 /SOL/
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2006, 16:17:01 »
Mam dla Ciebie smutną wiadomość... Z mojej wiedzy wynika że obudowę pilota wraz z przycikskami kupisz... Nigdzie!
Nie kupisz samej obudowy ani przycisków które się wydzierają i zaczynają wypadać. Mam to samo i będę zmuszony kleić te przyciski np jakimś sylikonem. W ASO możesz kupić tylko i wyłącznie nowy klucz który kosztuje ok 1000 zł. Druga możliwość to allegro, nieraz pojawiają się tam klucze. Wtedy kupujesz taki za ok 1/10 powyższej ceny, po czym przekładasz pilocik do nowej obudowy. Dla sprostowania, po rozkręceniu czarnego klucza masz w środku w osobnym pudełeczku pilot z przyciksami i immobiliserem. Mi na allegro udało kupić się wyrzeźbiony ale nie używany klucz, teraz tylko muszę dorobić zwykły klucz i przełożyć samo grot, co oczywiście nie jest takie proste bo te groty teoretycznie są nie do wyjęcia, ale troszkę sprytu i wszstko można rozebrać, albo rozciąć... Powodzenia w zabawie z pilotem

mugger

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2006, 17:41:16 »
pejter zamieść zdjęcia tej twojej obudowy.... może coś poradzimy ;)

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2006, 09:36:04 »
Witam!
Po pierwsze chciałem powitać wszystkich na forum.

Witamy! ;)

Szukaj, szukaj na TKP - wszysko ale to wszystko znajdziesz... ;D ;D ;D

Kolega rmoteka robił coś takiego w swojej Camry - myślę, że to jest dokładnie to czego szukasz ;)

Stuki w tylnym kole - mnóstwo prawdopodobnych przyczyn - poszukaj w FAQ.
Uwaga ogólna: nie łączymy tak różnych tematów w jednym wątku (kluczyk i zawieszenie). Jesli dany problem nie występuje, zakładamy nowy wątek. Czyli poszukaj na forum i ewentulanie zapytaj w innym wątku, jeśli nie znajdziesz odpowiedzi.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2006, 10:00:38 »
Dorzuce jeszcze jedno pytanie --> czy w wersji SOL obligatoryjnie był montowany alarm w kluczyku, czy miganie migaczami oznacza tylko zamkniecie drzwi? W instrukcji obsługi napiasne jest, że wciskając dwa czy trzy razy guzik włączają się różne funkcje sygnalizowane trzema i jednym ciągłym błyskiem kierunkowskazów. U mnie to nie działa --> samochód się zamyka, mruga raz, ale kolejne wciskanie klawisza wywołuje jedynie kolejne mrugnięcie i "zgrzyt" zamka. Nie włacza się ani "double lock", ani ochrona wnętrza (to akurat rozumiem, bo nie ma czujników ;) ).
Jak to jest u Was?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2006, 10:04:33 »
CO do alarmu, to proponuję zajrzeć pod maskę czy jest "głośnik". Jak nie ma to problem masz z głowy...

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2006, 10:22:55 »
On chyba działał ze zwykłym głośnikiem od klaksonu ???
W Corolli rodziców jest, i chyba też nie ma innego głośnika - tak drzwi blokują się na stałę (nie otworzysz kluczykiem) i wyje zwyczajnie trabiąc.

Qba

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Października 2006, 11:04:42 »
Dorzuce jeszcze jedno pytanie --> czy w wersji SOL obligatoryjnie był montowany alarm w kluczyku, czy miganie migaczami oznacza tylko zamkniecie drzwi? W instrukcji obsługi napiasne jest, że wciskając dwa czy trzy razy guzik włączają się różne funkcje sygnalizowane trzema i jednym ciągłym błyskiem kierunkowskazów. U mnie to nie działa --> samochód się zamyka, mruga raz, ale kolejne wciskanie klawisza wywołuje jedynie kolejne mrugnięcie i "zgrzyt" zamka. Nie włacza się ani "double lock", ani ochrona wnętrza (to akurat rozumiem, bo nie ma czujników ;) ).
Jak to jest u Was?

Alarm fabryczny i "double lock" montowany jest w samochodach na rynek brytyjski i (chyba) wybrane zachodnioeuropejskie. W naszych salonach niedostępne. W T25 jest to samo.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2006, 13:13:30 »
Jak zwykle - i po co wnerwiać ludzi instrukcją >:(

Chciałem wywalić pilota od alarmu Chelenger, bo w kieszeni przeszkadza - a tu nici z tego. Szkoda.
W Corolli blokowanie drzwi jest ciekawym dodatkiem - a niby lata produkcji te same i nawet klucz identyczny.

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2006, 18:05:53 »
W mojej solci, "salonowej"  działa. Zamknij auto centralem z kluczyka i otwórz "mechanicznie". Powinno zawyć.

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2006, 19:27:23 »
U nie dziala...
Jest tez automatyczne uzbrajanie jesli nie otworze drzwi, ale tylko alarmu - dzwi nie zamykaja sie ponownie.
Ciekawe...  :-\

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2006, 21:10:02 »
W mojej solci, "salonowej"  działa. Zamknij auto centralem z kluczyka i otwórz "mechanicznie". Powinno zawyć.

Nie wyje >:(
A w Corolli nawet kluczykiem nie otworzysz 8)
W stosunku do "przypadku" Radka u mnie "uzbraja się" jesli nie otworzę drzwi, ale drzwi się zamykają ???
Może można to jakoś programować?

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2006, 21:11:29 »
Zawsze mozna zamontowac alarm pod kluczyk.... koszta 100 zl wiecej jak alarm w breloku

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2006, 21:12:49 »
Mam nadzieje, ze mozna programowac, bo wkurza mnie juz sprawdzanie diody przed kazdym otwarciem drzwi...  >:(

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2006, 21:42:11 »
Zawsze mozna zamontowac alarm pod kluczyk.... koszta 100 zl wiecej jak alarm w breloku

Jak się montuje nowy (i chyba do nowej AVE) --> zmiana alarmu już więcej kosztuje.
Moja siostra kupiła jakiś czas temu AYGO i założyła alarm "pod kluczyk". Niby OK, ale miała tylko jeden kluczyk z guzikami i drugi musiała dokupić. Ogólnie wyszła niezła sumka, ale ma 4 kluczyki ;D.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl