Autor Wątek: pomocy!!!wysoka temperatura  (Przeczytany 15661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lennox

• Gość
pomocy!!!wysoka temperatura
« dnia: 05 Lipca 2006, 14:43:29 »
Wiec problem jest takie......odpalam toyke tem jets ok....jade normalnie jakos powyzej 60km/h tez jets ok....ale jak jade np 20-30km/h tem rosnie....jak staje w korasie czy na parkingu tez rosnie....jak chwilke szybciej i tem wraca do normy......pomozcie jak mozecie............

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: pomocy!!!wysoka temperatura
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2006, 15:04:13 »
Mialem to samo
wiatraczki przy chlodnicy mi nie dzialaly
jakis syf zatkal termostat wystarczylo go oczyscic

lennox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2006, 19:19:33 »
ok....zrobione :D :D dzieki za odpowiedzi..........wiec wyjelem chlodniece,przeczyscilem ja...byl syf na max......zmotowalem i zalalem plynem 70% koncetrat 30% woda......teraz tem jest ok ....wiatrat wlacza sie co jakis czas pochodzi chwile i przestje....wiec jest ok(jak narazie,zoabczymy w praniu)

Szczegole podziekowania dla MarcinM i Maniek_ls4oo za szybka i konkreta pomoc!!!!!chlopaki znacie sie na rzeczy;]]]]jeszcze raz dzieki

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2006, 19:31:24 »
heh, od tego są ludzie na forum... :D

mam nadzieję że już będzie ok:)

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2006, 11:26:46 »
Jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniała. Korek od chłodnicy Panowie tam są dwa zawowy i korek bywa przyczyną gotowania się płynu ! Korek w ASO kosztuje jakieś 60 zeta. Kiedyś myślałem, że to uszczelka a po wymianie korka problem ustąpił.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline caffeini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2006, 15:06:42 »
Jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniała. Korek od chłodnicy Panowie tam są dwa zawowy i korek bywa przyczyną gotowania się płynu ! Korek w ASO kosztuje jakieś 60 zeta. Kiedyś myślałem, że to uszczelka a po wymianie korka problem ustąpił.
święta racja...wczoraj o mały włos nie ugotowałem silnika....właśnie przez korek ;D
Przemek

lennox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2006, 18:42:47 »
chlodzenie CDN ;]]]
huh wczraj wracam sobie z trasy i nagle plyn grzeje mi sie na max az do czerwonego pola.....myslalem ze roz.....le silnik...zarzymuje sie i patrze plyn....mysle tem musi byc niezla wsadzilem palca do zbiornika i okazalo sie ze nie jest goracy byl poporstu cieply.....wiec wymyslielem ze wymienie termostat....ok pojechalem kupilem ANTYFREEZE i termostat...troche sie roznil od org.....(przyznam ze prze...ne jest jego polozenie)walczylem ladnych pare h z pomoca kolesia....i udalo sie wymienilem zlozylem i narazie dziala...zoabczymy z czasem.....mam pytanie czy mogl miec np cos wspolnego z tym za luzny pasek klinowy????????bo jak puszczalem gas male obroty tem rosla,,dalem w pi...e 3-5tys i momenlanie wracalo do normy.............Najlepsze jest to ze mysalem ze zawory mi klekocza....po dzisiejszym zlozeniu juz mi nic nie klekocze !?!??!?!?! LOL na max

lennox

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2006, 15:28:06 »
i znow ZONK ku.... mac!!!! jak jezdze jest ok jak soje powoli tem rosnie......dam na wyzsze obroty tem spada.....plyn w zbiorniku dotykalem palcem,jest cieply ale nie goracy...........termostat wymieniony...plyn zalany.....dodam ze od paru dni jest ponad 40stopni ;/.co moze byc dalej????moze mam za niskie obroty????ile powinno byc??ja mam 900...jesli ma ktos jakies propozycje to czekam!!!!

lennox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipca 2006, 15:32:12 »
jeszcze jedno pytanie....pisaliscie o wymianie korka????ktorego ???? i czy to cos da ?

Admin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2006, 17:18:14 »
Naciągnij pasek i sprawdz pompe wody. Mam nadzieje ze nie zalałeś koncentratu do tego silnika.

lennox

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2006, 17:31:15 »
zalalem 70% antyfreeze  -40* +80*   i 30% wody......................

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lipca 2006, 17:32:45 »
Naciągnij pasek i sprawdz pompe wody. Mam nadzieje ze nie zalałeś koncentratu do tego silnika.
1. A co ma pasek do pompy wody ?  Możesz to jakoś rozwinąć ?
2. A co złego w koncetracie + woda destylowana ? Możesz też się wypowiedzieć ?
Lenny sprawdź : poziom płynu (po całkowitym wystudzeniu silnika), odpowietrz układ chłodzenia (czy chłodnica jest równomiernie gorąca?) , wymien korek chłodnicy (w PL w ASO do lexa zapłaciłem wczoraj 82PLNy) a jak to nie wystarczy to trzeba się przyjrzeć - zabrudzonej (z zewnątrz chłodnicy), zamulonej chłodnicy, wywalonej uszczelce pod głowicą.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Admin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lipca 2006, 17:42:44 »
1. A co ma pasek do pompy wody ?  Możesz to jakoś rozwinąć ?
Jeśli napedza pompe wody to warto zeby to robił dobrze. Jeśli pompa ma juz dość i np pasek sie sliga to może rosnąc temperatura, a jak podniosą sie obroty to tem. spadnie.
[/quote]

2. A co złego w koncetracie + woda destylowana ? Możesz też się wypowiedzieć ?
Pisałem o zalaniu samym koncentratem a nie mieszanką.

Maniek kolega pisał ze płukał chłodnice wiec pewnie i cały układ. Z tego co napisał do tej pory to :
1. Nie wyglada na uszczelke bo płynu nie ubywa i go nie wywala górą
2. chłodnia płukana
3. wentyle sprawdzone i działaja
pozostaje korek, albo pompa.

lennox

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lipca 2006, 11:17:39 »
zapozmniealem dodac ze raz plynu jets za duzo a raz za malo ;/

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipca 2006, 23:38:14 »
Wygląda to faktycznie na pompę wodną, a nie uszczelkę. Przy uszczelce było by odwrotnie, na wolnych zimniej niż na wysokich (jakby uszczelka przepuszczała spaliny oczywiście). Luźny pasek może powodować utratę  obrotów pompy proporcjonalną do obrotów silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl