Autor Wątek: Previa - problem???  (Przeczytany 30922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SEAT

• Gość
Previa - problem???
« dnia: 25 Września 2004, 22:57:11 »
Witam.
Mam pytanko - czy ktos może sie orientuje czy cos takiego jak - czujnik ( potencjometr ) przepustnicy podlega regenercji - naprawie czy trzeba koniecznie wymienic na nowy?

Z tego co wiem to są tacy magicy co naprawiaja komputery więc może i to da sie naprawić.

Problem plega na tym ze strasznie pływaja mi wolne obroty - elektronik powiedział ( po wczesniejszym sprawdzeniu ) ze to potencjometr przepustnicy - ale on tego nie naprawi tylko może wymienic na nowy jak sobie oczywiscie kupie.  W Toyocie powiedzieli mi ze jest to czujnik i kosztuje 800 PLN !!!
Troche drogo wiec może ktos wie gdzie mógłbym kupic ( taniej ) lub naprawić cos takiego w okolicach Krakowa.

Dla uścislenia sprawy jest to Previa z silnikiem 2TZ-FE - rok 1992.

Dziekuje i Pozdrawiam.
RW

serwisSJ

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2004, 13:46:12 »
Z tego co pamietam w previach były ze dwa rodzaje tych czujników więc spytaj elektronika jaki to jest czy liniowy czy dwustanowy. Mozna je tez rozpoznać po kształcie gniazda elektrycznego i ilosci pinów. A naprawa to pewno mozliwa jest na zasadzie uda sie albo nie uda... pozdrowienia

SEAT

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2004, 12:37:05 »
Dzieki za zainteresowanie sprawa.
W takim razie mam - pytanie dodatkowe.
Czy Ty czasem nie pracujesz w jakims servisie który servisuje Toyoty?
Jesli tak to prosze daj znac na e-maila to pogadamy o tej sprawie - jesli oczywiscie masz ochote.
Z tego co widze to Tarnow nie jest daleko od Krakowa to moze bym podjechałdo Ciebie.
polseat@neostrada.pl
Dzieki i pozdrawiam RW

eltech

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2004, 01:33:03 »
A MOŻE TO NIE PRZEPUSTNICA TYLKO PRZEPŁYWOMIERZ KANTUJE KOMA WSAMOCHODZIE I STĄD BIERZE SIÊ PROBLEM :?:

SEAT

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2004, 12:23:42 »
No to tez brałem pod uwage.
Tym bardzie ze podczas wymiany filtra pow. wypiłem kostke z niego i od tego momentu zaczeły sie problemy.
Ale kiedys w skrajnie awaryjnej sytuacji byłem u przypadkowego goscia " na trasie" i wpia ja do kompa i stwierdził ze to " potencjometr" - podkrecił jakas tam sróbke na przepustnicy i poszło.
Ale nie mam 100 % pewnosci co to moze byc.
Kazdy kogo spytam o ten samochód to rozkłada rece- brak oprogramowania,  Panie tu silnik jest tak schowany ze nie bede tego robił " itd itp.
Do ASO nie chce jechac bo mambardzo przykre doswiadczenia z ASO ,i az tak bogaty to nie jestem.
Wiec szukam jakiegos dobrego - Polecanego warsztatu w okolicach Krakowa - który zna sie dosc dobrze na Toyotach i ma do nich oprogramowanie.
Bo wszyscy których znam to wola robic VW ( mam jeszcze Seata - stad ta znajomośc takich warsztatów ).
Dzieki za zainteresowanie sprawa.
Pozdro RW

adamis

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2004, 11:54:18 »
SEAT, Słyszałem,że podobne problemy mogą być w Previi spowodowane zbyt ubogą mieszanką.Tzn.sonda lambda po analizie spalin stwierdza,że mieszanka jest za uboga i przymyka przepływomierz zmniejszając porcjępowietrza,co daje efekt jazdy jakby na ssaniu,ale że ilość paliwa jest ograniczona poprzez oszczędne jego ustawienie,to w efekcie jest go za mało by utrzymać żądaną moc,więc obroty spadają.Ja mam też coś takiego na gazie.Jak tylko zaświeci mi siękontrolka ''Check'',zaraz silnik słabnie.Zgaszenie go i ponowne uruchomienie czasem pozwala na normalną jazdęprzez kilkanaście kilometrów.Raz,po zatankowaniu pożądnego gazu(oczywiście za pożądne pieniądze) przejechałem bez zapalania się''Check'a'' kilkadziesiąt kilometrów.Zastanawiam sięco by było,gdybym podparł tą durną klapkęprzepływomierza na stałe.Sprawdź jeszcze ,czy masz właściwe tłumiki( z tym,że nie bardzo wiem jak to sprawdzić)ale to też może powodować ,że sonda lambda głupieje.

SEAT

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2004, 20:04:13 »
No niby to jest mozliwe- ale z analizy spalin wychodzie ze ma za bogata mieszanke i jezdzi praktycznie na samej benzynie - co zreszta sie sprawdza bo 17 L /100Km  to zdecydowanie za duzo jak na to auto.
A Kontrolka " Check engine " nigdy mi sie jeszcze nie zaswieciła.
Moze w srodde bede wiedział juz co to jest.
Ale dzieki za podpowiedz.
Pozdrawaim RW

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Previa - problem???
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2004, 22:07:25 »
w ub. tygodniu skończyłem długą walkęz pływającymi obrotami w mojej previi, u mnie było tak że na zimnym silniku było ok, na rozgrzanym zaczynał jak by siędławić, potrafił zgasnąć na skrzyżowaniu, obroty spadały bardzo nisko, do tego szarpał nie jeździł płynnie.
powodował to zawór "egr" czyli recyrkulacji spalin. jego odłączenie zajęło mi 2 minuty, dodatkowo wyczytałem że w previach te zawory dość często zawodzą. Nie opłaca siętego naprawiać ani wymieniać, odłącza sięalbo zaślepia.

SEAT

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2004, 13:42:55 »
No nareszcie jakas konkretna podpowiedz.
Twój przypadek jest bardzo podobny do mojego - tyle ze moja dodatkowo bardzo duzo pali -  i ma kiepska analize spalin.
Jak mozesz to wejdz na gg to pogadamy moj numer to 1410907 ( wyswietla sie jako niedostepny - ale ja jestem ).
Chodzi mi o to zebys mi powiedział gdzie jest ten czujnik "egr" i jak go ewentualnie odłaczyc.
Pozdro RW

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
Previa - problem???
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2004, 14:36:50 »
sam doświadczyłem jak serwisy olewają takie problemy,
mam historięserwisu mojego auta i poprzedni właściciel zgłaszał to w serwisie (toyota włochy) już chyba w 2002, potem 2003, a oni tylko czyścili przepustnicęi zawór wolnych obrotów, takie na odwal się, zamiast sięzastanowić co to może naprawdębyć, tym bardziej że nie trudno znaleźć na amerykańskich stronach uwagę, że w previach siadają egr-y,
dopiero znajomy w aso w płocku powiedział po wysłuchaniu mojego przypadku ze to może być zawór "egr",  polecam w google wpisać +obroty +egr
mi to dało pewność że to własnie egr, nie wiedziałem ze będęmusiał szukać tyle czasu kogoś komu siębedzie chciało to zrobić, całe szczęscie udało mi sięto zrobić samemu,
jak coś mam fotki, może siękomuś przyda.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
Previa - problem???
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Października 2004, 14:39:25 »
zapomniałem dodać ze komputer w aso pokazywał, że z autem wszystko ok - wtedy mechanicy już zupełnie olewają wszystkie uwagi użytkownika.
sam sięzastanawiam czy komputer nie powinien wyświetlić błędu egr, chociażby po moim odłączeniu, ale może jeszvze tego komp nie kontrolował wtedy (96r.) albo kable są uszkodzone, albo nie wiem co ;)

SEAT

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2004, 14:48:26 »
No własnie - mi tez mowia ze to potencjometr na przepustnicy - ale ja w to jakos wierzyc nie chce.
Jak mozesz to wyslij mi fotki na priva polseat@neostrada.pl
Pozdro RW

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
Previa - problem???
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Października 2004, 15:08:41 »
fotki wysle wieczorem, mam je w domu, pisalem tez do Ciebie na gg,
daj znac pozniej czy to cos pomoglo

eltech

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Października 2004, 22:40:48 »
A może macie panowie gdzieś namiar na taniego dobrego blacharza bo coś mi tylne błotniki przerdzewiały :-D

SEAT

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2004, 18:26:37 »
bartek,  No niestety ale to cos innego - Twój patent nie pomogl. :-(
Teraz to juz tylko zostaje - przeplywonierz lub faktycznie czujnik polozenia przepustnicy.
RW

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl