Autor Wątek: spalanie - HELP!!!!  (Przeczytany 77744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
spalanie - HELP!!!!
« dnia: 04 Września 2006, 01:41:40 »
cześć, to znowu moja Camry i jej spalanie :(

piszcie łaskawie wszystko, co Wam na myśl przyjdzie dlaczego z dnia na dzień wzrosło mi spalanie o ok 4 na 100...

podejrzewam tych ciuli, co mi grzebali w LPG ,że specjalnie coś skopali, tylko od dwóch miesięcy nie mogę dojść co...

wymieniłem :

- kopułkę
- palec
- filtr powietrza
- TPS
- uszczelkę pod przepustnicą
- świece

sprawdziłem :

- kable
- wężyki podciśnienia
- wtryski LPG i Pb
- hamulce ( czy nie zapieczone i nie stawiają oporu )

i ostatnią rzecz, którą podejrzewam, to że zamienili miejscami któreś wężyki od podciśnienia... sprawdzę to w weekend, bo wpadło mi to do głowy dopiero dziś ( dzięki Perzan ;) )

poza tym nie mam pojęcia... auto nie może zejść poniżej 14-16 na 100 przy SPOKOJNEJ jeździe... ( do 100km/h )

jak pogonię to 16-20, co jak na 2.2 trochę mnie druzgocze...

do tej pory było 11-13 przy spokojnej jeździe

13-17 w trasie, ale 17 to już był max, jak goniłem autostradą przez czechy... a teraz... :(

komp nie pokazuje żadnych błędów... no po prostu załamka... resetowałem, jeździłem na Pb ( której wydaje mi się że wsuwa tyle samo co teraz LPG ) :(

jakby komuś coś wpadło do głowy, czego jeszcze nie robiłem, to niech da znać :)

dzięki z góry ( from the mountain :D )

pzdr
m
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2006, 01:50:00 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: spalanie - HELP!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Września 2006, 01:48:30 »
żeby nie być gołosłownym :

spalanie z ostatnich kilku tankowań :

12.08 - 16,44
13.08 - 15,59
14.08 - 12,66
19.08 - 14,81
21.08 - 14,58
23.08 - 15,00
25.08 - 14,78
28.08 - 14,35
29.08 - 16,3
29.08 - 17,17
01.09 - 14,47
02.09 - 19,94
02.09 - 19,07
03.09 - 16,12

no to chyba tyle... :(

pzdr

3VZ.pl

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Września 2006, 06:13:46 »
A jaką masz instalację gazową, grzebali coś przy ustawieniach sterownika (komputer)?
Moja 2,2 w automacie z komputerem Razmus II generacji pali tak jak pisałeś 11-13 trasa/miasto nawet nie ma to znaczenia czy trasa czy miasto, ale ja mam miękką nogę nie przekraczam 130 km/h. Napisz może są jakieś inne objawy.
Ja bym sprawdził jeszcze czy:
nie zmienili ciśnienia na parowniku
nie ustawili niższej temperatury załączania gazu
na analizatorze spalin czy nie jest przedawkowana

Chciałbym żeby moja paliła 17-20 LPG, miałbym argument do przesiadki na LS 400  ;D
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2006, 06:15:34 wysłana przez rmoteka »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Września 2006, 10:24:21 »
tydzień temu była na hamowni, została ustawiona zgodnie z wszelkimi prawidłami sztuki...

gaz mam BRC Sequent24

jak sprawdzić to ciśnienie? bo u mnie chyba parownika nie ma, a jest tylko reduktor..., albo mi się wydaje...

temperatura jest ok - włącza się tak jak przedtem, nisko, ale po co wyżej ? :)

analizator mieli na hamowni, zrobili wszystko tak, jak powinno być... mimo to mam wyraźny spadek mocy - ostatnio było 128 na Pb i 125 na LPG, a teraz 125 na Pb i 120 na LPG... dosłownie masakra...

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2006, 10:51:26 »
Chciałbym żeby moja paliła 17-20 LPG, miałbym argument do przesiadki na LS 400  ;D
LOL  ;D
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Września 2006, 10:55:24 »
Ty "LOL" lepiej coś wymyśl, bo pójdę w niewolę za długi :/

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Września 2006, 11:06:38 »
tydzień temu była na hamowni, została ustawiona zgodnie z wszelkimi prawidłami sztuki...
Może właśnie 'na sztukę' ?

jak sprawdzić to ciśnienie? bo u mnie chyba parownika nie ma, a jest tylko reduktor..., albo mi się wydaje...
Reduktor to właśnie parownik i vice versa..

analizator mieli na hamowni, zrobili wszystko tak, jak powinno być... mimo to mam wyraźny spadek mocy - ostatnio było 128 na Pb i 125 na LPG, a teraz 125 na Pb i 120 na LPG... dosłownie masakra...
Masakra 3KM ? Nie odczuwasz tego na bank.

Jeśli spalanie poszło tu i tu do gory to zrób banalną rzecz - jedź ustawić aparat zapłonowy wg lampy stroboskopowej (większość warsztatów to ma). Wkładasz zworę w TE1 oraz E1 i podłączasz lampę stroboskopową, którą świecisz na kółko wału. Jest tam podziałka i jeśli dobrze pamiętam to dopuszczalna odchyłka jest MAX 5 stopni !. Na masce przy kotwicy zamka pownna być wklejka z tabelą z parametrami dla wyprzedzenia zapłonu.
Obejrzyj też świece - w rzędówce to chwila (opisz jak wygladały).
Jak wygląda filtr powietrza ? Może złapałeś do środka jakąś reklamówkę/kawał papieru i auto będzie chlało jak dzikie.
To tyle z szybkich skojarzeń.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2006, 11:08:54 wysłana przez maniek_ls400 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Września 2006, 11:12:59 »
na Pb nie czuję, ale po przełączeniu na LPG już czuję... albo mi się zdaje...

świece były ok, równo wypalone, nic im nie było... ( oprócz tego że ASO mi złe sprzedała ostatnio - K16RU zamiast K20RU - nie wiem czym się różnią, ale już mam te właściwe - wymieniłem w sobotę )

zapłon też sprawdzałem, jest ok

filtr nowy ( w sobotę )

na dolocie bez szans - wiesz gdzie Camry ma wlot powietrza ;)

szukam dalej...

pzdr

3VZ.pl

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Września 2006, 11:16:58 »
Specjalistą od gazu nie jestem ale parownik i reduktor to to samo - zmiejsza ciśnienie gazu do ok 1 atm i ogrzewa się wodą z obiegu chłodniczego tak, żeby nie zamarzł stąd m in. nazwa parownik.To było mocno w uproszczeniu.

Ciśnienie na parowniku ustawia się ręcznie pokrętłem albo z poziomu oprogramowania diagnostycznego. Ztym że ma to wtórne działanie na spalanie bardzej na wydajność.

Musieli ci coś gazownicy pokręcić, radził bym podjechać żeby posprawdzali, albo nabyć kabelek i poszukać softu i samemu. Wbrew pozorom nic trudego, a nikt tak auta nie zna jak kierowca, ustawienia fabryczne/zalecane można sobie wsadzić..... wiadomo gdzie.
W Camry od samego początku znajomi gazownicy dali mi kabel i soft mówiąc, co będziemy czarować ustaw sobie sam. Zresztą regulacja gazu powinna się odbywać właśnie na hamowni albo z laptopem na kolanach podczas jazdy. U nas nie ma hamowni więc trzeba "na słuch".

Podobną przygodę miałem z autem żony (Clio 95, 1,8 automat) spalanie po zamontowaniu gazu 15l LPG, moc żółwia (nominalnie 115 KM) :-) po 6 wizycie u gazowników zakupiłem przejściówkę do kabla i ustawiłem po swojemu. Wyszło 10,5L i mocowo porównywalnie z PB.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Września 2006, 11:36:26 »
Zresztą regulacja gazu powinna się odbywać właśnie na hamowni albo z laptopem na kolanach podczas jazdy. U nas nie ma hamowni więc trzeba "na słuch".

auto stało 5h na hamowni, goście stwierdzili że mam za słaby reduktor do auta, i stąd nie ma pełnej mocy na LPG, bo auto nie dostaje tyle gazu ile powinno...

no dobra, skoro wcześniej na tym samym reduktorze miało pełną moc, i 3km straty na lpg, to co jest kurde teraz...??

i skoro nie dostaje tyle gazu ile powinno, to czemu jest w stanie przerobić 20 na setkę?

załamka, po prostu nie mogę już :(

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Września 2006, 12:19:42 »
Jesteś pewny składu mieszanki, że jest dobrze ustawiona ? Masz wydruk z analizatora ? Zrób będziesz wiedział czy nie jeździsz na super bogatej mieszance - co też będzie powodowało muła - silnik nie jest w stanie "przepalić" takich ilości paliwa

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Września 2006, 12:27:09 »
no, to jadę w sobotę na analizator, bo inaczej to mnie szlag trafi...

pzdr
3VZ.pl

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Września 2006, 12:47:18 »
Odważni ci goście od hamowni. Mówią że za mały reduktor, a nikt go nie zmieniał. Może to przyczyna spadku tempertury na zewnątrz. Spadek temp powoduje kurczenie się metali. W lecie przy 35st. miałeś większy reduktor. :D
Sprawdź na drugim analizatorze.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Września 2006, 12:51:31 »
to nie oni - dzwonili do centrali do czakramu - tam powiedzieli że reduktor za mały, bo 1200 mbar jest do 2 litrów i do 140KM, więc pojemnościowo się nie mieści, a mocowo jeszcze...

tak, czy inaczej, wymieniam reduktor na 1500 ( jak będzie kasa ) i będę patrzył...

podobno jest jakaś śrubka na reduktorze, od ciśnienia gazu - spróbuję się nią pobawić, jak nie wylecę w powietrze, to może coś się poprawi :D

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Września 2006, 00:29:12 »
podobno jest jakaś śrubka na reduktorze, od ciśnienia gazu - spróbuję się nią pobawić, jak nie wylecę w powietrze, to może coś się poprawi :D
tylko najpierw zanotuj, zaznacz, zrob zdjecia jak było by default Kolega sam pokręcil i ze wspaniale jeżdżącej camry na LPG ma wielkiego kwasa - władowal juz w naprawę dobre 1k i nadal nie chodzi jak kiedyś (nowy reduktor, wtrysk i coś tam jeszcze + kupa czasu)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl