Autor Wątek: spalanie - HELP!!!!  (Przeczytany 77757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

etz257

• Gość
Odp: spalanie - HELP!!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Września 2006, 08:10:19 »
Hej!
Nie wiem jaki by to mialo wpływ na spalanie ale mułowaty może być przez zabrudzony filtr gazu.
Ale to by chyba było czuć jakby się delikatnie jechało to autko fajnie by chodziło a jak by sie trochę podeptało to im więcej gazu byś dodawał tym większy mół by był.
Może czas na regulacje zaworów? Spradź ciśnienie na cylindrach, ale skoro świece były dobrze wypalone?
Ciężko powiedzieć, może sonda lambda się sypie>?
Pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Września 2006, 10:09:39 »
no to na pewno zrobię:)
albo po prostu wymienię od razu ten reduktor na taki jak ma rzekomo być...

znalazłem kolesia co ściąga to na własną firmę z włoch, pomijając polskiego dystrybutora, i jest 200zł tańszy niż ten dystrybutor :D

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Września 2006, 10:31:13 »
Marcin patrzyłeś na allegro ? Kiedyś tego wogóle nie było a teraz jest dział LPG i można zachaczyć sporo (nowego) towaru. Ale jeśli wcześniej paliła o 4dm3 mniej to dziwne, by to wyniknęło z tego samego reduktora. Moim zdaniem najpierw poszukaj usterki, bo potem będziesz obstawiał, że winę za duże spalanie ponosi duzy reduktor.
A nie trzymają Ci przypadkiem hamulce ? To częsta przypadłość camry/lexa a spalanie pójdzie ładnie do góry.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Września 2006, 10:41:35 »
niee, hamulce nie - spalanie wzrosło skokowo, z dnia na dzień,  po wizycie u tych... no, wiesz kogo :D

ten reduktor znalazłem na allegro, więc już taniej nie będzie :D

weekend przeznaczam na szukanie, sprawdzę wszystkie wężyki, EGR, i co tam jeszcze mi zostało ( niewiele ), a potem będę się martwił :D - na razie z braku auta wkuwam haynesa na pamięć, zamiast uczyć się mechaniki na przyszły tydzień :/

zaleję ją jeszcze Pb do pełna i pojeżdżę z 200-300km, i zobaczę ile żre na Pb... jak się okaże że tyle samo to znaczy że coś na aucie... jak będzie palić normalnie, tzn że LPG

tx & pzdr

3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Września 2006, 11:01:51 »
Jeszcze może spróbój spuścić oleinę z reduktora, może masz tam sporo syfu i to też może mieć wpływ. Nie wiem czy głupot nie piszę, ale strzelam, może akurat pomoże.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Września 2006, 11:06:22 »
muszę popatrzyć, na razie to tylko wiem gdzie ten reduktor mam... a czy jest tam coś do tej oleiny/gazoliny to nie mam pojęcia :/

będę szukał

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Września 2006, 11:31:16 »
muszę popatrzyć, na razie to tylko wiem gdzie ten reduktor mam... a czy jest tam coś do tej oleiny/gazoliny to nie mam pojęcia :/
pzdr
No teraz mnie rozczuliłeś do łez  ;D Jak to nie wiesz gdzie go masz ? A silnik wiesz gdzie jest ? Przecież wiesz jak wyglada - to to samo co parownik Na dole powinna być duża/gruba aluminiowa śruba (do wykręcenia ręką) odsłania ona otwór rewizyjny parownika (rekutora) i pozwala na spuszczenie całego syfu z naszego pięknego LPG :(
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Września 2006, 11:33:43 »
pzdr
No teraz mnie rozczuliłeś do łez  ;D Jak to nie wiesz gdzie go masz ? A silnik wiesz gdzie jest ? Przecież wiesz jak wyglada - to to samo co parownik Na dole powinna być duża/gruba aluminiowa śruba (do wykręcenia ręką) odsłania ona otwór rewizyjny parownika (rekutora) i pozwala na spuszczenie całego syfu z naszego pięknego LPG :(

silnik?? kurde, będę musiał taty spytać :D

wiem gdzie mam reduktor, i wiem nawet jak go wyjąć, tylko nie wiem gdzie ma tą śrubkę :D

ale cieszę się że się rozczuliłeś :D tylko sobie nie napłacz na siedzenia, bo skóra źle sól znosi  ;D

pzdr
3VZ.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Września 2006, 11:36:39 »
Hej!
Nie wiem jaki by to mialo wpływ na spalanie ale mułowaty może być przez zabrudzony filtr gazu.
Ale to by chyba było czuć jakby się delikatnie jechało to autko fajnie by chodziło a jak by sie trochę podeptało to im więcej gazu byś dodawał tym większy mół by był.
Może czas na regulacje zaworów? Spradź ciśnienie na cylindrach, ale skoro świece były dobrze wypalone?
Ciężko powiedzieć, może sonda lambda się sypie>?
Pzdr

ups, nie zauważyłem tego posta :D

filtr fazy ciekłej wymieniałem 14kkm temu, razem z filtrem fazy lotnej.

w ten weekend, albo następny wymienię fazę lotną i zobaczymy...

zdecydowanie czas na regulację zaworów - 50kkm temu miałem ostatnią, z czego z 40 auto zrobiło na LPG... tylko mechanik czasu nie ma :/

lambda jest ok ( chyba ) - wymieniałem rok temu...

pzdr
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Września 2006, 11:39:50 »
Cytuj (zaznaczone)

U mnie jest śruba na imbus. Ale np w lanosie fabryczne LPG jest montowane firmy BEDINI (czy jakoś tak) i tam nie ma otworu spustowego do oleiny. Trochę mnie to zdziwiło ale tak jest. Ale myslę że u Ciebie Marcin powinno być, albo na imbus albo do ręcznego odkręcania tak jak Maniek pisze (ja kiedyś miałem taki reduktor miał mosiężną śrubę) ale i spotkałem się ze śrubą na klucz 8 lub 10 nie pamietam. Znajdziesz tą śrubę najprawdopodobniej z boku reduktora w najniższym punkcie (lub u spodu reduktora - ja tak miałem jak było na ten klucz 8 lub 10)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Września 2006, 11:43:10 »
poszukam, jak tylko dorwę się do auta w piątek... mam nadzieję że już w ten weekend znajdę przyczynę i będzie wreszcie święty spokój ( oby )

pzdr
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Września 2006, 11:46:36 »
Cytuj (zaznaczone)
ups, nie zauważyłem tego posta :D

filtr fazy ciekłej wymieniałem 14kkm temu, razem z filtrem fazy lotnej.

w ten weekend, albo następny wymienię fazę lotną i zobaczymy...

nie rozumiem tego. najpierw piszesz że wymieniłeś a za chwile że w weekend wymienisz - chodzi o faze lotną.
W ogóle to ja mam tylko jeden filtr i to chyba jest faza lotna bo tylko w zbiorniku jest ciecz a w rurkach to już jest faza lotna. A co do fazy ciekłej to w zbirniku jest filtr (taka siateczka) i tego sie nie rusza chyba że syf był w zbiiorniku.

Cytuj (zaznaczone)
zdecydowanie czas na regulację zaworów - 50kkm temu miałem ostatnią, z czego z 40 auto zrobiło na LPG... tylko mechanik czasu nie ma :/
uuuuuu to chłopie spiesz się bo za niedługo nie bedzie co regulować tylko będzie wymiana!!!!
pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Września 2006, 11:53:52 »
nie rozumiem tego. najpierw piszesz że wymieniłeś a za chwile że w weekend wymienisz - chodzi o faze lotną.
W ogóle to ja mam tylko jeden filtr i to chyba jest faza lotna bo tylko w zbiorniku jest ciecz a w rurkach to już jest faza lotna. A co do fazy ciekłej to w zbirniku jest filtr (taka siateczka) i tego sie nie rusza chyba że syf był w zbiiorniku.

w sekwencji są 2 filtry - fazy ciekłej ( na elektrozaworze ) i fazy lotnej ( za reduktorem - filtr wygląda jak filtr oleju i jest też takiej wielkości )

uuuuuu to chłopie spiesz się bo za niedługo nie bedzie co regulować tylko będzie wymiana!!!!
pzdr

no, spieszę się, tylko gość się ożenił i najpierw tydzień dochodził do siebie, a potem podróż poślubna i takie tam... mam termin na koniec września/początek października

zresztą Haynes pisze zawory co 100kkm, więc co 50kkm na gazie wydaje mi się ok...

pzdr

3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Września 2006, 12:30:19 »
To że piszą że co 100kkm to i tak tylko profilaktyczne sprawdzenie którego chyba nikt nie robi bo na PB praktycznie luz zaworowy pozostaje bez zmian ale na LPG to już trzeba co 30kkm ale jak tym masz sekwencję to chyba będzie to samo co na PB (tak kiedyś gdzieś wyczytałem że przy IV generacji nie ma potrzeby regulacji zaworów częściej niż to jest na PB)oczywiście jeśli instalacja jest prawidłowo wyregulowana!!!. Druga sprawa to to, że Camry ma dużą tolerancję luzu zaworowego.
Swoją drogą mam pytanie czy ktos wie czy w Toyotkach po 2000 roku dalej jest taki sam system zaworowy? Czy jest już może automatyczna kasacja luzów zaworów bo te VVT-i to chyba już coś innego będzie. Bo ciekaw jestem czemu tego hydraulicznej kasacji luzów zaworów nie stosowali. Czy to coś gorszego? Gorsze parametry silnika? bo w np w daewoo jest coś takiego i można LPG śmiało mieć i nie trzeba się martwić o luzy zaworowe.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2006, 12:31:59 wysłana przez etz257 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Września 2006, 12:43:15 »
VVT-i nie mam pojęcia, ale podejrzewam że jest tak jak było, bo VVT to tylko zmiana czasów otwarcia, chociaż cholera ich wie :D

to, co słyszałeś o sekwencji to bzdura - czy II, czy IV generacja, to temperatura spalania LPG zawsze jest wyższa od Pb, w związku z czym zawory trzeba 2x częściej sprawdzać i tyle :)

stosuje się tzw. lubryfikatory, ale zrezygnowałem z tego na razie, bo jedni mówią że to potrzebne, drudzy że nie... a olej do tego ustrojstwa jest drogi jak nie wiem...

wiem że konieczne jest w VVT, bo bez lubryfikatora szlag trafia gniazda zaworowe, ale to też półśrodek, bo smaruje tylko zawory dolotowe...

jakby Pb była po 3zł, to nie myślałbym o gazie ( serio ), no chyba że gaz byłby po 1.30 :)

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl