Autor Wątek: Drgania kierownicy podczas jazdy  (Przeczytany 64618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RST

• Gość
Odp: Drgania kierownicy...
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Kwietnia 2005, 13:39:04 »
Witam
Miałem to samo (Ave '01). Wielokrotne wyważanie nic nie pomogło (powiem tylko, że nie zmieniałem opon na nowe tylko podczas normalnej eksploatacji na dotychczasowych). Dopiero po kilku wizytach w ASO stwierdzili, że nie mają aktualnie w magazynie jakiejś uszkodzonej części ale, że zbliżał siętermin przeglądu (za 2 tygodnie) to wtedy naprawią.
Na przelądzie nie wiem co wymieniali ale musiało to być coś dużego bo przegląd miał trwać ok. 2 godz. a czekałem sześć.
Dopiero po całej operacji i sprawdzeniu efektów (jazda próbna ) gdy było już OK jeden  z pracowników powiedział i to nieoficjalnie, że wymienili kolumnęi przekładniękierownicy.
Jak do teraz czyli ok. 2 lata wszystko jest OK.
Pozdrawiam
RST

tunix

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Kwietnia 2005, 23:23:59 »
Cytat: Adrian
I co? I sflustrowany pojechałem dziś do serwisu, który obiecał, że znajdą przyczynę, którą najprawdopodobniej są koła :roll: . Mają świeżynęwyważarkęi wyważą te koła a jeśli będą dalej biły to nie wezmą grosza za usługę:shock: . Pojechałem, wyważyli (po raz 7 i 8). I co? I bije dalej. GROSZA NIE WZIÊLI!!! Werdykt - "źle dopasowane alufejgi, zbyt głębokie osadzenie". :?  Pozostało mi reklamowanie felg, tylko, że mi sięjuż nie chce. Ale zbiore siły, zdejmęi wyślę, tylko czy uznają???

W jakim serwisie byłeś? Ja odwiedziłem dzisiaj serwis, który zajmował sięreklamacjami opon grupy Goodyear. Miałem Dunlopy SP 2050, które przyjechały z Japonii razem z autem. W serwisie założyli opony na ich referencyjne felgi i okazało się, że jedna z nich ma bicie poza wszelkimi normami a dwie inne w górnych granicach norm. Opony pojechały do fabryki w Dębicy by tam ktoś podjął decyzjęo wymianie całego kompletu. I mógłym je wyważać pewnie jeszcze wiele razy...

Natomiast w Ave1 z tego co wiem występują problemy z biciami, które nie pochodzą z kół. Mój ojciec kiedyś miał takie auto - zmieniał koła, tarcze hamulcowe, dręczył serwis. W końcu siępoddał i zmienił auto, więc nie wiem co było przyczyną...

tx

salw

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Czerwca 2005, 00:33:15 »
u mnie jest to samo ( avensis z 2000)
 - lekkie drgania kierownicy przy 105-110 km/h zależne od nawierzchni, czasem ich nie ma, i od przyśpieszania, jak szybko przyśpieszam to też ich nie ma

chciałem wyważyć jeszcze raz alufelgi ale po przeczytaniu tych postów chyba zrezygnuję:shock:

aha mam dopiero co wymienione klocki hamulcowe

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Czerwca 2005, 09:20:07 »
Witamy w klubie! (krzywych tarcz) :twisted:

tisot

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Lipca 2005, 11:58:39 »
Drgania mam w nowym Avenie ...podobno to wina opon ...co do starego avena to bicia sa spowodowane zbyt lekkim ukladem kierowniczym ..wada fabryczna ...

topol

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Lipca 2005, 13:29:12 »
Cytat: tisot
Drgania mam w nowym Avenie ...podobno to wina opon ...co do starego avena to bicia sa spowodowane zbyt lekkim ukladem kierowniczym ..wada fabryczna ...

mógłbyś może to rozwinąć? zastanawiam się właśnie nad przejściem na Avensisa...
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 07:03:37 wysłana przez ayrsen »

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Lipca 2005, 13:57:47 »
Drgania mam w nowym Avenie ...podobno to wina opon ...co do starego avena to bicia są spowodowane zbyt lekkim układem kierowniczym ..wada fabryczna ...

Tak mówią (piszą), że jest to "numer popisowy". Jedna szkoła mówi o tarczach, inna o kolumnie kierowniczej. Jaka by nie była prawda zniwelować do zera tego się nie da. Jechałem 3-ma, czy 4-ma Avensami sprzed liftingu i każdemu mniej lub więcej kierownica bije. Niektórym już od 80, innym od 100 km/h.

Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że bardzo dokładne wyważenie opon nieco pomaga. U mnie te bicia są, ale na tyle delikatne, że nie przeszkadzają cieszyć się jazdą. Nie ukrywam, że gdy przejąłem auto byłem wręcz zaskoczony in minus, że taki badziew Toyota wypuściła. Okazało się, że felgi aluminiowe... nie były wyważone ;)

pzdr.
Piotr

FOR SALE: Avensis 2.0, 1998, 135 kkm, stan bardzo dobry!
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 07:02:48 wysłana przez ayrsen »

AdaÂśko

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Lipca 2005, 18:27:49 »
Cześć witajcie ja też muszę dołączyć z tym problemem. Co jest grane - taki super wóz a taka kiszka. Ja mam przejechane 92 tys. km co to jest na taki wózek. Po wyważeniu super dokładnym kółek problem zmniejszył się do minimum, ale jednak pozostaje. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 07:00:20 wysłana przez ayrsen »

tisot

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Lipca 2005, 08:35:14 »
Cytat: topol
Drgania mam w nowym Avenie ...podobno to wina opon ...co do starego avena to bicia są spowodowane zbyt lekkim układem kierowniczym ..wada fabryczna ...

którego nowego czy starego?
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 06:58:54 wysłana przez ayrsen »

topol

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Lipca 2005, 10:00:15 »

Rozważam I przed FL.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 06:57:55 wysłana przez ayrsen »

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Lipca 2005, 10:26:56 »

mógłbyś może to rozwinąć? zastanawiam sić właśnie nad przejściem na Avensisa...

Rozważam I przed FL.

Jak chcesz służę niezobowiązującą pomocą w postaci test drive'u. Mam akurat takie model jakiego szukasz.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 06:56:47 wysłana przez ayrsen »

dobrus

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Sierpnia 2005, 09:29:24 »
Hi!

Byłem wczoraj na doważaniu kół i... cud! Nie ma nawet cienia drgań przy 120! Gość powiedział, że Toyotki są strasznie wrażliwe – zrobił dla mnie nawet teścik – dołożył na koło odważnik 30g, rozpędził koło do 90 km/h i cały samochód drżał. Potem, kiedy skończył ze mną robił Passata – dołożył ten sam odważnik, rozpędził i prawie nic nie było czuć. Takie jest więc nasz los (Ave ’99, D4D) – po wyważeniu trzeba doważyć i tyle. Wcześniej miałem VW Polo i też czasem doważałem.
Koszt 40 zł (nawet mi gość wyważył dodatkowo konwencjonalnie 1 koło bo nie mógł sobie poradzić tą maszynką).
Pa, Dobruś
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 06:55:07 wysłana przez ayrsen »

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Sierpnia 2005, 00:10:02 »
Miałem już 3 avensisy i o tej wadzie fabrycznej teraz sie dowiaduje.. Ale może było to spowodowane tym, że samochód był serwisowany w Brzozie (koło Bydgoszcz)
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 06:53:36 wysłana przez ayrsen »

marcink

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Sierpnia 2005, 07:00:31 »
A masz w alufelgach pierścienie centrujące otwory?
Mam aulfelgi i po wymianie tarcz i klocków na nowe miałem te same objawy- przy 120 trzepało kierownicą strasznie, potem ciut malało.
Wyważenie, przełożenie kół nic nie dało. Okazało się, że nie mam tych pierścieni (koszt całkowity ok 50 pl za 4 szt w firmie GaleriaA5 w Gdyni). U mnie w aulfeldze otwór miał średnicę 67 a fabryczna felga 54 - spora różnica, prawda?
W każdym razie pomogło od razu po założeniu tych plastikowych kółeczek w otwór każdej alufelgi.
Sprawdź czy masz te pierścienie centrujące, bo często ci co je montują celowo ich nie zakładają, bo deficytowy towar.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 06:52:37 wysłana przez ayrsen »

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Czerwca 2006, 22:22:06 »
(Ave 2000 przed FL) Pytam zatek szanowne koleżeństwo, co mam sprawdzić w następnej kolejności. Przeczytałem już wszystkie wątki na tema drgań kierownicy, ale chcę to jakoś uporządkować. Po wyważeniu kół miałem wrażenie, że przez jakiś czas (20-40 km) było ok. Potem kierownica znowu zaczęła drgać w przedziale 110 - 120 km/h. Jest to o tyle denerwujące, że z reguły jeżdżę z takimi prędkościami. Czytałem już o tarczach hamulcowych, zapieczonych tłoczkach, uszkodzonej przekładni i takich tam. Może ktoś w końcu doszedł, co powoduje drgania w naszych Ave? Pozdrawiam.

Połączyłem Twój post z innymi dot. drgań - mamy w FAQ już 6 tematów na temat drgań (muszę je jakoś połączyć) - czy naprawdę potrzebujemy mieć 7?
Jeśli dopiszesz się pod innym postem, to temat także będzie widoczny na pierwszym miejscu... ;)
pzdr
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2006, 07:06:10 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl