Autor Wątek: jaki olej do camry  (Przeczytany 25895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MSI

• Gość
Odp: jaki olej do camry
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Grudnia 2009, 18:45:38 »
Jakieś wskazówki n/t marki płukanki?
Kurcze kurcze, taka pompa to pewnie grubszy grosz. Fakt jest taki, że dzwonią mi zawory - lub jakby zawory - przy zwykłej jeździe tylko szum, ale po depnięciu-przyspieszaniu jest dzwonienie, ustaje przy każdej prędkości wraz z odpuszczeniem ostrego przyspieszania.

MSI

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Grudnia 2009, 21:38:16 »
Obojętne jakiej marki. Miałem Valvoline, STP, Motula, różnic nie stwierdziłem. Ale nie miałem też nigdy totalnie zasyfionego silnika - wszystkie, które płukałem były w miarę czyste.

Koła pompy do 2.2 kosztują niecałe 200zł, o-ring pod pokrywę pompy 50 czy 60, do tego uszczelka pod obudowę pompy i miło jest kupić nową sprężynkę zaworu przelewowego.

Camry 2.2 pisze słusznie, ale wymiana całej pompy to ostateczność - wtedy, kiedy między kołem napędzanym, a obudową pompy odstęp jest poza granicą tolerancji.

Jeśli Ci dzwoni przy deptaniu, to wierz mi, że lepiej będzie sprawdzić panewki korbowe, a nie zawory. I im szybciej, tym lepiej.

pzdr
3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Grudnia 2009, 21:46:00 »
Jeśli Ci dzwoni przy deptaniu, to wierz mi, że lepiej będzie sprawdzić panewki korbowe, a nie zawory. I im szybciej, tym lepiej.

nie strasz,
auto mam jak od rodziny, jestem drugim właścicielem, mam bankowe 108k mil,
możliwe panewki?

dzwoni = cyka - cyka przy porządnie obciążonym silniku - przy przyspieszaniu
przecież panewek nie sprawdzę bez rozłożenia silnika  :embarassed: - no chyba, że jakoś od dołu jest wystarczajacy dostęp, ale jak zrobić szlif wału bez rozkręcenia to już nie wiem
on prawie nowy jest przy takim przebiegu
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2009, 21:51:49 wysłana przez MSI »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Grudnia 2009, 22:38:15 »
Nie straszę, jestem realistą.

Czy poprzedni właściciel jeździł na odpowiednim oleju ? Nie pałował na zimno ? Wymieniał olej i sprawdzał jego stan regularnie ?

Krąży legenda o "nagminnie padających wałach w 2.2", względnie często można usłyszeć, że "2.2 ma bardzo słaby wał, i trzeba uważać na niego".

2.2 ma kuty wał, jak również kute ( na ciepło ) korby.

Mój 2.2 przelatał 372kkm bez najmniejszych problemów panewkowych, a ( o ile mi dobrze wiadomo ) to jego dół wciąż jeździ w aucie jednego z forumowiczów.

Masz 2 opcje - sprawdzić, i spać spokojnie, albo olać sprawę i obudzić się pewnego dnia z obróconą panewką, dziurą w bloku, czy urwaną korbą.

Dostęp do panewek w 2.2 jest zerowy, nawet po zdjęciu miski. Dopiero po zdjęciu wałków można coś powiedzieć.

Wyreguluj najpierw zawory, to wykluczysz jedną z rzeczy. Jeśli auto ma 100kmil, i nie miało robionych zaworów, to jest szansa, że mają luzy większe od dopuszczalnych. Chyba, że masz gaz na mikserze  <narka>

Sprawdź ciśnienie oleju, to wykluczysz drugą.

Stukać może sporo rzeczy, ale, kurde, nie przy takim przebiegu. Może się tłuc panewka, sworzeń tłoka, luźny zawór, albo dzięcioł, mający gniazdo pod akumulatorem  <diabel>

pzdr

3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Grudnia 2009, 22:42:09 »
zawory nie regulowane były - bankowo
oleum pilnowane
gazowni nie mam
dzięcioła też nie, w poprzedniczce - maździe miałem kunę - więc dzięcioła rozpoznam,
jak poustalam odpiszę

W.
PS szukam sprytnego mechanika w okolicy Wroc (mimo, że znam już kilka)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Grudnia 2009, 14:44:59 »
Nie panewki ,wyglada na zaplon za bardzo przyspieszony,ktos chcial zrobic aby motor bystrzej chodzil.
Albo sensor przeciwstukowy nie dziala. Sprobuj wlac 98 oktan lub 100oktan  jesli takowa jest u Was.
Jak jest wszystko sprawne to byle jaka benzyne wlac i bedzie silnik na niej bez problemow chodzic.
Moze przy wymianie paska rozrzadu "majster" nie trafil z paskiem we wlasciwe miejsce.Jest pod zab i wychodzi ze jest za wczesnie.gdyby bylo w druga strone bylby gorszy na przyspieszenia i odrazu wzrasta zuzycie do 9l na 100km.
Pzdr.Camry 2.2

MSI

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Grudnia 2009, 15:12:56 »
ok, dokonam sprawdzeń, dam znać

wracając do wątku olejowego
1. mobil 1
2. 5w30 - na zimę w sam raz
3. Syst S?

Jakie normy powinien spełniać ?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Grudnia 2009, 15:29:43 »
U mnie przy mocnym przyśpieszaniu panewka waliła wyraźniej mniej, brawie wcale.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Grudnia 2009, 16:01:21 »
Camry 2.2, jeśli już tak dobrze diagnozujesz na odległość, to proszę, powiedz mi, co stuka w moim silniku, po przejściu z benzyny na gaz. Chętnie się dowiem, bo zastanawia mnie to od dłuższego czasu... ;)

U mnie przy mocnym przyśpieszaniu panewka waliła wyraźniej mniej, brawie wcale.

Ta Twoja panewka to miała wręcz wentylację, a nie luz <diabel>

W ogóle, jak rozbierałem ten silnik, to on właściwie cały żył własnym życiem  <zalamka>

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Grudnia 2009, 21:54:41 »
Z gazem nie mialem nigdy doczynienia,niewiem. Byc moze musisz ciut opuznic zaplon. Nie wiem.
Unas chodza na gaz  ziemny autobusy miejskie i miedzymiastowe krotkie odcinki do 100km.
Panowie panewki nigdy nie powinny wyskoczyc jezeli jest wlasciwe cisnienie oleju.
Pzdr.camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Grudnia 2009, 22:01:22 »
Witaj MSI,
Olej Mobil No-1   wystarczy 5W50 to jest full syntet i jest zadki nawet przy minus 30C.
Pamietaj zalejesz tym olejem dopiero jak silnik bedzie czysty. Poprzednio jezdziles na minerale? to zalej polsyntetykiem i spokojnie jezdzij jeden tydzien i zmien odnowa wszystko filtr oleju i olej na wlasciwy full syntet.
Pzdr.Camry 2.2

MSI

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Grudnia 2009, 22:07:01 »
nie mialem minerala, ani semi
poprzednik lał tak jak na korku, ale nie mam pewnosci jakiej marki bylo oleum
stąd moje pytania

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Grudnia 2009, 22:29:15 »
Tak, jasne, opóźnić zapłon przy wysokooktanowym paliwie. Dobra, ja się już nie odzywam <diabel>

pzdr
3VZ.pl

MarcinQ

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Grudnia 2009, 10:48:49 »
do silnika 3.0 V6
rocznik 1995
nigdzie nie mogę znaleźć

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer