Autor Wątek: Spadek mocy i duze spalanie gazu? (F)  (Przeczytany 24188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KARlos

• Gość
Spadek mocy i duze spalanie gazu? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Października 2004, 13:20:08 »
CarinaGTI:
Carinus:
Serdecznie dziękuje za informacje - bardzi przydatne.

Ad 1
 Prawdęmówiąc nie miałem zielonego pojęcia o tym iż nie można montować instalacii bez silniczka krokowego. Moja instalacje jest juz dosc stara, kupilem ten samochód z nią, ale musze przyznać że zawsze miałem załatwiane przegłądy  :D.

Ad 3
Jeśli chodzi o przewód doprowadzający gaz do miksera to juz poprawilem wczesniej - na poczętku był to przewód cięki i bardzo długi, wymieniłem go na nieco grubszy i krótszy, rzeczywiście nieco pomogło.

Ad 4
Przewody i świece są ok. Jeśli chodzi o reduktor to jest to BRC niestety nie wiem jakiej jest mocy (gabarytowo jest dosc duzy) ponieważ jest dość nisko i musze wjechac na kanał, ale nie omieszkam sprawdzic.
Powiem szczerze ze z przyjemnością udusiłbym tych gazowników co zakładali tą instalację, ale niestety to instalacja nie była zakładana przezemnie.

Tak jak pisalem wczesniej odcięcie wtryskiwaczy odbywa sie za pomocą czegoś w rodzaju przekaźnika bardzo podobnego do tego ktory jest stosowany w polonezach, ale muszęprzyznać ze moja Carina ma na gazie zrobione okolo 60 tys. km (przebieg 230 tys. km) i jako takich problemów (oprócz braku mocy na gazie) nie ma. Nawet oleju duzo nie pije ( ok 300-400 ml na 10 tys. km).

Właśnie planujęprzerobienie mojej instalacji na II generacje i dzięki WAM i FORUM przekonałem sie do tego i mam nadziejęze to pomoze. Rozwazałem założenie elektroniki AUTRONIC AL700 cena to jakies 330 zł, ale może polecaszcie coś tańszego??
A i nie wiem czy opostawić stary sposób odcinania wtryskiwaczy czy go zmienić??

Jeszcze raz serdecznie dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Października 2004, 18:13:23 »
Kup jednak ten emulator zanim cos sie sperniczy,koszt ok.100zl.Nie wiem co "fachowcy" odlaczyli tym przekaznikiem,jezeli mozesz to zerknij gdzie on jest podlaczony.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Października 2004, 18:16:14 »
Cytat: carinus
Kup jednak ten emulator zanim cos sie sperniczy,koszt ok.100zl.Nie wiem co "fachowcy" odlaczyli tym przekaznikiem,jezeli mozesz to zerknij gdzie on jest podlaczony.

cześć grzesiu-fajnie że jesteś tutaj  :athunbsup  :-D

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Października 2004, 23:06:54 »
Dzieki wam ale czy ja moge cos zmienić jak wozik bierze mi 16 litrów w miescie a teorytycznie jest po przegladzie i regulacji ??

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Października 2004, 12:11:58 »
Cytuj (zaznaczone)

Dzieki wam ale czy ja moge cos zmienić jak wozik bierze mi 16 litrów w miescie a teorytycznie jest po przegladzie i regulacji ??  

Mozesz a nawet powinienes zmienic gazownikow.Prawdziwi fachowcy nawet jak wina jest po stronie mechanicznej silnika powinni ustalic przyczyne tak nadmiernego zuzycia.Mozliwe jest ze powiedza o zbyt ciezkiej nodze  :D .

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Października 2004, 22:53:12 »
Cytuj (zaznaczone)
Mozliwe jest ze powiedza o zbyt ciezkiej nodze
i to jest chyba jednak najbardziej słuszna wersja :mad

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Października 2004, 16:27:00 »
Cytat: Bisua
Cytuj (zaznaczone)
Mozliwe jest ze powiedza o zbyt ciezkiej nodze
i to jest chyba jednak najbardziej słuszna wersja :mad

heh niekoniecznie  :-DD
niepamiętam by kedykowliek wzięła mi 16l, no chyba żebym jeździła na 2-jeczce :D
pry ostrej ejździe po mieście 14l i ani tyci tyci więcej  :cnice

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Października 2004, 18:50:37 »
Cytuj (zaznaczone)
pry ostrej ejździe po mieście 14l i ani tyci tyci więcej
jednym słowem musze sie od ciebie udac po pomoc :):) bo ot by było dziwne żeby GTI brał mniej do zwykłego 3S-FE

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Października 2004, 18:52:23 »
Cytat: Bisua
Cytuj (zaznaczone)
pry ostrej ejździe po mieście 14l i ani tyci tyci więcej
jednym słowem musze sie od ciebie udac po pomoc :):) bo ot by było dziwne żeby GTI brał mniej do zwykłego 3S-FE

u siebie mniej więcej sięnauczyłem, ale każda instalka ma swoją "małą" specyfikę, an swoim mogętestować, ale wole tego eni robić na cudzych autkach bo jeszcze coś popsuje  :-DD  :adiabelek

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Października 2004, 20:41:54 »
Ja nigdy nie mialem zuzycia wiekszego niz 11l/100km w cyklu mieszanymi i malym rajdzie na autostradzie.Teraz na szczescie jeszcze sie trzyma na granicy 8.5-9l.Te 16 literkow to juz znak ze trzeba cos zrobic i sprawdzic poprawnosc dawkowania paliwka gazowego.Moze analiza spalin cos ciekawego podpowie.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Października 2004, 21:41:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Te 16 literkow to juz znak ze trzeba cos zrobic i sprawdzic poprawnosc dawkowania paliwka gazowego.Moze analiza spalin cos ciekawego podpowie.
bede próbował zobaczymy co to da tylko od kogo sie we wrocku zgłosić ??

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Października 2004, 00:27:36 »
Bisua,tobie pali w przeliczeniu na złotówki tyle ile mi spala benzyny :lol: ,ale twoje 16 i moje 8 litrów to są górne granice uzyskiwane przez nas.W sumie ,to ja niewiem co ty robisz,że pali ci tyle co BMW 535i po mieście,chyba nierozgrzewasz auta w garażu.Mam też 3S-FE kombi na gazie i pali 10literków,no i to ma wtedy sens.No ,ale jak Lambde masz bliską jedności,to niewiem co jeszcze można poprawić.Ale niewiem czy tak masz na gazie,powinieneś jechać na analizator spalin

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Października 2004, 00:44:13 »
Cytuj (zaznaczone)
No ,ale jak Lambde masz bliską jedności
co to znaczy ?

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Października 2004, 00:52:05 »
To znaczy,że jak masz mieszanke za bogatą w paliwo,to będziesz miał Lamde 0.7-0.8,a jak zaubogą w paliwo,to np.1.3- 1.5,a nawet i więcej.Zarówno ten pierwszy stan ,jak i drugi jest niewskazany,ale to zobaczysz jak zrobią ci analize spalin,a to robią w każdej stacji diagnostycznej,a najlepiej zrób u gazowników.Te instalacje są tak prymitywne,że nieraz trudno ustawić to w optymalnym zakresie,to tak pokrótce,a dokładniej ,to:Istotnym parametrem określającym mieszankępaliwowo powietrzną jest lambda - stosunek powietrza rzeczywiście dostarczonego,do jego teoretycznego zapotrzebowania.Idealne proporcje to wcześniej wspomniane lambda=1, ale silnik spalinowy osiąga maksimum sprawności (max. 40%) przy lambda=1,15 a maksimum mocy przy lambda=0,85. Bogata mieszanka(na biegu jałowym,oraz podczas dużego uchylenia przepustnicy) to większa moc,większe spalanie, uboższa mieszanka to największa ekonomika jazdy(przy lekko otwartej przepustnicy w średnim zakresie obrotów), ale tylko w pewnych granicach. Zakres stabilnej pracy silnika dla obrotów biegu jałowego to lambda od 0,75 do 1,3. Stabilna praca silnika przy maksymalnych obrotów, pod obciążeniem, to lambda od 0,7 do 2.5-3! Tak powinno to wyglądać dla auta zasilanego LPG po regulacji poprawnej.Niewiem,może gdzieś coś źle napisałem,to niech mnie ktoś poprawi,ale dziś miałem z tego wykład międzyinnymi

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Października 2004, 14:28:27 »
niedługo jade do gazmajstrów tych co mi zakładali instalke i wyjade z takim elaboratem to moze sie wreszcie ruszą  dzieki Faworyt dam znać jak poszło  :athunbsup

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl