To znaczy,że jak masz mieszanke za bogatą w paliwo,to będziesz miał Lamde 0.7-0.8,a jak zaubogą w paliwo,to np.1.3- 1.5,a nawet i więcej.Zarówno ten pierwszy stan ,jak i drugi jest niewskazany,ale to zobaczysz jak zrobią ci analize spalin,a to robią w każdej stacji diagnostycznej,a najlepiej zrób u gazowników.Te instalacje są tak prymitywne,że nieraz trudno ustawić to w optymalnym zakresie,to tak pokrótce,a dokładniej ,to:Istotnym parametrem określającym mieszankępaliwowo powietrzną jest lambda - stosunek powietrza rzeczywiście dostarczonego,do jego teoretycznego zapotrzebowania.Idealne proporcje to wcześniej wspomniane lambda=1, ale silnik spalinowy osiąga maksimum sprawności (max. 40%) przy lambda=1,15 a maksimum mocy przy lambda=0,85. Bogata mieszanka(na biegu jałowym,oraz podczas dużego uchylenia przepustnicy) to większa moc,większe spalanie, uboższa mieszanka to największa ekonomika jazdy(przy lekko otwartej przepustnicy w średnim zakresie obrotów), ale tylko w pewnych granicach. Zakres stabilnej pracy silnika dla obrotów biegu jałowego to lambda od 0,75 do 1,3. Stabilna praca silnika przy maksymalnych obrotów, pod obciążeniem, to lambda od 0,7 do 2.5-3! Tak powinno to wyglądać dla auta zasilanego LPG po regulacji poprawnej.Niewiem,może gdzieś coś źle napisałem,to niech mnie ktoś poprawi,ale dziś miałem z tego wykład międzyinnymi