[/quote]
Jesli faktycznie jest tam pomiar lepkości to zapewne ustawiona jest pewna tolerancja.
Co do tych 5tyś to skąd to wiesz ? może jakies materiały na ten temat ? Czy tyczy sie to mineralnych czy syntetycznych oleji ? Czy tak samo ma sie sprawa z olejami np maganteck i RS ?[/quote]
A spotkałeś się z czujnikiem lepkości ?? Nie wydaje mi się aby takowe urządzenia były montowane w samochodach ale cóż mogę się mylic..... Co do 5 tys. km to sam dobrze wiesz że drobiny zanieczyszczeń mechanicznych oraz wysoka temperatura powoduje zmianę włąsciwości oleju (m.in. właściwości smarnych), a jak często sprawdzasz miarkę, to pewnie widzisz jak szybko kolor oleju się zmienia. Wracając do Twoich pytań drogi Adminie to rzeczywiście nie mam materiałów na temat zużywania się, a raczej szybkości zużywania się oleju (a tym bardziej poszczególnych typów czy gatunków). Jednak pytanie zasadnicze nie tyczyło się szybkości zużywania się oleju a faktu czy jest w silniku umiejscowiony a'la lepkościomierz czy raczej czujnik elektroniczny, który co 15 tys. zaczyna wyświetlać komunikat "Change oil soon".
Pozdrawiam