Autor Wątek: Kilka pytań do doświadczonych użytkowników Starletki.  (Przeczytany 7976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jucatan

• Gość
Kilka pytań do doświadczonych użytkowników Starletki.
« dnia: 19 Marca 2007, 01:10:09 »
Trafiłem niesamoiwitą okazję - Starlet 1,3 rok 98, przebieg ok 56 000 km, samochód niebity, z pełną historią seriwsu w ASO! Od trzech lat auto stało w ogrzewanym garażu aż w końcu właścicielka zdecydowała się oddać ale tylko w dobre ręce. Z racji tego że to niesamowita okazja to nie chcę zawieść obecnej poprzedniej właścicielki ;) i utrzymać samochód w dobrym stanie i poprawić kilka szczegłów ;)

Po pierwsze felig (temat kilka razy poruszany już...):
chcę założyć 14'ki z oponami Uniroyal Rallye 680 165/65R14. Zapewne nie będzie problemu ze zmieszczeniem się koła w nadkolu ale czy ktoś przy takiej szerokości opony kręcił bez wspomagania? A może ktoś wie, czy na jakiekolwiek alumki do Starletki da się założyć gumy węższe niż 165???
No i czy są jakieś gumy które rewelacyjnie sprawują się w Gwiazdce? Ktoś może coś polecić?

Po drugie sygnalizacja rezerwy:
Wskaźnik paliwa działa ale sygnalizacja rezerwy już nie - miał już może ktoś taki przypadek? Do czego najpier się zabrać w takim przypadku?

Po trzecie:
Czy ktokowlwiek dokładał klimatyzację do takiego pojazdu? Jak wygląda taka operacja?

Po czwarte... "komfortowe dodatki":
Chodzi mi po głowie założenie takich udogodnień jak centralny zamek, elektryczne szyby, radio MP3 z przyzwoitymi głośnikami z przodu, podświetlenie przestrzeni bagażowej - jeśli ktoś ma informacje jakie są problemy, koszty czy np. dobre warsztaty z okolicy Katowic zajmujące się takimi "cudami" chętnie poczytam ;)

Jeszcze kilka słów o samochodziku...
Auto na prawde ma 56 tyś km ;) Znamy się z właścicielką "od kołyski" i mam pełne zaufanie i gwarancje tego, że wiem wszystko co się działo z tym autem ;) Obecnie ma wymieniony olej (Mobil 1 5W-50), filtr oleju, świece (NGK), filtr powietrza. Wyczytałem już, że filtr przeciwpyłkowy można wymienić - przy pierwszej okazji wymienie ;)
Poza tym samochó został sprawdzony przez mechanika - wszystko wygląda OK! Stan rewelacyjny...
I taki stan chcę utrzymać - w związku z tym, proszę o informację - co wymieniać, na co zwracać uwagę, żeby wszystko zostało tak jak jest teraz - czyli rewelacyjnie :)

Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam!

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kilka pytań do doświadczonych użytkowników Starletki.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2007, 07:52:17 »
co do wielkosci kół to bez problemu sie zmieszczą, nie wiem nawet czu do alusków nire beda za wąskie

po drugie starletka nie jest wyposarzona w taki luksus jak lampka rezerwy

....

po czwarte centralny z alarmem brz problemu mozna sobie samemu załozyc... koszt ok 300 zł... w zaleznosci od wersji alarmu

....... :-)

a.... i  zapraszam do kupna .... polecam autko jak najbardziej, tymbardziej ze ma udokumnentowane pochodzenie

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2007, 08:46:41 »
po drugie starletka nie jest wyposarzona w taki luksus jak lampka rezerwy
Lampka jest natomiast nie ma czujnika w baku.
Sa dwa wyjscia - kupic pompe z corolli lub wmontowac jeden trancystor w wizake(ja tak mam i dziala spoko)

co do oponek to rzeba sie nakrecic niezle na 165 bez wspomagania.

ps. skoro jestes z katowic to zapraszam na forum.silesian.org i lokalne spoty.

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2007, 22:52:22 »
Gratuluję wyboru.
1. 165/65R15 to wymiarowy zamiennik, więc nie będzie problemu. Węższych nie polecam - można się zabić na zakręcie. Co prawda w PL gwiazdki były wyposażane w 145/80R13, ale nie chcę nawet wiedzieć jak się na tym jeździ. Nie rozumiem tylko po co zmieniać średnicę felgi bez zmiany szerokości opony... Jeżeli chodzi o rozmiar 185/60R14 to bridgestone turanza  :roll:
3. i 4. Nie wiem czy przypadkiem nie powinieneś poszukać wersji 2*poduchy, ABS, pełna elektryka, klima, szyberdach itd. Są takie, warto się rozejrzeć - mówię serio. Większość z nas (jak mniemam) kupiła starletki od obcych osób i raczej nie narzekamy. Nie jest to autko, które trafiało często na cieżkie nogi, raczej ze względu na stylistykę jeżdżą nim kobiety, w dodatku u helmutów są dobrze serwisowane. Jeżeli chcesz robić takie bajery jak klima, to praktycznie tylko jeżeli masz dawcę-starletkę(ew. rolkę) po taniości i jesteś w stanie sam (albo u znajomego) to założyć - inaczej koszty są nieakceptowalne. Drobne udogodnienia (jak lampka w bagażniku) również polecam we własnym zakresie.
Pzdr
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2007, 22:54:02 wysłana przez Jumpjet »

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2007, 23:14:47 »
Jak napisal jumpjet osobiscie rowniez nie zdecydowalbym sie wsadzic oponek wezszych niz 165 nawet bez wspomagania, po prostu na zakretaach a tym bardziej naszych dziurawych drogach to prawie samobojstwo :roll:
Zgodze sie rowniez ze nie za bardzo oplaca sie dorabiac klimatyzacje, no chyba ze bardzo ci zalezy.

Jednak uwazam ze jak masz taka okazje pod reka (tzn. autko pewne, zadbane i z malym udokumentowanym przebiegiem) to bralbym od razu a nie szukal po komisach, tam naprawde roznie bywa :|
Niby stylistyka autka wskazywalaby na odbiorcow plci pieknej ale jak sie conieco zmieni moze wyjsc z tego niezly "cicho ciemny" :grin:
Co do bajerow duzo mozna zrobic samemu i sporo jest na ten temat na forum.

GOOD CHOICE ! ! !

pozdrOOfka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2007, 10:55:57 »
Gratuluję wyboru.
1. 165/65R15 to wymiarowy zamiennik, więc nie będzie problemu.

165/65R15 ta opona nie jest zamiennikiem.
tu masz liste zamiennikow: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=165%2F70R13&tolerancja=2%25&imageField.x=57&imageField.y=12

przy 165/65R15 masz roznice 6% jesli chodzi o ta szerokosc to 165/55/15.

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2007, 11:42:31 »

chcę założyć 14'ki z oponami Uniroyal Rallye 680 165/65R14.

Pozdrawiam!

Ludzie on chce 14...
A co do auta, bierz...
Bardzo długo szukałem starletki i nie znalazłem w stanie godnym uwagi. Jak się trafiła z zaufanych rąk - brać i jeszcze raz brać. A jak nie sprzedać kolegom... z TKP.

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2007, 22:07:28 »
Mechu... późna godzina była, człowiek po całym dniu pada na pysk i może napisać głupotę. Oczywiście chodziło mi o 165/65R14. Zresztą kto jak kto, ale Ty powinieneś się domyślić :-P
Jasne, że warto wziąć pewną, zadbaną itd., ale z potraktowania sprawy widzę ża apetyt jest na coś więcej, więc stąd sugestia.
Zastanwiam się, gdzie zniknęło "modyfikuj"... czyżby opcja została ograniczona jakimś limitem czasu, po którym staje się nieaktywna??

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2007, 14:10:21 »
Nie chodzilo mi zeby cie poprawiac, ale zeby ktos nie kupil sobie takiego rozmiaru na allegro i nie zalozyl.

mi modyfikuj dziala

Mavv

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2007, 22:58:15 »
chcę założyć 14'ki z oponami Uniroyal Rallye 680 165/65R14. Zapewne nie będzie problemu ze zmieszczeniem się koła w nadkolu ale czy ktoś przy takiej szerokości opony kręcił bez wspomagania? A może ktoś wie, czy na jakiekolwiek alumki do Starletki da się założyć gumy węższe niż 165???
No i czy są jakieś gumy które rewelacyjnie sprawują się w Gwiazdce? Ktoś może coś polecić?

Po drugie sygnalizacja rezerwy:
Wskaźnik paliwa działa ale sygnalizacja rezerwy już nie - miał już może ktoś taki przypadek? Do czego najpier się zabrać w takim przypadku?

Pozdrawiam!

Co do kółek - mam 175/60/R14 i nie ma problemu. Bez wspomagania da się kręcić całkiem lekko.

Co do wskaźnika rezerwy - po prostu go nie ma.

Offline tstarlet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2007, 13:38:07 »
Ja mam zimówki 165/60/14 a na lato 195/45/15. Przy parkowaniu potrzeba włożyć trochę siły w obracanie kierownicą ale uważam, że jest spoko. Moje opony na 14" felgach są trochę za wąskie. Opona jest bowiem węższa od felgi i łatwo uszkodzić felgę o krawężnik. jak będę zmieniał to kupię 175/55/14.
Jeśli chodzi o audio to najlepszym rozwiązaniem jest jednak montaż głośników w boczkach drzwi i gwizdków w przednich słupkach i zrezygnowanie z głośników w desce. Wrzucisz do bagażnika dobry subwoofer i będzie ładnie grało.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2007, 23:01:25 »
Ja mam u siebie na lato 165/60/14 i nie narzekam. Kręci się tak samo jak przy 145, komfort trochę się zmniejszył, ale jeżeli chodzi o trzymanie w zakrętach to różnica 145/80/13 a 160/60/14 jest ogromna.

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2007, 08:30:33 »
jak lubisz chocby troszkę dynamiczniej pojeździć to 165 musi być.

jucatan

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Kwietnia 2007, 14:21:36 »
Witam ponownie ;)

Dzieki za odpowiedzi.
Założyłem 155/70 13 i jest OK. Trzyma się to troche lepiej niż na 145 ale maniakiem zawrotnych prędkości nie jestem i szaleć Starletka nie zamierzam. No i moja "druga połówka" była zdecydowanie za węższymi oponami :))) A o dziwo kręci się kierownicą lżej niż na 145!!! Może po prostu 10-cio letnie opony byly problemem :D
Od połowy kwietnia zabieram się za poważniejsze ingerencje w samochód - pare rzeczy nowych się pojawi więc pewnie się czymś pochwale.

No i jak będę miał już wyrobioną opinie co do oponek Uniroyal które założyłem też coś napisze.

Pozdrawiam.

Paweł.

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Kwietnia 2007, 00:59:08 »
Od połowy kwietnia zabieram się za poważniejsze ingerencje w samochód - pare rzeczy nowych się pojawi więc pewnie się czymś pochwale.
No i jak będę miał już wyrobioną opinie co do oponek Uniroyal które założyłem też coś napisze.

no to pozostaje nam czekać na radosne nowiny z Twojej strony :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl