Wlaśnie szukam dobrej ceny za rozrząd do 4E-FE i znalazłem na stronie www.japparts.pl, na zapytanie jakiej firmy są części odpowiedzieli: producentem paskow jest Mitsuboshi , Sun - japonia, napinacze i rolki GMB KOYO - japonia, więc sięchyba zdecyduję(cena za komplet ok 230 + 30 przesyłka). Co do bezkolizyjności to zdania są podzielone - jedni twierdzą (optymiści), że auto tylko zgaśnie, a pesymiści, że istnieje mała możliwość iż tłok dobije do zaworu. Wiec najbezpieczniej jest wymienić rozrząd wg planu przewidzianego przez Toyotę.
Witam.
Już jestem po wymianie rozrządu w okularniku (4E-FE). Koszt wyniósł z wymianą oleju Castrol RS Sport 10W60 i płynem do chłodnicy (Valvoline) - 740zł. Został wymieniony cały rozrząd z napinaczami - pompa nie była ruszana. Wszystko to wykonałem na Cyprysowej 28 gdzie nie raz będęwykonywał inne przeglądy. Gorąco polecam - szybko, sprawnie i rzeczowo.
Co do kolizyjności jednak tam potwierdzili jak to jest i niestety jest to 50% na 50% wszystko zależy od farta

, ale raczej pewne jest, że kolizji nie będzie ale zdarzyć sięmoże. Więc lepiej nie oszczędzać.
Ciągnąc już wątek z Cyprysową dopytałem sięteż o oleje i to, że tworzą sięnagary w Castrolu to bzdura wielka - oczywiście tworzyć sięmogą, ale to wszystko zależy od eksploatacji. Oleje Castrola są równie dobre jak Mobil 1 i właśnie te polecam. W podobnej cenie lepszy jest Castrol Sport (tylko 4zł droższy z bańki) a minimalnie wg producenta poprawia osiągi auta (w to już nie wierzę). Ale jeżeli miał ktoś Castrola to może spokojnie lać dalej. Ja tak uczyniłem. Ale Mobil 1 też jest bdb olejem i też go polecam. Ale nie ma co zmieniać tak producentów bo można sięnaciąć gdy te nagray sięwypłuczą. A Mobil jest bardziej myjącym olejem. Więc mając do wyboru Mobil 1 10W50 a Castrol 10W60 pozostałem przy swoim. A w patety, że olej będzie bursztynowy nie ma co wierzyć. Po przejechaniu paru kilometrów i tak olej zmieni barwęna ciemną. Więc pozostajęprzy Castrolu. A przy nowym wózku od początku będęlać Mobila 1 i już.
Po wymianie rozrządu i wymianie płynów auto dużo ciszej pracuje i może miniamlnie lepsze ma osiągi.
Pozdrawiam gorąco.